132 yıllık proje gerçek oluyor!

Bu konuyu okuyanlar

deatmania

Müdavim
Katılım
30 Ekim 2009
Mesajlar
12,999
Reaksiyon puanı
62
Puanları
48
741928_detay.jpg


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ovit TüneliRize'yi ve bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturuyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Rize-Erzurum Karayolu'nun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacakOvit Tüneli'nin temel atma töreninde, ''Bugün sadece Rize'miz değil, bütün Karadeniz'imiz, Türkiye'miz ve bölgemiz için önemli bir temel atma töreni vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz'' diyerek başladı.

Asırlık bir beklentiyi, nesillerin umudunu, heyecanını bu bölgede yaşayan herkesin yüreğini saran bir projeyi, Ovit Tüneli'ni hayata geçirecek ilk adımı işte bugün burada hep beraber atıklarını belirten, Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Aslında ben bildiğiniz gibi temel atma törenlerine gitmem, açılış törenlerine katılırım. Ama bu tören anlamlı olduğu için bunun temel atmasında da birlikte, beraber olmayı özelikle arzu ettim. Bu temele ilgili çalışmaları temel atma seviyesine kadar getiren tüm kurumlarımızı, bakan ve bakanlığınızın mensuplarını, özelikle tebrik ediyorum. Tünelin yapım işini üstlenen yüklenici firma Makyol'a başarılar diliyorum. Tünelin inşasında görev alacak bütün mimar mühendislerimizi işçilerimize şimdiden teşekkür ediyorum. Temelini atacağımız Ovit Tüneli'nin şimdiden ülkemize, milletimize hayırlı olmasını cenabı Alah'tan niyaz ediyorum.''

"İSTİSNAİ TEMELERDEN BİR TANESİ"

Ovit Tüneli temel atma töreninin Başbakanlığı dönemindeki istisnai temellerden bir tanesi olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Çünkü bu temelini atacağımız proje sıradan bir ulaştırma projesi, yol satma projesi değil, Ovit Tüneli Rize'yi ve bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturuyor. Karadeniz Sahil Yolu'nu İkizdere üzerinden İspir'e oradan da Erzurum'a bağlayacak bu önemli ulaşım güzergahı ticaretten turizme kadar her alanda bölgenin potansiyelini harekete geçirecek stratejik bir projedir. Bu güzergah Karadeniz'i Erzurum'a bağlayan diğer alternatif yollara, onlarla mukayese ettiğimizde Ovit Dağı geçişi yılın büyük bölümünde kar ve çığ tehlikesi sebebiyle kapalı kalmasından dolayı etkin şekilde kullanılamıyor olmasından dolayı bu çok büyük önem arz ediyor.''

741928_a4b89e1211c68f7b7d59af7b571052ba.jpg


132 YILLIK PROJE

Başbakan Erdoğan, bu güzergahın verimli şekilde kullanılabilmesi için Ovit Dağı'na bir tünel açılması fikrinin kendi fikirleri olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Sayın bakanımın söylediği gibi 1880'li yıllarda, yani Sultan İkinci Abdülhamit'in döneminde, Ovit Dağı'nın bir tünelle geçilmesi konusunda düşünce ve proje taslakları var. Fakat bugüne kadar bu düşünce bir türlü hayata geçirilemedi. Gelen iktidarlar hep söz verdi ama sözlerini tutmadılar. Adım atmadılar. Sultan İkinci Abdülhamit döneminde başlayan 132 yılık bu projeyi hayata geçirmek her zaman olduğu gibi bize nasip oldu.

Yine bakanım anlattı ben anlatmayacağım, Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili yaklaşık 20 yıl meşgul ettiler. Ne yaptılar 20 yılda yüzde 35. Biz geldik 4,5 yılda yüzde 65'ini bitirdik. Aramızdaki fark bu ve biz söz veririz yaparız, yapamayacağımızın sözünü de vermeyiz. Onun için yola çıkarken bir şey söyledik. Ne aldanan olacağız ne aldatan olacağız.''



Kaynak
 
Üst