"25 yılda 40 bin vatandaşımız öldü, daha ne olsun?"

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Eski köye yeni âdet getirmek şart oldu!

Ustalar aralarında Türkçe olamayan bir dille konuşuyorlardı. 'Nece konuşuyorlar, Kürtçe mi' dedi arkadaşım. Gündemin etkisindeydi sanırım. Halbuki dikkatlice dinlese, nece olduğunu bilemese dahi, Kürtçe olmadığını anlardı.
Çerkezce konuşuyordu ustalar. Bir ara bana döndüler: "Abi sen Kürtlerin hakkını savunuyorsun; peki bizim haklarımız ne olacak?"
"Ben sadece Kürtlerin değil, herhangi bir derdi, talebi olan herkesin hakkını savunuyorum" dedim:
"Ne yapmak istiyorsun? Radyo mu kuracaksın? TV yayını mı yapacaksın? Dilini geliştirmek için okul mu açacaksın?
Suç işlemedikten sonra, ne istiyorsan yap!"
Diğer usta dudak büktü: "Ohooo, senin dediğin olursa, işler karışır abi; maraza çıkar" dedi.
"Eee, maraza şimdi de var" dedim: "25 yılda 40 bin vatandaşımız öldü, daha ne olsun?"
"Halbuki benim dediğimi yaparlarsa, insanlar mutlu olur, 'ne güzel, ne özgür bir ülke burası' derler. Daha da bağlanırlar."
İnanmaz bir edayla dudak büktü usta; önüne dönüp alçı kovasını karıştırmaya devam etti.
Böyle bir serbestlik rejimini kurmayı ve yaşatmayı geçtim... Bunu hayal etmekte dahi zorlanıyor bizim insanımız.
Bilhassa okulda ve kışlada, serbestliğin olamayacağına ve daha da ötesi, olmaması gerektiğine inandırılmış.
Zaten babası da "Eski köye yeni adet getirme" ya da "İcat çıkarma" demiş. İtiraz ettiğinde şamarı yemiş.
O bayıldıkları 'cumhuriyet' işte böyle dar kalıplar üretiyor.

EMRE AKÖZ/ SABAH

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Güzel yazı. Biz daha beynimizdeki dar kalıplardan çıkamıyoruz. Herşey tehlikeli her şey zararlı. Acaba herkesin birbirine güvendiği, korkmadığı, karışmadığı bir ülkede yaşamak nasıl olurdu? Bunu çok isterdim...

kavrak

Profesör
Reaksiyon puanı
12
ulus devlet yok artık günümüzde, ulusların kardeşce yaşadığı devletler var. farklılıklarımızı zenginlik olarak algıladığımız gün, gerçek demokrat olduğumuz gündür. yeterki devletimize zarar verecek davranışlardan uzak duralım.

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Emre Aköz'ün kafasında soru işaretleri olmayabilir ancak çok çabuk gaza gelen bir millet olduğumuz için birşey olmaz tarzında yazıları doğru bulmuyorum.

Milli Eğitimden etnik eğitime geçmek etnik unsurların daha fazla öne çıkmasına neden olacak ve milli birlik ve beraberlikten uzaklaşmamıza neden olacaktır diye düşünüyorum.

tazmania

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
birşey sormak istiorum. aynı olay deılmı acaba.amerikada yasayan 10 milyon italyan var.. ozaman onlarda cıksın onLarda kürtler gibi istek sunsun ders koyulmasını ıstesın.. kendıleri için italyanca tv kanalı acılmasını ıstesınler.. nolur sonuc ?

oguzkahn

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bunlar öyle bi şeyki bi dille yetinmeyecekler hep daha fazlası ve en sonunda yeni bi devlet.burası türkiye eğer kimliğinde türkiye cumhuriyeti vatandaşı yazıyorsa sen türksün ve türkçe konuşacaksın.