Açık havada da sigara içme yasağı geliyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mazruf
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminin azaltılması amacıyla yürüttüğü kapalı mekanlarda ‘Dumansız Hava Sahası’ çalışmasının kapsamını genişletiyor. Kapalı mekanların ardından sigara yasağı açık alanlara da yayılacak.

acik-havada-da-sigara-icme-yasagi-geliyor-4529493.Jpeg

Bakanlık, Ulusal Tütün Kontrol Programı 2014-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı’nda özelikle yoğun olarak kullanılan alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi yerlerin bina girişleri ile çocuk parkları, ikram sektöründeki lokanta ve kahvehane gibi yerlerin açık alanlarının belirli bölgeleri dumansız hava sahası kapsamına alınacak. sağlık Bakanlığı, Ulusal Tütün Kontrol Programı 2014-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı’nda tamamladı.

Cihan haber Ajansı’nın (CİHAN) ulaştığı 2014-2018 yıllarını kapsayacak eylem planı 10 çalışma grubu başlığında 133 faaliyetten oluşuyor. Faaliyetlerin uygulamasından sorumlu toplamda 21 kurumu ve kuruluş bulunuyor. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan zararlı etkileri konusunda halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışması yürütülecek. Bu kapsamda 2018 yılı sonuna kadar toplumun yüzde 95’inde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına karşı tutum oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda ilk ve orta öğretim kurumları yönelik çalışmalara ağırlık verilecek. Tıp, sağlık bilimleri fakülteleri ve eğitim fakülteleri ile diğer yüksek öğretim kurumlarının müfredatlarına tütün ve tütün ürünleri ile mücadele konusunda bilgi, tutum ve davranış değişikliği oluşturacak konular konulacak. Kurum ve kuruluşlara ait çağrı merkezi ve santrallerin karşılama mesajında sigara ve nargile ile mücadele sürecine katkı sağlayacak spot bilgiler verilecek. Kurumsal telefon hatlarından kurum mensuplarına tütün ve tütün ürünleri ile mücadele konusunda mesajlar gönderilecek.

HASTANELERDE SİGARA BIRAKMA TEDAVİSİ HİZMETİ SUNABİLECEK EN AZ BİR HEKİM OLACAK

Planın sigarayı bırakma bölümündeki hedeflere göre sigara bırakma yüzdesinin toplumda yüzde 50’nini üzerine çıkarmak yer alıyor. Sağlık profesyonellerinde, öğretmenlerde, din adamlarında, emniyet ve yargı mensuplarında bırakma yüzdesini yüzde 60’a çıkarılması amaçlanıyor. Hamilelerdeki bırakma oranının ise yüzde 90’lara çıkarılması düşünülüyor.

Bu kapsamda üniversitelerin ilgili fakülte ve yüksekokulları ile uzmanlık eğitimi veren eğitim Hastaneleri ve sağlık meslek liselerinin müfredatına tütün ve tütünle mücadele konuları eklenecek. Hekim, hemşire, ebe, sağlık memuru ve psikologlara sigara bırakma konusunda eğitimler verilecek. Birinci basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda davranışsal tedavi, sosyal destek gibi hizmetleri verebilecek hemşire veya psikolog bulunacak. Hastanelerde sigara bırakma tedavisi hizmeti sunabilecek en az bir hekim olacak.

Sağlık kuruluşlarında verilen sigara bırakma hizmetinin danışma, tetkik ve tedavilerin SGK tarafından ücretlendirilmesi sağlanacak. Tütün bağımlılığı tedavisinde kullanılan bilimsel farmakolojik tedavi preparatlarının geri ödeme kapsamına alınması veya ücretsiz olarak vatandaşa sunulması sağlanacak. Okul, hastane ve diğer işyerlerinde veya özel gruplara sağlık personeli, öğretmenler, gençler, emniyet, yargı ve silahlı kuvvetler mensuplarına yönelik bırakma kampanyaları düzenlenecek.

ÖTV’nin sigara perakende satış fiyatının en az yüzde 70’ini oluşturması sağlanarak vergi artış oranının enflasyon oranının üzerinde kalması sağlanacak. Eylem planının tütün dumanından pasif etkilenimin önlenmesi bölümünde ise bakanlık önemli düzenlemeler yapacak. Kapalı mekanlarda başlatılan sigara yasakları açık alanlara yayılacak.

Tütün dumanından pasif etkilenimin sağlık risklerine ilişkin bilgiler toplumun yüzde 90’ına ulaştırılacak. Mevzuat kapsamında ‘kapalı’ alan olarak belirlenmiş alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminin yüzde 100 engellenmesine ilişkin denetim kapasitesi güçlendirilecek. Evlerde, yaşam alanlarında, özel mülkiyetlerde pasif etkilenimin önlenmesi için toplumun en az yüzde 80’inin desteği sağlanacak.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve karın hastalıkları ve doğum uzmanları ile Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli hekimlerin tütün dumanından pasif etkilenim hakkında farkındalığını arttırmaya yönelik bilgilendirme ve hizmetiçi eğitim çalışması yapılacak. Pasif etkilenimi ölçmeye yönelik ulusal, akredite bir referans ölçüm yöntemleri ve laboratuvarı konusunda araştırma yapılacak.

PARKLARDA SİGARA TÜKETİMİ YASAKLANACAK

Tütün ve tütün ürünü kullanılmayan alanların genişletilmesine yönelik önemli değişiklikler olacak. Özellikle yoğun olarak kullanılan alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro vb. yerlerin bina girişlerinde tütün ve tütün ürünü kullanımına bağlı pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek ve bu mesafenin korunmasına yönelik çalışma yürütülecek. Pasif etkilenim açık alanlardaki zararları konusunda duyarlılık çalışmaları belirlenecek. Kamuya açık çocuk parkı gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda tütün ve tütün kullanımı önlenecek. İkram sektöründe lokanta ve kahvehane vb. açık alanların da da tütün ve tütün kullanılmayan alanlar oluşturulacak. Pasif etkilenimin çocuklar ve evde yaşayan tüm bireyler için sağlık riskleri olduğu bilgisinin yaygınlaştırılması için kamu spotları hazırlanacak TV ve radyolarda gösterilecek.

Elektronik sigara, tütün ve tütün ürünlerinin internetten satış ve Reklamları ile ilgili ihlalleri engellemeye yönelik taramalar yapılacak ve gerekli cezalar kesilecek. Tütün endüstrisinin reklam, promosyon ve sponsorluk etkinliği olarak kullandığı kurumsal sosyal sorumluluk kampanyaları çerçevesinde yaptığı her türlü çalışma izlenecek. Tütün endüstrisinin gençlerin tütün kullanımına teşvik eden ve tütün ürünlerine erişimini kolaylaştıran kampanya ve programları takip edilecek. İkram ve eğlence yerlerinde Dekorasyon, yenileme, özel bölme, camekan, tente ve güneşlik yapılması için mali katkı verilmesi takip edilerek önlenecek.

Milliyet

ScoutNews

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kişilerin özgürlüğünü kısıtlamak hoş değil . Belli yaş seviyesini aşmış kişilerin birçoğu sigaranın sağlığa zararlı olduğunun bilincindedirler . Bu tarz kısıtlayıcı uygulamalar daha ağır sonuçlar doğurabilir fikrimce .

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
Sigarasız bir Türkiye mümkün.

Mali400

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yasaklara her ne kadar karsi olsamda sokakta yururken pis sigara kokusunu cekmek cok kotu su illeti ne varda icerler anlamam sorsaniz hepsi dertlidir hepsi kederli sanki biz agaoglu

vedat_1966

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Yolda yürürken sigarasını içer sonra izmaritlerini yeter atar, geçen bir bayan araba camını temizliyor kağıt mendille işi bitince mendili yere attı. Araba camı temiz olsun sokaklar önemli değil. Bizler ne zaman medeni olacağız bilemiyorum. Yasaklar ne zaman olmaz toplum bilinci gelişir saygı odaklı ilişkiler kurulur ancak o zaman.
Ben görmemde benim çocuklarımda görmez sanırım.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Bi tiryaki olarak her iki tarafında birbirine hoşgörülü olmasını umuyorum :)

Eric Cartman

Profesör
Reaksiyon puanı
2
İçmiyorum ama şimdi burda bi özgürlük kısıtlaması olduğunu düşünüyorum. Kapalı alanda yasaklama gayet makul bu ise baya kısıtlayıcı bana göre.

tolga9009

Doçent
Reaksiyon puanı
0
zıkkım içsinler diyecem olmıyacak neyse yaa gece gece...

Tükenir Kalem

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Kendinin bile bilmediğin bir sebepten sigara iç, kendine,başkalarına zarar ver..Bu karara yasak gözüyle bakılması çok ilginç..Acaba bu kararla özgürlüğünün kısıtlandığını düşünenler,özgür insanlar mı ?Özgür olduklarından mı içiyorlar sigarayı,yoksa içmeden bir gün bile geçiremedikleri için mi ?

Hangi bakış açısına göre özgürlük ?

vedat_1966

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Parkta oturuyorsun her yer yemyeşil güzel bir hava birazdan yanına bir arkadaş geliyor hemen sigarasını yakıyor. Şimdi ne yapacaksın güzelim anın gitti. Benim özgürlüğüm nerede? Parkta yürüyüş yapıyorsun önünde biri de aynı işi yapıyor elinde sigarası ile çözüm nedir? Bu özgürlük müdür?

Tommy Vercetti

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,643
Bundan sonra sigara içmek için çöp konteynerlarının içine girecez heralde

ozantabas

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Bence bir özgürlük kısıtlaması değil. Sonuçta sağlığa zararlı bir şeyi devletin yasaklaması kadar doğal bir şey yok herhalde. Bu hukümeti savunmak amaçlı söylemiyorum ama dumasnız hava sağası başlığı altında yaptıkları hamleler takdiri hak ediyor.

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,554
Nerdee kapalı alanda bile içiyor millet yasağı takan mı var sigara fiyatları %400 zamlanmalı sigara kullanan kişilere ceza puanı verilmeli puanı 100 olan 1 ay hapis yatmalı aynı ehliyet durumu gibi yasaklar yetmez sürekli denetleme olmalı göz yumanlara daha ağır cezalar verilmeli.

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
Nerdee kapalı alanda bile içiyor millet yasağı takan mı var sigara fiyatları %400 zamlanmalı sigara kullanan kişilere ceza puanı verilmeli puanı 100 olan 1 ay hapis yatmalı aynı ehliyet durumu gibi yasaklar yetmez sürekli denetleme olmalı göz yumanlara daha ağır cezalar verilmeli.
hapis cezası nedir hocam ne yaptın sen ? :D

tolga9009

Doçent
Reaksiyon puanı
0
artık dışarıda sigara içmek bile suç sayılacak aslında iyi bir yöntem sigarayı bıraktırmak için:lol:

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,554
hapis cezası nedir hocam ne yaptın sen ? :D
Herşeye tamam der belki insan ama işin içine hapis girdi mi ciddiye alınır o yüzden dediydim para cezası olsa bir şekilde bulursun da hapis durumu sakat ama öyle hemen atilmayacak elbette mesela bir kez içti yakalandı 20 puan ceza yerlere göre ağırlığı olacak mesela kapalı alanda 30 puan işte toplam 100 puan alınca 1 aylık hapis cezası olsa bence süper olur :)

Ali TEMEL

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Sigara içen kişiler yanınızdan geçerken pöfür pöfür dumanını attığında acaba benim gibi nefesini tutan oluyor mu? :) İçmesin demiyorum ama zehirliyor be arkadaş, mide bulandırıyor.

M.Şamil CAN

Dekan
Reaksiyon puanı
105
Medeniyetlik ve bizim memleket ikisi bir araya asla gelmez. Çünkü eğitime önem vermiyoruz. Gelecek nesil bizim eserimiz fakat gelecek nesili Allah ıslah etsin daha da kötüye gidiyor gelişmek yerine. Batının gözünü seveyim. Adamlar müslüman değil ama bir çok müslümandan daha temizler ki temizlik imandan olmasına rağmen. Sigaraya gelince. İçen biriyim ve kimseyi rahatsız etmeye hakkım yok. Belirli bölgelerde yasaklanmalı elbet. Park olur vapur olur ama yürüdüğüm yolda sigara içememek kötü olur.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ayrıca nedir bu sigaraya zam muhabbeti. Zamanında bende içmiyorken zamlansın diyordumda gün gelirde birgün başlarsanız o zaman görürüm ben sizi. Camel 6.5 olduda bayram ettik arkadaşlarla.

semih61

Profesör
Reaksiyon puanı
43
neden bukadar uğraşıyorlar anlamıyorum toptan sigara satışını yasaklayın olsun bitsin!
zaten zamlarla beraber bir çok kişiyi kaçağa yönlendirdiler yasaklayında rahatlayın.
sosyal ve özgürlükçü bir devletsen lokanta vb yerlerde sigara içilmesi için özel bölümleri zorunlu kılın da görelim...

semih61

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Sigara içen kişiler yanınızdan geçerken pöfür pöfür dumanını attığında acaba benim gibi nefesini tutan oluyor mu? :) İçmesin demiyorum ama zehirliyor be arkadaş, mide bulandırıyor.
toplumda yaşıyorsan bazı şeylere ayak uydurmak zorundasın

ben müslümanım fakat biriside çıkıp ezan beni sabahın köründe uykumdan ediyor uykumu bölüyor vb şeyler diyebilir.herkesi memnun edemezsin
tamam kapalı alanlarda yasaklanmasını bir sigara içen birisi olarak destekliyorum ama vur diyince öldürmemem gerekir.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
olması gereken de bu, neden "sigara yasak" deniyor ki
ben yolda yürüdüğüm yerde önümde araba egzozu gibi yürüyen insanların pis kokusunu solumak zorunda değilim

örneğin
okulun içinde sigara içmek yasak ya, bizim süper zekalı öğretmen öğrencilerden bazıları da okulun kapısından bir adım uzaklaşıp öyle sigara içiyor, peki ne farkı var?

bence bu tarz önlemler gayet işe yarar, tabi kurallara uyan olduktan sonra. adam dükkanına sigara içilmez yazmış, kimse içmiyor ama kendisi içiyor

yo£cu

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Sen sigaraya köle ol sonra bu kara özgürlük kısıtlaması de çok ironik

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,554
Medeniyetlik ve bizim memleket ikisi bir araya asla gelmez. Çünkü eğitime önem vermiyoruz. Gelecek nesil bizim eserimiz fakat gelecek nesili Allah ıslah etsin daha da kötüye gidiyor gelişmek yerine. Batının gözünü seveyim. Adamlar müslüman değil ama bir çok müslümandan daha temizler ki temizlik imandan olmasına rağmen. Sigaraya gelince. İçen biriyim ve kimseyi rahatsız etmeye hakkım yok. Belirli bölgelerde yasaklanmalı elbet. Park olur vapur olur ama yürüdüğüm yolda sigara içememek kötü olur.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ayrıca nedir bu sigaraya zam muhabbeti. Zamanında bende içmiyorken zamlansın diyordumda gün gelirde birgün başlarsanız o zaman görürüm ben sizi. Camel 6.5 olduda bayram ettik arkadaşlarla.
Her ne olursa olsun bende 3 şey değişmez 1. din islam değişmez 2. cinsiyetim 3. de sigara kullanmam.Ve inşallah birgün komple yasaklanirsa en çokta sevinen ben olurum herhalde :)

M.Şamil CAN

Dekan
Reaksiyon puanı
105
Her ne olursa olsun bende 3 şey değişmez 1. din islam değişmez 2. cinsiyetim 3. de sigara kullanmam.Ve inşallah birgün komple yasaklanirsa en çokta sevinen ben olurum herhalde :)

Oba büyük konuşarak yanlış yaptın dostum. Allah'ın izni ile inşallah değişmez dediklerin.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
[MENTION=15873]diren[/MENTION] sigara açık havada kimse kimsenin sigarasına karışamaz demokrasi var diyorsan yasaklayamazsın yaşamak haksa ölmekte haktır.

algea

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Sigarayla ölme özgürlüğümüzü de elimizden alacaklar yani....

/xo/

Dekan
Reaksiyon puanı
226
İçki içene yasak gelince göbek atanlar, sigara yasaklanmaya çalışılınca hep bir ağızdan kabul etmiyoruz diyorlar. Menfaat meselesi tabi, bana dokunmayan bin yaşasın.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Sigarayı uyuşturucu sıfatına sokup ithalat ve ihracatı yasaklanırsa belki faydası olur.Ama sigaradan aldıkları katır yükü ile vergiden vazgeçme gibi bir huyları olmadıkları için toptan yasaklamak hikaye.

phoenix_

Doçent
Reaksiyon puanı
0
yasak tepebilir gibi geldi, madem dışarıda içemiyoruz içeride içelim aman ya derse içenler şaşırmayın.