Champion78
Profesör
Pardus 2009 ve Pardus Kurumsal 2 sürümlerinin heyecanı bir yana, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden gelen bir haber hepimizi mutlu etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Necdet YÜCEL'in günlüğünde duyurduğu üzere, üniversitenin mevcut öğrenci ve mezunlarından oluşan bir ekip, 64bit Pardus sürümü için düğmeye bastı.
Özgürlükİçin topluluğunu çok heyecanlandıran bu güzel gelişme üzerine, sevgili hocamız Necdet YÜCEL ile kısa bir söyleşi yaptık. Severek okuyacağınızı düşünüyoruz...
(...)
Özgürlükİçin: Hocam, cüretimizi mazur görün, neden depo imzalama ya da daha basit bir iş değil de, 64bit Pardus?
Necdet YÜCEL: "64bit Pardus" başlıklı yazımda da bahsetmeye çalışmıştım. Buraya biraz daha detaylı yazabilirim sanırım.
Bilgisayar Mühendisliği bölümlerine üniversiteye gelen en başarılı çocuklar geliyor. Çoğunun bilgiden çok yönlendirilmeye ihtiyaçları oluyor. Ben elimden geldiği kadar her dönemden bir grup (4-5 kadar) öğrenciyle özel olarak ilgilenip onlara kendilerini gerçekleştirmeleri için fırsatlar sunmaya, yapabildiğim kadar yol göstermeye çalışıyorum. Elbette girdiğim derslerde de yönlendirmem özgür yazılım dünyasına doğru oluyor. Bugüne kadar her öğrenciyi kendi başına bir proje üzerine çalışmaya yönlendiriyordum. Bunun takım çalışmasıyla uğraşmama gibi bir kolaylığı var. Bunun yanında takımda bazılarının silikleşmesi gibi riskleri de ortadan kaldırıyor diye düşünüyordum.
Bu iyi yönlerinin yanı sıra öğrencilerin güçlerini birleştirememeleri sonucunda en fazla bir kişilik iş yapabiliyorlardı. Aradan geçen yıllarla ilgilendiğim öğrenci sayısı da arttı. Ben de (yaklaşık) 10 bilgisayar mühendisliği öğrencisine teker teker işler yaptırmak yerine 10 kaplan gücünde çalışabilecekleri, "daha zor" bir işi yaptırabilirim diye düşündüm.
Mezuniyetlerinden önce benimle çalışan öğrencilerin bir kısmının adlarını duymuşsunuzdur. Onların yanında doğrudan camiada adları bilinmeyen ama bizi gururlandıran öğrencilerimizin de çok olması, bana bu "daha zor" işin altından kalkabileceğimiz güvenini verdi.
Seçeneklerimizden biri bir özgür yazılım projesine baştan başlamaktı. Aslında önce aklımda olan da buydu. 10 kişi bir yılda sıkı çalışarak, bir canlılık yaratabilirdik.
İkinci seçeneğimiz ise zaten canlı olan bir projeye destek olmak olabilirdi. Pardus'ta geliştirici, testçi, paketçi olarak çalışmış eski öğrencilerimizin sayısının bu kadar fazla olması ve Pardus projesine en başından bu yana yakın durmaya çalışmamız bizi Pardus'la ilgili bir şey yapalım fikrine itti. Tam zamanlı Pardus çalışanlarının sayısının bile 2 tane 10 olmadığını hesaba katınca, gerçekten iyi bir destek olacağımızı düşündük (aslında buraları sadece ben düşündüm
Pardus'un i386 dışında bir mimariye portunu hazırlamak ilk düşüncemiz oldu ama bu mimari 64bit değil Sparc'tı. Bu fikri öğrencilerime açtığımda neredeyse hepsi ağızbirliği etmiş gibi "Sparc da neymiş, 64bit olsun" deyince, 64bit'te karar kıldık.
Samimi olarak söyleyeyim; başlangıçta bu işi nasıl yapacağımız konusunda bir fikrimiz yoktu (şimdi var elbette). Benim ekipten şahsen tanıdığım (aslında çoğunu tanıyorum) Ekin'e durumu yazdım. Ekin çok sıcak cevap verdi. Sonra Erkan Tekman da "birlikte çalışalım, biz de destek olalım" diye yazınca kalktık Gebze'ye gittik. Oradaki görüşmeler de cesaret verici geçince "tamam" dedik.
Özgürlükİçin: Bu arada bir yol haritanız ya da ayrıntılı takviminiz var mı, Pardus topluluğuyla paylaşabileceğiniz? Malum, topluluğun ilk sorusu hep "ne zaman?" oluyor.
Necdet YÜCEL: Bu projede çalışacakların önemli bir kısmı öğrenci. Çok azı bilgisayar mühendisliğinden bu yıl mezun oldu. Çalışmaya başlamak için okulun açılmasını bekliyoruz. Aslında hepimiz bir an önce çalışmak için çok heyecanlıyız ama hem onların yaz stajları var (ikisi Pardus'ta staj yapacak) hem de yoğun geçen bir yılın ardından hiç dinlenmeden çalışmaya devam etmek önümüzdeki yıl için de iyi olmaz diye düşündüm. İşin doğrusu, benim doktora tez savunmam da 31 Temmuz'da, o zamana kadar pek vakit ayıramam diye ekimde başlamayı uygun bulduk.
Çalışmaya başladıktan sonra bir ay içinde bir takvim hazırlamış oluruz. Resmi olarak en geç haziran gibi bir sürüm çıkarırız diyebilirim.
Özgürlükİçin: Bu süreçte çalışacak olan öğrenciler kimlerdir?
Necdet YÜCEL: Burası en sevdiğim kısım
Mehtap TAMTÜRK (ÇOMÜ mezun)
Serhat İrem ERSEL (ÇOMÜ mezun)
Meltem PARMAKSIZ (ÇOMÜ 4. sınıf)
Mete BİLGİN (ÇOMÜ 4. sınıf)
Metin AKDERE (ÇOMÜ 4. sınıf)
Abdurrahman DUMAN (ÇOMÜ 3. sınıf)
Kemal KEFELİ (ÇOMÜ 3. sınıf) (ben
Aydan TAŞDEMİR (ÇOMÜ 3. sınıf)
Özgürlükİçin: Bu projeden beklentileriniz nelerdir? Burada yaptığınız çalışmayı ileride TÜBİTAK ile ya da üniversiteniz içinde farklı bir boyuta taşımayı planlıyor musunuz?
Necdet YÜCEL: Bu projeden en önemli beklentimiz çok şey öğrenmek. Bir işletim sistemini başka bir mimariye taşımayı öğrenmek proje ekibine çok katacaktır eminim. Lisans eğitiminde görmedikleri pek çok şeyi öğrenme ve tecrübe etme fırsatları olacak. 64bit Pardus sürümü çıkıncaya kadar öğrendikleri onların bu projeden alabilecekleri en önemli şey olacak.
Benim ikinci büyük beklentim bölümde yanan ateşi çok güçlendirmeleri olacak. Alt sınıflar "biz de yapabiliriz"i daha güçlü söyleyebilecekler. Bu bir öğrenci için çok önemli.
Bu çalışmayı okulumuz ve TÜBİTAK arasında bir protokolle resmileştirmek ve ortaya çıkaracağımız ürünün desteğini vermeye devam etmek istiyoruz. Seneye belki onlarca geliştirici olabilir ÇOMÜ'den.
(...)
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin başlattığı bu projenin diğer üniversitelere örnek olmasını umuyoruz. Bu projede çalışacak herkese başarılar dileriz.
Kaynak
Yorum: Ekipten biri olarak Allah yardımcımız olsun diyorum