Inverter klimalar, her klima tam inverter midir? Pam pwm nedir?

Bu konuyu okuyanlar

9köy

Asistan
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
INVERTER KLİMALAR, HER KLİMA TAM INVERTER MİDİR? PAM PWM NEDİR? ELEKTRONİK KILCAL EXPANSION NEDİR?
sevgili arkadaşlar,

bu foruma bu konu yabancı olabilir ama zamanlar nedemek istediğim anlaşılacaktır. ufak ufak elden geldiğğince dilim döndüğünce açıklamya çalışayım zira klimacı değilim. klimacı arkadaşlardan destek bekliyorum kendi adıma ve forum adına.

uzun zamandan beri zihnimi kemiren inverter meselesine bir el atıp sizlerdende bilgi toplamak istedim.

bu foruma bu konu yabancı olabilir ama zamanlar nedemek istediğim anlaşılacaktır. ufak ufak elden geldiğğince dilim döndüğünce açıklamya çalışayım zira klimacı değilim. klimacı arkadaşlardan destek bekliyorum kendi adıma ve forum adına.

konu baya karışık gözükebilir. mesela deniyor tam inverter klima nedir. kendimce tespitime göre bir klimanın tam inverter olabilmesi için en azından pam control denen modüle sahip olması gerekli. (daha sonra kesinleştirdim bu konuyu)

fakat bu pam modülününde ilevselliği farklı olanları var.

nedir bu pam meselesi. yanısıra birde pwm vs sözler duyuyoruz. hatta şimdide hybrit inverter vb sözler duyuyoruz.

PAM (Pulse Amplitute Modulation - Darbeli Genlik Modülasyonu) modülü klima çalışmaya başlayınca kompresörü maksimum güçte çalıştırır, ortamı kısa sürede istenilen sıcaklığa getirir.

Sonra PWM (Pulse Width Modulation - Darbeli Genişlik Modülasyonu) modülü devreye girer ve kompresör kapasitesini gerekli yükü tam sağlayacak şekilde ayarlar, konfor sıcaklığını sürekli kılar.

alıntıyı alarko sitesineden yaptım. zaten inverter in mucidi toshibadır. toshiba alarko türkiyede ortaktır. hatta oldukça ileri derecede dünyadada belki ortaklıkları olabilir. carrier firması ,toshiba klima bölümünü satın almıştır ilk evvela bunus öylemem gerekirdi.



şuan dediğim gibi inverter klimalarda sıkça duyduğumuz pam kontrol vb kısaltılmış isimleri. inceleme ihtiyacı duydum. yukarıdaki alıntımda açılımı mevcut.. baya bir zamandır bu konuyu açmak niyetindeydim. 1-2 ay evvel koçklima volkan arkadaşımıza bir klima danışırken. önemli bilgiler aldım ama birtürlü vaktim olmamıştı bu konuyu açmaya. ayrıca tam irdeleyememiştim. şuanda eksiklerim vardır mutlak. herkezin katılımını bekliyorum.

arkadaşlar bilindiği üzere son 5-6 yıldır alım gücümüz millet olarak çok düştü özelliklede 2008den itibaren.. bunu siyaset saymayalım.


inverter klima dendiğinde her klima tam invertermidir değilmidir. bunları öğrenmekta fayda var.

zamanında bir nebze olsa bir ustayla tartıştık bu konuları. başka bir forumda.

şunu demek istiyorum tekrar. tam bir inverter klimada en azından pam kontrol ünitesi olması gerekir. bende kısmetime bir adet mitsubishi electric msz gc serisi klima var. ama şuan bu tür klimaları almak benim için imkansız.. oldukça pahalı çünkü. alım gücümüz çok düştü en ucuz me klimaya baksak sanırım şuan 3000 küsurdan aşağı değildir. artık rakamlara bile bakmaktan korkar oldum soran arkadaşlara karşı. diyorum sitelerine bakınız:))

bu açıdan inverter klima alıyorum derken. ismi inverter olup aslında yarım inverter bir klimada almış olabiliriz. bu rakamlara çıkamayacaksak.. (yarım invertet lafı komik ama klimacıların bazısı bu şekilde adlandıryorlar. bazısıda giriş seviyesi inverter diyorlar.)

mesela çok ilginçtir. firmalar birçok durumları açıklarken bu pam vb kontrol isimlerini broşürlerinde geçirirlerken. aslında o klimanın ancak üst modellerinde bu sistemler bulunur.

buna en iyi örnek daikindir. söz gelimi mitsubishi electricte sadece chc serisi yarım inverterken daikinde ancak emura ve ururu sarara serileri tam inverterdir. (benim dilim döndüğünce anlayabildiğimce. yanlışımı ustalar düzeltebilirler.) bir çok markada bu durum mevcut olabilir. bu açıdan verdiğimiz paraya dikkat edelim. mesela daikinin zamanında beğendiğim eski delux serilerinden bir örnek buldum.

eskidaikindeluxserileri.jpg


http://www.icglimited.co.uk/library...e/4MXS-E Super Multi SERVICE (SiBE12-625).pdf

şu linkten bakabiliriz. gerçi bunlar multi klimalar ama ben durumu iyi bildiğim için basıyorum. mesela delux ftxs c serisinde pam modülü kesinlikle yoktu. aynı iç üniteler burdaki kombinasyonlardada kullanılmış. şuan bu klimaların yeni modelleri daikin g serisi olarak bulunmaktadır son kuryuk kodu j serisi geçer.

daikin her nekadar kazık fiyatlı olsada kötü klima değildir ama kazığın dozunu aşırı kaçırdılar. geçen yıl 5 para etmez dediğimiz V serisi son kurruk kodu jv geçer. bu klimaların12 likleri 2000 tl alınabilirken şuan 3000 küsur. bu açıdan dikkatli olmakta fayda var. hem bu parayı vericez hemde yarım inverter bir klima almış olucaz. o enjoy denen inverter ise tam fiyasko. mesela toshiba skv serisindede pam kontrol meselesi olduğunu sanmıyorum. ama şuan fiyatlar daikine göre oldukça iyi.

daikinin g serisini beğenirdim o daha tam inverter bir klima değilmiş hayret. sağ olsun bir forumdam koç isimli arkadaş baya açıklamıştı bunları bana. baya bir zaman önce. son zamanlardada yine bir uzaman emre sağanak arkadaş bu durumları perçinledi. (zamanla tanıyacağız bu rakadaşları) umarım yanlışlarım yoktur varsada ama kendileri ama diğer arkadaşlar düzeltsinler.

buradan hareketle şunları bilelim mitsubishi electric chc serisi tam inverter değilken. mitsubishi heavy basit serilerinde tam inverter olması zor mesele. yani kimse demesinki chc serisi dandikmiş tam inverter değil vs elinde belge olan olan burda yayınlar basit seri mhi ile arasındaki farklar ortaya çıkar.

artık düşünürsek her markanın inverter kliması var. ama ne kadar inverter. ve her markada kazık yiyormuyuz. düşünmek gerek.

burada amacım hiç bir markayı kötülemek değil. sadece herkezi uyarmak. marka alıyorum derken sadece marka almayalım, kalite aldığımızı sanarak. ok büyük markaların teknolojileri çok gelişmiş. bunları inkar edemeyiz ama genede bir elemeden geçirelim. her büyük marka klimacı değildir. her klimacı büyük markanın klimasıda iyi değildir.

arkadaşlar birde özeliKle sık sık duyduğumuz. ALL DC sözleri var. bu durumda klimanın fanına kadar tam inverter olduğunu anlayabiliriz herhalde. bu all dc meselesini fujitsu sitesinde çok görmüşsünüzdür. klimaya meraklı olan arkadaşlar. fakat bu sözcükmü desem sloganmı açılımmı her neyse benim kafamı kurcalıyor.


mesela çok tutulan fujitsu eski lcc serilerinde 24000btu haricinde dahi ALL DC yazmazdı. ama diğer plazma vs serilerinde bu yazı mevcuttu..

şimdi kendi me inverter klimamdan örnek verisem.. ben zaman zaman fana baktığımda coşmuş şekilde görürüm fanı. zaman zamanda gayet yavaş çalışır. ama all dc yazısını hiç görmedim. bunuda volkan arkadaşa sormuştum oda tam inverter dir ozaman demişti. ama bence burda bir açıklama daha gerek. yazımda değinmeye çalışıcam.

arkadaşlar birde inverter klimalarda son zamanda duymaya başladığım. belki sizlerinde sıkça duyduğunuz.elektronik expansion veya expantion valf gibi bir söz var şayet doğru yazdıysam.

mesela volkan arkadaş demirdöküm konusunda yazmış. (bir forumdan alıntıdır)

mideaya ürettirilen demir döküm klimaların yarım inverter olduğundan bahsetmiş. dış fanların tek devirli olduğundan ses yapabileceğini belirtmiş. bana önceden belirttiği gibi.

ben durumu anlattığımda evet yarım inverter bir klima elektronik EXPANSION değil kılcal kullanılmış demişti. bu klimaların fanı tek devirli olduğu için kompresör kendini kıstığında fan hızlanamadığı için kompresörden ses geleceğini belirtmişti. ben ozaman direkt sormuştum içinde en basitinden pam kontrol olmayan klima diyebilirimiyiz dediğimde aynen demişlerdi.


arkdaşlar bu elektronik ve kılcal konusu, birde yarım inverter bir klimam var. midea zibro. o açıdan zamanında konuşmuştuk volkan arkadaşla.

şimdi arkadaşlar bu tür klimalar ille kötü diye birşey yok. rakama göre bence görevlerini yapıyorlar. gerçi bendeki klima demirdökümle kıyas götürmez daha iyi bunuda belirteyim. çünkü demirdöküm yazısı üzerine tekrar aradım ben yeni volkan arkadaşı. kesinlikle farklı en basitinden sistem aynı olsada kompresör nomame değil boru çapları dahada önemli olarak geniştir dedi.


zamanında yapmış olduğu ses konusunda burda birol usta ile konuşmuştuk. birol ustada iyi bir klimacıdır fakat biraz üçkahıtçıdır:dil: ben şahsen tekirdağlı klimacının üstüne klimacı tanımam birol kızma len sende çene var o adam fazla konuşmuyor tek açığı bu kızdıysan böyle:mrgreen:eek:l şarapçı seni..kızdırimde oda gelsin.:devil2:


birol usta sanırım burda bir yanlış anlama sonucu büyük ihtimal yanlış bilgi verdi

Midea lar ilk kalkışta elektronik Expansion gaz dengelene ne kadar böyle bir ses yapıyor.Neden diye sorma bilmiyorum dizany veya yapılışı böyle kullanılan Expansion model tip veya teknik özelliğinden olabilir.yapacak bir şey varmı eger böyleyse dersen yok kardeşim.Bu arada Expansion dediğimiz alet klasik klimalardaki Kılcal boru yerine kullanılan elektronic ayarlı kısıcılar.
Şu an aklıma başka bir şey gelmiyor.


çünkü kompresör ses yapıyor gaz sesi yok. şayet bilgim doğru diyorsa birol ozaman volkan ın açıklmasında bir yanlışlık var yukarda kafamın karıştığı mesele dediğim noktalardan birisi bu ama sadece bir nokta.

çünkü birol usta bu klimalara elektronik expansion derken volkan usta kılcal kullanılmış diyor. ben daha evvelden başka ustalarada sormuştum demişlerdi bana ozaman klasik klimalarda ses yapması lazım. fakat volkan kardeşim klasik klimalarda kısma olmayacağı için bu ses olmaz demişti.

artık ustalar buyursun bu konuda ekleme istedikleri varsa eklesinler. bu arada belirteyim. arkadaşlar birol usta gene alınabilir. bıktım bu gestapodanda herşey kendine mübah
s2.gif
burda kesinlikle hiç bir markaya yönelik karalama yok elimdeki klimanın iç üniteside değme klimalardan sessizdir. Allah biliyor bak yemin ettim:)) zaten ben kimseyi karalamam neyse safiyane niyetimle onu söylerim. bazende bu yüzden moloz durumuna düşüyorum kendime :)

şimdi gelirsek yarım inverter ve tam inverter klima farklarına. arkadaşlar tam inverter olan klimam haliyle daha tasarruflu ve dış ünitesi daha sessiz. mesela yarım inverter olan klimam 15-16m2 de kurulu ama ancak 400wattlara kadar düşebiliyorken. diğer klimam çok daha büyük alanda soğutmada 180 lere kadar düşüyor. burdan artık anlayalım. ama şunuda blirtelim her ne olursa olsun 400 watt deyip geçmeyin klasik klimaya göre çok çok karlı. ben bu durumların orta seviye inverterlerdede aşağı yukarı geçerli olduğna inanıyorum.



bugünlük bu kadar eklemek isteyen yanlışım varsa düzeltmek isteyen arkadaşlar buyursun.


yine bir forumda sn ygt07 kardeşim. bu konularda oldukça ilerisin destek bekliyoruz.. bu forumda bekliyoruz. zamanında arabaların klimalarına kadar girdiğini hatırlıyorum.

sn yönetim mesaımda hatalarım olabilir alıntılar konusunda mesajımı sileseniz bile bi kopyasını istediğim zaman göndermek üzere saklarsanız sevinirim herkeze selam ve saygılarımla.
 

Mat35

Asistan
Katılım
18 Kasım 2012
Mesajlar
275
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Klima alacakların okuması gereken güzel bir konu.
 

9köy

Asistan
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Klima alacakların okuması gereken güzel bir konu.
teşekürler dostum
s8.gif
umarım milleti firmaların markayı öne çıkararak kazıklamalarından kurtarmak için biraz bilgilendirebiliriz.
 

eskort

Öğrenci
Katılım
22 Kasım 2012
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Zibro SP 75xx 3D inverter ,her yeri gerçek..
 

9köy

Asistan
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
arkadaşlar bu sayfaya inverter klimalrın kalitesi hakkında önemli bir not ekliyorum. bir alıntı olacak. yazıya yeni rast geldim bir başka klima forumundan cengizumur isimli bir arkadaşın yazısıdır. 2 kırmızı çizgi arasındaki yazı tamaman cengizumur a ait bir alıntıdır.
________________________________________________________________
Oncelikle herzaman soyledigimi soyleyeyim. Ben klima konusunda profesyonel degilim, otomotivdede pratik bilgim yok. Benim yorumlarim teorik bilgime ve internetten okuduklarima dayanan laflar.

Ben klimalarin yeniden devreye girerken bekleme yapmasinin maksadinin "(mekanik) aşıntıyı korumak" oldugunu soylemedim. Ben maksadin "bazi parcalar uzerindeki elektriksel ve mekanik stresi azaltmak" oldugunu yazdim. Bahsettiginiz "su kocu"da benim soyledigim ayni sonucu yaratan bir sebeptir. Yani haklisiniz ama bende zaten oralardayim.

Ben profesyonel hayatimda inverter ve elektrik motorlari konusundaki uzmanligimi sikca kullaniyorum diye daha once yazmistim. Inverter-elektrik motoru iliskisini cok iyi bilirim.

Inverterli klimalarin daha pahali olmasi, dahada onemlisi son teknolojiyi barindirmasi konusunda haklisiniz. Bunun sebebi oncelikle bu klimalarin bir inverter devresi barindirmasi degil. Bunlarin motorlarinin daha verimli olmasi. Bu motorlar her ne kadar DC motor diye yanlis isimlendirilselerde aslinda trifaze AC akim kullanirlar. Verim artisini saglayan bu motordur inverter degil. Bu motoru trifaze direk baglayin, inverteri devreden cikarin, verim dahada artar.

Normal musterinin evindeki monofaze akimdan trifaze akim elde etmek icin bir inverter devresi gerekir. Inverteri koyduktan sonrada inverterin asil ozelligi olan degisken kapasite saglama avantajini kullanmakta allahin emri tabiiki.

Sonucta buyrun son moda inverterli klimaya. Hani cok lazimsa ben 15 liraya normal klimayi inverterliye cevirecek bir inverter devresi satarim karda ederim ama ticari yonum yok. Sadece inverterli diye bu klima fiyatlarini aciklamak cok zor.

Yani inverter disinda farkli sistemlerce saglanan avantajlar bir pakete konup inverterli klima diye satiliyor. Inverterin fayda ve eksigini bilen bir vatandas olarak ben direk olarak bu klimalarin ustune atlamiyorum.

Mesela sizle hemfikir oldugumuz inverterli klimalarin termodinamik kapasitelerinin inverterden bagimsiz olarak daha buyuk oldugunu dolayisiyla mesela defrost olayi icin 9000btu inverterli ile 12000 hatta 14000. btu'lu klasigin karsilastirilmasi gerektigini dusunuyorum. Bu sonucta hem alista hem kullanimda maliyeti etkiliyor.

Reklamlar ve genel inanis bu tur degerlendirmelere firsat vermiyor. Bunuda birileri soylemeli.
Soylemek istedigim, dediginiz gibi inverterli klimalar en pahalilari. Tabiiki inverter devresi ekstradan bazi elemanlar iceriyor. Fakat elektronik artik cok ucuz. Klasik klimalardada bahsettigim ozellikleri saglamak icin en fazla 1 liralik arti masraf gerekir,eger yoksa ucuz bir mikrokontroller eklemek bunu cozer. Bu mikrokontroller sensorden sicaklik artti, klimayi calistir diye komut beklemez, PID kontrol filan kullanir. Klima durdugunda sicaklik hangi hizda dusuyor, bunun profilini cikartir, sensor devresi yeterli hassasiyette olmasa bile sensorden komut beklemez, gereken zamanda klimayi devreye alir.

Yani sonucta klasik klimalar hem son teknolojiyi, yuksek ekonomiyi barindirirken ucuzlukta saglayabilir.

Tabii idealimizdeki klimayi bulamiyoruz. Dukkanda ne varsa onu aliyoruz. Reklamlarda pompalanan inverter dalgasina direk kapilmadan neyin ne olduguna dikkat edilirse fiyat/performans/konfor denkleminin cozumu cogu zaman bizi klasik klimaya yoneltecek.
____________________________________________________________________

alıntıladığım yazı burda bitti.

şimdi uzunca eklemek gerekirse. bizlere inverter klima diyerek arkadaşımızın dediği gibi dükkanda ne varsa satılan klimalardan almak zorunda kalabiliyoruz maalesef.. ve bu klimalar tam inverter modülleri içermiyor olabiliyor. çok basit parçalarla veya yazılım ile inverter klima adı altında satılabiliyorlar.

firmaların gözünü aşırı kar hırsı bürüdüğü bir düzende çok dikkatli olmamız lazım. ben şahsen klimacı değilim. işime geldiği gibi konuşmam mümkün olamaz.. ben bir klima kullanıcısı olarak. gerçek bir inverterli klimanın 9000 bin btu fiyatları 2200-2500 tlden aşağı olmayacağını. 12000 btu olanlarınsa 3000 den aşağı olmayacağını bu yazının tarihinde belirtiyorum. 08.12.2012

ben kendi kullandığım mitsubishi electric gc serisi inverter şuanki modeli ge olarak geçen standart inverter ama gerçek bir inverter olan ürünü örnek veriyorum. birçok inverter klimadan pahalı derler inverter klimaların özelliklerini bilmeyenler. (bunun sebebi aynı marka adı altında mhi olarak mitsubishi heavy industries klimadır. giriş seviyesi inverter üstteki yazıda arkadaşın demiş olduğu şekildeki klimalar sınıfında olabilir bu markanın uygun fiyatla satılan klimaları. uygun diyorum çünkü.. zamanında çok uygun rakama satıldı keşke gene olsalar.. çokta fena çıkmadı o klimalar.. belki biraz daha kalite parça kullanılmıştır arkadaşın dediğinden.. bu sebepten. mitsubishi electric uzun süre karalandı bilmeyenlerce. halbuki japonyada mitsubishi adı altında sadece mitsubishi electric satılır. orada mhi MITSUBISHI markasını kullanamaz. ancak japonya dışında kullanabliyor MITSUBISHI ismini japonyada ise BEAVER ismi ile satılıyor. daha eski tarihlerde ise DAIYA ismi ile japonyada satılıyormuş) malzeme kalitesi ME klimanın bizlerin ölçeğinde daikinden bile iyidir.

bu markanın yanısıra japon menşeili tüm markalar satın alınabilir. dikkat edilmesi gereken benim görüşüm 2,3 marka var. bunlarda kalite markadır.. fakat milletimizi soymak için özellikle birisi elinden geleni yapıyor. ben elden geldiğince açıklamaya çalışacağım

bunlardan

1. si ve asıl vukuat olan. klimanın babası olarak bilinen daikin firmasıdır.. milletimizi son bir yıldır aşırı derecede kazıklamaktadır. 1 yıl evvel 1700-2000 tl olan 12000 btu basit inverter modellerini şuan 3250 tl ye satmaktadır. bunun adı türk milletini soymaktır... diyorum... son 1 yıl içinde dövizin yükseldiği rakam bellidir. oysa bu marka çok daha kaliteli modellerini benim klimamı satın aldığım tarihte farklı distribütörde iken mitsubishi electrcitende uygun fiyata satıyordu.

şimdi ne oldu türkiyeye geldi diye bizleri kazıklamasımı gerekiyordu. üst segment ürünlerine diyecek yoktur bu markanın gerçekten çok kalitelidir ama kalitesiz ürünler geliştirerek markasını kullanıp kaliteli ürün ler gibi satma huyunu edinmiştir. sanırım bu grubun satın aldığı grubun yönlendirmesiyle bu sistemi uyguluyor bu firma. zira kendisi gelmeden önce distribütördeyken neen uygun fiyatlı olduğu gerçekten incelenmesi gerekn bir kondur. bunada elimden geldiğince hemen 2. maddede değineceğim.

2. firma ise mitsubishi heavy olarak bilinen mhi klimalardır. bu markanın klimalarındada çok kaliteli olanları vardır. eski distribütörü airfeldi.. airfeli daikin satın aldı. eskiden alt seri ürünlerini çok uyguna satıyordu airfel bu markanın. (yani mitsubishi electricin kötülenmesin esebep olan indirimelri yapan firma airfeldi. mhi klimanın distribütörü airfeldi. şimdi ise ellerinde kalan alt seri klimalrada bastı kazığı.

aynı markanın dahada kötüleştirilmiş alt serilerini iklimsa satmaktadır zaten iklimsa oldum olası kazıktır.

3. son olarak karışık olan fujitsu grubu vardır bu grubun 2. markası olan generallerde aynı zamanda iklimsada satılmaktadır. fujitsuda aslında çok kaliteli bir markadır ama ekonomik seri ürünlerini onlarda bozdular. öncelikler btu değerlerini düşürdüler. ve şuan satılan ürünlerin kod numaraları çok değiştiği için. aslında tam inverter modül kullanıp kullanmadıklarını bilmiyorum cop ve eer değerlerini çok bozdular.

fakat bu klimaların ısıtması hala çok tutuluyor. bazı modelleri soğutma sorunlu olsada.. sanırım onalarıda bitirdiler. fakat yeni gelen modellerin çok denenmişliği henüz yok.

ben şahsım adına alınabilecek klimaları az çok sıraladığımı sanıyorum biraz karışık gibi gözüksede yazım.

orta direk için pahalı gibi gözüksede en uygunu hala mitsubishi electric.

panasonic etherea serisi. (panasonic bu aralar çok uygun. bazı sorun yaşanan modelleri olduğu söyleniyor. ama bu durumu birol usta açıklarsa daha iyi bilgilendirme olur.)

daikin g serisi (ben genellikle 12000 btu ortadirek rakamlardan örnek veriyorum.) 4000 tl bu klima kalite olarak mits electricle belki aynıdır. (ama belki diyorum zira bu topikte ilk yazımda bir açıklma var resimli açıklma.. ) fakat me 3000 tle iken o 4000 tldir. tek farkı elektronik göz eklenmiştir bu klimayı tam inverter sayarsak..

daikin V serisi.. kalitesi mitsubishiler kadar değildir v serisinin ama fiyatı gene pahalı mitsubishi electricten.

hitachiler, sharp, mhi zjx serileri. fiyatlarını bilmiyorum ama kaliteli klimalardır bunlar.
toshiba skvr serisi güzel klimadır rakamları uygundur.

mideanın üst seri klimaları ve bu markanın zibro için ürettiği 75 serisi klimaların rakamları uygundur çin menşeili olsada alınabilirliği yüksektir.

kesinlikle uzak durmanız gereken modeller daikin enjoy serisi sakın yanaşmayın. mhi zjps ve zj serisi ucuz bulursanız alın ama sakın tutup 2800 tl derlerse rakamına.. almayın sakın. eskiden bu klimaları 1500 tlye sattılar. ederi şimdide olsun 1800 tl..

fujitsu ve general lgc serileri. soğutma problemlidirler. diğer yeni modellerindeki net durumu bilmiyorum ama sanırım lgc serilerindeki hataları mutlak düzeltmişlerdir. çünkü firmanın geçmişi gayet iyidir.


sanırım bu kadar açıklam yeter.. yanlışım varsa ustalar düzeltsinler.
 

engerex

Müdavim
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Son teknoloji ürünlerin bu kadar pahalı olmasının başlıca nedeni maliyetler değil yüksek kâr payı olduğunu düşünüyorum. Kim ürününü daha iyi pazarlıyorsa o satıyor demektir.
Bir yakınım bilindik bir uzakdoğu marka klima aldı. Türkiye genelinde hatırı sayılır bir indirim yapıldı ve bayiden 3000-3200 TL gibi bir fiyata klimayı aldı. Araştırınca genel fiyatın bu olduğunu gördüm. Daha da araştırınca İnternette çok güvenilir bir sitede kargo ve kurulum vs. dahil 12 taksit fiyatı 2000 TL civarındaydı. Nasıl oluyorda fiyat farkı bu kadar. Hepsi dist. garantili ve ücretsiz kurulum. Tabiki yüksek kâr oranı.
 

alptuğ

Öğrenci
Katılım
22 Mayıs 2011
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
yine o kadar uzun yazmışsın ki inan gözlerim yorulduğu için tamamını okuyamadım :D

bende klimacı değilim ancak zamanında birol hocanın gösterdiği şemaları incelediğimde bazı konuları daha iyi anladığımı zannediyorum

bir defa dur kalk dediğimiz klasik klimaları sonradan inverter yapılabileceği konusunda kuşkularım var ,aslında bana göre olmaz da sistemi açıp incelemediğim için yine de açık bir kapı bırakıyorum

neden olmayacağına gelince ;

çünkü o klima motorları tek faza göre tasarlanıp üretilmiş olmalılar, oysa ki inverter motorlar 3 faza göre üretilmişler ,daha doğrusu tek faz bir şekilde 3 faza dönüştürülmüş zaten o nedenle inverter deniliyor (yani döndürme /çevirme)
biliyorsunuz piyasada doğru akımı alternatif akıma -alternatif akımı doğru akıma çeviren inverterler var burada da benzer bir iş yapılmış lakin hem doğru akıma çevriliyor hemde 3 faza dönüştürülüyor

9 köy hocanın sürekli sözünü ettiği PAM ve PMW birer elektronik kumanda sistemidir

peki bunlar olmazsa inverter olmazmı ? yooo bal gibi de olur ,ama motor / kompresör istenildiği gibi kontrol sağlayamaz

misal 200 watta düştümesi gerekirken 350-400 watt kadar düştükten sonra sistemi durdurur ,bu da bize hem enerji kaybı hemde eksik konfor sağlar

peki niye hepsine inverter denilerek satılıyor ,yukarıda anlattım elbetteki hepsi inverter ama ne kadar ekmek o kadar köfte misali ,üstelik ne bir satıcı ne de bir alıcı klima alırken/satarken PAM ve PMW kontrolü varmı diye ne sorar ne de anlatır ,çünkü anlatsa anlayabilecek insan ne kadardır

birde arabalardan örnek vermek gerekirse misal otomatik vites arabalar var eski teknoloji arabaların otomatik vitesleriyle şimdikiler birmi ?
eskiden 4 vites otomatik araba varken şimdi 8 e kadar çıktığını görüyoruz,peki bunu yaparken adamlar mutlaka bazı ekler yapmışlarmıdır ?
elbetteki yapmışlardır ,peki 4 vites otomatik arabaya otomatik değil diyebiliyormuyuz ????

PAM ve PMW kontrolcüleri motora çok geniş bir çalışma aralığı imkanı veriyor o nedenle olması elbetteki çok avantajlı ama dediğim gibi yüksek paralar vermeyi göze alırsanız o zaman sorun olmaz

hem 1500-2000 tl. yi geçmesin diyeceksiniz hemde PAM ve PMW niye yok diyeceksiniz bu olacak işmi sizce ?

aslında PAM kontrolü tam hatırlamıyorum ama PMW kontrolcüsü çok büyük para tutar bir elektronik sistem değil ,bir çok internet sitesi nasıl yapıldığını hem şema vererek hemde anlatarak vermiş

peki niye her klimaya koymuyorlar derseniz işte burada ticari kafa yatıyor ,üç ondan beş öbürkünden eksilterek alt gelir düzeyine de hitap etmeye çalışıyorlar, aslında 2000 tl. ye satılan bir klimaya bunların hepsini ekleseler fiyat olarak 2500 tl. yi bile bulmayacağı kanaatindeyim ama satarken 3000 tl. lere satıyorlar o da başka bir sorun,netice de bu ülkede üçü beşi aramayacak vatandaşlar da az sayılmaz o nedenle salla gitsin yapıyorlar gibi geliyor
 

eskort

Öğrenci
Katılım
22 Kasım 2012
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Arkadaş oku ,oku ,gözüm şaşı oldu.

Herkes şu inverterin elektronik kısmına takılmış gidiyor.Hadi gidin alın bakalım Sımmens in en kalite inv. devresini takın ,bakalım klima ne yapacak.

Bakın arkadaş klimada iş yapan asıl material,soğutucu akışkan yani gazdır.Isı pompası dediğimiz,ısının soğutucu akışkan üzerine yüklenip taşımasıdır.Bu işi gzaın ısısını oynayarak yaparsınız,bunuda yapan fanlardır.Bu ararada gazın dolaşımını yapan ise kompresördür.Kompresörün hızını kontrol ederek,gaz basıncını yani dolaşımını sağlıyoruz.Ama siz yükleme ve boşalmayı doğru yapamazsanız ,hiç bir anlamı kalmaz. Yani işte Full inverter,old dc inv.,3 D inv. Bu işi tam anlamı ile yapıyor.Bu arada kompresör tasarımı ve tipi,kılcal veya elekt.exp. vs de bu konuda etkili.

Yani klimayı inverter yapan sadece komprsör hız kontrolu değil.O denilen çok basit bir bant sistemi ve havalandırma fan hız kontroşü vs. için geçerlidir.Artık Klima da inv. lafı çok havada aslında.Bunun klimadaki tam adı ''Değişken debili akışkan sistemi''' Yani VRF dir.Ama bizde VRF veya VRV değince merkezi sistem sanılıyor.Aslında artık gelişmiş tüm İnvereterler VRF dir.

Hızı oynamakla olmuyor,soğutucu akışkanı kontrol etmekle oluyor asıl iş.inv. kontrol sadece araçtır.
 

engerex

Müdavim
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Elektronik devre kart malzeme maliyeti düşük olabilir ancak asıl pahalı olan karttaki yazılım ve tecrübedir. Yoksa motoru PWM ile sürmenin hiç bir zorluğu yok. Bir kaç satır kod.
 

9köy

Asistan
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Arkadaş oku ,oku ,gözüm şaşı oldu.

Herkes şu inverterin elektronik kısmına takılmış gidiyor.Hadi gidin alın bakalım Sımmens in en kalite inv. devresini takın ,bakalım klima ne yapacak.

Bakın arkadaş klimada iş yapan asıl material,soğutucu akışkan yani gazdır.Isı pompası dediğimiz,ısının soğutucu akışkan üzerine yüklenip taşımasıdır.Bu işi gzaın ısısını oynayarak yaparsınız,bunuda yapan fanlardır.Bu ararada gazın dolaşımını yapan ise kompresördür.Kompresörün hızını kontrol ederek,gaz basıncını yani dolaşımını sağlıyoruz.Ama siz yükleme ve boşalmayı doğru yapamazsanız ,hiç bir anlamı kalmaz. Yani işte Full inverter,old dc inv.,3 D inv. Bu işi tam anlamı ile yapıyor.Bu arada kompresör tasarımı ve tipi,kılcal veya elekt.exp. vs de bu konuda etkili.

Yani klimayı inverter yapan sadece komprsör hız kontrolu değil.O denilen çok basit bir bant sistemi ve havalandırma fan hız kontroşü vs. için geçerlidir.Artık Klima da inv. lafı çok havada aslında.Bunun klimadaki tam adı ''Değişken debili akışkan sistemi''' Yani VRF dir.Ama bizde VRF veya VRV değince merkezi sistem sanılıyor.Aslında artık gelişmiş tüm İnvereterler VRF dir.

Hızı oynamakla olmuyor,soğutucu akışkanı kontrol etmekle oluyor asıl iş.inv. kontrol sadece araçtır.




okuma len ozaman sinirimi bozma. şaşı olmuşmuş işeen geldiği gibi zaten ya şaşı olursun yada kör olursun suscağına sen daha anlaşılır açıkla:dil: ben bu cehaletimle bukadar yazabiliyorum. bazıları olur ya hem susar hemide dalga geçer o hesapsın.:cursing: yok len yok şaka ettim teşekkürler bilgiler için. işeen geldimi nasıl yeni bilgiler ekliyosun değilmi?:thumbup:


şimdi sunduğun vrv sistemlerdeki gaz kontrol durumu güzelde şu 3d inverter olayınada taktın bu ara ha..

bu birçok firmada değişik adlarla yıllardır var zaten. tam dc olarak fujitsuda yıllardır görürüm hatat diğer forumdada yazdım defalarca bunu. 14 vey a18 likten itibaren all dc geçiyor diyerek. şimdi baktığımda 12den itibarenmiş bu durum..
screenshot3tv.jpg

screenshot4te.jpg

buda abkaydan 7 ve 9 luklar harici en baz serisinde dahi komuş adamlar bunu taa yıllar öncesinden ama şimdikilerde kesin yoktur bilmiyorum ama bunuda çaldılarsa şaşmam.

yani okadar ille ballandırılacak bir durumda değil gibi gözüküyor usta neden dersen (firmalar iyice çingenelerşti artık bu sistemlerden bile kar umuyorlar) tamam güzel sistem. şayet 35 40 watt çeken bir fanı yarı yarıya düşürsede devamlı çalışmada mutlak faydası vardır. ama bu sistemde can yakacak kadar paraya satılıyorsa onada ban çekmek lazım.

sizin japon olan 2000 serilerinde yokmudur en azından dış fanda vardır sanırım.

yoksada gerek görmemişlerdir belki zira benim me klimadada bu tür ibareler yok.. şart olan bir durumda değil aslında. tamamen fanlarla alakalı bir durum olarak görüyorum. sonuçta kompresörlerde dc değil yalancı dc hepsi.. ister istemez kaliteli bir klimada dış fan zaten dc dir büyük ihtimal düşünüyorum ama yanlışta olabilir.

burda dediklerim üzerine şunu açıklasan iyi olur usta. kaliteli bir inverterde dış fan dc değilse ve fan devrini değiştiryor ya nasıl bir durumdur bu devir değişimi? kartmı idare ediyor bu durumu.

mesela benim zibronun fanı devrini ayarlamadığı için ötüyorya kompresör.

diğer me klimamda tabiki bu ötme durumu yok. zaman zaman bakıyorum fan acayip hızlı çalışıyor ses oldukça yüksek zaman zamanda bakıyorum sanki o yerinden fırlayacak fan sütliman olmuş. ama all dc şeklinde bir ibare yok.

yani bu durum çok önemlimidir iç fan ve flap dc olsa ne olmasa ne desek fark edermi sonuçta onların tüketimi çok az dış fan kadar değil sanırım bunlar kaç watt çeker normal bir standart inverterde ve komple dc inverterde.. sen demezmisin ne gada teknoloji o gada arıza riski. bunlarında önemi varmıdır? cevap için hinciden teşekkürler. sen tektek cevaplarsan şu sorduğum soruları iana daha faydalı olcak sonrasında tek tek devam edilir benim yazılarımdanda şaşı olmazsın:)



ya tekirdağlı hocam neden girmiyosun (klimacı) gir ara sıra sende renk kat klima ve kombi hocam sende ara sıra bir adım at yahu ikinizde kayboldunuz. selamlar hepinize. hepten birola bırkatınız yani ha.. en sonunda bu adamı öldürtceniz bana :)
 

9köy

Asistan
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Elektronik devre kart malzeme maliyeti düşük olabilir ancak asıl pahalı olan karttaki yazılım ve tecrübedir. Yoksa motoru PWM ile sürmenin hiç bir zorluğu yok. Bir kaç satır kod.

bu yazınızda en çok hoşuma giden tecrübe ve 2.si yazılım kelimesi oldu. hep söylerim ben bunu birçok argesi olan firma tecrübesiyle en basit inverter klimayı bile sessiz ve tasarruflu çalıştırabilirler derim. hatta affedin carrier için kullndım bu kelimeyi mıçsalar genede diğer teknoloji sattıkları markalardan kaliteli ve sessiz klima yaparlar demiştim bir ihtiyara. ama oda aynı alptuğ gibi inatçı olduğu için bana bağırıp çağırmıştı:)
 

alptuğ

Öğrenci
Katılım
22 Mayıs 2011
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Arkadaş oku ,oku ,gözüm şaşı oldu.

Herkes şu inverterin elektronik kısmına takılmış gidiyor.Hadi gidin alın bakalım Sımmens in en kalite inv. devresini takın ,bakalım klima ne yapacak.

Bakın arkadaş klimada iş yapan asıl material,soğutucu akışkan yani gazdır.Isı pompası dediğimiz,ısının soğutucu akışkan üzerine yüklenip taşımasıdır.Bu işi gzaın ısısını oynayarak yaparsınız,bunuda yapan fanlardır.Bu ararada gazın dolaşımını yapan ise kompresördür.Kompresörün hızını kontrol ederek,gaz basıncını yani dolaşımını sağlıyoruz.Ama siz yükleme ve boşalmayı doğru yapamazsanız ,hiç bir anlamı kalmaz. Yani işte Full inverter,old dc inv.,3 D inv. Bu işi tam anlamı ile yapıyor.Bu arada kompresör tasarımı ve tipi,kılcal veya elekt.exp. vs de bu konuda etkili.

Yani klimayı inverter yapan sadece komprsör hız kontrolu değil.O denilen çok basit bir bant sistemi ve havalandırma fan hız kontroşü vs. için geçerlidir.Artık Klima da inv. lafı çok havada aslında.Bunun klimadaki tam adı ''Değişken debili akışkan sistemi''' Yani VRF dir.Ama bizde VRF veya VRV değince merkezi sistem sanılıyor.Aslında artık gelişmiş tüm İnvereterler VRF dir.

Hızı oynamakla olmuyor,soğutucu akışkanı kontrol etmekle oluyor asıl iş.inv. kontrol sadece araçtır.

yaw hocam sizde işi sadece gaz yapıyora getirmişsiniz ,ne yani elektronik sistem boşunamı o zaman ?

elbetteki motor ve pompa işe uygun olmalı ama o pompayı yada motoru en iyi şekilde kontrol etmekte önemli ,diğer türlü yap bir basit devre bütün işi gaz halletsin olurdu

bir cihazda kullanılan tüm elemanlar önemlidir ,sistemde olan bir eksiklik tüm cihaza etki eder

yani orasını boşverin şuraya bakın demek biraz tuhaf kaçmış
 

eskort

Öğrenci
Katılım
22 Kasım 2012
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Komutan benim dediğimde aynı zaten,sistem bir komplike sadece kartla iş olmuyor.
 

eskort

Öğrenci
Katılım
22 Kasım 2012
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Köylü girdi bir ağaç kovuguna çıkmıyor aga..
 

9köy

Asistan
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Köylü girdi bir ağaç kovuguna çıkmıyor aga..

sen onu boşver onun cevabı burada.




alptu.png



ille bişelere sataşacak duramaz o e ehtiyar ben kafa bırakmadıysam ne yazıyon. zaten herşeyde ben suçluyum ağnamam hiç bişeden am ademek sende ağnamıyosun bazı şeyleri ehtiyarladın artık deyom yok deyon sonada kafana vurayon:hammer: :devil2:
 

alptuğ

Öğrenci
Katılım
22 Mayıs 2011
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
sen onu boşver onun cevabı burada.




alptu.png



ille bişelere sataşacak duramaz o e ehtiyar ben kafa bırakmadıysam ne yazıyon. zaten herşeyde ben suçluyum ağnamam hiç bişeden am ademek sende ağnamıyosun bazı şeyleri ehtiyarladın artık deyom yok deyon sonada kafana vurayon:hammer: :devil2:


senin bu dediğine bizim oralarda mektup yazmak denir

kemal 14 e kızmayın derken direk hedef gösteriyorsun ,üstelik kızan da yokken hayırdır :cool:

asıl sen klima bölümlerine niye alakasız konular yazıyon ondan haber ver :dil:

hem ttnet kullan hem azına geleni söyle ????
 

9köy

Asistan
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
senin bu dediğine bizim oralarda mektup yazmak denir

kemal 14 e kızmayın derken direk hedef gösteriyorsun ,üstelik kızan da yokken hayırdır :cool:

asıl sen klima bölümlerine niye alakasız konular yazıyon ondan haber ver :dil:

hem ttnet kullan hem azına geleni söyle ????

ben senin nasıl yönetimi iğneler gibi mektup yazdığını buraya bir işlersem ozaman görürsün ehtiyar bizi siyaset yapıyor deyu ehbar eden benmiydim.:dil:

sen marak etme ben seni kızdırcak ama bulurum:devil2: dohturcu kasapçı avukatçı felan ayarlarsam gorürsün ozaman:laugh:
 
Üst