THY neden kıyafet değiştirir?

Bu konuyu okuyanlar

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
THY neden kıyafet değiştirir?

133520090429105714842.jpg



“Muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir geleceğe bağlayan köprü olmak isterdim”
(
Cemil Meriç)

Hostesler o açık saçık ve sakil görüntüden kurtulsunlar diye!

Hostesler çapkın erkekleri kışkırtmasınlar diye!

Hostesler daha şık olsunlar diye!

Hostesler de müşteri de rahat etsinler diye!

Yukarıdaki başlıklar bu olası kılık kıyafet değişikliğinin belli başlı muhtemel sebepleri sayılabilir. Tabii bilemediğimiz, tahmin edemediğimiz sebepler de ihtimaller arasında.

“Ne gerek var ki kılık kıyafet değişikliğine, böyle iyiydi ne yapmaya çalışıyorsunuz” vs. kabilinden bir yığın eleştiri ve itiraz çoktan yüksek sesle dile getirildi bile.

Hazırdaki kıyafetler aslında itici ve çirkin kıyafetler değil gerçeği söylemek gerekirse. Sorun bu kıyafetlerin bizi anlatmıyor oluşu. Dünya ülkelerine bakıldığında her ülkenin genetik kodlarına, tarihi ve geleneksel geçmişine, kültürüne, geleneğine ve hatta dini inançlarına göre tasarlanmış hostes kıyafetleri olduğunu söylemek mümkün.

Mesela İngiliz hava yollarına ait hostes kıyafetleri tamamen İngiliz çizgi ve desenlerinden oluşuyor. Adamların evine, bahçesine, arabasına, tavrına, üslubuna, yaşam biçimine bakıyorsunuz tamamen kendileri! O kadar gelenekçiler. Fransızlar keza öyle.

Japonlar yine kendi kültür ve medeniyetlerine uygun bir yol bulup öyle giydirmişler havacı kadınlarını. Arap hava yolları, Endonezya, Malezya, Pakistan, Hindistan aşağı yukarı kendi üslubunu ve tarzını yakalamış ülkeler.

Bize gelince her şeyde ve her durumda olduğu gibi “Araf” etrafında tur atmaya devam ediyoruz. Bir parça İngiliz, bir parça Fransız, bir parça Amerikalı ve azıcık da kendimiz olmaya gayret edip umarsızca yaşayıp gidiyoruz işte.

Dünyanın en büyük medeniyetini ortaya koyan, düzinelerce devlet ve imparatorluklar kurmuş Müslüman bir ülkenin, kendi tarzını ve kimliğini ortaya koymaktan aciz olmadığını biliyoruz. Eleştirilere maruz kalmamak, mutlak duruş sergileyememek, gerçekçi çözümler ortaya koyamamak ve çalışmalarımızda tarihi ve kültürel geçmişi referans gösterememek gibi kaygılarımız, önümüzdeki en büyük engeller sayılabilir.

THY Genel Müdürü Temel Kotil'i bu cesaretli kararlı adımından dolayı tebrik ediyorum.

Açıkçası hiç birimizin aklına gelmeyen önemli bir çıkış bu. İnşallah niyeti hayr olan bu çalışmanın akıbeti de hayr olur.

Eleştiri alan kıyafetlere gelince…

Açık yüreklilikle belirtmeliyim ki bu tasarım aşamasındaki kıyafetler tek kelime ile özetlenecek olursa “olmamış!”

Estetik değil bir kere bu elbiseler. Kumaşları gerçekten de yoran, rahatsız eden ve koltuk kumaşlarını andıran bir görüntü arz ediyor. Bu eleştirilere kesinlikle katılıyorum. Hele başa takılan fesler hiç ama hiç olmamış! O resimleri ilk gördüğümde İsrail Hava Yollarının hostesleri sandım!

Ben hostes olsaydım giymezdim bu ucubeleri!

Geçmiş ancak bu kadar kötü ifade edilebilirdi!

Dilek Hanif, iyi bir modacı, bundan kuşkumuz yok lakin bu çizgilerin ilk bakışta Osmanlıyı ve Osmanlının çizgilerini, bu toprakların ruhunu yansıtması lazımdı. Her şeyden önce o upuzun pardösü veya kaftan ile bu kızlar nasıl servis yapacak nasıl müşteriye yardımcı olacaklar? Sağa sola takılmaktan, bardak çanak dökmekten servis yapamaz hale gelirler? Hele o kumaşların hışırtısı yok mu düşünmek bile istemiyorum!

Etekleri uzatıp, ceketleri Osmanlı desen ve motifleriyle öne çıkarabilirdi modacımız. Bir de koyu lacivert, gece mavisi, yani saks mavisi gibi geleneksel ve asil bir rengimiz var o rengi kullanabilirlerdi! Bu bordo renk insanı yoruyor bir kere! Koltuk döşemesine benzetilmesi de büyük oranda bordo renginden kaynaklanıyor.

Gerçi medyaya sızan bu görüntülerin, bu elbiselerin nihai olmadığını biliyoruz. THY Genel Müdürü Temel Kotil, henüz verilmiş ve sona gelinmiş bir karar bulunmadığını söylüyor. Değişik çevrelerden gelen yeni ve enteresan fikirlere açık olunduğu takdirde kim bilir belki bizler de hava yollarımızın kimliğimize vurgu yapan vitrin elbiselerini bulur ve meseleyi tatlıya bağlarız.

Kim bilir!

Muhabbetle kalınız.



 

tambjk

Müdavim
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Gerçektende koltuk kılıfı gibi yeni üniformaları. Olmamış kısacası. Daha ince ve sadece yapılmalı.
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Gerçektende koltuk kılıfı gibi yeni üniformaları. Olmamış kısacası. Daha ince ve sadece yapılmalı.

doğrusu ben de pek beğenmedim, hele o uzun kırmızı elbise hiç şık durmuyor. umarım estetik ve naif bir model bulunur ve herkesi memnun edecek bir şekil olmasa da asgari müşterekte beğenilebilecek bir tercihe gidilir.
 

MBrv

Müdavim
Katılım
20 Eylül 2009
Mesajlar
1,761
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Fikir olarak güzel ama elbiselerini ben de beğenmedim.
 
Üst