5 bin yıl yetecek bor bulundu ..

eray045

Rektör
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
243
bor_b.jpg

Dünya rezervinin neredeyse yarısı 20 bin nüfuslu iki komşu ilçemizden çıktı.
Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde, yaklaşık 1 milyar ton bor madeni rezervi bulundu.
Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yaptığı sondaj çalışmalarına göre yaklaşık 1 milyar ton bor madeni rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.
Sanayide kullanılan ve çağın madeni olarak tanımlanan borun dünyadaki rezervinin yaklaşık yüzde 70'i Türkiye'de, bunun yüzde 70'i de Emet'te bulunuyor.
Bölgede bor madeninin varlığı, 1956 yılında, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünde (MTA) görevli Alman Jeolog Dr. Gawlik tarafından ilçe merkezinin 4 kilometre kuzeyindeki Espey mevkisinde ve 12 kilometre güneyindeki Hisarcık ilçesinde tespit edildi.
Emet'teki bor sahaları, MTA tarafından 1958 yılında Etibank'a verildi.
Espey'deki sahaların bir bölümü özel şirketlerce, geri kalanı ise Etibank tarafından bir süre işletildi. İlk yıllarda yer altı işletmeciliği yapan bu kuruluşlar, daha sonra boru açık işletme sistemiyle çıkarmaya başladı. O yıllarda Hisarcık'taki sahalarda ise Etibank'a bağlı Emet Kolemanit İşletmesince açık ocak üretimi yapıldı.
İsmi Emet Bor İşletmesi olarak değiştirilen kurum, 1958 yılında resmen bor üretimine başladı.
Espey yakınındaki Killik mevkisinde 1957 yılında özel sektör kuruluşlarınca işletilen sahalar, 1979'da dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Deniz Baykal tarafından kamulaştırılarak, Emet Bor işletmesine devredildi.
Bölgedeki tüm maden ocakları 1990'da açık işletmeye dönüştürülerek, bor üretimine devam edildi.
BOR MADENİNİN KULLANIM ALANLARI
Bor mineralleri ve bileşikleri doğrudan kullanılamıyor, ancak sanayinin birçok dalında katkı maddesi olarak değerlendiriliyor.
Cam elyaf, optik ve teknik cam endüstrisi, sır ve emaye üretimi, boya ve diğer bazı kimyasalların yapımı, seramik, gübre, fotoğrafçılık, ilaç, deri, demir-çelik, kozmetik, sabun ve deterjan sanayisi, enerji sektörü ve nükleer uygulamalarda kullanılan bordan son yıllarda uzay araçlarının üzerlerinin kaplanması, ısı yalıtımı, pil, yanmaz kumaş, çelik yelek, askeri tank zırhları imalatında ve araç yakıtı olarak yararlanılıyor.
ABD'deki petrol kaynaklarının azalmasından sonra araç yakıtı olarak kullanılabileceğinin belirlenmesi, borun stratejik önemini artırdı.
Türkiye'nin ihraç kalemlerinden de biri olan bor, ABD, Japonya, Çin, Rusya, Avrupa Birliği (AB) ve Afrika ülkelerine gönderiliyor.
REZERV TESPİTİ VE BORLU ÇİMENTO ÜRETİMİ PROJESİ
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, Emet ve Hisarcık'taki sahalarda yapılan sondajlara göre yaklaşık 1 milyar ton bor rezervi bulunduğunu saptadı.
Müdürlük tarafından rezerv tespiti için çalışmaların MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürüldüğüne işaret eden yetkililer, sondajlara bu yıl da devam edileceğini kaydetti.
Emet Bor İşletmesinin yıllık bor üretimi ve satışının yaklaşık 200 bin ton olduğunu ifade eden yetkililer, bölgedeki bor madeninin ömrünü 5000 yıl olarak tahmin ettiklerini belirtti.
Yetkililer, işletmede 830 işçi ve memurun çalıştığını bildirerek, bor ve bor atıklarından çimento imalatında katkı malzemesi olarak kullanılması yönünde çalışmalara devam edildiğini anlattı.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında teknik ekibin, dayanaklı çimento ve beton asfalt yapımı için gerçekleştirilen deneylerden olumlu sonuç alındığına dikkati çeken yetkililer, çimento üretimi için proje çalışmalarına ağırlık verdiklerini duyurdu.
BORİK ASİT FABRİKASI ZİNCİRİNE YENİ HALKA
Emet'te üretilen borun işlenmesi konusunda da önemli çalışmalar yapılıyor.
Bor madeninden elde edilen borik asit, daha önce Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Eti Maden İşletmelerinin tesislerinde üretiliyordu. Bu tesisin ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından Emet'te 2002 yılında borik asit fabrikası kuruldu.
Yıllık 100 bin ton borik asit üretilen fabrika, yurt içi ve yurt dışından gelen talepleri karşılayamayınca Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından ikinci fabrikanın kurulmasına karar verildi.
Mevcut fabrikanın yanındaki alanda bu ay sonunda inşaatına başlanacak tesiste, yıllık 100 bin ton borik asit kapasitesiyle 2010 yılında üretime başlanması hedefleniyor.



Türkiye'nin en hareketli finans portalı
 

kameraman74

Asistan
Katılım
29 Mart 2007
Mesajlar
333
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
işletmesini yabancılara verelim.
bizim insanımız çalışsın,yabancılar bize tekrar geri satsınlar.
 

baaydin

Profesör
Katılım
2 Kasım 2007
Mesajlar
2,173
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
yüzyılın yakıtı elimizin altında ama bu mademleri işletme hakkı eti madem işletmeleri aş. de ve akp bu şirketi ya yabancılara sattı yada satmaya çalışıyor.
 

kuruwa

Asistan
Katılım
2 Ekim 2007
Mesajlar
213
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
akp etibankı abd ye satacak durduramazsak battık kı ne battık bu kadar zaman cekılen cefalar aynen dewam edecek
 

tuvana

Doçent
Katılım
14 Şubat 2009
Mesajlar
816
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
bunuda kullandırtmazlar bize bizde bu akıl olduğu sürece yakında suyuda abd den izin alarak içeceğiz..
 

hta1905

Profesör
Katılım
22 Mart 2008
Mesajlar
2,439
Reaksiyon puanı
1
Puanları
218
Kesinlikle bor madenlerini biz işletmeliyiz.Amerikalılar yakınından bile geçmemeli o madenlerin.
 

MeLankoLia

Profesör
Katılım
5 Aralık 2008
Mesajlar
2,220
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
eğer akıllıca boru kullanmayı bilirsek ilerde süper güç olabiliriz.
 

RoMaNTiiZMa

Asistan
Katılım
1 Eylül 2007
Mesajlar
374
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Topraklarımızı satalım onlar işlesin biz kar alalım adınıda Özelleştirme koyalım
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,896
Reaksiyon puanı
178
Puanları
1,243
Herkese selamlar.

Umuyorum ki bu bor madenleri de özelleştirme kurbanı olmazlar. Ama olayı hiç şahsileştirmeye gerek yok, devletimizin başına her zaman benzer hükümetler geliyor sağ ya da sol fark etmez. Eğer araştırırsanız göreceksiniz ki bor madenlerinin özelleştirilmesi ta 80'li yıllardan beri gündemde. Yani yıllardır hep satılmaya çalışıyor, şükür ki bir şekilde engel çıkıyor.

Ben kesin olarak emin oldum ki bizim devletimiz milletimizin elinde değil. Daha doğrusu milletimiz devlet bilincine sahip değil.

eğer akıllıca boru kullanmayı bilirsek ilerde süper güç olabiliriz.

Yani ABD'ye satmayalım ama zihniyet olarak ABD zihniyetini mi kopyalayalım? :) Süpergüç olmak mı bizim dünyadaki gayemiz? O zaman ABD'yi hiç kınamayalım eğer onların yaptıklarını yapacaksak. Biz güvence altında huzurlu bir şekilde yaşamanın peşinde olmalıyız. Kendini süpergüç addeden devletler hiç bir zaman milletlerine huzurlu bir ortam sağlayamamışlardır.

Bakınız; ABD, Rusya, Çin..
 

bulmeh

Profesör
Katılım
26 Temmuz 2007
Mesajlar
1,653
Reaksiyon puanı
14
Puanları
218
anladık tamam, herşeyimiz var ve bol bol. petrolümüz var hatta yetermişde artamış bile!, bor'umuz varmış bilmem kaç yıl idare edermiş!
hani nerde?? göremedikten, kullanamadıktan, işleyemedikten sonra, ne fayda??ha evet bir faydası var oda en azından elin gavuruna "ülkemizde böyle değerli rezervler var, siz de vaa mııı" diyebiliyoruz!!
en kısa zamanda bu duruma bir son verilmesi ve hayırlı bir sonuca ulaşması dileğiyle..
 
Üst