ABDdeki sağlık sistemini eleştirdiği, olay yaratan belgesel Sicko, 6 Ekim Pzr

tugbagaleri

Müdavim
Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
Michael Moore araştırıyor: Para mı? Sağlık mı?


Özel sigorta şirketlerine emanet edilmiş bir sağlık sistemı ne kadar sağlıklı? Oscarlı yönetmen Michael Moore'un, ABD'deki sağlık sistemini eleştirdiği, olay yaratan belgeseli "Sicko", 6 Ekim Pazartesi akşamı saat 21.00'de NTV'de...



"Fahrenheit 9/11" ile bütün eleştirmenlerin yorumlarını üstüne çeken film yapımcısı Moore'un yönettiği ve Geoffrey Richman, Christopher Seward ile Dan Sweitlik'in editörlüğünü yaptığı belgeselde Moore "Bizim sorunumuz nedir?" diye soruyor; ABD'deki sağlık sisteminin dünyada en çok harcama yapılmasına rağmen diğer gelişmiş ülkeler arasında neden alt sıralarda olduğunu gözler önüne seriyor.

Moore cevapları insanların parasız tıbbi bakım aldıkları Kanada, İngiltere ve Fransa'da arıyor..



Amerikan Sağlık Sistemini Eleştiriyor...
Muhalif yönetmen Michael Moore, yeni belgeseli "Sicko"da bu kez Amerikan sağlık sistemini yerden yere vuruyor ve yine Bush yönetimini hedef alıyor. 11 Eylül saldırıları sonrası enkaz kaldırma çalışmalarında zehirli maddeler nedeniyle hastalanan 10 kişiyi tedavi olmaları için Küba'ya götüren Moore, iki ülkenin sağlık sistemlerini karşılaştırarak, halkına hem ücretsiz hem de kaliteli hizmet sağlayan Küba'nın sağlık sisteminin ABD'den çok daha üstün olduğunu tıbbi haksızlıklara dikkat çekerek bu yapım ile belgeledi. Moore, belgeselin çekimleri için Washington tarafından uygulanan 45 yıllık seyahat yasağını da delmiş oldu. Muhalif yönetmenin seyahat ambargosunu delmiş olmasından ve yine bazı bilinmeyenleri ortaya çıkarmasından rahatsız olan ABD makamları, Moore hakkında soruşturma başlattı.
292682.jpg



Globalizasyon, Irak Savaşı, Amerika, George Bush ve büyük dünya şirketleri gibi konular hakkındaki kişisel görüşlerini filmlerinde, dizilerinde ve kitaplarında ana konsept olarak kullanan Michael Moore, yaptığı politik içerikli konuşmalarla tüm dünyanın ilgisini çekti. Ülkesi Amerika'nın savaş politikalarını oldukça cesur biçimde eleştirdiği Fahrenheit 9/11 filmiyle çok konuşulmuş, filmin etkisi tüm dünyada uzun soluklu olmuştur. Moore, Rage Against the Machine, System of a Down ve REM gibi müzik gruplarının bazı video kliplerini de çekmiştir.

"Sicko", NTV Belgesel Kuşağında, 6 Ekim Pazartesi akşamı saat 21.00'de NTV'de...

"Sicko" ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...
 

economist09

Öğrenci
Katılım
19 Aralık 2019
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
34
Sicko

Özet ve değerlendirme
ABD deki sağlık sorunlarını bilgi belge ve şahitleriyle gözler önüne serildiği bir film Sicko.Amerika'daki tüm sorunların kaynağını oluşturan şirketlerin egemenliği mevcut.Şirketler malesef sağlık sektörünü de avucunun içine almış görünüyor.
Doktrorların ve hastahanelerin sigorta şirketlerine bağlanması ve onların izni dahilinde hizmet gerçekleştirmeleri gerçekten akılalmaz bir durum.
Eskiden o sigorta şirketlerinin birine bağlı olarak çalışan bir bayan doktorun itiraflarını dinledik.Bayan doktorun anlattığına göre istemedikleri hastaları ya şöyle deyim tedavisi pahalıya mal olacak hastaların sağlık hizmeti görmesini sigorta çalışanı olarak reddebilme hakkına sahipmiş.

Bu öyle bir paradoks ki Amerika Dünyada sağlık sektörüne en çok parayı harcayan ülkelerden olmasına rağmen sağlık hizmetlerinde birçok ülkenin çok gerisinde kalmış.Bu kadar bütçe bile ayırmayan İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde sağlık hizmeti hem ücretsiz hem de devlet ihtiyaç halinde evlere dadı dahi gönderbiliyor.
Ya sağlık hizmetlerinin hem kaliteli hem ücretsiz olduğu Küba'ya ne demeli ? bir tarafta trilyonlarca paranın döndüğü ve dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülke diğer tarafta yıllarca yediği ambargodan belini doğrultamamış ama insani idealleri için ABD ile savaşmayı dahi göze almış küçük bir ülke.

Şirketlerin siyasetçileri satın alacak kada çürümüş bir sistem böyle bir durum doğuruyor olsa gerek.

Mezun olan öğrencilerin 35000 dolar borcu var hasta oldukları zaman bu borç 300 000 dolar'a kadar çıkabiliyor hayatları boyunca borç içinde yaşayıp borçlu bir şekilde ölecekler.Peki o zaman bu borcu madem ödeyemeden öleceklerse şirketlerin bundan karı nedir?
Şirketlerin karı şu : Eksiksiz itaat.
İnsanların boynunu büküp seslerini çıkaramazlar zaten borçlular dimi 1-0 yenikler bir de protesto mu edecekler?

Bakalım Amerikadaki şirketlerin bu saltanatı daha ne kadar sürecek?
Bu arada bu kadar çok sorunun içinde hala küçük protestolarıyla esprileriyle Michaale Moore yine çok başarılı.

 
Üst