32 bit ilen 64 bit vistanin incelikleri nelerdir.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan munot
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

munot

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
selam
32 bit vistaya 4 gb ram yuklesekte, bunu en fazla 3 gb olarak goruyor(mus). Fakat 64 bit vistalar 4 gb yi tam olarak gorup adresliyor(mus). Yakin bir donemde intel cpu lu bir pc almayi dusunuyorum ve sadece ram i adresliyememesi yuzunden isletim sitemi olarak 32 bit vista yerine, 64 bit vista almayi istiyorum. Tabiki bu isin de incelikleri vardir ve dikkat edilmese istenilen performans elde edilemez diye dusunuyorum. ustalardan ricam bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlatsalarda ogrensek ve hata yapmasak. iki surumun avantajlari, varsa dezevantajlari nelerdir.
saglicakla

samich

Asistan
Reaksiyon puanı
0
64 bit son çıkan teknoloji takip edebilme kapasitesine sahi ama 32 bitte böle bi olay yok longhorn çıktııında en azından bilgisayarında işletim sistemini rahat kullanabil diye benim sana önerim 64 bittir

uzaktan algilama

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şimdi kafa karıştırmak adına bende tavsiye etmiyim :) tam olsun. 64 bit windows 7 çıkana kadar bir işe yaramaz. Bunu ilk çıkan 64 bitlik işlemcilere sahip biri olarak söylüyorum. 64 bit'in faydasını bir tek Riddick oyununu oynarken gördüm (zira 64 bit destekli yazılmıştı oyun) o kadar. 64 bit vista alırsan genelde bir çok programın 64 bit versiyonunu bulamadığın için ve hatta 64 bitlik sürücülerini bulamadığın için sıkıntı yaşayacaksın. Bu yüzden benim tavsiyem 32 bit hızlı bir işlemci al ve 4 gb ram yerine 2 gb double layer ram al. vista zaten 2 gb ram ile gayet iyi bir performans veriyor. Bunu birde ramleri çift kanal kullanırsan istediğin performansı alırsın. Zaten yarın bir gün bir güncelleme vs ile de büyük ihtimal bu 3-4 gb ram olayıda çözülür.

abanoz

Doçent
Reaksiyon puanı
0
benimde naciz görüşüm 32bitten yana. şuanda çıkarılan çoğu yeni programlar veya versiyonları 64biti desteklemiyor maalesef. özellikle bunu göz önünde bulundurmalısın.

caisson

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşların dediklerine katılıyorum. Ben 2 haftadır 64bit ultimate kullanıyorum. Vista sp1 çıktığı için büyük bi gazla, "allaah herşey artık istediğim gibidir ve deli performans alırım" mantığıyla geçtim ve gördüm ki; değişen bir halt yok (tabii ki var ama incik cıncık şeyler) Çünkü ilk etapta; kullandığın / kullanacağın programların 64bit'e göre yazılmış olması lazım ki malesef ortada böyle birşey henüz yok. Zaten vistayı kurarsan göreceksin, içerisinde 2 tane program files klasörü var. kullandığım programların %85'i Program Files (x86) klasörünün içerisinde.

Ram olayına gelince. ben 4gb görmek için Bios'dan Memory Re-map özelliğini etkinleştirdim. Ama 32bit kuracaksan orayı etkinleştirsen bile Ram'ini 3200, 3100 MB civarlarında tanır Xp. Ayrıca vistada grafik uygulamaları ile çalışacaksan Cs3 paketinden 2-3 program aynı anda açık olduğu zaman ram kullanımın %80'lere fırlıyor (4gb takılı iken)

Bence bir süre daha beklemek lazım...

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
64 bit işlemcine 64 bit bir gentoo derle bak ozaman hıza o hantal firefox nasıl coşuyor

munot

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
cevap yazan arkadaslara tesekkürler,
simdi kafam biraz daha karisti, ben 32 bit programlarin 64 bittede normal calistigini biliyordum, cunku 64 bit program 32 bit de calismaz ama 64 bit isletim sistemi 32 bit sistemi ilen yazilan programlari sorunsuz calistirmali, yaniliyormuyum,

birde arkadaslar 64 bit icin donanimda dikkat edilmesi gereken seyler varmi? bugunku anakartlar 64 biti kaldirir diye dusunuyorum, yaniliyormuyum.
saglicakla

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
32 bit programlar 64 bittede çalışır kardeşim. Doğru biliyorsun. Zaten Vista'da görev yöneticisine baktığınızda sistemde çalışan programların 64 bit'mi yoksa 32 bit mi çalıştığını gösteriyor. 64 bit bir sistemde 64 bit bir program yüklerseniz 64 bit çalışır (Örneğin Deamontols programının 64 bit versiyonuda mevcut. 32 bit bir program yüklerseniz ki yükleyebilirsniz o zaman 64 bit bir sistemde 32 bit olarak çalışır yanni sistemin ne olduğu farketmez. Biraz karıık oldu ama kısacası 64'de çalışan 32'de çalışmaz ama 32'de çalışan 64'de çalışır.

uzaktan algilama

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
munot dedi ki:
birde arkadaslar 64 bit icin donanimda dikkat edilmesi gereken seyler varmi? bugunku anakartlar 64 biti kaldirir diye dusunuyorum, yaniliyormuyum.
saglicakla

donanımda dikkat etmen gereken bir şey yok. sadece anakart'ın doğal olarak 64 bit işlemcin ile uyumlu olacak o kadar. Benim tavsiye etmeme sebebim arada verecek fiyat farkını daha üst bir 32 bit için vermen yönünde. windows 7 tamamen 64 bit olacak deniyor ve en erken 2010 deniyor, yani kısaca bunun alınır hale gelmesi 2010 sonu veya 2011 i bulacak. o zamana zaten bu yetmiyor diyerek (64 bit bile olsa işlemcin) yenisini bakacaksın kendine.

wwhirlwind

Profesör
Reaksiyon puanı
2
windows 7 yi beklemek en dogrusu xp de ben pek bi fark goremedim :)

blazedanger35

Doçent
Reaksiyon puanı
3
ben 2 sürümüde kullandım 64 bit vista program 64 bitse üstüne tanımam performansta ama 32 bit uygulamada program files x86 ya kuruluyor programlar ve 32 bit vistadan farkı kalmıyor en iyisi win 7 yi beklemek :D

gringoow

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar bana sorarsanız anakartınız hangisini destekliyorsa ve diğer donanımlarınız buna göre uyumluysa onu kurun makinanıza.. 64 bit destekli bir anakartlı PC ye 32 bit işletim sistemi kurduğunuzda sanmayınki daha performanslı çalışacak.. İşte burda yanılıyoruz. Tamtersine hatalar çoğalmaktadır arkadaşlar bu yüzden anakartınız hangisini destekliyorsa onu kurun derim.. Saygılar.