24 milyon ehliyet değişiyor

Reaksiyon puanı
10,315
24 milyon ehliyet değişiyor

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, temmuz ya da ağustos ayında yürürlüğe girmesi beklenen Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca yaklaşık 24 milyon ehliyetin 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirileceğini belirtti.

Tekin, yaptığı açıklamada, içinde Stajyer Ehliyet Kanunu'na ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yönetmelik taslağında son aşamaya gelindiğini ifade ederek, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tarafların görüşlerini de aldığı yönetmeliğin en erken temmuz ya da ağustos ayında yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa'daki ehliyet sisteminin bir benzerini Türkiye'nin gereksinimlerini de göz önünde bulundurarak değişikliğe gittiğini anlatan Tekin, şöyle konuştu:

"Şu anda 9 ayrı ehliyet veriyoruz. Bu ehliyet sınıfları 17'ye çıkacak. Ehliyetlerimizin hepsi değişecek. Otomobil, minibüs gibi küçük araçlar için kullanılan ehliyetler 10, otobüs ve kamyon gibi araçlar için kullanan ehliyetler de 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücü, belirtilen süreyi doldurduktan sonra sağlık ocağına gidecek ve tekrar, 'Sürücü olur raporu' alacak. Bu raporu aldıktan sonra 15 lirasını vererek, ehliyetini değiştirecek."

Murat Tekin, Türkiye'de yaklaşık 24 milyon ehliyet bulunduğunu, bunların 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirileceğini söyledi.

Yeni ehliyetlerin, Avrupa ülkeleri de dahil 80 ülkede geçerli olacağını dile getiren Tekin, "Yönetmelikle küçük ehliyeti alıp, tecrübe edinip daha sonra büyük ehliyete geçme şartı gelecek. Mesela bir kişi direkt (E) sınıfı dediğimiz otobüs, kamyon ehliyetine başvuramayacak. Öncelikle (B) sınıfını alması gerekecek" diye konuştu.

İlk defa sürücü kursuna ehliyet almak için başvuran kişinin, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olduktan sonra 1 yıl staj göreceğini, bu süre içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sürücüye 50 ya da 70 ceza puanı hakkı vereceğini anlatan Tekin, sürücünün bu sürede ceza puanını doldurması halinde aldığı stajyer ehliyetin iptal olacağını kaydetti.

'1 MİLYON 700 BİN EHLİYET TEHLİKEDE'

İSKEF Başkanı Murat Tekin, Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği'nin, 29 Mayıs 2013'te değiştiğini, yönetmelikle direksiyon sınavlarının daha da zorlaştığını belirtti.

Yönetmeliğin, sınavda başarılı olan kişilere, sertifikalarını emniyete götürmelerine bir süre getirdiğini ve bunun da 2 yıl olduğunu dile getiren Tekin, şu andan itibaren sürücü kursuna başvuracak adayların, sertifikalarını aldıktan sonra bunların üzerinde yazılı olan tarih itibarıyla 2 yıl içerisinde bunu ehliyete dönüştürmek zorunda olduklarını söyledi.

Tekin, "Şu anda yaklaşık 1 milyon 700 bin ehliyet riskte. Ondan önceki ehliyetler de 29 Mayıs 2015'e kadar dönüştürülmek zorunda. Yani sertifika dosyalarının ehliyete çevrilmesi gerekiyor. Çevrilmezse bu hakları yanacak, tekrar sürücü kurslarına müracaat etmeleri gerekecek" ifadelerine yer verdi.

'PARK EDEMEYEN EHLİYET ALAMAYACAK'

Sürücü kurslarında en az 12 saat direksiyon eğitimi verilmesi, adayların da bu konudaki haklarını bilmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, Türkiye'de daha önceki direksiyon sınavı başarı istatistiklerinin yüzde 99 olduğunu aktardı.

Tekin, "100 kişiden 99'u ehliyetini alabiliyordu. Şu anda başarı oranları yüzde 55 ile 60 arasında. Neden? Çünkü ölçme ve değerlendirmede not sisteminden, başarılı ya da başarısız bölümüne geçildi. İki araç arasına park edemeyen, yokuşta aracını geriye kaçıran, 25 metre geri geri gelemeyen, 30 dakikalık sınavda bu kombinasyonun tamamını yapamayanlar başarılı olamıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Öğretmenler tarafından sadece hafta sonları yapılan sınavların yerine pedagojik eğitimi olan makine ve motor bölümü mezunlarının, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak "Sınav Yapıcılar Komisyonu" tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Tekin, sürücü kurslarında başarılı olanların emniyete giderek bunu ehliyete dönüştürebileceklerini vurguladı.

Tekin, "Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmayla ilk aşamada ehliyetlerin verilmesi nüfus müdürlüklerine devredilecek. Daha sonra ise nüfus müdürlüklerinden kişinin adresine gönderilecek" şeklinde konuştu.

KaynaK

ErwinSmith

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
344
Şunu ücretsiz ya da maliyetine degistirseler zaten onca para verdik alırken ne olurdu yani

tilestra9

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ehliyet alırken bin TL para verdik zaten daha ne istiyolar :d

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Benim anlamadığım yeni kimlikler zaten ehliyet yerine de geçmeyecek mi?

Parende_N

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Dedemin 82 yaşında olduğunu düşününce,desene ehliyeti yalan olacak adamın..Ya hani 10 tl ye yeni kimlik gelmişti onlar herşeyi barındıracaktı,bu ne şimdi?

ulasoc

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
para koparıp milleti soymanın bahaneleri. genel sağlık sigortasını niçin uydurduysalar bunu da onun için çıkarttılar. Ya niye millet 15 TL bayılacakmış bu arada, maliyeti nedir ki uyduruk bir kartın.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
bu iki ucu ...değnek gibi doğru karar gibi de saçma da.

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
ben zaten otobüs ve ağır araç kullanamıyorum(yaş)..amma söyleyecek bir çift sözüm var.
acaba ne zaman yetkililer ellerini taşın altına koyacak:VE TRAFİK- SÜRÜCÜLÜK ESAS DERS OLARAK OKULLARDA OKUTULACAK...
bizdeki"LAÇKA SİSTEM"ancak 3.dünya ülkelerinde olur..hatta onlardanda geriyiz....

ozcnozgl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Resmen hırsızlık. Ben ehliyetimden memnunum değiştirmek isteyen devlet. Biz yalvarmıyoruz değiştirin diye. O yüzden para almamaları lazım. Hem madem para alacaklar o zaman benden aldıkları eski kartın parasını bana geri versinler o kartın madem hükmü kalmadı. 89 lira mı versinler arkadaş ben de yeni kartın parasını vereyim. Beyler devlet bizim devletimiz ama ben dünya da bizim kadar hırsız bir devlet görmedim.

ComplexHat

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Eğitimini veremedikten sonra istersen 6 ayda bir ehliyet ver ,yazık günahtır valla , devletin kaynakları gidiyor

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Şoförüm diye geçinen onca araba kullanıcısını Yurt dışında yüzlerce aracın arasına koy, hangisi olduğunu bulursun zaten.
Bu arada baya laf ederim bu konu ile ilgili ama zaten çoğu insan da aynı düşünüyor.
kısaca,Bu kadar para etmez o kartlar...

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Şoförüm diye geçinen onca araba kullanıcısını Yurt dışında yüzlerce aracın arasına koy, hangisi olduğunu bulursun zaten.

Nedense bu aklima geldi

[video=youtube;U-vpmtLilx4]https://www.youtube.com/watch?v=U-vpmtLilx4[/video]

redox

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
eğer amacınız bizden her türlü para koparmak değil ve potansiyel sürücü çıtasını yükseltmekse, samimi olun, değişim ücretini kaldırın. 1000 tl vermişim zaten her gün ayrı bişey çıkıyo ben zart zurt bunlara para vermek istemiyorum