Pacman Genel Bakış

Pacman'ı kullanıyor musunuz?


  • Kullanılan toplam oy
    8

Bu konuyu okuyanlar

Türkçesever

Profesör
Katılım
12 Eylül 2016
Mesajlar
1,570
Reaksiyon puanı
2,969
Puanları
113
Genel Bakış

Manjaro'nun paket yöneticisi Pamac, çoğu Manjaro sürümünde kuruludur. Tüm Manjaro sürümleri, upstream Arch Linux'un paket yöneticisi pacman'ı içerir. Pacman, Pamac'ta bulunmayan bazı gelişmiş özellikler içerir.

Bilmeniz gereken kilit noktalar:
  • Pacman Manjaro GNU/Linux'ta zaten varsayılan olarak kurulu.
  • Pacman, çoğunlukla Arch GNU/Linux geliştiricileri tarafından geliştirilir/bakılır.
  • Pacman sadece komut satırından kullanılabilir, eğer grafiksel paket yöneticisini tercih ederseniz lütfen Pamac veya Octopi'ye bakınız.
  • Pacman yalnızca resmî Manjaro deposunu kullanabilir. Arch User Repository'e (AUR) erişmek, flatpaks kullanmak ve snaps kullanmak için ayrı makaleler bulunmaktadır.
Güncellemelerin Kurulması

Paket veri tabanını güncellemek ve sistemdeki tüm paketleri güncellemek için

Kod:
sudo pacman -Syu

Paket veri tabanının tamamen yenilenmesini zorlamak ve sistemdeki tüm paketleri güncellemek için. Şubeleri değiştirirken veya yansıları değiştirirken bunu yapmanız gerekir.

Kod:
sudo pacman -Syyu

Paket veri tabanının tamamen yenilenmesini zorlamak için sistemdeki tüm paketleri güncelleyin ve paketlerin indirgenmesine izin verin. Düşürme sadece eski bir şubeye geçerken gerekli olacaktır. Örneğin; Testing'den Stable'ye geçmek.

Kod:
sudo pacman -Syyuu

Paketlerin Aranması

Kullanılabilir paketlerin Manjaro depolarını aramak için pacman -Ss keywords'u kullanabilirsiniz. Anahtar kelimenin hem paket adını hem de açıklamasını arar. Örneğin; smplayer anahtar sözcüğünü içeren paketleri aramak için kullanabilirsiniz:

Kod:
pacman -Ss smplayer

Kurulu paketlerinizi aynı şekilde -Ss yerine -Qs ile arayabilirsiniz. Kurulu paketlerinizi smplayer aramak için:

Kod:
pacman -Qs smplayer

Bir paket bulduğunuzda kurulu paketler hakkında daha fazla bilgi edinmek için pacman -Qi kullanabilirsiniz veya depolardaki paketler için pacman -Si kullanabilirsiniz. Yukarıdaki örneği takip ederek kullanabilirsiniz:

Kod:
pacman -Si smplayer

Son olarak sisteminizde kurulu tüm paketlerin bir listesi için aşağıdaki komutu girin:

Kod:
pacman -Ql

Paketlerin Kurulması

Uyarı:
Önce sistemi güncellemeden asla bir paket kurmayın. Bir yuvarlanan sürümünde bu, önyüklenemez bir sisteme yol açabilir.

Bir yazılım paketi kurmak için temel söz dizimi pacman -S packagename'dir. Ancak,sistemi güncellemeden bir paketin kurulması kısmi bir yükseltme durumuna yol açacaktır, bu nedenle buradaki tüm örnekler paketi kuracak ve sistemin güncel olmasını sağlayacak olan pacman -Syu packagename kullanacaktır. Örneğin; smplayer kurmak için komut şöyledir:

Kod:
sudo pacman -Syu smplayer

Daha sonra kurulacak yazılımların bir listesi sunulacaktır. Bu listenin istediğinizden daha fazla paket içerdiğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, birçok paketin seçtiğiniz yazılımın düzgün çalışması için kurulması gereken paketler olan bağımlılıklara sahip olmasıdır.

Pacman ayrıca paketleri doğrudan yerel sistemden veya internet üzerindeki bir konumdan da kurabilir. Bu komutun biçimi pacman -U packagelocation. Örneğin; paket önbelleğinizin bir kopyasını kurmak için şöyle bir şey yapabilirsiniz:

Kod:
sudo pacman -U /var/cache/pacman/pkg/smplayer-19.5.0-1-x86_64.pkg.tar.xz

Alternatif olarak doğrudan Manjaro'nun yansılarının birinden alabilirsiniz:

Uyarı: pacman -U kullanırken kurduğunuz paketin sisteminizle tamamen uyumlu olmasını sağlamak size bağlıdır.

Paketlerin Kaldırılması

Uyarı:
Paketleri kaldırırken onaylamadan önce daima paket listesini gözden geçirin. Dikkatli değilseniz bağımlılıklar nedeniyle masaüstünüzü kolayca kaldırabilirsiniz.

Bir yazılım paketini kaldırmak için temel söz dizimi sudo pacman -R packagename'dir. Yukarıda kurduğumuz smplayer paketini kaldırabiliriz:

Kod:
sudo pacman -R smplayer

Bu, paketi kaldıracak ancak tüm bağımlılıkları geride bırakacaktır. Gereksiz bağımlılıkları da kaldırmak istiyorsanız bu örnekte görüldüğü gibi pacman -Rsu packagename kullanabilirsiniz:

Kod:
sudo pacman -Rsu smplayer

Bazen bir paketi kaldırmaya çalıştığınızda buna bağlı olmayan başka paketler olduğu için yapamazsınız. Bir paketi ve ona bağlı olan her şeyi kaldırmak için pacman -Rc packagename kullanabilirsiniz. Bu seçeneği kullanırken yukarıdaki uyarıya dikkat edin.

Kod:
sudo pacman -Rc smplayer

En nükleer seçenek pacman -Rcs packagename'dir. Bu; paket adına bağlı olan her şeyi kaldıracak ve bağımlılıklarında da bunu yapmaya devam edecektir. Bu gerçekten sadece masaüstü ortamının tamamını kaldırmak ve geride bir şey bırakmamaya çalışmak gibi istisnai durumlarda kullanılmalıdır.

Pacman genellikle paketleri silerken yedek yapılandırma dosyaları da oluşturur. Bunları kaldırmak için yukarıdaki örneklerden herhangi birine n ekleyebilirsiniz. Örneğin:

Kod:
sudo pacman -Rn smplayer
sudo pacman -Rsun smplayer
sudo pacman -Rcn smplayer

Artıkların Görünmesi ve Kaldırılması

Tüm artıkları listelemek için, başka hiçbir şey tarafından kullanılmayan ve artık gerekmeyen kurulu paketler:

Kod:
pacman -Qdt

Tüm artıkları kaldırmak için:

Kod:
sudo pacman -Rs $(pacman -Qdtq)

Paketleri Kurmadan İndirme

Bazı durumlarda bir paketi kurmadan indirmek yararlı olabilir. Örneğin; internete bağlı olmayan farklı bir sisteme kurmak için. Bu pacman -Sw packagename ile yapılabilir. Örneğin:

Kod:
sudo pacman -Sw smplayer

Hangi Paketin Dosyaya Sabit Olduğunu Belirleme

Hangi paketin sisteminize bir dosya yüklediğini anlamak genellikle yararlıdır. Bu pacman -Qo /path/to/filename kullanarak pacman ile yapmak kolaydır. Örneğin:

Kod:
pacman -Qo /usr/bin/smplayer

Önbelleği Temizleme

Pacman paketleri kurduğunda indirdiğiniz tüm eski paketlerin bir kopyasını tutar. Acil durumlarda eski paketleri kurmanız gerekirse bu önbellek çok faydalı olabilir. Ancak denetlenmemiş bırakıldığında bu önbellek zamanla çok genişleyecektir. Pamac'ı çalıştıran sistemler, otomatikleştirilmiş pacman önbellek temizleme fonksiyonlarına zaten erişebilecek. Bunları pacman kullanarak elle de temizlemek mümkündür.

Kod:
sudo pacman -Sc

Aksi takdirde önbelleği tamamen silmek için aşağıdaki komutu girin (ve dikkatli kullanın):

Kod:
sudo pacman -Scc

Eski paket önbellek dosyalarını kaldırmanın daha güvenli bir yolu paccache kullanan en son üç paket versiyonu dışındaki tüm paketleri kaldırmaktır:

Kod:
paccache -rvk3

Yapılandırma Dosyası, pacman.conf

Pacman'ın ayarları /etc/pacman.conf içinde bulunur. Bu dosya root'a aittir, bu dosyayı nasıl düzenleyeceğiniz konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa lütfen bu kılavuza bakın. Bu seçeneklere tam bir referans, aşağıda bağlantılı olan Arch Wiki'de bulunabilir. Bu bölümler, Manjaro kullanıcıları için özellikle ilgi çekici olabilecek bazı ayarları içerir.

Not: pacman.conf ayarları büyük/küçük harf duyarlıdır.

Renkli Çıktıyı Etkinleştirme

Bu, aşağıdaki satırı dosyaya ekleyerek yorumlanmamış ort ile etkinleştirilebilir.

Kod:
Color

PacMan Yemelik Güç İlaçlarını Gösterme

Uçbirimdeki yazılım paketlerini indirirken yalnızca satırları izlemekten sıkılıyorsanız ilerleme çubuğunu neden Pacman yemelik güç ilaçları olarak değiştirmiyorsunuz? Bunu etkinleştirmek için satırı eklemeniz yeterlidir:

Kod:
ILoveCandy

Sorun Giderme

Pacman sorun giderme için ayrı bir sayfa burada mevcuttur.

Kaynak: Pacman Overview - Manjaro Linux
 

Melih Beyefendi

Müdavim
Katılım
18 Temmuz 2019
Mesajlar
1,415
Reaksiyon puanı
886
Puanları
113
Yaş
28
Hocam yakında biz de Linux'a geçeriz artık. Windows 7 için artık süre doluyor. 14 Ocak 2020'de Microsoft Windows 7 için GÜVENLİK GÜNCELLEMESİ getirmeyecek.
 

Usain

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
17 Mayıs 2018
Mesajlar
9,209
Reaksiyon puanı
15,012
Puanları
113
Yaş
21
Screenshot_20190727-235331_Google Play Games.jpg


Sıkıldığımda oynarım. ?
 

Türkçesever

Profesör
Katılım
12 Eylül 2016
Mesajlar
1,570
Reaksiyon puanı
2,969
Puanları
113
Hocam yukarıda pacman demişsiniz. Aklıma eski oyun pacman geldi. ?

Pacman genellikle Arch GNU/Linux ve onu taban alan dağıtımların kullandığı yazılım kurmaya, kaldırmaya falan yarayan yazılım. Manjaro GNU/Linux gibi dağıtımlarda da grafiksel paket yöneticisi olduğu için kullanıcılar bu konularda pek uçbirimle uğraşmıyor.


:D
 
Üst