19 yıllık petrol, 9 yıllık doğalgaz kaldı

Bu konuyu okuyanlar

mustang

Müdavim
Katılım
30 Ekim 2008
Mesajlar
8,663
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Türkiye'de üretilebilir petrol rezervi 310,4 milyon varil, doğalgaz rezervi ise 7,17 milyar metreküp olarak hesaplandı. Yeni keşifler yapılmadığı takdirde; 19,2 yıllık ham petrol rezervi, 9 yıllık doğal gaz rezervi bulunuyor.


Ekli dosyayı görüntüle 7970

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından hazırlanan 2011 Yılı Hampetrol ve Doğalgaz Sektör Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, geçen yıl dünya petrol üretimi 88 milyon varil/güne ulaşırken, bu miktarın yarısından fazlası tankerlerle belirli limanlardan taşındı. Basra Körfezi'nde Hürmüz Boğazı, Hint ve Pasifik Okyanuslarını bağlayan Malakka Boğazı dünyanın iki önemli stratejik geçidi olarak öne çıktı.2016 yılına kadar bölgeler arası petrol ticaretinin 1 milyon varil/gün artarak 35,8 milyon varil/güne ulaşması bekleniyor. Bu dönemde Ortadoğu bölgesinin en büyük petrol ihracatçısı olmayı sürdüreceği, Afrika'da ihracatın 1,6 milyon varil/günden 8,8 milyon varil/güne çıkarak en yüksek ihracat artışının gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Aynı dönemde eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ihracat rakamlarının sabit kalması ve dünya petrol ticaretinin Pasifik kıyılarına yönelmesi bekleniyor.Türkiye'de geçen yıl, 101 adet arama kuyusu, 35 adet tespit kuyusu, 60 adet üretim kuyusu, 5 adet doğalgaz depolama kuyusu olmak üzere toplam 201 adet kuyu açıldı, 324 bin 689 metre sondaj yapıldı.

Geçen yıl yurt içinde 2,4 milyon ton petrol ve 793 milyon metreküp doğalgaz üretildi. Geçen yıl itibarıyla yurtiçi üretilebilir petrol rezervi 310,4 milyon varil (45,43 milyon ton) düzeyinde bulurken, yeni rezervler yapılmadığı takdirde, bugünkü üretim seviyesi ile yurtiçi toplam ham petrol rezervinin 19,2 yıllık ömrü bulunduğu açıklandı.
2011 itibarıyla yurtiçi üretilebilir doğalgaz rezervi de 7,17 milyar metreküp olarak hesaplandı. Yeni keşifler yapılmadığı takdirde, bugünkü üretim seviyesi ile Türkiye'nin 9 yıllık doğalgaz rezervi bulunuyor.
KARADENİZ'DE UMUT VAR
TPAO raporunda, Karadeniz'de yürütülen faaliyet sonucunda, Türkiye'nin 40 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek bir rezerv varlığı tespit edildiği belirtilirken; ''Ayaklı-Akkaya ve Doğu Ayazlı doğalgaz sahalarından Karadeniz Türk karasuları içinde doğalgaz üretimine başlanmış olup, günde yaklaşık 500 bin metreküp gaz üretimi gerçekleştirilmektedir'' denildi.
Raporda, İran-ABD arasındaki politik gerginliğin yanı sıra petrol ihtiyacının yüzde 20'sini İran'dan karşılayan Avrupa Birliği'nin İran'a yaptırım uygulama kararı ve karşılığında İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma olasılığı durumunda 2012 yılında petrol talebinin karşılanmasında zorluklar yaşanması, orta vadede OECD petrol talep artışının sabit kalması, OECD dışı ülkelerin talep artışının ise artmaya devam etmesi beklendiği kaydedildi.
Öte yandan, Arap Baharı'nın bölgedeki petrol ve doğalgaz yatırımlarına olumsuz etkileri nedeniyle önümüzdeki 5 yıllık dönemde petrol fiyatlarının artmasının beklendiği vurgulandı. Raporda, ''Uluslararası Enerji Ajansı projeksiyonlarında dünya enerji yatırım ihtiyacının 2035 yılına kadar 38 trilyon dolar olacağı, 10 yıllık periyotta ham petrol üretimindeki artışın yüzde 90 oranında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sağlanacağı öngörülmektedir'' denildi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25354846
 

-MuzaffeR-

Adult games: dating for spicy meetups
Katılım
26 Şubat 2012
Mesajlar
809
Reaksiyon puanı
4
Puanları
18
peki karadenizdeki madende bulundu diyelim hatta dünyadaki tüm madenleri bulduk sömürdük,tam anlamıyla taşın bile suyunu çıkardık diyelim. bu hızla 200-300 yıl sonrasında dünyada maden(doğalgaz-petrol-altın[aklınıza sadece enerji için kullanılanlar gelmesin ])kalmayacak . o zamana kadar zaten çevre kirliliği hat safhaya ulaşacak. peki sonuç ? insanlar için yaratılmış dünyada insanlar yaşayamayacak. bir an önce yenilenebilir enerji kaynakları kullanmılmaya başlanmalı, maliyeti ne oluırsa olsun.
 

IuTKuI

Müdavim
Katılım
20 Aralık 2011
Mesajlar
1,622
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
Çok tehlikeli bir durum bu gerçekten de. Hani haberin sadece başlığını bile okumak ürkütüyor insanı.
 

halil413

Müdavim
Katılım
21 Aralık 2008
Mesajlar
1,314
Reaksiyon puanı
0
Puanları
36
bence biran önce bitse insanlar kendine gelse
 

LeoMessi1037

Öğrenci
Katılım
28 Mayıs 2012
Mesajlar
52
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Yenilenebilir kaynaklar kullanılmalı artık ilerisi karanlık gerçekten.
 

serdargvn55

Öğrenci
Katılım
13 Mayıs 2012
Mesajlar
78
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
daha araştırılmamış veya çıkarılmamış rezervleride sayarsak tahminen bi 10 ar yılda öle geçer
 

intricate

Müdavim
Katılım
15 Aralık 2008
Mesajlar
1,692
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Büyük ortadoğu projesi boşuna yapılmıyor. Temelinde yatan sebeplerden biri de bu.. Petrolün biteceği zaten biliniyor ve bekleniyordu. yeni kaynaklar bulunacaktı o da yıllar önce bulundu. "Bor" madeni.. O da nerede var en çok Türkiye'de ve Doğu Anadolu'da... Kalanını siz tamamlayın. Kuvvetle muhtemel senaryolardan biri bu... Şimdi "konuyu siyasileştirmek" diye eleştiri gelebilir ama beklenen tablo böyle maalesef.
Karadeniz'de umut varmış ve de Türkiyenin 40 yıllık ihtiyacaına yetecek bir rezerv varmış. Bu rezervi kim çıkarıp satacak. büyük petrol şirketleri kime satacak sana bana. Yani burnumuzun dibindeki petrolden zırnık alamayacağız. Alacağız ama parasıyla... Vereceğiz litresine 4,4,5 TL (ya da o tarih kaç TL olursa artık) alacağız.
 
Üst