25 Dakikada Photoshop’un Temellerini Öğrenin

Bu konuyu okuyanlar

pasha00

Öğrenci
Katılım
27 Kasım 2008
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Photoshop, bilindiği üzere, güçlü olduğu kadar zor da olan bir uygulama. Eğer siz de programı kullanmaya başlamak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bir haftada bu işi kapacaksınız!

http://bit.ly/IIvmmw


[h=3]Bir Dakika! Bilgisayarımda Photoshop yüklü değil ki![/h]
Photoshop1.png
Hala aktif bir Photoshop kullanıcısı değil misiniz yoksa? Artık başlamanın vakti geldi çünkü Adobe size 30 günlük bir deneme süresi sunuyor. Bu deneme sürümü ile işlerinizin çoğunu görebilirsiniz, hatta tam sürümü pahalı bulan kullanıcılar bile bu sürümden faydanalabilir çünkü hemen hemen bütün özellikler ilgili demoda da mevcut. Biz en yaygın olan program olduğu için Photoshop’u seçtik ama siz istediğiniz yazılımla çalışmakta özgürsünüz.
Hazır mıyız? Hadi o zaman.

[h=2]Araç Çubuğu[/h]
Her bir araca hususi olarak değinmeyeceğiz ama elimizden geldiğince ayrıntılı olmaya çalışacağız. Özellikleri ana hatlarıyla tanıtacağımız bu çalışma size oldukça faydalı olacaktır. Şimdi hemen bir görsel bulun ve kurcalamaya başlayalım.

[h=3]Move Tool (Klavye: V)[/h][h=3]
Move-Tool.jpg
[/h]
Hareket aracı ile objeleri ve katmanları hareket ettirirsiniz. Kullanmak için ilgili simgeye tıklamanız ve çalışma panonuza gelmeniz yeterlidir. Sürüklediğin taktirde işlevi kavrayabilirsiniz.​
[h=3]Marquee (Klavye: M)[/h]
Marquee.jpg
Marquee özelliği ile panonun herhangi bir kısmını herhangi bir şekil vasıtasıyla seçebilirsiniz. Standart haliyle dikdörtgen olarak gelen özelliğin şeklini kendi işlemlerinize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.
[h=3]Lasso (Klavye: L)[/h]
Lasso.jpg
Lasso, bir tür serbest seçim aparatıdır ve belirli kısımları, köşeleri ile birlikte, seçebilmenizi sağlar. Bu aracın içerisinde poligonal lasso ve magnetic lasso isimli ayrı iki özelliğe de ulaşabilirsiniz ki bu özellikler sayesinde daha kapsamlı ve esnek bir seçim işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
[h=3]Magic Wand (Klavye: W)[/h]
Magic-Wand.jpg
Magic Wand özelliğini kullanarak yaptığınız seçimlerde, Photoshop programı sizin seçtiğiniz yerlerle benzer özellik taşıyan kısımları ayırt edecek ve sizin yerinize seçecektir. Bu özelliği bilhasa arkaplan ayrıştırma işlemlerinde kullanabilirsiniz.
[h=3]Crop Tool (Klavye: C)[/h]
Crop-Tool.jpg
Bu özellik sayesinde görsellerinizi kesebilirsiniz. Belirli bir kısmı seçin ve işleme başlayın!
[h=3]Eyedropper (Klavye: I)[/h]
Eyedropper aracı ile seçtiğiniz ve daha önceden beri mevcut olan alanın renk karşılaştırmalarını yaparsınız. Eğer istenmeyen bir farklılık vuku bulursa da size düzeltme şansı sunar.
[h=3]Healing Brush (Klavye: J)[/h]
Healing-Brush.jpg
Healing Brush sayesinde fotoğrafınızda bulunan istenmedik bir lekeyi kolayca temizleyebilirsiniz. İşlem bittikten sonra da yine Photoshop’un rehberliğinde ilgili renk ayarlamalarını yapabilirsiniz.
[h=3]Fırça ve Kalem (Klavye: B)[/h]
Paint-Brush.jpg
Adından da anlaşılacağı üzere; fırça fırça işlevi, kalem de kalem işlevi görmektedir. Ama öne çıkarmamız gereken asıl bilgi, fırça işlevinin oldukça çeşitli olmasıdır. Standart bir fırça gibi kullanabilirsiniz, diğer yandan da boyutlarda oynama yaparak farklı tonlama ve vuruşlar ortaya çıkarabilirsiniz.
[h=3]Clone Stamp (Klavye: S)[/h]
Clone-Stamp.jpg
Healing Brush ile benzer özellikler taşıyan bu araçla da istediğiniz ölçüde benzetmeler yapabilirsiniz. Özetle, iki farklı arkaplanı birbirine geçiştirme kısmında oldukça etkilidir.
[h=3]History Brush (Klavye: Y)[/h]
History-Brus.jpg
History Brush sayesinde geçmişteki işlemlerinize geri dönersiniz. Photoshop yaptığın işlemleri kademe kademe kaydettiği için, istediğiniz anda istediğiniz aşamaya dönebilirsiniz. Diyelim ki yaptığınız ışıklandırma ayarını ileride yaptığınız işlemlerden sonra yetersiz buldunuz, hemen o işlemin olduğu tabakaya iniyor ve gerekli düzenlemeyi yapıyorsunuz.
[h=3]Eraser Tool (Klavye: E)[/h]
Eraser-Tool.jpg
Silme aracı adında da anlaşılacağı üzere yaptığınız işlemleri silmenizi sağlar.
[h=3]Boya Kutusu ve Gradient Tool (Klavye: G)[/h]
Paint-Can.jpg
Boya kutusu sayesinde seçtiğiniz kapalı bir alanın tamamını tek bir hareketle boyarsınız. Gradient aracı ise çalıştığınız alanı ve mevcut arkaplanı ortak bir değerlendirmeye alarak ilgili farkları size sunar.
[h=3]Blur, Sharpen ve Smudge Tool (Klavye: Yok)[/h]
Blur-Sharpen-ve-Smudge.jpg
Üç araç da fırçalarla aynı düzende çalışmaktadırlar ama görseliniz üzerinde her birinin başka bir işlevi vardır. Blur aracı çalıştığınız kısmı bulanıklaştırırken, Sharpen sayesinde görsele keskinlik katarsınız. Smudge ise lekelemek için kullanılır. Smudge aracı özellikle içiçe girmiş renkler yaratmak için oldukça faydalıdır.
[h=3]Burn, Dodge ve Sponge Tool (Klavye: O)[/h]
Burn-Dodge-ve-Sponge-Tool.jpg
Bu üç araç da yine fırça gibi çalışır ve renk ya da ışık manipülasyonları yapmak için kullanılır. Burn aracı ile fotoğraflarınızı daha koyu hale getirir, Dodge ile de tam tersini gerçekleştirirsiniz. Sponge aracı ise görsele dolgunluk vermek için kullanılır.
[h=3]Pen Tool (Klavye: P)[/h]
Pen-Tool.jpg
Pen aracını vektörel grafikler çizmek için kullanırsınız. Ayrıca aynı araçla patikalar yaratarak daha sonraki derslerde anlatacağımız çeşitli başka işlevleri de gerçekleştirebilirsiniz.
[h=3]Type Tool (Klavye: T)[/h]
Type-Tool.jpg
Type aracı size dikey olarak metin oluşturma şansı verir. Böylece metin maskeleri yaratabilir ve görsellerinize ekleyebilirsiniz.
[h=3]Path Tool (Klavye: A)[/h]
Path-Tool.jpg
Path Tool sayesinde yarattığınız “Path”leri hareket ettirirsiniz. Bu bağlamda Move aracı ile büyük bir benzerlik taşımaktadır.
[h=3]Shape Tool (Klavye: U)[/h]
Shape-Tool.jpg
Shape aracı ile vektörel, köşeli dikdörtgenler, çemberler, poligonlar, çizgiler ve birtakım başka şekiller oluşturabilirsibiz. Özellikle şekil üzerine kurulu maskeler yaparken işinizi görecek olan bir özelliktir.
[h=3]3D Tool[/h]
3D-Tools.jpg
Bu araçlarla işlemlerinizi 3D olarak gerçekleştirirsiniz. Şimdilik çok fazla ayrıntıya girmemekte fayda var ama çok meraklıysanız siz kendi çapınızda ufak bir araştırma yapabilirsiniz.
[h=3]Hand Tool (Klavye: H)[/h]
Hand-Tool.jpg
Hand Tool sayesinde herhangi bir görsel tutar ve sürüklersiniz. Eğer görsel çerçeveye tam olarak sığıyorsa problem yok demektir, ama aksi durumlarda bu araç oldukça işinize yarayacaktır.
[h=3]Zoom Tool (Klavye: Z)[/h]
Zoom-Tool.jpg
Zoom aracı ile seçtiğiniz belirli bir bölgeyi yakınlaştırırsınız. Elbette ki yaptığınız işlemi geri alarak görseli eski haline getirmeniz de mümkündür.
[h=3]Renk Seçim Araçları (Klavye: D standart olarak, Önplan ve Arkaplan renk değişimleri içinse: X)[/h]
Colour-Section-Tool.jpg
Bu araçlar sayesinde renk yönetimi konusunda otoriteyi ele geçirirsiniz.Bildiğiniz gibi önde olan renk önplan, arkada olan renk arkaplan rengidir. Önplan renginin olduğu kısımda dilediğiniz fırçaları kullanabilirsiniz. Arkaplanda ise genişletme, düzenleme gibi daha tekniksel işlevleri yönetirsiniz. Sol taraftaki küçük kutucuklar tabir-i caizse sizin eliniz ayağınızdır. Gerçekleştirmek istediğiniz eylemleri bu menü sayesinde yönetirsiniz.
[h=2]Paletler[/h]Paletler sizin oturma şeklinize göre ekranın sağ kısmında yer alır ve belgelerinize dair işlemleri gerçekleştirmenizi sağlar.
[h=3][/h][h=3]Katmanlar[/h]
Tabakalar.png
Katmanlar, işlemleriniz sırasında belgenizi çeşitli katmanlara ayırmak için kullanılır. Artık yavaş yavaş Photoshop öğrendiğinize göre bu kısımlarla tahmin ettiğinizden daha fazla haşır neşir olacaksınız demektir. Görünürlük, saydamlık, gruplama gibi birçok teknik işlemi bu kısım altında pratiğe dökeceksiniz. Gelecek derslerde zaten bu konuya daha ayrıntılı olarak değineceğiz.
[h=3]Düzenlemeler[/h]
Ekler.png
Bu bölümde katmanlarına dair tüm işlemleri yapacağınız sekmelere ulaşabilirsiniz. Daha da güzel olan nokta, bu kısım tamamen opsiyoneldir ve isteğe bağlı olarak aktifleştirilip pasifleştirilebilir. En sık kullanıldığı alan ise renk düzenleme kısmıdır.
[h=3]Renk Kanalları[/h]
Renk-Kanallar%C4%B1.png
Renk kanalları sayesinde üzerinde çalıştığınız görsel için eşsiz özgünlükte renkler yaratırsınız. Kırmızı, yeşil ve mavi gibi ana renklerin çevresinde gelişen ara renkleri kullanarak istediğiniz sonuça ulaşabilirsiniz. Burada bahsedilen üç ana renkten birini seçtiğinizde, ilgili görselin standart halinden daha farklı olduğunu göreceksiniz. Bunun amacı renk önizlemesi yaratarak size daha sağlıklı bir seçim sunma şansı vermektir. Belirli renkler arasında gidip gelmek koşuluyla kafanızdakine en yakın rengi yakalarsınız. Bu konuda ileriki derslerimizde ayrıntılı olarak eğileceğiz.
[h=3]Renk Seçici[/h]
Renk-Se%C3%A7ici.png
Bu palet sayesinde önplan ve arkaplan arasında geçişler yaparsınız.
[h=3]Renk Örneklemi[/h]
Colour-Swatches1.png
Bu kısımda da özel bir çaba ya da harcamadan, elde olan renklerden bir tanesini seçersiniz. Ayrıca diğer kısımda yarattığınız eşsiz renkleri bu kısma kaydedebilir ve daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.
[h=3]Geçmiş[/h]
History.jpg
Geçmiş paneli sayesinde daha önce yaptığınız işlemlere geri dönebilirsiniz. Standart geri alma seçeneği ile de hoşunuza gitmeyen kısımları düzenleme şansına sahipsiniz. Standart olarak 50 işlem geriye dönebilme limitiniz olduğunu da unutmadan ekleyelim.
[h=3]Metin[/h]
Text.jpg
Metin paneli sayesinde oluşturduğunuz yazıların font ve şeklini ayarlarsınız. Aynı işlemi yapan diğer menülere benzer bir arayüze sahip olduğundan, çalışırken herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.
[h=2]Menüler[/h]
Men%C3%BCler.jpg
Menülerin çoğunu, zaten araçlar kısmını açıklarken anlatmış bulunduk. Yine de şöyle ana hatlarıyla bir üzerinden geçelim.​
[h=3]Dosya[/h]Dosya, bildiğiniz gibi açma, kaydetme gibi işlemlerin yürütüldüğü yerdir. Çalışmanın sonlarına doğru farklı kaydetme seçeneklerine göz atacağız.
[h=3][/h][h=3]Düzenle[/h]Bu kısımda kesme, kopyalama, yapıştırma gibi standart komutlar vardır. Ayrıca Photoshop’a özgü renk ayarları ve katman transferleri de bu sekmenin altında yer almaktadır.
[h=3][/h][h=3]Görsel[/h]Görsel menüsü size görsel düzenleme, efektler gibi işlevsel menüleri sunar.
[h=3][/h][h=3]Katman[/h]Katmanlarla ilgili aradığınız tüm işlemler bu sekmenin altındadır.
[h=3][/h][h=3]Seç[/h]Marquee ve Lasso araçlarının ana seçme araçları olduğunu biliyoruz tamam ama bu araçlarla ilgili ayarlara ulaşmak istersek de bu sekmeye gidiyoruz.
[h=3][/h][h=3]Filtre[/h]Filtre özelliği sayesinde Photoshop’a has özellikleri daha eşsiz ve sağlıklı biçimde uygulayabilirsiniz. Mesela Blur, Sharpen ya da Distort. Bu filtrelere alışmanın en hızlı ve en kolay yolu sık sık deneme yapmaktır. Hata yapmaktan kokrmayın. Elbette ki öğrenmek biraz zaman alacak ama bu tavsiyemiz kulağınıza küpe olsun.
[h=3][/h][h=3]Analiz[/h]Çalışırken elbette ki görsellerinizde değişiklikler yapacağınız zamanlar gelecek. Bu nedenle bu komplike kısma şu an daha fazla girmiyoruz.
[h=3][/h][h=3]3D[/h]Daha önce de belirttiğimiz gibi 3D kısmına şimdi çok fazla girmeyeceğiz.
[h=3][/h][h=3]Görünüm[/h]Bu sekmenin altında çeşitli görünüm ayarlarına ulaşabilirsiniz. Çerçeveler, köşeler, kenarlar vs.
[h=3][/h][h=3]Pencere[/h]Bu sekmeyi kullanarak çalışma alanınızda hangi kısımların görünüp hangi kısımların gizlenmesini istediğinizi pratiğe dökebilirsiniz.

 
Üst