- Katılım
- 29 Haziran 2007
- Mesajlar
- 64,456
- Reaksiyon puanı
- 530
- Puanları
- 0
Ekonomist İtalyan Alberto Micalzzinin açtığı dava büyük bir hayali banka skandalını ortaya çıkardı. Dava dosyasında Gürcan Büyükarslan isimli kişinin 3 hayali bankayla 10a yakın şirketi dolandırdığı iddia edildi.
ULUSLARARASI fon şirketi sahibi İtalyan Alberto Micalzzinin İstanbulda açtığı dava büyük bir hayali banka skandalını ortaya çıkardı. Dava dosyasında kendisini avukat olarak tanıtan Gürcan Büyükarslan isimli kişinin, alan adlarını Yeni Zelandadan, internet adreslerini Şişliden aldığı ve merkezini Londra olarak gösterdiği 3 hayali bankayla İstanbul, Malatya, Gaziantep ve İtalyada 10a yakın şirketi dolandırdığı iddia edildi.
BANKER batıkları ve hortumlanan bankalardan sonra şimdi de hayali banka skandalı patladı. Hukuk doktorası yaptığını söyleyen Gürcan Büyükarslan temasa geçtiği kişilere İngilterede bankası olduğunu söyledi. İstanbul, Malatya, Gaziantep ve İtalyadan 10a yakın şirket ile temasa geçti. Söz konusu firmalara yurtdışında kredi temin edeceğini söyledi. Kredi masrafları için kimi zaman 30 bin kimi zaman 490 bin Euro kredi masrafı aldı. Firmalar kredi çıkmasını beklerken, skandal da patlak verdi. Büyükarslanın İngiltere merkezli gösterdiği bankaların sahte olduğu, internet adreslerinin Şişliden 16.5 lira karşılığı alındığı ortaya çıktı.
ORTAKLARI DA BULUNUYOR
Londra, Milano, İstanbul, Tiflis ve çok sayıda Anadoluda bir çok şehri kapsayan olaylar zincirinin başında Gürcan Büyükarslan (51) yer alıyor. Ancak Büyükarslanla birlikte hareket eden, Almanya ve Gürcistanda yaşayan Rus, Gürcü ve Türkler de bulunuyor. Halen Ankarada devam eden bir dolandırıcılık davasında yargılanan Büyükarslanın dolandırıcılık suçlaması ile yargılandığı dosyalardan biri de İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde sürüyor. Büyükarslan hakkında, İtalyan bir fon şirketinin Türk çalışanı Merve Paksoyun açtırdığı dava dosyasına giren binlerce sayfalık evraklar çarpıcı bilgiler içeriyor.
ÜÇ SAHTE BANKA KURDU
Büyükarslanın organize ettiği işlemlerde, temasa geçilen yerli veya yabancı firmalara, kredi temin edilebileceği ifade edildi. Büyükarslan, kimi görüşmelerde sahibi olduğunu söylediği GBC Capital isimli sahte bankanın kartını verdi, kimi görüşmelerde kendisini Almanyada yaşayan ve fon yatırımcı olarak tanıttığı Ogün A.nın danışmanı olarak tanıttı. İlişkiler bir süre ilerletildikten sonra, sıra şirketlere kredi teminine geldi. Bunun için yurt dışında olduğu belirtilen üç banka kullanıldı. Bu bankalardan biri Londrada olduğu belirtilen Banque International. Bu banka gerçekte Lüksemburg bankası. Ancak başka bir logo ile banque-inter.org, banque-inter.com, banqu-int.com ve banque-inter.net adresleri kullanıldı. Söz konusu sitelerden biri halen aktif. Bir diğer banka ise gerçekte Ukranyada bulunan Finrost Bank. Yine bu bankanın adı ile Londra merkezli bir banka kurulmuş gibi gösterildi. Bu bankanın logosu da Banque ile birebir aynı. Son banka ise, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekte izine rastlanamayan Bicbank isimli bir banka.
BDDK RAPORU VAR
BANKA olduğu izlenimi uyandırılmaya çalışan üç site ile ilgili yapılan araştırmalarda çarpıcı gerçek de ortaya çıktı. Her üç banka için alan adı Yeni Zelandadan alındı. Söz konusu bankaların hosting hizmetlerinin ise İstanbul Şişlide kurulu bir şirketten alındığı anlaşıldı. Yüz milyonlarca Euro kredi çıkarılacağı söylenen sitelerden birinin hosting ücreti için 16.5 liranın ödendiği belirlendi. Üstelik, banka olarak tanıtılan Banque International için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun da raporu var. Dava dosyasına giren rapora göre, söz konusu bankanın sahte olduğu, internet adresinin kapatılması için Emniyete yazı yazıldığı anlaşıldı.
İTALYAN PROFESÖRÜ DE ÇARPILDI
BÜYÜKARSLANın dolandırıcılık suçlaması ile yargılandığı İstanbuldaki davayı, uluslararası fon şirketi sahibi olan ekonomi profesörü İtalyan Alberto Micalzzinin çalışanı Merve Paksoy geçtiğimiz yıl sonunda açtırdı. Dosyada yer alan bilgilere göre, Micalzzi ile İstanbulda görüşen Büyükarslan, fon şirketine yatırımcı bulabileceğini aktardı. Şirketi zor durumda olan Micalzzi, Merve Paksoyun Büyükarslan ile temasa geçmesini görüşmeleri yürütmesini istedi. Büyükarslan ilk önce Ogün A.nın, fon şirketine 750 milyon Euro yatırım yapacağını söyledi. Ancak, Ogün A.nın parasız olduğu kısa sürede anlaşılınca Büyükarslan, başka kaynaklar bulabileceğini söyledi.
Büyükarslan, Micalzziye 500 milyon Euro kredi çıkarabileceğini söyledi. Bu kredi için 490 bin Euro masraf olacağını bildirdi. Söz konusu parayı dokuz parça halinde Merve Paksoydan aldı. 500 milyon Euro krediyi önce Malatyadaki bir şirket üzerinde, sonrasında Ankaradaki başka bir tabela şirketi üzerinden çıkaracağının söyledi. Ancak bir yılı aşkın bir süre devam eden oyalamadan sonra kredinin çıkmayacağı anlaşıldı. Paksoy, dolandırıldıkları iddiasıyla Büyükarslan hakkında dava açılmasını sağladı. Söz konusu davanın bir sonraki duruşması önümüzdeki kasımda. Büyükarslan, soruşturma kapsamında verdiği ifadede, kimseyi dolandırmadığını söyleyerek, kredi kartı borçlarını ödeyemediğini söyledi.
ANTEP'TE 5 FİRMA
GÜRCAN Büyükarslanın kredi bulma vaadi ile temasa geçtiği firmalardan 5i Gaziantepte. Gaziantep eski Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan aracılığı ile söz konusu firmalarla geçtiğimiz yıl temasa geçen Büyükarslan, yürüttüğü görüşmelerde benzer ifadeler kullanıldı. Söz konusu firmalar 20-30 milyon Euro kredi talebinde bulundu. Firmalar için raporlar hazırlatıldı. Büyükarslan, talep edilen krediler için belli masrafların olacağını iletti. Temasa geçilen firmalardan Ş. İnşaat, A. Holding, K. Tekstil ve İ. Halıdan toplam 300 bin Euro para alındı. Ancak, çıkarılacağı söylenen krediden bir daha haber çıkmadı. Benzer şekilde Malatyalı A. Exportun sahibi T.A.dan da 114 bin dolar alındığı anlaşıldı. Söz konusu firmalara kredinin Banque Internationaldan çıkarılacağı söylendi.
SAHTE BANKADAN 20 MİLYON EURO
KREDİ vaadi ile temasa geçilen firmalardan biri de halka açık konumdaki M. Gıda. Mali zorluk içindeki firmaya 20 milyon Euro kredi bulunacağı kaydedildi.
Kredinin başlangıçta Gürcistan TBC Bankdan alınacağı ifade edildi. Ancak söz konusu kredi bulanamadı. Şirketin, Kamuyu Aydınlatma Platformuna yaptığı bilgilendirmede, Londrada bulunan Bicbank Business Investment Corporation Bankinge 20 milyon Euro kredi başvurusunu yapıldığı bildirildi. Yine, KAPa yapılan açıklamada 1 Haziran 2013te GBA Capital firması ile danışmanlık sözleşmesinin imzalandığı belirtildi. 500 bin Euro karşılığı imzalanan sözleşme gereği, ödemenin belli periyotlar içinde yapılacağı bildirildi. Ancak, bu kez de kredi çıkmadı. Zira, Bicbank de, alan adı Yeni Zellandadan, hosting hizmeti Şişlideki bir şirketten alınan bir başka sahte bankaydı. Yine İstanbulda kurulu P. Bilgisayar şirketinden de benzer yöntemlerle 110 bin dolar alındığı öğrenildi.
13 ÜLKENİN GSM HATTI VAR
ESKİŞEHİRLİ Gürcan Büyükarslan, kredi vaadinde bulunduğu kişilere ilk tanışmalarında, avukat olduğunu, University of Southern California'da hukuk doktorası yaptığını, İngilterede off-shore bankasının olduğunu ve Amerikada okuduğunu anlatmış. Ancak ABDdeki okul ile yapılan yazışmada Büyükarslanın kendilerinde okumadığının bildirildiği de kaydediliyor. Ayrıca avukat olduğuna dair de bir kayıt yok. Kimi yazışmalarda Barslan soyadını kullanan Büyükarslanın üzerinde, Türkiye hariç 13 ülke GSM hattı bulunuyor. Zor durumda kaldığı kimi zamanlarda sıklıkla annem öldü Eskişehire gidiyorum veya annem komada ifadelerini kullandığı da belirtiliyor. Kendisini arayan alacaklılardan birine Altın madenindeyim açıklaması yapsada, kendinin o anda Bodrumda tatilde olduğuda verilen bilgiler arasında.
ONLARI BANKA SANIYORDUM
Gürcan Büyükarslan konu ile ilgili Hürriyete yaptığı açıklamada, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Ben kimseyi dolandırmadım diyen Büyükarslan özetle şunları kaydetti: GBA Capital diye bir bankam yok; bu adla sahibi olduğum bir danışmanlık firmam var. Banque Internatiol ile hiçbir çalışmam yok. Sahipleri dolandırıcı. Oraya banka sanıp başvurduk.
Biz de onların mağduruyuz. Bicbank Yeni Zellandada kurulmuş sözde. Bicbank ile ilgili ben, çalıştığımız firmanın yönetim kurulunu uyardım. Biz firmayla, banka olduğunu iddia eden birilerini karşı karşıya getirdik ve gerekli uyarıları da yaptım. Finrostun banka olduğun sanıyorum. Gaziantepdeki firmalardan para aldık, ama paraları harcamalar için aldık. Fakat, gerekli teminatları çıkaramadıkları için kredi çıkaramadık. Elden hiç kimseden para almam. Aldıysam aldım derim, borcum derim. P. Bilgisayardan 114 bin dolar aldık doğru. İşleri devam ediyor. Benim işim bu yüzlerce böyle olay var. Binlerce banka var, hepsine yazı yazıyorum. Kimseyi dolandırmadım. Benim kredi kartı borçlarım var. Eski şirketlerimdeki ortaklığımdan kaynaklı. Yaptığım işlerden gelen paralarla geçinmeye çalışan bir insanım.
'DİKKATLİ OLUN'
Büyükarslan hakkında dava açılmasını sağlayan Merve Paksoy'un avukatı Engin İsmail Köse, Büyükarslan'ın 5 yıl hapis istemi ile yargılandığını kaydederek şunları kaydetti: "BDDK ve SPK gibi kurumların ellerinde ki yaptırım gücünün yeterli değil. Emniyet ve adli birimler ise söz konusu ekonomik suçlarda yeterli kadar inceleme yapmıyor. Bu kurumlar arasında koordinasyon olmadığını da söyleyebiliriz. Söz konusu davaların ekonomik suçlar için kurulacak özel mahkemelerce görülmesi gerekir. İş adamlarınn kendilerine gelen, özellikle uluslararası teklifleri değerlendirirken mutlaka karşı taraf ve yapılacak işlem hakkında detaylı inceleme yapmaları gerektiğini önerebilirim."
Hürriyet

ULUSLARARASI fon şirketi sahibi İtalyan Alberto Micalzzinin İstanbulda açtığı dava büyük bir hayali banka skandalını ortaya çıkardı. Dava dosyasında kendisini avukat olarak tanıtan Gürcan Büyükarslan isimli kişinin, alan adlarını Yeni Zelandadan, internet adreslerini Şişliden aldığı ve merkezini Londra olarak gösterdiği 3 hayali bankayla İstanbul, Malatya, Gaziantep ve İtalyada 10a yakın şirketi dolandırdığı iddia edildi.
BANKER batıkları ve hortumlanan bankalardan sonra şimdi de hayali banka skandalı patladı. Hukuk doktorası yaptığını söyleyen Gürcan Büyükarslan temasa geçtiği kişilere İngilterede bankası olduğunu söyledi. İstanbul, Malatya, Gaziantep ve İtalyadan 10a yakın şirket ile temasa geçti. Söz konusu firmalara yurtdışında kredi temin edeceğini söyledi. Kredi masrafları için kimi zaman 30 bin kimi zaman 490 bin Euro kredi masrafı aldı. Firmalar kredi çıkmasını beklerken, skandal da patlak verdi. Büyükarslanın İngiltere merkezli gösterdiği bankaların sahte olduğu, internet adreslerinin Şişliden 16.5 lira karşılığı alındığı ortaya çıktı.
ORTAKLARI DA BULUNUYOR
Londra, Milano, İstanbul, Tiflis ve çok sayıda Anadoluda bir çok şehri kapsayan olaylar zincirinin başında Gürcan Büyükarslan (51) yer alıyor. Ancak Büyükarslanla birlikte hareket eden, Almanya ve Gürcistanda yaşayan Rus, Gürcü ve Türkler de bulunuyor. Halen Ankarada devam eden bir dolandırıcılık davasında yargılanan Büyükarslanın dolandırıcılık suçlaması ile yargılandığı dosyalardan biri de İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde sürüyor. Büyükarslan hakkında, İtalyan bir fon şirketinin Türk çalışanı Merve Paksoyun açtırdığı dava dosyasına giren binlerce sayfalık evraklar çarpıcı bilgiler içeriyor.
ÜÇ SAHTE BANKA KURDU
Büyükarslanın organize ettiği işlemlerde, temasa geçilen yerli veya yabancı firmalara, kredi temin edilebileceği ifade edildi. Büyükarslan, kimi görüşmelerde sahibi olduğunu söylediği GBC Capital isimli sahte bankanın kartını verdi, kimi görüşmelerde kendisini Almanyada yaşayan ve fon yatırımcı olarak tanıttığı Ogün A.nın danışmanı olarak tanıttı. İlişkiler bir süre ilerletildikten sonra, sıra şirketlere kredi teminine geldi. Bunun için yurt dışında olduğu belirtilen üç banka kullanıldı. Bu bankalardan biri Londrada olduğu belirtilen Banque International. Bu banka gerçekte Lüksemburg bankası. Ancak başka bir logo ile banque-inter.org, banque-inter.com, banqu-int.com ve banque-inter.net adresleri kullanıldı. Söz konusu sitelerden biri halen aktif. Bir diğer banka ise gerçekte Ukranyada bulunan Finrost Bank. Yine bu bankanın adı ile Londra merkezli bir banka kurulmuş gibi gösterildi. Bu bankanın logosu da Banque ile birebir aynı. Son banka ise, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekte izine rastlanamayan Bicbank isimli bir banka.
BDDK RAPORU VAR
BANKA olduğu izlenimi uyandırılmaya çalışan üç site ile ilgili yapılan araştırmalarda çarpıcı gerçek de ortaya çıktı. Her üç banka için alan adı Yeni Zelandadan alındı. Söz konusu bankaların hosting hizmetlerinin ise İstanbul Şişlide kurulu bir şirketten alındığı anlaşıldı. Yüz milyonlarca Euro kredi çıkarılacağı söylenen sitelerden birinin hosting ücreti için 16.5 liranın ödendiği belirlendi. Üstelik, banka olarak tanıtılan Banque International için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun da raporu var. Dava dosyasına giren rapora göre, söz konusu bankanın sahte olduğu, internet adresinin kapatılması için Emniyete yazı yazıldığı anlaşıldı.
İTALYAN PROFESÖRÜ DE ÇARPILDI
BÜYÜKARSLANın dolandırıcılık suçlaması ile yargılandığı İstanbuldaki davayı, uluslararası fon şirketi sahibi olan ekonomi profesörü İtalyan Alberto Micalzzinin çalışanı Merve Paksoy geçtiğimiz yıl sonunda açtırdı. Dosyada yer alan bilgilere göre, Micalzzi ile İstanbulda görüşen Büyükarslan, fon şirketine yatırımcı bulabileceğini aktardı. Şirketi zor durumda olan Micalzzi, Merve Paksoyun Büyükarslan ile temasa geçmesini görüşmeleri yürütmesini istedi. Büyükarslan ilk önce Ogün A.nın, fon şirketine 750 milyon Euro yatırım yapacağını söyledi. Ancak, Ogün A.nın parasız olduğu kısa sürede anlaşılınca Büyükarslan, başka kaynaklar bulabileceğini söyledi.
Büyükarslan, Micalzziye 500 milyon Euro kredi çıkarabileceğini söyledi. Bu kredi için 490 bin Euro masraf olacağını bildirdi. Söz konusu parayı dokuz parça halinde Merve Paksoydan aldı. 500 milyon Euro krediyi önce Malatyadaki bir şirket üzerinde, sonrasında Ankaradaki başka bir tabela şirketi üzerinden çıkaracağının söyledi. Ancak bir yılı aşkın bir süre devam eden oyalamadan sonra kredinin çıkmayacağı anlaşıldı. Paksoy, dolandırıldıkları iddiasıyla Büyükarslan hakkında dava açılmasını sağladı. Söz konusu davanın bir sonraki duruşması önümüzdeki kasımda. Büyükarslan, soruşturma kapsamında verdiği ifadede, kimseyi dolandırmadığını söyleyerek, kredi kartı borçlarını ödeyemediğini söyledi.
ANTEP'TE 5 FİRMA
GÜRCAN Büyükarslanın kredi bulma vaadi ile temasa geçtiği firmalardan 5i Gaziantepte. Gaziantep eski Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan aracılığı ile söz konusu firmalarla geçtiğimiz yıl temasa geçen Büyükarslan, yürüttüğü görüşmelerde benzer ifadeler kullanıldı. Söz konusu firmalar 20-30 milyon Euro kredi talebinde bulundu. Firmalar için raporlar hazırlatıldı. Büyükarslan, talep edilen krediler için belli masrafların olacağını iletti. Temasa geçilen firmalardan Ş. İnşaat, A. Holding, K. Tekstil ve İ. Halıdan toplam 300 bin Euro para alındı. Ancak, çıkarılacağı söylenen krediden bir daha haber çıkmadı. Benzer şekilde Malatyalı A. Exportun sahibi T.A.dan da 114 bin dolar alındığı anlaşıldı. Söz konusu firmalara kredinin Banque Internationaldan çıkarılacağı söylendi.
SAHTE BANKADAN 20 MİLYON EURO
KREDİ vaadi ile temasa geçilen firmalardan biri de halka açık konumdaki M. Gıda. Mali zorluk içindeki firmaya 20 milyon Euro kredi bulunacağı kaydedildi.
Kredinin başlangıçta Gürcistan TBC Bankdan alınacağı ifade edildi. Ancak söz konusu kredi bulanamadı. Şirketin, Kamuyu Aydınlatma Platformuna yaptığı bilgilendirmede, Londrada bulunan Bicbank Business Investment Corporation Bankinge 20 milyon Euro kredi başvurusunu yapıldığı bildirildi. Yine, KAPa yapılan açıklamada 1 Haziran 2013te GBA Capital firması ile danışmanlık sözleşmesinin imzalandığı belirtildi. 500 bin Euro karşılığı imzalanan sözleşme gereği, ödemenin belli periyotlar içinde yapılacağı bildirildi. Ancak, bu kez de kredi çıkmadı. Zira, Bicbank de, alan adı Yeni Zellandadan, hosting hizmeti Şişlideki bir şirketten alınan bir başka sahte bankaydı. Yine İstanbulda kurulu P. Bilgisayar şirketinden de benzer yöntemlerle 110 bin dolar alındığı öğrenildi.
13 ÜLKENİN GSM HATTI VAR
ESKİŞEHİRLİ Gürcan Büyükarslan, kredi vaadinde bulunduğu kişilere ilk tanışmalarında, avukat olduğunu, University of Southern California'da hukuk doktorası yaptığını, İngilterede off-shore bankasının olduğunu ve Amerikada okuduğunu anlatmış. Ancak ABDdeki okul ile yapılan yazışmada Büyükarslanın kendilerinde okumadığının bildirildiği de kaydediliyor. Ayrıca avukat olduğuna dair de bir kayıt yok. Kimi yazışmalarda Barslan soyadını kullanan Büyükarslanın üzerinde, Türkiye hariç 13 ülke GSM hattı bulunuyor. Zor durumda kaldığı kimi zamanlarda sıklıkla annem öldü Eskişehire gidiyorum veya annem komada ifadelerini kullandığı da belirtiliyor. Kendisini arayan alacaklılardan birine Altın madenindeyim açıklaması yapsada, kendinin o anda Bodrumda tatilde olduğuda verilen bilgiler arasında.
ONLARI BANKA SANIYORDUM
Gürcan Büyükarslan konu ile ilgili Hürriyete yaptığı açıklamada, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Ben kimseyi dolandırmadım diyen Büyükarslan özetle şunları kaydetti: GBA Capital diye bir bankam yok; bu adla sahibi olduğum bir danışmanlık firmam var. Banque Internatiol ile hiçbir çalışmam yok. Sahipleri dolandırıcı. Oraya banka sanıp başvurduk.
Biz de onların mağduruyuz. Bicbank Yeni Zellandada kurulmuş sözde. Bicbank ile ilgili ben, çalıştığımız firmanın yönetim kurulunu uyardım. Biz firmayla, banka olduğunu iddia eden birilerini karşı karşıya getirdik ve gerekli uyarıları da yaptım. Finrostun banka olduğun sanıyorum. Gaziantepdeki firmalardan para aldık, ama paraları harcamalar için aldık. Fakat, gerekli teminatları çıkaramadıkları için kredi çıkaramadık. Elden hiç kimseden para almam. Aldıysam aldım derim, borcum derim. P. Bilgisayardan 114 bin dolar aldık doğru. İşleri devam ediyor. Benim işim bu yüzlerce böyle olay var. Binlerce banka var, hepsine yazı yazıyorum. Kimseyi dolandırmadım. Benim kredi kartı borçlarım var. Eski şirketlerimdeki ortaklığımdan kaynaklı. Yaptığım işlerden gelen paralarla geçinmeye çalışan bir insanım.
'DİKKATLİ OLUN'
Büyükarslan hakkında dava açılmasını sağlayan Merve Paksoy'un avukatı Engin İsmail Köse, Büyükarslan'ın 5 yıl hapis istemi ile yargılandığını kaydederek şunları kaydetti: "BDDK ve SPK gibi kurumların ellerinde ki yaptırım gücünün yeterli değil. Emniyet ve adli birimler ise söz konusu ekonomik suçlarda yeterli kadar inceleme yapmıyor. Bu kurumlar arasında koordinasyon olmadığını da söyleyebiliriz. Söz konusu davaların ekonomik suçlar için kurulacak özel mahkemelerce görülmesi gerekir. İş adamlarınn kendilerine gelen, özellikle uluslararası teklifleri değerlendirirken mutlaka karşı taraf ve yapılacak işlem hakkında detaylı inceleme yapmaları gerektiğini önerebilirim."
Hürriyet