PC Kendini Kapatıyor Yardım Edin Allah Aşkına - Windows 7

Bu konuyu okuyanlar

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Arkadaşlar orjinal Windows 7 kullanıyorum, daha önce attığım hiçbir format sonrası böyle bir şeyle karşılaşmamıştım, notebook u gece dosya indirmesi için açık bırakıp yatıyorum, normalde pili %7 ye düşünce kendini kapatan pc, birkaç gün önce attığım formattan sonra kendini otomatik kapatmaya başladı... Bilgisayarımdan özelliklere tıklayınca orada ÜRÜN ETKİNLEŞTİRİLDİ ibaresi yer alıyor fakat neden bu alet kafasına göre kapanıyor ?

Bu formatın diğerlerinden farkı şunlar oldu...

- Format attıktan sonra laptop işletim sistemini açtı, denetim masasına girip update hizmetini kapattım ilk iş olarak... Sonra da Hizmetler bölümüne girip oradan da Windows Update servisini devredışı bıraktım... daha sonra programlarımı vs leri kurdum...

- Bu kendiliğinden kapanma mevzusu çıkınca acaba etkinleştirme olmadı mı diye düşünüp "Hizmetler" den Windows Update i devreye soktum, daha sonra da denetim masasından Windows Update i "sadece güncelleştirmeleri denetle, indirme ve kurma işini bana bırak" olarak ayarladım...

Fakat cihaz hala geceleri kendisini otomatik olarak kapatmayı sürdürüyor, gerçi bu sefer biraz daha uzun açık kalmış... Pili %12 ye gelince kapanmış, % 7 ye gelmesi gerekiyor... Böyle olunca uyarı verip işlemleri kayıt altına alarak pc yi Hazırda Beklet moduna alıyor normal şartlarda...


Son bir ayrıntı ise...

- Eskiden ESET Smart Security 4 kullanıyordum, etkinleştirilmiş halde... Bu formatta ise ESET 5 i kurayım dedim Trial versiyonunu kurdum ana siteden indirip... Acaba Eset kapatıyor olabilir mi ? Ebeveyn kontrolü falan var bu sürümde ve standart yükleme sonrası hiçbir ayarına dokunulmamış haldeyken Ebeveyn Kontrolü aktif halde başlıyor ESET...

Edit: Pc yi normalde kullanırken saatlerce başında dursam da cihaz kapatmıyor kendini, ama kendi haline bırakınca kapanıyor... Yardım edin Allah aşkına nedir bu sorun bıktırdı...
 

chawush28

Doçent
Katılım
23 Mart 2010
Mesajlar
927
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Güç ayarlarından belli bir süre sonra Pc'yi kapat şeklinde bir ayar yapılmış olabilir.. Bilgisayarının uyku moduna geçme veya sistemi kapatma ayarlarını kontrol ettinmi..?
 

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Güç ayarlarından belli bir süre sonra Pc'yi kapat şeklinde bir ayar yapılmış olabilir.. Bilgisayarının uyku moduna geçme veya sistemi kapatma ayarlarını kontrol ettinmi..?

Ekranı Karart : Hiçbir Zaman
Ekranı Kapat : 5 dakika
Bilgisayarı Uyku Moduna Geçir : Hiçbir Zaman

Güç Düğmesine Bastığımda : Hazırda Beklet
Uyku Düğmesine Bastığımda : Uyku
Kapağı Kapattığımda : Hiçbir Şey Yapma
 

IThelp

Müdavim
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Notebook Batarya Kullanımı
 NOTEBOOK BATARYA ( PİL ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Batarya, kısaca; notebookun adaptör vasıtası ile şebeke elektriğine bağlı olmadığı durumlarda notebooku çalıştırmaya yarayan pillerin bütünüdür. Bataryaların içerisinde Ni-Mh ve sıklıkla Li-Ion pil hücreleri, ayrıca bu hücreleri kontrol eden ve notebook ile batarya arasındaki iletişimi sağlayan bir de elektronik devre mevcuttur.
1.jpg

Pil hücrelerinde depolanan enerjinin miktarı toplamda bataryanın kapasitesini ifade eder. Bir bataryanın kapasitesi mAh ile ifade edilir ve bu değer ne kadar yüksek ise bataryanın kapasitesinin de o kadar yüksek olduğu anlaşılır.
Batarya kullanım şekli pil hücrelerinin ömrü açısından çok önemlidir. Bir notebook bataryasını maksimum verimle uzun ömürlü kullanmak için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir:

1. Bataryayı sürekli canlı tutunuz. Haftada en az bir kez deşarj ve şarj işlemini gerçekleştiriniz. Uzun süre şarj-deşarj işlemi yapılmazsa hücreler enerji depolama özelliğini yitirmeye başlarlar.
2. Notebooku mümkün oldukça batarya ile kullanınız. Güç adaptörü ile çalışırken bataryanın %100 dolu olduğu ikazını alınca adaptör bağlantısını kesiniz. Şarj adaptörü ile uzun süreli kullanımlarda (genellikle notebookun desktop olarak kullanıldığı durumlar) bataryanın şarj-deşarj işlemi ihmal edilebilmektedir.
3. Bataryadaki enerji seviyesinin %5 in altına düşmesine izin vermeyiniz. Notebookunuzdaki güç seçenekleri ayarlarından kritik şarj seviyesini düzenleyebilirsiniz. Batarya enerji seviyesi %0 mertebesine indiğinde, pillerin ilk şarjı alması güçleşmekte ve ayrıca enerjisinin asla kesilmemesi gereken batarya iç devresi bozulabilmektedir. Bu durumda pil hücreleri sağlam olsa bile batarya sağlıklı bir şekilde çalışmayacaktır.
4. Notebookunuzun soğutma sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığına dikkat ediniz. Aksi takdirde aşırı ısıdan dolayı pil hücreleri zarar görüp özelliklerini yitirebilirler.
5. Batarya kullanımı zaruri değil ise ve bataryanın yıllarca sağlıklı kalması isteniyorsa %100 dolu bir şekilde kuru bir ortamda muhafaza edilmeli, haftada bir kez deşarj-şarj işlemi uygulanarak canlı tutulmalıdır.
6. Notebook çalışır durumda iken batarya sökme-takma işlemi yapılmamalıdır. Hem notebook hem de bataryanın sıhhati açısından bu konuya dikkat edilmelidir.
7. Bataryanın notebooka bağlantı noktaları kesinlikle kısa devre edilmemelidir.
8. Batarya kesinlikle nemden, sıvı temasından ve aşırı ısıdan korunmalıdır.
9. Notebooka herhangi bir şekilde sıvı teması olduğunda ilk olarak enerji kesilip batarya sökülmelidir. Sıvı temasının notebooka verebileceği zararları en aza indirmek bu şekilde mümkün olacaktır.
10. Batarya yuvasına tam oturmuyor ise zorlanmamalı, fiziksel hasarlardan kaçınmalı ve bir servise başvurulmalıdır.
11. Notebook mutlaka arkasında yazan input Volt ve Amper değerlerini asgaride taşıyan, yeterli güç seviyesine (Watt) sahip bir güç adaptörü ile kullanılmalıdır. Aksi durumda notebook çalışsa bile batarya şarjı gerçekleşmez ve hücreler zamanla canlılıklarını yitirirler.
12. Batarya kullanım süresi notebookun o anda ne kadar enerji harcadığı ile alakalıdır. Notebook üzerinde enerji harcayan birçok donanım mevcuttur (cpu, vga chip, fanlar, speakerlar, hdd ve optik sürücü motoru, wireless lan, bluetooth, usb aygıtlar vs). Bu donanımların değişik kullanım kombinasyonları farklı sürelerde batarya ömrü anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bataryanızdan her şekilde aynı kullanım süresini beklemeyiniz. Bataryanız sadece internette dolaşırken 3 saat dayanıyorsa, 3d oyun oynarken (vga chip, cpu, fanlar, speakerlar yoğun olarak devrede) 1.5 saat veya yüksek sesle cd den müzik dinlerken (optik sürücü motoru, speakerlar yoğun olarak devrede) 2 saat dayanması normaldir.
13. Güç adaptörü notebooka bağlı iken batarya enerji seviyesi %1 puan bile ilerlemiyorsa öncelikle notebookun batarya şarj devresinin sağlam olup olmadığı kontrol edilmeli/ettirilmelidir. Batarya şarj devresi arızalı ise gereksiz yere yeni bir batarya satın almış olabilirsiniz.
14. Batarya ömrü azaldığında kesinlikle şoklama yöntemine başvurmayınız. Bataryanızın kalan ömrünü de bu şekilde tüketmiş olacaksınız. Şoklama bataryaya geçici bir kapasite kazandırır ve kısa süre sonra batarya tamamen ömrünü yitirir.
15. Batarya ömrü azaldığında veya batarya şarj olmadığında pil hücrelerini değiştirmek yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Ancak çoğunlukla zaman, para ve kaynak israfı ile sonuçlanmaktadır. Hücre değişimi bilinçli ve profesyonelce yapıldığında verimli olabilmekte (batarya iç devresi sağlam olmak kaydıyla) ancak bu işlemin maliyeti de yeni bir batarya bedeline yaklaşmaktadır.
16. Batarya arızalarının büyük bir kısmı batarya içerisindeki kontrol devresi ile ilgilidir. Bunun birçok sebebi olabilir (adaptör arızası, yanlış adaptör kullanımı, elektrik seviyesindeki dengesizlikler, elektronik komponent ömürleri vs) ancak hücre değişimi yöntemi, bataryadaki bu problemi ortadan kaldırmaz. Yeni bir batarya almak kaçınılmazdır.
17. Yeni alınan bir bataryanın ilk kullanımı çok önemlidir ve bataryanın gelecekteki ömrü ve performansı büyük oranda ilk kullanımda belirlenir. Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız:
Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz. Bu işlemi 4-5 kez tekrar ediniz. Bataryanız gelecekteki kullanımı için en verimli şekilde hazırlanmış

---------- Post added at 15:48 ---------- Previous post was at 15:45 ----------

uzun ömürlü bir sarj istiyorsan bu yazıyı oku hocam bence bunu hiç problem yapmaman lazım aslında bilgisayarın seni düşünüyor seni doğru kulanmaya yönlendiriyor ama sen bozmaya calışıyorsun :):)
 

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Açıklama için teşekkür ederim...

Notebook henüz 1 ayını doldurmadı, pili doğru kullanma noktasında yazılanlarla birebir örtüşen davranışlarda bulundum... Mesele şu ki pilin cihazı besleme gibi bir sorunu yok, örneğin kendini kapattığı halde sabah kalkıp cihazı açtığımda pili %74 seviyesinde bulduğum oldu ve 2,5 saati aşkın bir şekilde o pille nette gezdim vs bir sürü iş yaptım... Lakin yazımda belirttiğim üzere, cihazı kullanırken nette gezme, office vs pc pilin %7 seviyesine kadar hiçbir şekilde kapanma yapmıyor... %7 ye gelince işlemleri kaydedip kapatıyor her şeyi otomatik... Fakat gece kendi haline bırakınca kafasına göre saat aralıklarında kapanıyor... Sabah bakıyorum işlemler yarım kalmış ama pil neredeyse full ve işin aydınlatıcı yanı olarak ben o kalan kısımla saatlerce vakit geçirebiliyorum... Bu bağlamda pilden yana şüphem yok desem yeridir...
 

IThelp

Müdavim
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
bilgisayar işlem yapmadığı sürece herhangi bir hareket algılamadı sürece yani işlemciye şöyle acıklama yapayım işlemciye ve ekran kartına herhangi bir yük bindirmediği sürece otomotikmen kapanır bunu ayarlamak icin güç seceneklerinden gelişmiş ayarlarını yapılandırman lazım bunun icin sana vereceğim website yapabilirsin

ingilizce dir ama bunu google de türkçe ceviri olarak acabilirsin

http://www.sevenforums.com/tutorials/778-power-plan-settings-change.html
 

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
bilgisayar işlem yapmadığı sürece herhangi bir hareket algılamadı sürece yani işlemciye şöyle acıklama yapayım işlemciye ve ekran kartına herhangi bir yük bindirmediği sürece otomotikmen kapanır bunu ayarlamak icin güç seceneklerinden gelişmiş ayarlarını yapılandırman lazım bunun icin sana vereceğim website yapabilirsin

ingilizce dir ama bunu google de türkçe ceviri olarak acabilirsin

http://www.sevenforums.com/tutorials/778-power-plan-settings-change.html

Hmm sadece denetim masasında değil o zaman iş... Ben sadece şu ayarları yapmıştım ;

Ekranı Karart : Hiçbir Zaman
Ekranı Kapat : 5 dakika
Bilgisayarı Uyku Moduna Geçir : Hiçbir Zaman

Güç Düğmesine Bastığımda : Hazırda Beklet
Uyku Düğmesine Bastığımda : Uyku
Kapağı Kapattığımda : Hiçbir Şey Yapma

diğerlerine de bakayım... Biraz daha ayrıntı var sanki... Teşekkür ederim

---------- Post added at 16:20 ---------- Previous post was at 16:05 ----------

Pil sağlığını da emin olmak adına az önce kontol ettim, "Piliniz Normal Çalışıyor" yazıyor... Verdiğiniz linkte bulunan açıklamaları izleyerek tekrar gözden geçirdim her şey istediğim gibi ayarlı, müdahale gerektirecek bir durumla karşılaşmadım... Pil biraz önce %7 seviyesine indi ve cihazı şarja takın uyarısı aldım, şuan şarj oluyor %100 olunca direkt olarak şarjdan mı çekeyim, yoksa pc yi önce kapatıp sonra mı şarjdan çekeyim yahut başka bir ayrıntısı var mı bu işin...
 

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
bendede aynı bırakınca kapanıyo normal

Allah Allah IDM de açık dosya indiriyor mesela ama kapatıyor... Yoksa IDM yi işlemden saymıyor mudur nedir ;)

Edit: Cihazı ilk teslim aldığımdan bu yana her zaman pille kullandım, bittikçe şarja bağlıyorum şarjını oluyor %100 olunca çekiyorum fişini... Direkt elektriğe bağlamıyorum elektrik gidip bad sector sorunu çıkarabilir diye, fakat kapanması daha büyük bir sorun oldu benim açımdan... Daha önce olmayan bir şeyin bugünlerde olması tuhaf, mutlaka bir aksilik var ama bulmak mesele...
 

chawush28

Doçent
Katılım
23 Mart 2010
Mesajlar
927
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
İnternet download manager programının ''indirme bititikten sonra bilgisayarı kapat'' diye bir seçeneği var.. Bi ihtimal onunla alakalı olabilir..
 

HRNKC

Müdavim
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
İnternet download manager programının ''indirme bititikten sonra bilgisayarı kapat'' diye bir seçeneği var.. Bi ihtimal onunla alakalı olabilir..

İndirme bitmediği halde kapanıyor yalnız... IDM kapalıyken ayrıca cihazda "bot" programı açıkken de kapanıyor... Farklı programlarda da aynı sorun oluşuyor kısaca...

---------- Post added at 16:55 ---------- Previous post was at 16:45 ----------

Pil şuan %100 dolu hale geldi, acaba Windows % lik ayarda bir yanılmasa yapıyor olabilir mi ? Eğer böyle bir durum olabiliyorsa bunu aşmanın yöntemi var mıdır ? Mesela pil doldu ama önce fişten çek sonra pc ye restart at yahut önce pc yi kapat sonra fişi çek ondan sonra pc yi aç gibi... Yoksa çok insani mi yaklaşıyorum olaya ;)) altı üstü makine diye çat keseyim mi hesabını :)
 

WEEKEND

Öğrenci
Katılım
26 Nisan 2010
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar bir programı istediğim zamanda kapatmak için bir program yada komut var mı?
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
bilgisayarımı acıtğımda oyun veya benzeri bir şeyler yüklediğimde bilgisayarı kapatım açtığımda tekrar siliniyor sadece pyun değil masaüstü resmi bile değiştiğimde kapat ac tekrar eski masa üsttü oluyor ve olan resim siliniyor neden acaba?
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
kardes ben bilgisayarı otomatik kapatma programı indirmiştim saati kuruyon kendilignden kapanıyodu bu dedigin ayarları görmek bakmak için nereye giricem bi tarif edermisin
 
Üst