408 bin emekliye 2 milyarlık ikramiye

Bu konuyu okuyanlar

Darknes$

Müdavim
Emektar
Katılım
13 Haziran 2008
Mesajlar
17,955
Reaksiyon puanı
351
Puanları
83
536


Hükümetten binlerce emekliyi ve şirketi ilgilendiren müjdeli haber geldi. Toplam 408 bin memur emeklisine 30 yılın üzerindeki hizmetler için yaklaşık 2 milyar lira ilave ikramiye ödenecek


Kamuda 30 yıldan fazla çalışan emekli memurlara ek ikramiye alma fırsatı doğdu. Hükümet binlerce emeklinin merakla beklediği tasarıyı dün Meclis'e sevk etti. Tasarı ile emekli ikramiyesini "30 yıllık hizmet süresi" kısıtlamasıyla alanlara ek ödeme yapılmasını öngörüyor. Yasa tasarısı, memurların emekli ikramiyesinde esas alınan hizmet süresi hesabındaki 30 yıllık üst sınır nedeniyle hak kaybı olanlara yeni imkan veriyor. Tasarıya göre, 7 Ocak 2015'ten önce emekli olan memurlara ve emekli ikramiyesi almadan yaşamını kaybedenlerin dul ve yetimlerine de ek ödeme yapılacak. Bu kapsamda olan ödemelerin tutarı 2 milyar lirayı buluyor. Ödemenin 1.1 milyar liralık bölümü bu yılın bütçesinden, 900 milyon lira ana para ile 80 milyon lira faizi de 2017 yılında tamamlanacak.

HER YIL İÇİN İKRAMİYE
Tasarı ile fazladan çalıştıkları her yıl için ilave ikramiye verilmesi öngörülüyor. Emekli ikramiyesinde esas alınan hizmet süresinde 30 yıllık üst sınır kaldırılarak yeni hak sahibi olanlar, yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki bir yıl içinde başvuruda bulunacak. Hak sahipleri ve yakınlarına 7 bin 500 liraya kadarki ödemeler 3 ayda yapılacak. Bu tutarın üzerindeki kısım da yasal faizi ile beraber bir sonraki yılın aynı ayında verilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜST SINIRI İPTAL ETMİŞTİ
Emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hebasındaki 30 yıllık üst sınır Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Kararın yürürlük tarihi 7 Ocak 2015 tarihinden sonra ilk defa aylık bağlananlara ödenecek emekli ikramiyesinde 30 yıl üst sınır aranmamış, her tam hizmet yılına karşılık emekli ikramiyesi ödenmeye başlandı. Ancak, Anayasa'nın 153. maddesinde yer alan iptal kararlarının geriye işlemeyeceği hükmü nedeniyle karardan önce aylık bağlananlara ve vefat edenlere ödeme yapılmadı. Bu konuda açılan davalar Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine sonuçlandı. Hükümet bunu dikkate alarak faiz, yargılama gideri ödenmemesi amacıyla konunun kanuni düzenleme suretiyle çözüme kavuşturulmasına karar verdi.
Sabah
 

BrknEs

Müdavim
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
6,931
Reaksiyon puanı
166
Puanları
63
arkadaş adam emekli olmuş zaten bu saatten sonra niye masraf çıkarıyorsun ki hadi çalışan faydalansın anladım da emekliye neden veriyorsun milleti parayla kandırıyorlar işte ne güzel ayrıca 30 yıl çalışmak nedir ya devlet daireleri huzur evi gibi iş yapan belli kesim var onlar göz önünde emeklisi gelmiş geçmiş yaşı 65 olsun diye bekleyenleri en son odalara göndermişler sabahtan akşama kadar çay çorba muhabbet zorunlu emeklilik çıkmalı her kesim için işçi, memur, özel, kamu çalışanı fark etmez 25 sene çalışana direk emeklilik getir ki gelen genç nesil işsiz kalmasın
 

Son mesajlar

Üst