'3 büyükler'den yeni üniversite

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
130328-universite-640.hlarge.jpg

Ankara'da eğitim veren üç büyük üniversite Uluslararası Birleşik Ankara Üniversitesi adıyla yeni üniversite kuruyor.

Gazi, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, Uluslararası Birleşik Ankara Üniversitesi (International United Ankara University-IUAU) adıyla yeni bir üniversite kurmaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin sayılı 3 üniversitesinin işbirliğiyle kurulacak IUAU, ''yarı sanal üniversite'' şeklinde eğitim faaliyetinde bulunacak. Üniversitenin rektörü, kampüsü, mekanları veya ayrı bir akademik kadrosu olmayacak. Üç üniversiteye ait mekanlar, öğretim üyeleri, laboratuvarlar, derslikler, klinikler hazırlanacak organizasyonla ortak kullanılacak.

IUAU'nın ''sanal fakülte ve birimlerinde'', 3 üniversitenin öğretim üyeleri, örgün eğitim verecek. Üniversitede örgün eğitimin yanında uzaktan eğitim de aktif olarak kullanılacak. Öğrenciler, örgün eğitimin yapılacağı derslere, alınacak karar doğrultusunda belirlenecek üniversitede girecek.
Üniversitenin öğrencilerinin yüzde 50'si yabancı öğrencilerden, yüzde 50'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşacak. Eğitim dili İngilizce olacak üniversitede, yabancı öğrenciler için Türkçe zorunlu ders olarak en az 2 yıl uzaktan eğitim yoluyla okutulacak. Üniversitede, yabancı öğretim üyesi istihdam edebilecek ve bunu özgelirinden finanse edebilecek.

İkinci öğretim şeklinde yapılanacak üniversite, ihtiyaçlarını öğrencilerden alınan harçlarla karşılayacak. IUAU bir devlet üniversitesi olmasına rağmen ayrı bir bütçesi bulunmayacak. Sadece IUAU'yu oluşturan 3 üniversiteye küçük bir bütçe payı eklenebilecek.

IUAU'nin Türkiye'deki diğer üniversitelere rol model olması ve özellikle ilde üçten fazla devlet üniversitesi barındıran illerde kurulacak benzer uluslararası yapılanmalara öncülük etmesi amaçlanıyor.

IUAU'nun, tıp, eczacılık, diş hekimliği, sağlık bilimleri, ziraat, veterinerlik, mühendislik, mimarlık, fen, mütercim tercümanlık, eğitim fakülteleri bünyesinde lisans, sağlık, fen ve eğitim bilimleri ile bilişim, biyomedikal, nanoteknolojiler gibi konularda yüksek lisans ve doktora öğrencisi kabul edebilecek. İhtiyaç ve talep olan her branşta bölüm açılabilinecek.

REKTÖR, ÖĞRETİM ÜYESİ VE DERSLİĞİ YOK!

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, proje fikrinin yaklaşık 6 ay önce doğduğunu, Ankara ve Hacettepe Üniversitesi rektörleriyle projenin şartlarını oluşturduklarını, konuyla ilgili kendisinin YÖK'e, ilgi bakan ve milletvekillerine sunum yaptığını söyledi.

Bu tip üniversite örneklerinin dünyada bulunduğunu ancak Türkiye'de ilk olacağını dile getiren Büyükberber, ''Üniversitenin rektörü yok, öğretim üyeleri yok, mekanları yok. Bu mekanlar 3 üniversitenin ortak mekanları olabilir'' dedi.

Türkiye'de 30 bin hekim açığı bulunduğunu, bu açığın 2023 yılına kadar kapatılması gerektiğini ifade eden Büyükberber, bu üniversitenin tıp fakültesinin daha öncelikli olarak faaliyete geçirilmesinin planlandığını, bu tür birlikteliklerle, açığın kapatılması doğrultusunda yeni bir adım atılacağını belirtti.

DİPLOMALARDA 3 İMZA OLACAK

İngilizce ders verebilen öğretim üyelerinin bir fakülte çatısı altında toplanacağına işaret eden Büyükberber, bir koordinatörün yapacağı organizasyonla öğrencilerin, hangi üniversitede, hangi fakülte ve derslikte eğitim alacağını planlayacağını anlattı.

Büyükberber, ''Öğrenciler, sonuçta 3 üniversitenin rektörününde imzasının taşıyan bir diploma alacak. Başka bir değişiklik olmazsa öyle görünüyor veya içimizden bir vekil seçip onun imzasıyla olacak'' diye konuştu.

Üniversitenin ikinci öğretim gibi bir mali yapılanma içereceğini dile getiren Büyükberber, ''Bu üniversite çok kaliteli olacak hem yabancı dilde eğitim verecek hem de 3 büyük üniversitenin en önemli öğretim elemanlarını bünyesinde barındıracak. Uzaktan eğitim verilmesinde sakınca olmayan dersler uzaktan eğitimle verilecek'' şeklinde konuştu.

Üniversitelerin kapasitelerinin ve atıl durumda kalan mekanların da kullanılacağına dikkati çeken Büyükberber, YÖK'ün ikinci öğretimde belirlediği fiyatlar dahilinde buradan elde edilen gelirin, ikinci ders ücreti karşılığı olarak öğretim üyelerine verileceğini ifade eden, ''Öğretim üyeleri için ciddi bir gelir kapısı da olacak'' dedi.

Büyükberber, öğrencilerin bu şekilde fakültelerdeki farklı ekolleri, yaklaşımları bir potada eritebileceklerini dile getirdi.
Üniversitenin yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından kurulacağını dile getiren Büyükberber, eğitim-öğretime eylül ayından itibaren başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Ntvmsnbc

neslatpahe

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
3 üniversitede de derse girecek bir öğrenci için hayat zindan olacaktır zira okulların yerlerinin birbiriyle alakası yok

conquistador

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Tahminimce belli bir bölümün derslerini biryere toplayacaklardır tahminen. Örneğin biri mühendislik okuyorsa tüm derslerini biryerde alır, tıpsa başka biryerde gibi. Çok iyi bir fikir bence.

Reaksiyon puanı
10,315
üniversite işinin cılkı çıktı iyice. her yıl bi yerlere bir üniversite kuruluyor. mantar gibi çoğaldı.
ne ki, sayı çoğaldıkça kalite aynı paralelde başaşağı düşmeye başladı.
İÜ, İTÜ, Ortadoğu, boğaziçi... bi kaç tane de 2. sınıf sayabilirsiniz, hepsi o kadar.
alayını toplasan bir harwarde etmez.
uluslararası lig'de zaten hiçbirinin esamisi okunmaz.
bu yeni kurulanlar ki zaten 30-40 yıl öncesinin lise eğitimi ayarında bile değil.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Yeni üniversite açacaklarına öncelikle mevcut üniversitelerin kalitesini yükseltmeye çalışsalar çok daha iyi bir iş yapmış olurlar.

-Türkiyedeki üniversite kontenjanı toplamda yaklaşık 1milyon olarak belirtiliyor ve bunun yaklaşık 150bini boş kalıyor. Dershaneden bozma merdiven altı üniversiteler ile olmaz bu işler.

-Hersene üniversite sınavına giren yaklaşık 2milyon gencin sadece 750bin'i 180puan barajını geçebiliyor, bunun ne kadar büyük bir başarısızlık olduğunun farkındamısınız. O kadar kötü bir ilköğretim ve lise eğitimimiz var ki, mezunların 2/3 ü barajı bile geçebilecek seviyede değil. Dünyada bunun eşi benzeri var mıdır bilemiyorum. 180puan barajı zaten çok düşük ve min 200-220 puan alabilecek seviyede olmayan bir gence üniversite hiçbirşey katamaz ve zaman kaybı yaratır. Üniversitede hiçbirşey öğrenmeden kaybedeceği zaman yerine yüksek okul yada iş hayatına atılıp meslek öğrenerek geçirmesi, hem kendisi için hemde ülke için çok daha faydalı olur.

-Türkiyenin öncelikli öğitim sorunları;
------------------------------------
1)Bilinçsiz, eğitimsiz, çocuğunu yönlendiremeyen , onların başarılı olmaları için çaba harcamayan, harçlık verip okula göndermekle yetinen aileler
2)Yetersiz okulöncesi eğitim
3)Kalitesiz sınıf öğretmenleri ve okulların sebep olduğu yetersiz ilköğretim
4)Başarısız öğrencilere göre verilen düşük seviye eğitim sonucunda zeki öğrencilerin harcanması
5)Sürekli sistemin ve müfredatların değişmesi
6)Öğretmenlerin yetersiz olmaları ve çocukların ufuklarını açamayıp onların potansiyellerini keşfedememeleri
7)Sosyal, girişimci, sanatçı, sporcu bireyler yetiştirmeyi hedeflemeyen sistem.
.
.
.

şeklinde uzayıp gidiyor. Sen başarılı gençler yetiştiremezsen, buna paralel olarak kaliteli üniversite eğitimi verecek ve okuyacak nesiller yetiştirememiş olursun.

phoenix_

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Var olan üniversitelerde de kontenjanlar arttırılıyor. Haliyle kaliteleri de düşüyor.