Haber 200₺ vs 200€ haberi

Reaksiyon puanı
4,724
Screenshot_20230121_075000_Edge.jpg

Reaksiyon puanı
4,724
200 TL bizde 18 manat yapar ve ortalama sizinle neredeyse aynı miktarda ürün alınır.

200 TL - 10 euro yapar.
10 euroyla kıyaslasaydın bari vadan hayiniiiii ?
Niye akar yakıtı kıyaslarken 1.9X€ ile kıyaslayıp bizde ucuz bile demeyi biliyorlar ?

Buna gelince mi 10 euro oldu ?

O zaman Avrupa'da maaş 1500€ bizde 450€ küsür
Mesaj otomatik birleştirildi:

40 ekmek eder, 33 etmez.
images.jpeg

Sözcüyü şikayet edeciğim efenim

_Zaur_

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,585
Niye akar yakıtı kıyaslarken 1.9X€ ile kıyaslayıp bizde ucuz bile demeyi biliyorlar ?

Buna gelince mi 10 euro oldu ?

O zaman Avrupa'da maaş 1500€ bizde 450€ küsür
alın bunu burdan elim kana bulaşıcak ?

Tommy Vercetti

Profesör
Reaksiyon puanı
1,648
200 euro ya o ürünleri Türkiye'de o kadar alabilirsiniz. Almanya da çok daha azını alırsınız. Birim para olarak bakarsanız da, belki 200 birim paraya yine almanyada daha fazla alışveriş yaparsınız ama bu sefer de bizim asgari ücret birim olarak daha fazla olduğundan arada alım gücü olarak çok bi fark kalmaz sanırım. Bizde konut ve araç çok pahalı. Onun dışında gıda ve ihtiyaç malzemeleri daha ucuz.

BatinY

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
1,491
Avrupa’da maaş 1500€ yazılmış da, o ülkelerin %1-2 si asgari ücretli ol parayı alıyor bizim ülkede 450€ alan kısım %60-70 civarında. Kıyaslama yanlış.
Tanıdığım çoğu insan 3000€ altında almıyor Avrupa’da.

MG4446

Profesör
Reaksiyon puanı
1,257
bu şekilde hesaplarsak çinden zengin çıkarız. Asgari ücretle hesaplanırsa daha doğru sonuçlar çıkar. Yine geride oluruz ama bu kadar değil. Burda sırf daha küçük düşürülmek adına yapılmış

irsuya

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
3,253
Bayadır bu kadar saçma bir konu görmemiştim :D

Bu kadar da olmaz heralde diyordum başta bakarken. Ama harbi harbi 200 Euro'yu TL'ye çevirip hesaplamışlar birde...
Sacma olan nedir? İnsanlarin haberdar olmasi gereken bir karsilastirma bence.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Sacma olan nedir? İnsanlarin haberdar olmasi gereken bir karsilastirma bence.

Kıyaslamayı şöyle yapsa mantıklı olur bir anlamı olur. Mesela Türkiye'de ekmek 5 TL Almaya'da 3 Euro ve 200 TL ve 200 Euro ile şu kadar ekmek alınır onlarda bu kadar alınır.
Veya bizde et 150 TL ama almanyada 15 Euro kg fiyatı ve bizde 200 TL ile 1.2kg alınırken Almanya'da 10 kg alınır tarzı yapsa veya onlarda asgari ücret 1500 Euro bizde 8500 TL bizde şunlar alınabilir onlarda bunlar gibi MANTIKLI VE ANLAMLI OLUR...

Ama 200 TL ile biz 20 litre süt alırız ama alman TL ile Euro çarpıp Türkiye fiyatlarını karşılaştırmak saçma.

niyazi5859

Dekan
Reaksiyon puanı
5,085
Avrupa’da maaş 1500€ yazılmış da, o ülkelerin %1-2 si asgari ücretli ol parayı alıyor bizim ülkede 450€ alan kısım %60-70 civarında. Kıyaslama yanlış.
Tanıdığım çoğu insan 3000€ altında almıyor Avrupa’da.
Avrupada bildiğim kadarıyla aylık yazılımcı maaşı 4 5k civarlarına geliyor. Yıllık alıyorlar ama ben aylık ne kadar düştüğünü söylüyorum yani asgari ücretli birinin 3000 Euro kazanması zor gibi hocam. Amerika üzerinden bir örnek vereyim mesela amerikada saatlik hesaplanıyor asgari ücret ve çalışma saatleri işten işe göre değişiyor diye biliyorum aynı şekil asgari ücrette değişiyor. Mesela amerikada saatlik verilen asgari ücret 7.5 ile 15 arasında ve kişinin aylık kazandığı ücret bölgeden bölgeye ve işten işe göre değişiyor buda çoğu kişide maaş farklılığına yol açıyor. Türkiyede ise mesai dahi yapsan paranı vermeyip asgari ücreti veren şirketler var. Çoğu kişi aynı maaşı alıyor.

irsuya

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
3,253
Kıyaslamayı şöyle yapsa mantıklı olur bir anlamı olur. Mesela Türkiye'de ekmek 5 TL Almaya'da 3 Euro ve 200 TL ve 200 Euro ile şu kadar ekmek alınır onlarda bu kadar alınır.
Veya bizde et 150 TL ama almanyada 15 Euro kg fiyatı ve bizde 200 TL ile 1.2kg alınırken Almanya'da 10 kg alınır tarzı yapsa veya onlarda asgari ücret 1500 Euro bizde 8500 TL bizde şunlar alınabilir onlarda bunlar gibi MANTIKLI VE ANLAMLI OLUR...

Ama 200 TL ile biz 20 litre süt alırız ama alman TL ile Euro çarpıp Türkiye fiyatlarını karşılaştırmak saçma.
Bakin, ulkenin alim gucumuz her halukarda zayif zaten. Paramizin ne kadar degersiz bir hale geldiginin gostergesi sadece bu tablo. Cok da sacma degil bence, Türk Lira'sını dogrudan Euro'ya cevirip Turkiye'de neler alabilecegimiz gosterilmis, mesala Almanya'dan gelen bir turisti dusunun.

niyazi5859

Dekan
Reaksiyon puanı
5,085
Bakin, ulkenin alim gucumuz her halukarda zayif zaten. Paramizin ne kadar degersiz bir hale geldiginin gostergesi sadece bu tablo. Cok da sacma degil bence, Türk Lira'sını dogrudan Euro'ya cevirip Turkiye'de neler alabilecegimiz gosterilmis, mesala Almanya'dan gelen bir turisti dusunun.
Paranın değeri önemli değil. Önemli olan üretim,enflasyonun düşük olması ve eğitim. En büyük örneği japonya. Misal 1 dolar 110 japon yeni ama japonya alım gücü yüksek hayat pahalılığı düşük üretimde aktif bir ülke ve eğitimi dünyada 2. sırada. Tabi bizde ne üretim var ne enflasyon düşük nede eğitimi iyi. Üretim nasıl olur ? Eğitimli bireyler yetiştirerek sadece bilim alanında değil çoğu alanda eğitilerek. Eğitimli bireyler yetşitirdikten sonra onlara yeterli desteği vermek onları ülkede tutmak. Şuanda üretim olmadığı için vergiler üzerinden büyüyor ekonomimiz. Vergilerde alım gücünü azaltıyor. Üretim olmaması ithalata dayalı ihracatı beraberinde getiriyor. Eğitimi değiştirmeliyiz diyoruz ya hani,bu nasıl olur ? İktidara seslendik eğitime el atmadı iyi o zaman iktidarı değiştirelim dedik, ne oldu ? Değişmedi, niye ? Eğitimsiz insan sayısı çok ve iktidarı eleştirip değiştiririm seni ha korkusunu vermiyor. Eğitim kötü iktidar değişsin iktidarın kendine çeki düzen vermesi için eğitimli halk lazım bak hop döngüye girdi. Döngüyü sen ben kırabiliriz 1 kişinin bile çok fazla önemi var döngüyü kırmada.

kmurat

Dekan
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
3,935
ALDI Brot günstig kaufen | ALDI SÜD
Almanya'nın A101'inde ekmek fiyatlarına baktım, 1,39 € ile 2,29€ arası. 20 ile çarpınca 20,80 TL ile 40,60 TL arası çıkıyor. 200,- € ile 07 ile 143 arası adet ekmek alınabiliyor.

2022 için Almanya için aylık asgasi ücret (çalışma saatine göre değişir) 1672,-€
Bu brüt maaş. Net maaşlar vergi sınıfına göre değişiyor ve aşağıda ekledim.

Inhaltsverzeichnis
1. Lohnsteuerklassenunterschiede
2. Lohnsteuerkl. 1
3. Lohnsteuerkl. 2
4. Lohnsteuerkl. 3
5. Lohnsteuerkl. 4
6. Lohnsteuerkl. 4 mit Faktor
7. Lohnsteuerkl. 5
8. Lohnsteuerkl. 6
9. Lohnsteuerklassenänderung
10. Lohnsteuerklassenoptimierung
11. Lohnsteuererstattung duch Abgabe einer Steuererklärung
Unterseiten
1. Lohnsteuerklassenrechner

Lohnsteuerklassen​

Worin unterscheiden sich die Lohnsteuerklassen und welches ist die richtige Lohnsteuerklasse? Nachfolgend werden die Unterschiede der Lohnsteuerklassen 1-6 erläutert. Zudem finden Sie auf dieser Seite einen Lohnsteuerklassen-Rechner.

Lohnsteuerklassen berechnen

Bruttolohn
EuroGeburtsdatum
Bundesland
Kinderfreibeträge
Kirchensteuer

%Elternteil bzw. < 23 J
nein

ja
Faktor Steuerlasse 4

Lohnzahlungszeitraum

Jahres-Freibetrag
SV-Beitragsgruppe
Krankenversicherung
KV-Beitragssatz

%KV-Zusatzbeitrag %
Arbeitslosenversicherung
Rentenversicherung

Das deutsche Steuerrecht kennt 6 Lohnsteuerklassen, auf deren Basis der Lohnsteuerabzug von Arbeitnehmern vorgenommen wird. Die Einteilung in diese 6 Steuerklassen ist im Einkommensteuergesetz in § 38b EStG geregelt. Die Berechnung der Abzüge bei einem Miijob (450 Euro Job) erfolgt pauschal und ohne, dass eine Steuerklasse benötigt wird. Auf dieser Seite können Sie die Lohnsteuer der 6 Lohnsteuerklassen für das Steuerjahr 2023 parallel berechnen und bei vorgegebenem Bruttogehalt miteinander vergleichen. Mit dem Lohnsteuerklassenrechner lassen sich zudem die günstigsten Lohnsteuerklassen für Verheiratete berechnen.Für die Richtigkeit der Lohnberechnungen wird keine Gewähr übernommen.

Lohnsteuerklassen

Netlohn yazan yerde Net Maaşlar yazılı. O listeye göre 2023 için bekar biri için 941,- € ediyor asgari ücret.

Son düzenleme:

irsuya

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
3,253
Paranın değeri önemli değil. Önemli olan üretim,enflasyonun düşük olması ve eğitim. En büyük örneği japonya. Misal 1 dolar 110 japon yeni ama japonya alım gücü yüksek hayat pahalılığı düşük üretimde aktif bir ülke ve eğitimi dünyada 2. sırada. Tabi bizde ne üretim var ne enflasyon düşük nede eğitimi iyi. Üretim nasıl olur ? Eğitimli bireyler yetiştirerek sadece bilim alanında değil çoğu alanda eğitilerek. Eğitimli bireyler yetşitirdikten sonra onlara yeterli desteği vermek onları ülkede tutmak. Şuanda üretim olmadığı için vergiler üzerinden büyüyor ekonomimiz. Vergilerde alım gücünü azaltıyor. Üretim olmaması ithalata dayalı ihracatı beraberinde getiriyor. Eğitimi değiştirmeliyiz diyoruz ya hani,bu nasıl olur ? İktidara seslendik eğitime el atmadı iyi o zaman iktidarı değiştirelim dedik, ne oldu ? Değişmedi, niye ? Eğitimsiz insan sayısı çok ve iktidarı eleştirip değiştiririm seni ha korkusunu vermiyor. Eğitim kötü iktidar değişsin iktidarın kendine çeki düzen vermesi için eğitimli halk lazım bak hop döngüye girdi. Döngüyü sen ben kırabiliriz 1 kişinin bile çok fazla önemi var döngüyü kırmada.
Paranin degeri onemli, zaten enflasyon vs. dogru duzgun olsaydi paramiz degersiz diyemezdik. Ayrica genel olarak size katıldığımi belirtmeliyim, gercekten berbat bir egitim sistemi var.

BatinY

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
1,491
Avrupada bildiğim kadarıyla aylık yazılımcı maaşı 4 5k civarlarına geliyor. Yıllık alıyorlar ama ben aylık ne kadar düştüğünü söylüyorum yani asgari ücretli birinin 3000 Euro kazanması zor gibi hocam. Amerika üzerinden bir örnek vereyim mesela amerikada saatlik hesaplanıyor asgari ücret ve çalışma saatleri işten işe göre değişiyor diye biliyorum aynı şekil asgari ücrette değişiyor. Mesela amerikada saatlik verilen asgari ücret 7.5 ile 15 arasında ve kişinin aylık kazandığı ücret bölgeden bölgeye ve işten işe göre değişiyor buda çoğu kişide maaş farklılığına yol açıyor. Türkiyede ise mesai dahi yapsan paranı vermeyip asgari ücreti veren şirketler var. Çoğu kişi aynı maaşı alıyor.
Benim anlatmak istediğim şey asgari ücretin üstünde alıyor herkes asgari ücretli biri 3000 değil 1600 euro kazanıyor zaten ama bu maaşı alan kişiler ülke nüfusunun %1-2 lik kısmını oluşturuyor. 2000 euro altında maaş alan insan yok denecek kadar az ortalama normal bir insan 3000 euro civarında kazanıyor. Amerikaya gelecek olursak bir lise öğrencisi evet yaz tatilinde çalışıp asgari ücret alıyor da normal çalışan asgari ücret almıyor genellikle. Asgari ücretle çalışma oranı Türkiye’deki gibi nüfusun %70 i değil bunu anlatmaya çalışmıştım hocam.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Türkiye’deki gibi nüfusun %70 i değil bunu anlatmaya çalışmıştım hocam.

Biraz abartmışın sanki !

Kağıt üstünde yüzde 37 özel sektörde çalışanların asgari ücrete oranı. ( Tabi bu oranın en az yüzde 15'i kağıt üstünde asgari ücret alıp elden para alıyor buda bir gerçek )

Avrupada da oranlar aşağı yukarı şöyle.

1674594155480.png

Not: Rakamlar yüksek mi yüksek ama yok Avrupada yüzde 1-2 bizde yüzde 70-80 flan çok afaki uçuk rakamlar. Bu kadar da yapmayın.

BatinY

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
1,491
Biraz abartmışın sanki !

Kağıt üstünde yüzde 37 özel sektörde çalışanların asgari ücrete oranı. ( Tabi bu oranın en az yüzde 15'i kağıt üstünde asgari ücret alıp elden para alıyor buda bir gerçek )

Avrupada da oranlar aşağı yukarı şöyle.

Ekli dosyayı görüntüle 177925

Not: Rakamlar yüksek mi yüksek ama yok Avrupada yüzde 1-2 bizde yüzde 70-80 flan çok afaki uçuk rakamlar. Bu kadar da yapmayın.
Yüzde 37 kadar düşük olduğunu hiç sanmıyorum. İnşallah öyledir Türkiye için gayet iyi bir oran ama hiç inandırıcı gelmedi.

kmurat

Dekan
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
3,935
Türkiye'yi ve kendinizi küçümsemeyin. Türkiye'de gelir orantısız bir şekilde dağılmış. Doğu da farklı, batı da farklı. Beşiktaş'a gidin bir bakın, her yer BMW, Mercedes, Audi kaynıyor. Doğuya gidin, Doğan, Şahin kaynıyor. Ve Türkiye gerilime ve kötü şartlara çok dayanıklı bir Ülke. Avrupa'da küçük bir Kriz yaşansa, tüm ülkeleri durgunluğa götürür. Şu an da bir Doğal Gaz krizi yaşanıyor. Adamların korkudan dötü donuyor. Gaz bitebilir ve gerisi de gelmez korkusuyla geceleri Kaloriferi kapatıp yatıyorlar. Gündüzleri de kısık açıyorlar. Ukrayna Avrupayı kötü vurdu.