60 derece sıcaklıkta zorlu oruç

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan pide üretimi yapan fırın işçileri 60 derece sıcak ortamda oruç tutuyor.

en-zor-oruc_526881.jpg

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi, Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’da ekmek ve pide üretimi yapan fırıncıların zorlu mesai yapmalarına neden oluyor. Hava sıcaklığının 35 dereceye ulaştığı Süleymanpaşa’da fırında çalışan ekmek ve pide ustaları 250 derece sıcaklığa ulaşan fırının karşısında zor koşullara rağmen çalışıyor.

Meslekleri gereği 250 derece sıcak fırının karşısında çalışmak zorunda kalan fırıncılar zor da olsa oruçlarını tutmaya çalışıyor.

Peştamalcı Caddesi üzerinde bulunan Ekmek Teknesi fırınında usta olarak çalışan Yüksel Pişkin,Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi ve fırının sıcaklığından dolayı oruç tutmakta zorlandıklarını dile getirdi.

“ALLAH YARDIMCIMIZ OLUYOR”

Açlığın akıllarına bile gelmediğini fakat su ihtiyaçlarının sıcaklıktan dolayı yüksek olduğunu ifade eden Pişkin, "Bu sıcak havalarda oruç tutmak zor. Ramazan’da susuzluk bizi fazla yoruyor. Açlık sıkıntı olmasa da susuzluk sıkıntıya neden olabiliyor. Ama Allah yardımcımız oluyor. Zor olsa da tutuyoruz. Fırının sıcaklığı 250 derece civarında. Ortalama 60 derece sıcaklıkta çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

RAMAZAN'DA FIRINCILARIN ZORLU MESAİSİ
Adana’da sıcak hava giderek etkisini artırırken, bazı meslek gruplarına mensup vatandaşlar Ramazan ayında büyük bir sabır ile imtihan veriyor.

11 ayın sultanı Ramazan ayı, tüm İslam dünyası ve Türkiye’de manevi coşku içerisinde idrak ediliyor. Adana’da termometrelerin 44 dereceyi gösterdiği şu günlerde birçok vatandaş için Ramazan, tam anlamıyla bir sabrın imtihanı oluyor. Klimalı ofislerde oruç tutanlar fazla güçlük yaşamazken bazı meslek gruplarının sıcakta oruç tutarken çektiği zorluk ise ibretlik görüntü veriyor.

Zor şartlar altında oruç tutan fırıncılardan Yılmaz Haksever, “Oruç tutuyoruz, ama çalışmaya da devam ediyoruz. Sıcaklığı 400-450 derece olan fırının yanında çalışıyoruz. Oruç tutarken baya zorluk çekiyoruz ama ekmek parası. Mecbur çalışıyoruz, yapabileceğimiz başka bir şey yok. Oruç görevimiz, tutmamız lazım. Kendimiz için tutuyoruz, başka biri için tutmuyoruz” dedi.

Döner ustası Hayrettin Ekici ise, havanın sıcak olduğunu ama oruç tutmaya devam ettiklerini kaydederek, “Hava sıcak, dönerin de sıcaklığı var. Sadece susuyoruz, açlık hissetmiyoruz. Sadece su bizi zorluyor. Çok zor oluyor, ama dayanmaya çalışıyoruz. İrade meselesi bu. İradesine sahip olan her havada oruç tutabilir” diye konuştu.

3_526875.jpg

o7_526879.jpg

o5_526877.jpg

Kaynak

Vikings

Dekan
Reaksiyon puanı
91
Herşeyi geçtim oruçlusun su yok o yok bu yok tüm gün ayaktasın bide kaç kat sıcak yerdesin ohoho işleri zor valla. Klima şart yani.

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Zor şartlarda oruç tutuyorlar ama mükafatı var. En az çalışıp en çok kazandıran ibadettir. Tam bilet alıp büyük ikramiye çıksa bile yanında hiç kalır. Sonsuzluk ve sonluluk asla rekabet edemez. İbadet bir de Ramazan ayında yapılırsa katlanıyor...

SilverMan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Beteri var. Meşakkatli de olsa iftar edebiliyorlar. Ya hiç iftarlığı olmayanlar. Sahursuz aç susuz oruç tutanları düşünün.
Yapılan bu ibadetin karşılığında verilecek sevabın miktarı belirtilmemiş bir ibadettir oruç. Bu kadar değerli yani.
Helalinden kazanıp, kanaat edene, oruç tutana bu güçlükler geçici. Çalıp çırparak, kul hakkı yiyerek, yolsuzluk yaparak midelerini dolduranlar düşünsün. Müslümanca yaşayana ne gam ne keder.. Herkesin Ramazan'ı mübarek olsun.

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
Günde 6 litre su içen biri olarak şuan aklımdaki tek şey SU ! Bugün bide fazla dışarda dolaşmadım.İleriki günlerde dışarıda çokça işim olacak ve bu sıcaklarda ne yapacağımı bilmiyorum.Oruç çok büyük bir nefs terbiye sınavıdır.Bizi nefsinin kölesi olanlardan değil nefsini köle edenlerden olmamızı sağlar.En temel duygularımızdan olan yemek yeme güdümüzü frenleyip ona hakim olmak insanı bütün diğer canlılardan ayıran bir özelliktir.Tabii olduğumuz testinde kısa bir özetidir aslında.Lakin bu sıcak havalarda oruç tutmak oruç ibadetinin zirvesi sayılabilir.Susuzluk gerçekten çok çok kötü bir durum.Biz elimizin altında hemen ulaşabileceğimiz suyu içmeyerek kendimizi terbiye ediyoruz.Peki ya gerçekten içmeye su bulamayan Afrikadaki gariban insanlar.Onların içecek suyu bile yok.Her zaman kötününde kötüsü vardır.Ramazan ayımız en kutsal aydır.Gücü yeten herkes oruç tutsun.Tok açın halinden anlamaz.Tok insan çok fazla şey düşünür aç insan ise sadece açlığını.Yılda 1 ay yapılan bu ibadet insanı insan yapan en temel özelliklerimizin ortaya çıkmasını sağlar.Allah yardımcımız olsun.Herkese hayırlı ramazanlar.

furkangunes04

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Günde 6 litre su içen biri olarak şuan aklımdaki tek şey SU ! Bugün bide fazla dışarda dolaşmadım.İleriki günlerde dışarıda çokça işim olacak ve bu sıcaklarda ne yapacağımı bilmiyorum.Oruç çok büyük bir nefs terbiye sınavıdır.Bizi nefsinin kölesi olanlardan değil nefsini köle edenlerden olmamızı sağlar.En temel duygularımızdan olan yemek yeme güdümüzü frenleyip ona hakim olmak insanı bütün diğer canlılardan ayıran bir özelliktir.Tabii olduğumuz testinde kısa bir özetidir aslında.Lakin bu sıcak havalarda oruç tutmak oruç ibadetinin zirvesi sayılabilir.Susuzluk gerçekten çok çok kötü bir durum.Biz elimizin altında hemen ulaşabileceğimiz suyu içmeyerek kendimizi terbiye ediyoruz.Peki ya gerçekten içmeye su bulamayan Afrikadaki gariban insanlar.Onların içecek suyu bile yok.Her zaman kötününde kötüsü vardır.Ramazan ayımız en kutsal aydır.Gücü yeten herkes oruç tutsun.Tok açın halinden anlamaz.Tok insan çok fazla şey düşünür aç insan ise sadece açlığını.Yılda 1 ay yapılan bu ibadet insanı insan yapan en temel özelliklerimizin ortaya çıkmasını sağlar.Allah yardımcımız olsun.Herkese hayırlı ramazanlar.

Günde 6 litre su içmen çok iyi bir şey değil. Böbreklerini zorluyorsun.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Allah yardımcıları olsun bugün mahalledeki fırını fedarasyına şikayet ettim kendi kafalarına göre fiyat belirleyip 2.5 tl ye satıyolar pideyi bide pişkin pişkin üzerine çıkmaya çalışıyo biraz tartıştık geldim şikayet ettim..

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
Günde 6 litre su içmen çok iyi bir şey değil. Böbreklerini zorluyorsun.

Susuyorum ama kardesim.Susayincada iciyorum.Zoraki icmiyorum yani.Su ictikcede kendimi daha iyi hissediyorum.18 saatte 5-6 litre su icmek gayet normal bence.Doktorlarda gunde en az 3 litre diyor.

furkangunes04

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Susuyorum ama kardesim.Susayincada iciyorum.Zoraki icmiyorum yani.Su ictikcede kendimi daha iyi hissediyorum.18 saatte 5-6 litre su icmek gayet normal bence.Doktorlarda gunde en az 3 litre diyor.

Susayınca iç tabii. Hatta günde şu kadar litre su diye bir kavram olmamalı. Zaten insanın su ihtiyacı oldumu susuyor. Her şeyin fazlası ve azı zarar, ortası karardır. Ancak 6 litre su içtiğine göre, oldukça su kaybediyorsun. Ancak su kaybetmiyorsan ve susuyorsan böbreklerine yük getirir.

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
ne diyelim allah sabır versin biz burada bilgisayar karşısında klimayı açmış otururken adamlar orada zor şarttalar allah sabır versin (60C nedir abi yaa allah korusun )

jovenstar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yaptığımız işe şükretmemiz lazım allah yardımcıları olsun bütün çalışanların

Da Vinci's

Doçent
Reaksiyon puanı
5
palavra. 60 derecede ciltte ciddi yanıklar oluşur bir defa.

Reaksiyon puanı
10,315
palavra. 60 derecede ciltte ciddi yanıklar oluşur bir defa.

sanırım honami haklı bu konuda. ben bir insan anatomisinin 60 derece sıcağa dayanabilecek yapıda olduğunu zannetmiyorum. ama sıcaklık en fazla 40 derece olur da, hissedilen belki 50'nin üzerinde olabilir, bişey diyemem.

ben mekke gibi dünyanın en sıcak bir bölgesinde bile ölçülebilen sıcaklığın 40'ın üstüne çıktığını hiç görmedim.

smnfrkn

Profesör
Reaksiyon puanı
11
sanırım honami haklı bu konuda. ben bir insan anatomisinin 60 derece sıcağa dayanabilecek yapıda olduğunu zannetmiyorum. ama sıcaklık en fazla 40 derece olur da, hissedilen belki 50'nin üzerinde olabilir, bişey diyemem.

ben mekke gibi dünyanın en sıcak bir bölgesinde bile ölçülebilen sıcaklığın 40'ın üstüne çıktığını hiç görmedim.

Tarihte ölçülen en yüksek sıcaklık yanlış hatırlamıyorsam 56 dereceydi, celcius olarak. O da çölün birinin ortasında.

ScoutNews

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Herkes açısından , günlük hayatta açlık çekenleri anlayabilmek için doğru bir fırsat , tabii bu tarz zorlu işlerde çalışma sürecinde iken açlığı anlamak,anlamaya çalışmak daha da takdir edilesi bir durum kuşkusuz .

tarikk

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Geçen Ramazan da burada adıyaman da 46 47 görmüştüm.

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9

Konunun döndüğü noktaya bakarmısın :D Muhtemelen 60 derece orada mübâla olmuş, ancak sürekli olarak o sıcaklığa maruz kalmak elbette zor olacaktır. Allah yardımcıları olsun.

Da Vinci's

Doçent
Reaksiyon puanı
5
İnsan derisi ortalama 45 derece scaklığa dayanır. Fazlasında ise deride yanıklar oluşur.
Tabi şölye bir durum var örneğin hava sıcaklığı 50 derece diyelim .Siz bu sıcaklıkta kısa bir süre kalırsanız vücudunuzda yanık oluşmaz. Çünkü derinizin bu sıcaklığa ulaşması için yani ısı tansferi için belirli bir zamana ihtiyaç var.
Ama yeteri kadar bu sıcaklıkta kalırsanız yanıklar başlar, ve nekadar kalısanız yanık derecesi artar.
Örneğin yazın güneşlenirken kısa süre kalırsanız birşe olmayı, uzun süre sıcakta kalırsanız derinizin yanması gibi.

Pide fırını meselesine gelince bir kişinin mola vermeden 60 derecede en az 2-3 saat çalıştığını düşünürseniz derisinin kesinlikle yanması gerekir.
Ha bir gerçek var biz yazın klima olmayan odada bile dururken zorlanıyoruz, adamlar sıcağın başında ekmek parası kazanmaya çalışıyorlar. Allah yardımcıları olsun.

AsDErA

Asistan
Reaksiyon puanı
0
firinlarda ortam sicakligi cok onemlidir
hamurun ozelliginin gitmemesi icin bu tarz sogutucular kullanilmiyor.