100 Kadından 61'İ Kapalı

alicia

Doçent
Reaksiyon puanı
2
&G araştırma şirketinin 1863 denekle yüz yüze yaptığı ankete göre Türkiye’de her 100 kadından 61’i başını kapatıyor

Halkın türban, muhafazakarlık ve yeni anayasaya bakış açısını ortaya koymayı amaçlayan araştırma gazeteci Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar’ın hazırladıkları 32. Gün programında yayınlandı.

Anket çalışması; 21-23 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 38 il ve 128 ilçede, bunlara bağlı 157 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 924’ü kadın toplam 1863 denekle hanelerde yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Ankette ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye’de her yüz kadından 61’i başını kapatıyor. Bunun yanısıra son 3.5 yılda başını örten kadın sayısında yüzde 2.9’luk bir azalma göze çarpıyor.

Çoğunluk türban yasağına karşı
Araştırma sonuçlarına göre eğitim düzeyi yükseldikçe “Üniversitelerde türban yasağı olmalıdır” diyenlerin oranı artış gösteriyor. Üniversite öğrencilerinin %51.8’i türban yasağını savunurken, genelde üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını savunanların oranı %73.7 olarak gözüküyor. Türbanın siyasi bir simge olduğunu düşünenlerin oranı %19 iken, türbanın siyasi bir simge olmadığını söyleyenlerin oranı %yüzde 70...

Hayrünnisa Gül’ün türbanı
Ankete katılanlara yöneltilen “Çankaya’da türbanlı bir first lady olması sorun teşkil eder mi” sorusuna katılımcıların %24.1’i “evet sorundur” derken, % 70.5’i “sorun değildir” cevabı veriyor. “Başbakan ve Cumhurbaşkanı resmi törenlere eşlerini götürmeli mi” sorusuna ise %51.3’lük oranda “evet götürmeli” cevabı veriliyor. “ Hayır götürmemeli” diyenler ise %37.6 oranında...

Namaz kılanlar da azaldı
“Namaz kılar mısınız” sorusuna %29.3’lük kesim “evet kılarım” derken hiç namaz kılmayanların oranı %21.8 olarak gözüküyor. Son üç buçuk yılda namaz kılanların sayısında ise %2’lik bir azalma göze çarpıyor. Son günlerde sıkça tartışılan muhafazkarlaşma olgusunun ankete yansıma şekli ise şöyle: “AKP iktidarı ile muhafazakarlaşma arttı mı” sorusuna “evet arttı” diyenler %28.3. “Hayır artmadı” diyenler ise %54.7...

Araştırmaya katılanların ”Anayasa değişmeli mi“ sorusuna % 50.5’lik kesim ”evet” derken, 21. 5’i “hayır değişmemeli” diyor. “Fikrim yok” diyenler %29.9. Yeni Anayasa’nın türban serbestisi getirmesini isteyeler % 62 olarak gözükürken %27’lik kesim “getirmemeli” cevabını veriyor.

kaynak:haberturk

Wolker

Profesör
Reaksiyon puanı
2
habertürk bir kere oldukça yanlı yayın yapan bir kuruluş bu balamda bence insanlar ne kadar açılabilme özgürlüğüne sahipse o nebzede kapanma özgürlügüne sahiptir.Sen tutupta bir insanın şekline şemaline karar veremezsin yani bana mantıksız geliyor ...

alicia

Doçent
Reaksiyon puanı
2
tabi sahiptir bana gorede bana yanlıs gelen universitelere ve kamu alanlarına turbanı sokma cabası :S

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
bende bir testtürlü olarak bu tesettürün türkiyeyi geriye götüreceği fikrine inanmıyorum.ne demekir o öyle hiçbir insan dış görünümüyle inancıyla yaşayışıyla yargılanamaz hani özgür bir toplumduk hani çağdaştık?nerde kaldı bu ilkeler.kendilerine modern diyenler 1 metre kumaşla uğraşadursunlar bizler Allah'ın izniyle alıp başımızı ilerliyoruz yolumuzda onlar istedikleri kadar konuşsunlar Allah nurunu elbet tamamlar...çağdaşlık istiyorlarsa o çağdaşlığıda beyenmedikleri kapalılar sağlayacak

buarada paylaştığın için çok tşkler alicia ;) emeğine sağlık

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Üniversite ve kamu alanlarına türbanı sokma çabası diye bişey yok.Bunu siyasal simge gibi göstermeye çalışıyolar.Bugün Atatürk olsa o da şiddetle karşı çıkardı buna.Bi insanın inancı için başını örtmesine karışılamaz. Ne gençlerimizin okuma hakları ellerinden alınıyor.

alicia

Doçent
Reaksiyon puanı
2
bu tip tartısmalara girmekden hoşlanmıyorum yorum yapmak istemiyorum :) size kolay gelsin

Wolker

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Millet uzaya mars'a gitti biz hala türban diyoruz baş örtüsü diyoruz yazık bize yazık.Yok esas kızdıgım nokta sanki bu büyük bir sorun gibi lanse edilip hayatımıza sokulmaya çalışılması kalmadımı bu ülkenin başka derdi?

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Kırdıysan özür dilerim bende tartışmayı sevmem nefret ederim ama eğitim haklarının ellerinden alındığı bir gerçek gidip amerikada eğitim serbest ama %99 küsürün müslüman olduğu bir ülkede yasak fazlasıyla ilginç

hakan.daburda

Profesör
Reaksiyon puanı
7
bdco dedi ki:
Kırdıysan özür dilerim bende tartışmayı sevmem nefret ederim ama eğitim haklarının ellerinden alındığı bir gerçek gidip amerikada eğitim serbest ama %99 küsürün müslüman olduğu bir ülkede yasak fazlasıyla ilginç
Aynen katılıyorum,başka söze gerek yok,sanırım
anlıyan anladı

dragonfly

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bdco dedi ki:
Bravo Doğru söze ne hacet

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
ben bu kamu kuruluşlarında ve üniversitelerdeki başörtüsü yasağını oldum olası anlamamışımdır. kara çarşaflı bir memur görmek istemem karşımda tabiki ama insanları başlarını açmaya zorlamak çok yanlış bence yıllarca şeriat gelecek bahanesiyle bu yasaklar kaldırılmıyor. tabi bunun bir diğer suçlusuda bunu kendilerine kaynak yapan sağcı partiler...

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Bırakın rahat bırakın Türbanı Başörtüsünü
Bırakında Türk Evladı Rahatça özgürce alsın eğitimini
Olaya at gözlüğü ile bakmayın okumak herkesin hakkı bu ayrımı yapanlardan utanıyorum
Mini etekli saçı açık bir kız kardeşimiz okuluna rahatça gidip eğitimini alabiliyorda Başı kapalı Kardeşlerimiz neden yoksun kalıyor esas cehalet göstergesi budur
İnsanların sabrını ölçüyorlar kışkırtmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar

biliyoruzpi9.gif

BacKDooR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kadınlar kendi sonlarını getiriyorlar.
Bu arada yüzde 61 kapalı olabilir ama yüzde 61 siyasal simge türban kullanmıyor türban akepe ve fazilet işidir, başörtüsü ailemin kullandığıdır.

Başörtsüne yapılanlara kızarım ama parti simgesi haline getirilmiş örtü olan türbanı reddediyorum.

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
amesfa dedi ki:
Bırakın rahat bırakın Türbanı Başörtüsünü
Bırakında Türk Evladı Rahatça özgürce alsın eğitimini
Olaya at gözlüğü ile bakmayın okumak herkesin hakkı bu ayrımı yapanlardan utanıyorum
Mini etekli saçı açık bir kız kardeşimiz okuluna rahatça gidip eğitimini alabiliyorda Başı kapalı Kardeşlerimiz neden yoksun kalıyor esas cehalet göstergesi budur
İnsanların sabrını ölçüyorlar kışkırtmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar

biliyoruzpi9.gif
işte onlar bu ayrımı yapamayacak kadar aşağıdalar...
büyük haksızlık yaşıyoruz ben niçin girdiğim sınavlarda sıkıntı yaşiimki ben bu devletin bir evladı diilmiyim?İslamı yaşamanın kötü birşey olduğunu empoze etmeye çalışıyorlar resmen!Kapanmaaaa demek ne demek ya inanma demek gibi bişe bu
İnşaAllah dediğiniz gibi olucaktır başaramayacaklardır.
Bizim Gücümüz İmanımızdan Geliyor Elhamdülillah...Onlar gibi sahte değiliz gaflette değiliz çok şükür ki....Allah Yardımcımız Olsun...

buhari

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
alicia dedi ki:
tabi sahiptir bana gorede bana yanlıs gelen universitelere ve kamu alanlarına turbanı sokma cabası :S
neden peki? gerekçenizi de yazar mısınız? Neden üniversitede başörtülü kızlar okumamalılar ve neden başörtüsü takan birisi memur olamaz? Fikrinizi yazın biz de görelim ve belli bir seviyede fikirlerimizi paylaşalım.

Unutmayın "birlikten kuvvet doğar" atalarımız öyle diyor itirazı olan da yok sanırım bu fikre. Fakat ne hikmetse ülkenin bir kısım insanlarını ve hatta neredeyse yarısından da fazlasını üzen ve hatta küstüren uygulamalara sahip bir ülkenden birlik ya da dirlik mi bekliyorsunuz? Ve muasır medeniyet seviyesini aşabilecek işler çıkarmasını mı bekliyorsunuz, bir kısım insanları bırakın üretim hattından uzak tutmayı, eğitimden uzak tutarak. İşte bunu aşamadığımız sürece, biz o muasır medeniyete ne ulaşırız ne de geçeriz. Çünkü ülkede birlik yok ve dirlik yok ve hatta bunları sağlayacak anlayış yok ve bu anlayışa bizleri ulaştırabileceğine inandığımız eğitim özgürlüğü bile yok.
Hani herşeyin başı eğitim, eğitim çok önemli ve eğitim şart diyoruz ya. Çelişkiye bakın ki bu son cümleyi ya da benzerlerini başörtüsüne karşı çıkanlar daha çok kullanırlar.

semiramis

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tartışmaya gerek yok ilk önce seçtiğiniz partilere bakacaksınız bugün mahalle baskısı konuşuluyor evet mahalle baskısı olacak bu sardece türbanda değil zamanında mhp de geldi başa ve gördük o zaman baskıyı
burada çağdaşçılığı savunanlar bir çelişkide şuan o çelişkide türbanı onlarda istiyor serbest bırakılmasını ama bunu siyasallaştıranlar var bundan dolayı istemiyorlar ondan da ilk önce türbana karşı çıkanları değil türbanı siyasallaştıranları ve bu düşünceleri ortadan kaldırmaktır

Antediluvian

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bdco dedi ki:
Üniversite ve kamu alanlarına türbanı sokma çabası diye bişey yok.Bunu siyasal simge gibi göstermeye çalışıyolar.Bugün Atatürk olsa o da şiddetle karşı çıkardı buna.Bi insanın inancı için başını örtmesine karışılamaz. Ne gençlerimizin okuma hakları ellerinden alınıyor.

Katılıyorum arkadaşım sana aynı yorumu ben yazmöayı düşünüyordum.. Türbanı siyaseye alet etmek cok yanlış.. ama içgüçler olduğu sürece.. bu devam edecektir.. allah(cc) sonumuzu hayır etsin..

kaniyl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İnanç özgürlüğü sadece birilerinin tekelinde mi? PKK lılara gelince her taraf özgürlük vs... (hatırlatırım A.Necdet Sezer Beyin serbet bıraktıkları mahkumlar birkaç gün sonra dağlarda ölü bulundu) ama inancından dolayı, dinini yaşama çalışan insanlara özgürlük yok... Bahaneleri de hazır siyasal simgeymiş, falan filan... Bu şekilde baskı devam ettiği takdirde birileri kullanır ama serbet olan bir şeyi kimse siyasetine vs. alet edemez.

betülxx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
TÜRBAN konusunun uzuyacağı malum ama eger gerçekten cumhuriyete sahip hem de laik bir devletin altın da kimliğimiz de ise islam yazan bir ibare var biz herşeyden önce hiç bir ülkenin sahip olamayacagı değerlere sahibiz bunlar baştaki liderler ve din adamları olmak üzereki bu devlet tek bir bayrak altında tek ruh altın da tek cumhuriyet altında Atamızla ve Bir çok devlet adamlarımız ve görünen ve görünmeyenler olarak kazanılmış bayrak rengini şanlı ordumun şehit verdiği canların kanıyla oluşmuştur.BU nu kıskanan ve kendi biryerlede ben buyu diyerek bir şeylerin arkasında kendi egomanyalarını üreten ve yürütmeye çalışan insanların ugraşıdır.Bırakın insanlar özgür olsun inanmak ve inanmamak nasıl serbestse başörtüsüde bir okadar serbest kalmalı hani inanç gereği fazla lafa gerek yok bazı insanlar rahatsız ama kimsenin rahatı kaçmaz ne yasa gelirse gelsin insanlar bildiklerini uygular....bunun için gelecekteki özgür günlere hepberaber...

Kanardag

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[size=12pt]Konunun sün(r)dürülmesinin kime ve/veya ne şekilde yara(r) sağlayacağının değerlendirilmesi gerektiği konusunda sanıyorum hemfikiriz!(?)

Tam bu noktada dikkatlerin odaklanması gereken bir kaç noktanın umursanmıyor görüntüsü açıkçası beni şu son anlarda fazla rahatsız etmeye başladı ki o da şudur; her nerede ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin tartışmalarda ananevi bir kavram ve de hareket olan örtünme (BAŞÖRTÜSÜ) ile başlayan ve her sıkışılan noktada buraya ithaflar yapılarak, TÜRBAN savunulmaya çalışılıyor(?) Tarihimizden okuduğum bazı yaşanmışlıkları anımsıyorum tam bu noktada: O sagıdeğer Padişahımızın Sevr antlaşmasını kurulmuş olan TBMM' ni, hiç bir yetisi olmadığı halde, umursamazca imzalayıp vatanımızın topraklarını futursuzca dağıtmış ve hemen bunun ardına fırsatçı işgalciler ki burada bahsetmeye çalıştığım ermenilerdir büyük bir açlıkla doğu anadoluya saldırmış... O tarihten bu tarafa da yok sözde soykırım iddiaları yok burada yaşayan çoğunluk bizleriz iddiaları ya da şöyle söyleyeyim safsatalarının ardı arkası kesilmemiştir!

Burada dikkat eksikliği çektiğimiz bir husus da kanımca şöyle; neyi savunduğunuz değil nasıl savunduğunuz önemlidir sözü... Etrafta, herhangi bir çıkar ilişkisine kılıf uydurulmaya çalışılan o kadar çok değerimiz var ki bu değerlerin varlığından ve çokluğundan dolayı TÜRK ve MÜSLÜMAN olarak onur duyuyorum!

Ancak unutmamız gerekiyor Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK sayesinde demokrasi var, bu şekilde rahat konuşulmasının sebebi bu! Yüce Türk Milleti'nin siyasi yönetim şekli dine dayalı değildir! Dini işlerin devler işlerinin içinde yeri yoktur!

Madem her zat kendinden sorumlu madem senin dinin sana benim dinim bana diyoruz madem devletimizde, bırakın mezhepleri farklı dinlerden yahut da etnik guruplardan ki burada kastım bildiğim kadarıyla din kabul edilmeyen uzak doğu felsefeleridir, kişiler ve de ateistler ya da popüler diğer söylemleri olan guruplar "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!" diyenler olarak kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yaşıyorlar, bu kitlelerin tümünün uygun bir biçimde idare edilmesi gerekiyor ve de tabiki kimseyi önde tutarak değil!? Herkesimin kafasına göre istediği şeyi yapması diye bir olay söz konusu olamaz!

YOK BÖYLE BİR ŞEY!

UNUTMAYIN:

23 Ağustos 1925
“Biz her nokta-i nazardan medeni insan olmalıyız. Fikrimiz, zihniyetimiz, tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır. Medeni ve beynelmilel kıyafet milletimiz için layık bir kıyafettir onu giyeceğiz.”
M.K.ATATÜRK
[/size]
[move][size=16pt][shadow=red,left]NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE[/shadow][/size][/move]

Kanardag

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[pre][tt]KILIK KIYAFET KANUNU

Kanun No : 2596

Madde 1- Herhangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar ruhanilerin (din görevlilerinin) mabet ve ayinler haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır. Hükümet her din ve mezhepten münasip göreceği yalnız bir ruhaniye mabet ve ayin haricinde dahi ruhani kıyafetini taşıyabilmek için muvakkat müsadeler verebilir. Bu müsaade müddetinin hitamında onun aynı ruhani hakkında yenilenmesi veya başka bir ruhaniye verilmesi caizdir.

Madde 2- Türkiye’de kanuna tevfikan teşekkül etmiş ve edecek olan izcilik ve sporculuk gibi topluluklar ve cemiyet ve kulüp gibi heyetler ve mektepler mahsus kıyafet, alamet ve levazım taşımak istedikleri zaman yalnız nizamname ve talimatname ile muayyen tiplere uygun kıyafet, alamet ve levazım taşıyabilirler.

Madde 3- Türkiye’de bulunan Türklerin ve

yabancıların, yabancı memleketlerin siyaset, askerlik ve milis teşekkülleri ile münasebetli kıyafet ve alametlerini ve levazımını taşımaları yasaktır.

Madde 4- Ecnebi teşekkül mensuplarının kendi kıyafet, alamet ve levazımları ile Türkiye’yi ziyaret etmeleri, İcra Vekilleri Heyeti kararıyla tayin olunacak mercilerin müsadesine bağlıdır.

Madde 5- Türkiye Devleti nezdinde memur bulunanların kıyafetleri beynelmilel mer’i adetlere tabidir.

Madde 6- Bu kanunun tatbik suretini gösterir bir nizamname yapılır.

Madde 7- Birinci maddenin hükümleri, bu kanunun neşri tarihinden altı ay sonra ve diğer maddelerin hükümleri bu kanunun neşri tarihinden itibaren mer’idir.( geçerlidir.)

Madde 8- Bu kanunun icrasına İcra Vekilleri Heyeti memurdur. [/tt][/pre]