Haber ABD'de benzeri görülmemiş yangın felaketi: Alevler Los Angeles'ı çembere aldı

Yahya Furkan

contravolta
Süper Moderatör
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
4,654
Los Angeles’ta 7 Ocak’ta başlayan orman yangınları şehrin altı farklı noktasına yayıldı. Beş kişinin yaşamını yitirdiği yangınlarda 100 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. İtfaiye ekipleri yangınları kontrol altına almaya çalışıyor.

los-angeles-yangin-324-2-1200x717.jpg.webp
Los Angeles’ta yangın: Altenada bölgesindeki uydu görüntüsü.

Can ve mal kaybı artıyor​

Los Angeles’ta yangınların başladığı 7 Ocak Salı gününden bu yana beş kişi hayatını kaybetti. İtfaiye yetkilileri bin 500 binanın tamamen yandığını açıkladı. İlk yangının çıktığı Pacific Palisades’ta 15 bin 832 dönüm alan kül oldu. Eaton bölgesindeki yangın 10 bin 600 dönüm alanı etkisi altına aldı. İtfaiye Müdürü Jacob Raabe, “16 yıllık meslek hayatımda böyle bir yangın görmedim” dedi.

Yerel yetkililer, binlerce evin yangın tehdidi altında olduğunu ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Yangının tehdit ettiği bölgelerde yaşayan 100 bin kişi güvenli bölgelere tahliye edildi. Kentin elektrik şebekesinde de ciddi hasarlar oluştu. 400 binden fazla ev ve iş yeri elektriksiz kaldı. Acil durum yetkilileri, hasar tespit çalışmalarının yangınlar kontrol altına alındıktan sonra tamamlanabileceğini açıkladı.

Yangın nasıl başladı?​

Los Angeles’ta ilk yangın Pacific Palisades bölgesinde başladı. Yangın kısa sürede şehrin diğer bölgelerine yayıldı. İtfaiye Müdürü Kristin Crowley, “Los Angeles tarihindeki en büyük yangın felaketiyle karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı. Yangınlar şu anda Pasadena, Sylmar ve Hollywood Hills bölgelerinde devam ediyor. İtfaiye ekipleri toplam 27 bin dönümlük alanda yangınla mücadele ediyor.

Hollywood halkı sokaklara döküldü​

Los Angeles İtfaiyesi, Hollywood Hills bölgesinde yaşayanlar için acil tahliye kararı verdi. İtfaiye yetkilileri bölgede “hayati tehlike” bulunduğunu duyurdu. Yüzlerce insan valizleriyle sokağa çıktı. Bazı insanlar pijamaları ile tahliye oldu. Hollywood Bulvarı’nda uzun araç kuyrukları oluştu. Panik içindeki sürücüler trafikten kurtulmak için yanlış yönde araç kullandı.

Ünlülerin de evleri yangında yok oldu​

Yangınlar Los Angeles’ın en lüks bölgelerinde etkili oldu. Ünlü oyuncu Billy Crystal 46 yıldır yaşadığı evini kaybetti. Paris Hilton, Mandy Moore ve Cary Elwes’in evleri de yangında zarar gördü. Eski California First Lady’si Maria Shriver sosyal medyadan “Her şey gitti. Mahallemiz, restoranlarımız yok oldu” mesajını paylaştı. Oyuncu James Woods, “Etrafımızdaki bütün evler yanıyordu” dedi.

İtfaiye ekipleri su sıkıntısı yaşıyor​

Los Angeles İtfaiyesi su sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı. Yetkililer, yangın başlamadan önce üç adet bir milyon galonluk su tankını doldurduklarını açıkladı. Ancak yangınların yüksek rakımlı bölgelerde olması nedeniyle su basıncı yetersiz kaldı. İtfaiye ekipleri özel havuzlardan ve göletlerden su almak zorunda kalıyor. Belediye Başkanı Karen Bass, “Su tankerlerini bölgeye sevk ettik” açıklamasını yaptı.

Rüzgar yangını körüklüyor​

Meteoroloji yetkilileri, Los Angeles’ta tehlikeli rüzgarların etkili olduğunu açıkladı. Rüzgar hızı saatte 60 kilometreye kadar çıkıyor. Malibu sahili ve Santa Monica Dağları’nda şiddetli rüzgar uyarısı devam ediyor. Uzmanlar yangın riskinin cuma gününe kadar süreceğini belirtiyor. İtfaiye ekipleri rüzgar nedeniyle yangınları kontrol altına almakta zorlanıyor.

Yurt genelinden yardım geliyor​

California Valisi Gavin Newsom, 7 bin 500 itfaiyecinin yangınla mücadele ettiğini açıkladı. Vali sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bin 162 itfaiye aracı, 23 su tankeri, 6 yangın söndürme uçağı, 31 helikopter ve 53 buldozer yangın bölgesinde görev yapıyor” bilgisini paylaştı. Oregon’dan 60, Washington’dan 45, New Mexico’dan 10 ve Utah’tan 15 itfaiye ekibi Los Angeles’a destek için yola çıktı.

Federal yardım geliyor​

ABD Başkanı Joe Biden, Los Angeles’taki yangınları yakından takip etmek için İtalya seyahatini iptal etti. Biden, California Valisi Gavin Newsom’un federal yardım talebini onayladı. Bu karar ile yangından etkilenen vatandaşlara geçici konut ve ev onarımı için federal fonlar oluşacak. SpaceX şirketi de etkilenen bölgelere ücretsiz Starlink iletişim terminalleri gönderecek.

Eğitim hayatı durdu​

Los Angeles Eğitim Müdürü Alberto Carvalho, kentteki bütün okulların perşembe günü kapalı olacağını duyurdu. Müdür Carvalho, “Okul yemeğine ihtiyaç duyan öğrencilerimiz için sekiz farklı merkezde yemek dağıtımı yapacağız” açıklamasını yaptı.

medyascope.tv

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,753
Kayıp Melekler Şehri.