Açık kaynak yazılım için ekip arkadaşları arıyoruz

Bu konuyu okuyanlar

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Merhabalar arkadaşlar.

Açık kaynak bir CRM/ERP yazılımı için ekip arkadaşları arıyoruz. Özetle genel bir "işletme yönetimi" uygulaması olacak. İlk aşamada MRP (üretim planlama) düşünülmüyor, daha sonra mutlaka onun da üzerinde durulacaktır. Projenin tamamen web tabanlı olmasını planlıyoruz.

Şu an sadece ORM'ye başlandı, onun da çok kusursuz olarak tamamlanmasını beklemeden genel işleyişiyle ana projeye de çok kısa süre içerisinde başlayacağız. Yani yavaş yavaş ilerleyerek, sıfırdan kusursuzluk değil de kullanılabilirlik üzerinde daha çok duracağız. Proje ana hatlarıyla kullanılabilir bir noktaya geldiğinde alfa/beta teste açılabilir.

Kullanıcılacak Teknolojiler

- PHP/MySQL (Gerektiğinde ek uygulamalarda başka bir dil kullanılabilir, C# gibi.)
- Arayüz için HTML5/CSS2-3
- jQuery ile desteklenecek.
- Başka sistemlerle entegrasyon için API adaptörleri (Örneğin Magento vb.)

Ek Kütüphane ve Framework

Proje için kullanılacak kütüphaneleri de kendimiz geliştirmeyi düşünüyoruz, muhtemelen sadece ihtiyaca yönelik ve daha sonra geliştirilmek üzere, benzerlerine nazaran daha küçük çapta olacak. Herhangi bir framework kullanmayı veya geliştirmeyi düşünmüyoruz. Fakat bu konularda da fikirlere açığız. Yani dışarıdan kütüphane ve framework kullanımı öncelikli tercihimiz olmasa da her zaman için değerlendirmeye açık.

Projeye bir database abstraction layer (DBL) de ekleneceğinden tek bir database yapısına bağlı kalınmaması da uzun dönem planları arasında. Yani şu anda MySQL ile geliştirilse de, bu kütüphane aracılığı ile diğer database sunucularına da uyarlanabilmesini hedefliyoruz.

Geliştirmeyi düşündüğümüz kütüphanelerin başka projelere de eklenebilirliğini sağlamaya çalışacağız. Bunlar kısaca;

- ORM / DBL
- Template engine
- Genel üyelik sistemi
- Form yönetimi
- Hata yakalama ve ayıklama sistemi
- Sayfalama
- Genel filtreleme

Hepsinin birden geliştirilmesi mümkün değil, fakat zamanla hepsinin üzerinde çalışılacak ve çoğu projeyle beraber gelişecek. Öncelikli amacımız bu kütüphaneleri kendi projelerimize göre hazırlamak olsa da, tamamen ücretsiz ve açık kaynak olarak herkesin kullanımına açılacak.

Projenin Gelirleri ve Lisans

Proje açık kaynak olarak yazılıp açık kaynak ve ücretsiz olarak dağıtıma sunulacağından, yazılım satışından kaynaklı olarak bir gelir söz konusu değil. Proje açık kaynak olarak tamamlandıktan sonra talep halinde kullanıcı firmalara ücretli destek veya ücretli eklentiler hazırlanabilecek. Bu konuda netleşmiş bir yol haritası bulunmasa da yazılımın kendisinden gelir elde edilmesi söz konusu olduğunda katılımcıların bundan pay almaması mümkün değil. (Altta belirtilen lisanslamada olabileceği gibi.)

Projenin daha sonra herhangi bir şekilde "demo versiyon - ücretli versiyon"a çevrilmesi söz konusu değil. Bununla birlikte yazılım bir limited şirket çatısı altında geliştirileceğinden doğal olarak kâr amacı güdecek; bu minvalde kuvvetle muhtemel olarak açık kaynak yazılım üreten (MySQL, Magento vb. gibi) organizasyonların tercihlerine paralel şekilde "enterprise edition" geliştirilebilir, fakat temel işlevsellik her zaman için ücretsiz kalacak. Temel işlevler arasında "bunu istiyorsanız satın alın, şunu istiyorsanız satın alın" şeklinde bir yönlendirme söz konusu olmayacak.

Mobil Uygulamalar

Web arayüzlü bir proje olacağı için, arayüzler mobil tarayıcılara uyumlu olacak, bu nedenle ek bir mobil programlama gerekmiyor. Fakat bazı sonuçlara daha hızlı ulaşabilmek için HTML5 tabanlı mobil uygulama geliştirilmesi de öngörülüyor.

Gerekli Pozisyonlar

- Yazılım geliştirici, mümkünse database bilen.
- Arayüz tasarımcı
- REST API programlayıcı

Bunların ayrı katılımı ve aralarında jQuery uzmanı bulunmaması halinde;

- jQuery uzmanı

İlerleyen aşamalarda;

- Doküman yazıcı
- Farklı dillerde tercümanlar

Katılımcılar

Aramıza katılacak arkadaşlardan çok büyük şeyler ve büyük referanslar beklemiyoruz, en önemli isteğimiz proje mantalitesine uygun davranmak. Bunu özellikle söyleme ihtiyacı hissetmemin sebebi, maalesef Türkiye'de yazılımcı olarak çalışan arkadaşlarımızın çoğu "çalışıyorsa bırak öyle kalsın" veya "çalışsın da nasıl olduğu önemli değil" şeklinde kod yazıyorlar. Bizde ise amaç belli bir standart oluşturabilmek, o yüzden buna uygun çalışabilecek arkadaşlar olmasını arzu ediyoruz. Katılımcı arkadaşların lokasyonu çok önemli değil. İngilizce bilmesi iyi bir tercih sebebi.

İletişim

Herhangi bir konuda soru sormak isterseniz buraya yazabilir veya özel mesajla iletişime geçebilirsiniz. Her konuda önerilere ve fikirlere açığız. Projenin bazı detaylarını ortaya bir şeyler çıkmadan açıklamamız mümkün değil, bu nedenle bazı soru-cevaplar özel yazışma üzerinden olabilir.
 

Samet UCA

Profesör
Katılım
3 Ağustos 2012
Mesajlar
3,278
Reaksiyon puanı
2,913
Puanları
113
db yazılımlarında ve apide yardımcı olabilirim başarılar dilerim.
 
Üst