İstanbul Kartal'da Bina Çöktü! 2 Ölü, 6 Yaralı!

Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
65535


İstanbul Kartal'da 7 katlı bir bina çöktü. Enkaz altında kaldığı belirtilen kişilerin kurtarılması için arama kurtarma çalışması yürütülüyor.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, '(Çöken bina) 4 vatandaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü bir gayret içerisindeler. "Şu ana kadar 6 vatandaşımız yaralı olarak kurtarılmış, hastanelerde tedavi ediliyor. Durumları iyi. İki vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. Muhtemel ki bitişik bina da bu çökme esnasında zarar görmüş olabilir, tedbiren oradaki vatandaşlarımız boşaltılıp daha emniyetli bir yere getirilmiş durumda.' dedi.

İstanbul Valiliği, Kartal'da binanın çökmesi sonucu 2 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "14 dairede 43 kişi kayıtlıydı. Binanın 3 katı kaçak yapılmış" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 'Önceliğimiz vatandaşlarımızı göçük altından çıkarmak. Şu andaki tek gayretimiz ve gayemiz göçük altındaki vatandaşlarımızı inşallah salimen çıkarabilmektir.' dedi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı.

İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi.


Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan 7 katlı, 14 daireli ve zemin katında konfeksiyon atölyesi bulunan bina henüze bilinmeyen bir nedenle çöktü.

Saat 16.00 sıralarında çöken binada kaç kişinin olduğu bilinmezken, olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerini enkazda arama çalışmalarına başladı. Olay yerine sivil kurtarma ekipleri sevk edildi.

Olay yerinde güvenlik şeridi oluşturulurken, kurtarma ekipleri çalışmalarına başladı. Ekipler tarafından enkazdan biri kadın 2 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Enkazdan çıkarılan yaralılar KartalLütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

fft16_mf13264351.Jpeg


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Kartal Orhantepe Mahallesi'ne gidecek.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Kartal Orhantepe Mahallesi'nde bir binanın çökmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un olay yerine gitmeleri talimatını verdi.

Kartal'da bina çökmesi olayına yayın yasağı

İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) internet sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturması yürütülen Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi olayı ile ilgili olarak yayın yasağı kararı verildi.

VALİ AÇIKLADI: 43 KİŞİ KAYITLI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da çöken binada adrese dayalı nüfus sistemine göre 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu söyledi.

Yerlikaya, Kartal Cevizli Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta çöken 7 katlı binanın enkazında incelemelerde bulundu. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Yerlikaya, 18 numaradaki apartmanın saat 16.00 civarında yıkıldığını kaydetti.

fft16_mf13264352.Jpeg


Bu olayın kendilerini derinden üzdüğünü dile getiren Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Öncelikle ilçemize, mahallemize, tüm İstanbulumuza geçmiş olsun diyoruz. Bu enkazın altındaki yaralılarımıza ulaşmak için arama kurtarma ekiplerimiz çalışıyor. Bu üzücü olay olur olmaz 3 dakika içerisinde ambulanslarımız 112 acil komutadan, büyükşehirimizden itfaiyelerimiz, arama kurtarma, aynı zamanda AFAD ekiplerimiz buraya geldi. Bir yaralımız daha çıkıyor. Arama kurtarma çalışması çok değerli bir iş. Burada biz komşularımızın, mahallelilerimizin buradaki arama kurtarma çalışmasının sessiz ortamda, sıhhatli ortamda, ulaşılabilir bir ortamda olması için bize yardımcı olması lazım. Emniyetimiz, zabıtamız bu alanında arama kurtarma araçlarına ve özellikle ambulansların ulaşması için gayret sarf ediyor. Biz bu vakte kadar devamlı olay yerine gelen hemşehrilerimiz ki, onlar da bizim gibi sizler gibi çok üzülüyor, onlardan yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu konuda polisimize ve zabıtamıza zorluk çıkarmamalarını istirham ediyoruz. Sizler aracılığıyla tekrar hemşehrilerimden bunu rica ediyorum."

Yerlikaya, havanın kararmasının ardından enkaz bölgesinin aydınlatılacağını dile getirerek, arama ve kurtarma tamamlanıncaya kadar çalışmaların kesintisiz süreceğini kaydetti.

"Duamız enkaz altında olan kardeşlerimize. İnşallah onları sağlıklı, sıhhatli bir şekilde bu enkaz altından en kısa zamanda çıkarmak en büyük temennimiz ve duamız." diyen Yerlikaya, gazetecilerin "binanın hasarlı olduğu, bu nedenle çökme yaşandığının söylendiği, binada kaç kişinin bulunduğu" şeklindeki soruları üzerine, şunları kaydetti:

"Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın zemin artı 7, 14 daire olduğu ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu az önce kaymakamımız bana arz etti. Bildiğimiz bilgi bu. Aynı şekilde Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler."

"Olayın nedeni araştırılıyor"

Patlama iddialarına ilişkin de Yerlikaya, olayın neden kaynaklandığının araştırıldığını belirterek, "İtfaiye dairesi, enkazla ilgili arama kurtarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz ve bütün mühendisler burada. Olay daha çok sıcak. Şu anda odaklandığımız bir konu var, can. Onları bir an önce oradan almamız lazım." ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, enkazın altında kaç kişi bulunduğuna ilişkin çeşitli rakamların olduğunu ifade ederek, şu anda sayı belirtmesinin doğru olmayacağını, bunu netleştirince kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.

Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürünün söylediğine göre, tekstil atölyesinin işletme ruhsatı olmadığını belirten Yerlikaya, "Dakikalar, saniyeler bizim için çok önemli. Oradakiler belki bizim sesimizin çoğunu duyuyor. Onlara ulaşmak için gelin bu alanı güvenli, sıhhatli, teknolojiye uygun bir arama kurtarma atmosferi haline getirelim." diye konuştu.

Öte yandan Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Arama kurtarma çalışmalarımızda sessizlik çok önemli. Değerli vatandaşlarımız lütfen olay yerini boşaltalım. Sessizliğe ihtiyacımız var. Tüm arama kurtarma ekiplerimizle birlikte duyarlılığınızı ve desteğinizi bekliyoruz." çağrısında bulundu.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'ndan açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İstanbul Kartal'da çöken binaya ilişkin, "Olayın başından itibaren itfaiye, UMKE ve 112 ekipleriyle birlikte kurtarma çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.

Güllüoğlu, Kartal'da çöken binanın enkazında devam eden çalışmalara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD olarak olayın başından itibaren itfaiye, UMKE ve 112 ekipleriyle birlikte arama kurtarma çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Arama kurtarma çalışmalarının çok sayıda personelle hızlı ve titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Güllüoğlu, "Olay yerindeki kurtarma personelimize ilaveten ihtiyaç halinde çalışmak üzere çevre illerden de personel temin ediyoruz." ifadesini kullandı.

BİNALİ YILDIRIM TELEFONLA BİLGİ ALDI

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'yı arayarak, Kartal'da çöken binaya ilişkin bilgi aldı. Alınan bilgiye göre, Kartal'da binanın çökmesinin ardından, Yıldırım, Vali Yerlikaya ile telefonda görüştü. Yıldırım, çöken bina ve yaşanan son gelişmelere ilişkin Yerlikaya'dan bilgi aldı.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamayla çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi. Açıklamada, "Adli Yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 7 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir." denildi.

Kaynak: Milliyet
 

grezimonk

Müdavim
Katılım
10 Mayıs 2012
Mesajlar
1,999
Reaksiyon puanı
261
Puanları
83
bina 5 katlı yapılmış adamlar 3 kat eklemiş vede çürük olduğu belli olduğu gözükürken yıkılana kadar bir şey yapmamışlar...
 

Constantin87

Müdavim
Katılım
1 Aralık 2013
Mesajlar
3,415
Reaksiyon puanı
1,930
Puanları
113
Tüm binaların testleri yapılmalı aslında çok masraflı olacak ama devlet tarafından aksiyon alınmalıdır.
 

ConfickerBelasi

Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,121
Puanları
113
17 ağustos'da zarar gördü muhtemelen üstün körü onardılar ve sonuç bu...
 

Usain

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
17 Mayıs 2018
Mesajlar
9,209
Reaksiyon puanı
15,012
Puanları
113
Yaş
21
Yaklaşan deprem hatırlanıyor...
 

HÜDHÜD

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
Yanında 12 katlı bina kontrol edilirken lazer ölçümü sonucunda sallandığı farkediliyor ve boşaltılıyor... yav hiç oraya 12 katlı bina dikilir mi :( 4 bina boşaltılmış...
 

ConfickerBelasi

Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,121
Puanları
113
17 ağustos'tan hasarlı çıkmış bina sallanmasını içinde kiler fark etmiyorlar?
 

umiteker

Asistan
Katılım
28 Aralık 2018
Mesajlar
137
Reaksiyon puanı
37
Puanları
28
Yaş
35
Allah göstermesin bir daha çok kötü oldum haberi duyunca.
 

grezimonk

Müdavim
Katılım
10 Mayıs 2012
Mesajlar
1,999
Reaksiyon puanı
261
Puanları
83
bina durup dururken yıkılmadı kaçak 3 kat + kolonda kesmişlerdir yıkılmadan önce sallanıyormuş... ama içindekiler normal karşılamış hatta yan binaya gelen denetleme yapanlar laserle ölçüm yaparken binanın sallandığını farketmiş... boşaltmaya çalışmışlar... deprem olmadanda yıkılacak çürüklükte kaç bina olduğunu tespit etmeye çalışsalar sayıyı açıklayamazlar...
 

Emir Timur

Doçent
Katılım
24 Şubat 2017
Mesajlar
989
Reaksiyon puanı
445
Puanları
83
Deprem olmadan binalar yıkılıyor; Allah korusun bir de deprem olsa...
 
Üst