6 soruda Ebola salgını

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Afrika'da birçok insanın ölmesine sebep olan Ebola virüsünü 6 soruda derledik.
16684.jpg


Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre 30 Temmuz’da yeniden patlak veren Ebola virüsü nedir? Ebola virüsü nasıl bulaşır? Bu virüsün tedavisi mümkün mü? Ebola virüsü ilk olarak ne zaman ortaya çıktı?


Ebola virüsü, insanlarda ve insan dışı canlılarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan bu virüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmekte. Tanımlanabilen üç Ebola virüsü bulunmaktadır. “Ebola Sudan, Ebola Reston ve Ebola Fildışi Kıyısı”.


EBOLA VİRÜSÜNÜN ETKİLERİ NELERDİR?


Çok tehlikeli olan Ebola virüsü, ishal, kanama, deri döküntüler ve yüksek ateşe neden olmaktadır. Ebola virüsünün etkileri 2 gün ile 3 hafta arasında görülmeye başlanabilir. Yüksek ateş, boğazda kuruluk, kas ve baş ağrıları ilk etkileri olarak görülmeye başlar. Şiddetli kanamalı ateşe neden olur. Hastalığın seyri çok hızlıdır ve çok gürültülü bir septik şok gibidir. Ebola virüsü kanamalı ateşe neden olduğundan benzer hastalığa yol açan diğer bazı virüslerle birlikte "kanamalı ateş virüsleri" grubunda yer alır.


EBOLA NASIL BULAŞIR?


Ebola virüsünün doğal rezervuarı şu ana kadar ispat edilemediğinden bir salgın başlangıcında virüsün insana nasıl bulaştığı bilinmemektedir. Araştırmacılar ilk hastanın enfekte bir hayvanla temas sonucu virüsü aldığı hipotezini ileri sürmüşlerdir. Ebola insandan insana kan, kusmuk, idrar, dışkı ve ter gibi çeşitli vücut sıvıları ile bulaşabilir. Ebolaya bağlı ölüm oranı yüzde 50 ile yüzde 90 arasında değişiyor.


EBOLA'NIN TEDAVİSİ VAR MI?


Ebola virüsü için etkili bir tedavi yöntemi bulunmamış olsa da destek tedavileri uygulanmakta.


EBOLA VİRÜSÜ İLK OLARAK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?


Ebola virüsü ilk defa 1976 yılında Zaire'de saptanmıştır. Bu virüs hemen hemen daima sahra altı Afrika ülkelerinde görülmekte ve salgınlara yol açmaktadır. Hastalık primatlarda da (şempaze, goril) görülmekte ve insanlarda olduğu gibi ölümcül seyretmektedir. Virüsün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle birlikte kaynağın yarasalar olduğu düşünülmektedir.


EBOLA İSMİ NEREDEN GELMİŞTİR?


Oldukça bulaşıcı olan bu virüs, adını Afrika ’daki bir nehirden almaktadır ve kontrol altına alınmazsa salgınlar ortaya çıkar.


EBOLA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?


Ebola’dan insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır.


Ebola Hemorajik Ateşinden etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uymaları tavsiye edilir.


• Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır.


• Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız.


• Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.


• Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz.


• Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola Virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın.


• Sağlık tesislerinde hastalık bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bir Ebola Hemorajik Ateşi vakasını fark etmesi ve pratik viral hemorajik ateşi karantina önlemlerini veya bariyer hemşirelik tekniklerini uygulamak için hazır olması gereklidir.

TrtHaber
 

Cookie9

Asistan
Katılım
9 Ağustos 2014
Mesajlar
125
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Bir Türk uçağında afrikalı bir kadın ve çocuğu yüksek ateşle beraber hasta olmuşlar bütün uçağı karantinaya alıp bakmışlar allahtan bu virüs çıkmamış.

Haberi dinlerken bile joseph joseph attım.
 
Üst