500 GB'lık Optik Disk Üretildi

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
General electric, bildiğimiz DVD boyutlarında olmasına rağmen 500 GB veri saklayabilen bir optik medya geliştirildiğini açıkladı. Bu disk nasıl oluyor da Blu-ray'i ona katlayabiliyor?

General Electric'in ürettiği bu diskler birçok yedekleme işlemini oldukça basit hale getiriyor. Bu disklerin özelliği, iki boyutlu çukur ve düzlük sistemini değil holografik kayıt olarak anılan üç boyutlu depolama sistemini kullanmaları. Bunu her ne kadar birden fazla katmana sahip bir disk gibi düşünmek mümkün olsa da holografik diskler biraz daha farklı biçimlerde çalışıyorlar. Yani "alttaki katmana odaklanan" lazer ışını sistemine göre daha üstün olan teknik, tek "katmanda" veriyi üç boyutlu yazarak saklıyor.
Teknik Olarak...
Elbette tek bir 120 mm çapındaki diske yedekleme yapmak, hem de bu kadar fazla veri yazabilmek iyi bir gelişme. Fakat veri yoğunluğu arttığı zaman, hasar gören diskten veri okumak daha büyük bir işkenceye dönüşüyor ve alan başına veri kaybı artıyor. Bu da aslında riskli bir durum.
:: Tek diske 500 GB yedekleme yapma fikrine sıcak bakıyor musunuz?

Bilgi için: General Electric
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN - http://shiftdelete.net

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
320GB HDD'm var. Boş alanım 8GB. İçindekileri yedekleyip silmek istiyorum ama PC başına oturup koca gün DVD yazmak hiç de cazip gelmiyor. Onun için böyle bir disk olsa işime gelirdi en azından bir kerede yedekle-paketle bir daha sadece ihtiyaç halinde paketi aç. Ama çok kullanılan bir diske böyle büyük miktarın yedeklenmesi denildiği gibi veri kaybında baş ağrısı yapar :S

maxtreme

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Holo disc teknolojisini 5-6 yıl önce chip veya bilim teknik dergisinde görmüştüm.
Nihayet resmi olarak duyurulmuş.
Bunlar çıkınca blu-ray yazıcılar ele ayağa düşer artık ama daha çok beklememiz lazım.

beterman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bunun icin ayni ölcüde gelismis optik yazicilar ve okuyucular gerekli. Aksi halde 500 gb veriyi yakmak ve okumak icin saatlerce zaman gerekli olur.
Disklerin kaliteli oldugunu varsayarsak arsivleme icin bence cok faydali olabilecek bir gelisme...

orionuke

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mantıklı bir şey, yalnız bu daha önce Bilkent Üniversitesi NANO Teknolojisi Araştıma Laboratuvarlarında bulunmuş birşeydi.

mephamd

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bence sorun olmaz,bir yedek yerine daha fazla yedek alınır ve iyi korunur.problem kalmaz.yoksa aynı durum harici harddiskler için de geçerli.çalışırken düşerse çalışamaz duruma gelip 500 gb ölebilir.ama onu kullanmaya devam ediyoruz.
500 gb disk seni bekliyorum :D

ulaş35

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Bende 250gb hardisk var mesela temiz bir format atmak için bütün dosyalarımı kopyalayıp formattan sonra tekrar geri yüklemek benim için süper olur. İşimi gördükten sonra kırılsada önemli değil şahsen.

caqlayan

Asistan
Reaksiyon puanı
2
bu teknolojiyi hdd lerde de kullanabilirlerse 1000 TB lık hdd ler geliyo demektir :D

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Bir yerde 2 tblik usb bellek haberi okumuştum bu haberde hoşuma gitti.Eh artık çıkıyor ama fiyatı ne kadar kabarık acaba.

_taha

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
17
bence sağlam değil zamanla içindeki veriyi ya kaybeder yada bozulur!!!

UzmanWeb

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ona göre de daha sağlam optik disk yapılır mutlaka.Bence faydalı olur.

jönihtiyar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şahsım adına bana çok ta cazip gelmedi. 500 gb boyutunda tek bir veri saklamak için ideal olabilir ama diğer şekilde arşiv vs. ıııı ıhhhh. Kullanacaklara hayırlı olsun.

CMYK

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Cd ve Dvd kullanmamak için 4 tane flash disk 3 tane harici hdd kullanıyorum sırf çiziliyorlar diye.

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Aynı teknolojiyi 100 gbyte ile yapsınlar kendi içinde 5 kere yedeklesin, böyle yedeklemeye sıcak ötesi bakarım. :D