80 GB Ram

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Efe Zoroğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Ağabeylerim japonlar 80 gb RAM yapmışlar artık bilmiyorum DDR mi DDR2 mi.
Yanlız şu var 300 gb'lık Full dolu olan HDD'li bir PC'de denenmiş.
Pc 3 saniyenin altında kapanıp açılıyormuş. :o

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,124
Mışı muşu bilmiyorum. Nerden duydun bunu? Herhangi bir kaynak var mı?

80 gb'ı destekleyen anakart var mı?

Efe Zoroğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
7
izmir SAMSUNG Teknik servis elamanlarından duydum. :)Yakında bütün pc dergileri yayınlar :PDeruni alem...! :D

chimera

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
577
pesimist dedi ki:

Anakart var mı bunu destekleyecek yazılım var mı ? Yanlış hatırlamıyorsam photoshop bile maksimum 4 GB ram in üzerini tanımıyordu. ::) Yani siz ne kadar bağlarsanız bağlayın yazılım desteklemedikten sonra bir önemi kalmıyor.

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,124
chimera dedi ki:
pesimist dedi ki:

Anakart var mı bunu destekleyecek yazılım var mı ? Yanlış hatırlamıyorsam photoshop bile maksimum 4 GB ram in üzerini tanımıyordu. ::) Yani siz ne kadar bağlarsanız bağlayın yazılım desteklemedikten sonra bir önemi kalmıyor.

Yazılımların ram desteklediğini ilk defa senden duydum.

speeclk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hocam adamlar 80 gb ram yapmıs diyorlar sizde bunu destekleyen anakart varmı diyorsunuz Allah askına.Onu yapan adam herhalde ona göre bir anakart yapmıs yada bir takım oynamalar yaparak modifiye etmiştir.Yanlız ben hala 80 gb lık ram olayına tam inanmıs degilim.Ama japon bunlar yaparlar.

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,124
speeclk dedi ki:
Hocam adamlar 80 gb ram yapmıs diyorlar sizde bunu destekleyen anakart varmı diyorsunuz Allah askına.Onu yapan adam herhalde ona göre bir anakart yapmıs yada bir takım oynamalar yaparak modifiye etmiştir.Yanlız ben hala 80 gb lık ram olayına tam inanmıs degilim.Ama japon bunlar yaparlar.

Biz de inanmadığımız için bu soruyu sorduk

erdempolat

Asistan
Reaksiyon puanı
2
O küçücük gözlerle nasıl bu kadar ileriyi görebiliyor adamlar hala anlayamıyorum :).

iHSaN-1

Asistan
Reaksiyon puanı
0
80 Gb RAM'i heralde İntelin şu an üzerinde araştırma yaptığı 80 Çekirdekli işlemcide kullanırlar. ::)

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Selamlar,

Biraz konunun dışına çıkalım, 80 GB bellek kullanılabilir birşey mi görelim.

Şu an standartlar gereği birçok anakart en fazla 2 GB'lık parçalar şeklinde bellekleri çalıştırabiliyor. Bellek modülünün iki yüzünde de 8 tane bellek parçası kullanıldığında parçacık başı 128 MB'lık bellek yongaları sıkça görebildiğimiz bileşenler arasında.

Standartlara bağlı kalırsak 80 GB belleği çalıştırabilmenin en makul yolu kelle başı 4 yuva x 2 GB şeklinde 8 GB belleği 10 tane birbirine Horus yongalarıyla bağlanmış AMD Opteron işlemcileri kullanmaktır. Kaldı ki Horus yongaları olmadan Opteron 8xx serisi işlemciler tek bir AMD ara yonga ile 8 taneye kadar beraber tek bir sistemde çalışabildiklerinden kimse iki işlemci için HT veriyoluna bir yonga daha eklemek istemez. 64 GB RAM de yetecektir.

Bilgisayarların hızlı açılmasını sağlayan şey bellek veya işlemci hızından ziyâde sabit diskin hızıdır. Çoğ uğraşmayın, 4 tane WD Raptor alıp RAID 0 olarak bağlayın, dediğimi anlayacaksınız.

Diğer taraftan, Samsung'un belleği farklı şekillerde kullandığı projeler var; sanırım abilerimiz bunlardan bahsetmek istemiş. Samsung silikonun efendisi olduğundan dolayı flash bellekten sabit disk üretmek konusunda çalışmalar yapıyor. her ne kadar 32 GB'lık bir 2,5 inçlik flash'tan mamul sabit disk 1000 papel olsa da bu teknoloji disk üzerindeki erişim süresini neredeyse sıfıra indiriyor ve sistem açılışını hızlandırıyor. asla defrag etmeyeceğiniz bir sürücü fikri nasıl? Bence güzel.

Budur herhalde yaptıkları şey. Tabii ki kaynak lazım, biz de görelim.

Sheythun

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Hep demişimdir kalkıp büssürü çekirdekli hayvan gibi işlemci almayın, AMDAthlon64 3000 işlemci yeter şimdilik. Senin de değindiğin gibi BB benim hayalim bendeki buişlemciye 2 GB ram 4 tane psikopat harddisk ayarlayıp raid0 ya da raid1 yapmak...

chimera

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
577
Berkin Bozdoğan dedi ki:
Bilgisayarların hızlı açılmasını sağlayan şey bellek veya işlemci hızından ziyâde sabit diskin hızıdır. Çoğ uğraşmayın, 4 tane WD Raptor alıp RAID 0 olarak bağlayın, dediğimi anlayacaksınız.

Anlıyorum ve sana katılıyorum. WD Raptor diskler gerçekten çok başarılılar hele birde bunun üzerine raid 0 bağlantısı olayı koparan nokta oluyor. Eğer deneme imkanı olan kişiler varsa bu uygulamayı mutlaka denesin. 8)

mahmuteser

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Gerçekten böyle bir şey varsa inanılmaz hemde ful dolu bilgisayarda bizde 512 Mb
1 Gb ile yetiniyoruz :( :(

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Wolf-sdn dedi ki:
Ağabeylerim japonlar 80 gb RAM yapmışlar artık bilmiyorum DDR mi DDR2 mi.
Yanlız şu var 300 gb'lık Full dolu olan HDD'li bir PC'de denenmiş.
Pc 3 saniyenin altında kapanıp açılıyormuş. :o

yalan 80gb olsa süperbilgisyaralardan olur o!!

J3uLuT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
İlginç bişey. 3 Sanıyede Kapanıp Açılan Pc'Yi NasıL kullanabıLırız yaw. Ayak Uyduramayız O kadar HızLı deiLiz ;D Bide Eğer yapıLmışsa Ona Uygun Maotherboard Artı Cpu da yapmaLarı Lazım. Böyle Bişeyde Sektörde Dewrim yaratır. Bekleyelim ve Görelim 8)

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
80 GB ramı kullancak bir pc yok şu hayatta izmirli arkadaşlarımızda sana şaka yapmıştır

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Bu kadar şaşıracak bir şey yok. Ve "80 GB destekleyen anakart mı var?" sorusu da garip olur çünkü 80 GB ram yapan onu destekleyecek anakartı da yapmıştır :)
Şaşılacak bir şey yok diyorum çünkü uzun zamandır yapılması mümkün olan bir çok şey stabilite açısından piyasaya sürülmemiştir. Yani bu "80 GB Ram" olayı uzun zaman varlığını korusa da bizler kullanamayacağız. (Tabi ki kastettiğim Home PC olarak)
Örneğin içinde 96 adet işlemci barındıran ve yıllardır piyasada satılan bir makinede her bir işlemci 1.2 GHz hızında ve bundan 3-4 yıl önce 16.000 dolara satılıyordu. Şimdi ise kim bilir nasıl değiştirmiş ve geliştirmişlerdir.
Ayrıca yine yıllardır Java ile tanıdığımız Sun Microsystems firması içinde 8 adete kadar AMD Opteron Dual işlemci taşıyabilen ve tam tamına 256 GB'a kadar RAM takılan sunucularını (server) uzun bir süredir satışa sunmuş durumda. Bir adet örnek vermek gerekirse Sun Fire x4600 sunucu 9,995 dolar. Ucuz diyebilirsiniz, ama RAMleri kendiniz takmanız gerekecek :)
Ya da başka bir örnek vermek gerekirse, her biri 2.15 GHz'den tam 64 adet işlemci (64 bit) barındırabilen, tam tamına 2 TB RAM takılabilen, Sun Sparc Enterprise M9000 tam olarak 511,385 $ fiyata satılıyor. Evet yanlış görmüyorsunuz, Beş yüz on bir bin üç yüz seksen beş dolar :) Yani eski parayla 675 milyar Türk Lirasına satılıyor.
İşte normal internet kullanıcılarının sadece(!) 80 GB RAM'e şaşırmasının ve ondan haberi olmamasının sebebi tam olarak budur :)
[size=8pt]Örneğin şimdi size Türk Telekom 655 Mbit/saniye hızında internet bağlantısı satıyor desem çoğunuz inanmaz, halbuki satıyor :) Hem de ADSL hızımızın maksimum 2 Mbit/saniye olduğu şu dönemde... :)[/size]
2 TB RAM (yani 2048 GB), diğer bir deyişle 80 GB'ın 25 katı daha fazla, söylemesi ne kadar kolay değil mi? :) Ama gördüğünüz gibi yapılmış ve hatta stabil olarak içinde işletim sistemi kurulmuş bir vaziyette satılıyor bile. Bahsini ettiğim bu server'ı görmek için:
http://www.sun.com/servers/highend/m9000/

Bunlar gibi diğer serverları incelemek için:
http://www.sun.com/servers/index.jsp

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Sağol Elmacik,

İşin "diğer tarafını" çok daha iyi anlatmışsın :) Ben konunun "alt tarafını" ele almıştım, kan çıkmasın diye profesyonel anlamda kullanılan sunuculara girmemiştim :D

Mesele şu tabii, 80 GB 2 sayısının kuvveti değil. 80 için kimse oturup kasmaz. Kassa bile seri üretimde sorunlar yaşar vs. vs. Son kullanıcının 80 GB'a aşırı tepki vermesi de işte esas sunucuları bilmemesinden kaynaklanıyor. :)

Güzel günler bol bellekler (yok abi fazlasını istemiyorum 2 GB bana yetiyor).

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Berkin, bu arada sen RAID ile ilgilendiğin için işin o kısmını da söyleyeyim, bu bahsettiğim canavarlar 24 TB'a kadar RAID destekli veri depolayabiliyor :)

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Aman diyeyim. Yahu isimlerini hep duyarım da biçimlerini dünya gözüyle görmek nasip olmadı açık söyleyeyim. Yani dergiye ve SDN'ye o kadar ürün gelmiştik daha bi tane "Al Berkincim 1 milyon liralık son sunucumuz, bellekleri sen takıver bi zahmet" diyen çıkmadı :P

Benim fantezim farklı gerçi; ortanca bir kasayı basit RAID kartlarıyla donatıp 3-5 TB dosya sunucusu yapmak. Birgün ofisim olursa oof of fanteziye fantezi demeyeceğim :) Hatta o zaman ateş yakmayacak su ıslatmayacak falan. Ne güzel di mi?

High-Point yongalı basit RAID kartları yüz dolar bile değil aslında, 4 veya 8 yuva destekleyenleri var. Biraz işlemci yükünü göze alıp işe girilebilir.

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Berkin Bozdoğan dedi ki:
Aman diyeyim. Yahu isimlerini hep duyarım da biçimlerini dünya gözüyle görmek nasip olmadı açık söyleyeyim. Yani dergiye ve SDN'ye o kadar ürün gelmiştik daha bi tane "Al Berkincim 1 milyon liralık son sunucumuz, bellekleri sen takıver bi zahmet" diyen çıkmadı :P

Benim fantezim farklı gerçi; ortanca bir kasayı basit RAID kartlarıyla donatıp 3-5 TB dosya sunucusu yapmak. Birgün ofisim olursa oof of fanteziye fantezi demeyeceğim :) Hatta o zaman ateş yakmayacak su ıslatmayacak falan. Ne güzel di mi?

High-Point yongalı basit RAID kartları yüz dolar bile değil aslında, 4 veya 8 yuva destekleyenleri var. Biraz işlemci yükünü göze alıp işe girilebilir.

Ben de seviyom RAİD bazıları sevmiyor ama

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Bilgisayar kıyametinin alametleri gerçekleşiyor :P
Ya bilgisayarlar dünyayı ele geçirecek, ya da herşey bitip sıfırdan başlayacak...
Bundan yaklaşık 20 yıl önce çekilen bir Amerikan filminde, bir adam, bir hastalıktan dolayı ölecek olan oğluna bir bilgisayar oyunu hediye ediyor. Şu kafaya takılıp vücut hareketleriyle oynanan cinsten. Senaryoda'da aletin çok ama çok ileri teknolojik olduğunu belirtmek amacıyla şu replik yer alıyor, "sana çok güzel bir oyun aldım, yeni çıkmış; bunun 256 GB hafızası var".
O zaman filmi izleyen bizler kakakiki gülmüştük :P
Çünkü o zamanlar 10 MB hard disk bir "canavar"dı, teknoloji ötesiydi :D
Hayır, 10 GB değil, 10 MB. :)

masterdevil

Doçent
Reaksiyon puanı
2
erdempolat dedi ki:
O küçücük gözlerle nasıl bu kadar ileriyi görebiliyor adamlar hala anlayamıyorum :).
wallaha o ufacik gozler ile goruyorlar kocaman olsa ne olucagi beli degil ;D ;D

Özlem

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Berkin Bozdoğan dedi ki:

Bir gün olur da derlerse beni de çağırır mısın Berkin? :) Orada olup bu tarihi olaya tanıklık etmek isterim :P

Efe Zoroğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Elmacik dedi ki:
Bu kadar şaşıracak bir şey yok. Ve "80 GB destekleyen anakart mı var?" sorusu da garip olur çünkü 80 GB ram yapan onu destekleyecek anakartı da yapmıştır :)
Şaşılacak bir şey yok diyorum çünkü uzun zamandır yapılması mümkün olan bir çok şey stabilite açısından piyasaya sürülmemiştir. Yani bu "80 GB Ram" olayı uzun zaman varlığını korusa da bizler kullanamayacağız. (Tabi ki kastettiğim Home PC olarak)
Örneğin içinde 96 adet işlemci barındıran ve yıllardır piyasada satılan bir makinede her bir işlemci 1.2 GHz hızında ve bundan 3-4 yıl önce 16.000 dolara satılıyordu. Şimdi ise kim bilir nasıl değiştirmiş ve geliştirmişlerdir.
Ayrıca yine yıllardır Java ile tanıdığımız Sun Microsystems firması içinde 8 adete kadar AMD Opteron Dual işlemci taşıyabilen ve tam tamına 256 GB'a kadar RAM takılan sunucularını (server) uzun bir süredir satışa sunmuş durumda. Bir adet örnek vermek gerekirse Sun Fire x4600 sunucu 9,995 dolar. Ucuz diyebilirsiniz, ama RAMleri kendiniz takmanız gerekecek :)
Ya da başka bir örnek vermek gerekirse, her biri 2.15 GHz'den tam 64 adet işlemci (64 bit) barındırabilen, tam tamına 2 TB RAM takılabilen, Sun Sparc Enterprise M9000 tam olarak 511,385 $ fiyata satılıyor. Evet yanlış görmüyorsunuz, Beş yüz on bir bin üç yüz seksen beş dolar :) Yani eski parayla 675 milyar Türk Lirasına satılıyor.
İşte normal internet kullanıcılarının sadece(!) 80 GB RAM'e şaşırmasının ve ondan haberi olmamasının sebebi tam olarak budur :)
[size=8pt]Örneğin şimdi size Türk Telekom 655 Mbit/saniye hızında internet bağlantısı satıyor desem çoğunuz inanmaz, halbuki satıyor :) Hem de ADSL hızımızın maksimum 2 Mbit/saniye olduğu şu dönemde... :)[/size]
2 TB RAM (yani 2048 GB), diğer bir deyişle 80 GB'ın 25 katı daha fazla, söylemesi ne kadar kolay değil mi? :) Ama gördüğünüz gibi yapılmış ve hatta stabil olarak içinde işletim sistemi kurulmuş bir vaziyette satılıyor bile. Bahsini ettiğim bu server'ı görmek için:

Berkin Bozdoğan dedi ki:
Sağol Elmacik,

İşin "diğer tarafını" çok daha iyi anlatmışsın :) Ben konunun "alt tarafını" ele almıştım, kan çıkmasın diye profesyonel anlamda kullanılan sunuculara girmemiştim :D

Mesele şu tabii, 80 GB 2 sayısının kuvveti değil. 80 için kimse oturup kasmaz. Kassa bile seri üretimde sorunlar yaşar vs. vs. Son kullanıcının 80 GB'a aşırı tepki vermesi de işte esas sunucuları bilmemesinden kaynaklanıyor. :)

Teşekkürler Berkin Ağabey.Sayın Üyelerimizden bazılarının Panic Atack olmaları konuyu buralar getirdi.Sanada tabii Elmacık Teşekkürler

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Wolf-sdn dedi ki:
Elmacik dedi ki:

Berkin Bozdoğan dedi ki:
Sağol Elmacik,

Teşekkürler Berkin Ağabey.Sayın Üyelerimizden bazılarının Panic Atack olmaları konuyu buralar getirdi.Sanada tabii Elmacık Teşekkürler
Bu durumlara panic atack denmez sen abuk sabuk bir konu açmışsın gerçek olamıyacak bir konu bunun suçu bizler değil sensin ama şimdi çok yükleniyorsun deme

Efe Zoroğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Terbiyesizliğin luzumu yok.Sakin ol Denizhan .Ben 9 yaşındayım.Birtek bana mı diş geçirmeye çalışıyorsun.Bu senin Zavallığını gösterir.Burası Sanal Dünya ve Kalp Kırmaya Gerek yok.Hem İki yüzlü olmaya da gerek yok.Ukalalığını zaten herkes biliyor.Delidir ne yapsa yeridir diyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...