Türkçe!

Bu konuyu okuyanlar

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Bu konuyu açmamak için hiçbir sebebim yok artık!

Her konuda tartışma çıkaran kavgacı ve huzur bozucu biri olmaktan çok mutluyum!

Niye? Çünkü dilimi seviyorum.

Bıktım ya. Her konuda sert bir şekilde uyarı yaptığımda "Özgürlük bu, sana ne?" gibi tepkilerle karşılaşmaktan bıktım. Bana özgürlükten bahseden kişiler hayatlarında kaç kere özgürlüğü ta içlerinde yaşamışlar? Sizin özgürlüğünüz işinize gelen konularda, ben kullandığım her şeyde özgür olmaya çalışıyorum. Bir kere kimse bu konu altında özgürlük zırvasından bahsetmesin, ne kadar koyu bir Linux kullanıcısı olduğumu da biliyorsunuz.

Evet, sert bir şekilde uyarıyorum kişileri. Bunu bilerek yapıyorum çünkü başka türlü asla tepkimi gösteremem. Türkçe, basit uyarılarla korunacak bir dil değil. Uğrunda binlerce insanın şehit olduğu bir olgudan bahsediyoruz burada. Öyle kibarca "Afedersiniz... acaba dilimizi düzgün kullanabilir misiniz lütfen rica etsem?" diye soramayız!

Bu forumda her ulustan, her düşünceden, her dinden, her görüşten insan var. Dün Galatasaray'la alakalı seviyesiz bir konu açılmış diye o kişi uyarı almış. O kişiye komik gelen bir şey başkalarına dokunmuş çünkü. Ya da siyasi konular yasak mesela. Ben burada kalkıp da başkasının düşüncesine hakaret edemem. Dinine de hakaret edemem, neden? Yasak çünkü, huzur bozucu. Siz nasıl kendinizle alakalı şeylerden rahatsız oluyorsanız (bu şey size ait olmasa bile) ben de Türkçenin katledilmesinden rahatsızım arkadaşım ve görmek istemiyorum. Türkçeyi bozan birini de eleştiriyorum, nasıl ki Galatasaray hakkında terbiyesizce şeyler paylaşanları en sert şekilde eleştiriyorsam.

Forum ortamında huzur bozmak yasak, değil mi? Peki ben karşımdakini eleştirince huzur mu bozuyorum? Çoğu kez karşımdaki inada bindiği için evet. Madem benim huzur bozmamam isteniyor, o zaman önce siz huzurumu bozmayın. Ki bu durum kişisel bir şey de değil, Türkçeden bahsediyoruz! Bu dil sizin de diliniz ya. Bir yabancı ülkeye gittiğinizde, Türkiye Milli Takımı bir maç kazandığında, bir Türk başarılara imza attığında nasıl da övünüyorsunuz... Her yıl 18 Mart'ta belgeseller izleyip ağlıyorsunuz. Çanakkale'ye gidip şehitlerin başında dua ediyorsunuz. Bilmiyorum ne kadar samimisiniz ama gerçekten samimi olan bir insan şehitlerini ve bu ülkenin, bu dilin nasıl kurtarıldığını bir gün değil; HER GÜN hatırlar. İşte ben o her gün hatırlayan nadir insanlardan biriyim. Bu forumda tek de değilim ama azınlıktayız, kimse saygı göstermiyor diline. Saygı gösteren arkadaşlar var. Yine sertçe uyardığımda "Haklısın Jea, bir daha yapmamaya çalışacağım." diyenler bile var. Demek ki neymiş, ben haksız yere çığrınmıyormuşum. Beni anlayanlar varmış. Bir kişi bile beni anlıyorsa deli ya da tamamen haksız değilimdir ki değilim de. Benim gibi yüzlerce kişi bu dili yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmaya çalışıyor. Bunun için sertçe uyarıyoruz, gocunmuyoruz da.

Her konuda her uyarımın altına her arkadaş aynı yorumu yapıyor: "Önce kendi kullanıcı adına bak."

Bu konuda kaç kez açıklama yaptım, ben bile hatırlamıyorum artık. Benim kullanıcı adım herhangi bir sözcük değil! Tamamen anlamsız bir kelime! Rastgele harflerin bir araya getirilmesiyle oluştu!

İçerisindeki "q" harfi de bu rastgele harflerin telefonun üzerindeki alfabeden alınmasından dolayıdır. Araştırın, Jeaquares diye bir kelime yok. Jeaq diye bir kelime de yok. Ben Türkçe bir kullanıcı adı kullanmak isterdim; kağıt, kalem, kitap gibi. Ama kullandığım kelime Türkçede karşılığı olan bir kelime değil? Türkçeye ya da başka bir dile çevirebileceğim bir kelime de değil? Anlamlı bir kelime değil ki! Her konuda kullanıcı adıma laf atarak beni yüzsüzlükle suçlayanları gerçekten anlayamıyorum. Ayrıca ben kalkıp da otobüs yerine oturgaçlı götürgeç diyelim diyenlerden de değilim. Türkçede yerleşmiş şeyler var, biz zaten öz Türkçe konuşmuyoruz. Biz, Atatürk'ün bize öğrettiği Türkçeyi konuşuyoruz ve Latin alfabesini kullanıyoruz. Türkçede karşılığı olan İngilizce kelimeleri kullanmıyoruz! Otobüs artık Türkçe bir kelime. Tuvalet, hela gibi sözcükler de artık Türkçeler. Bunları araştırarak öğrenebilirsiniz.

Ya çok mu zor bir şey istiyorum ya? Desk diyorlar masaüstü yerine, YA BUNUN TÜRKÇESİ VAR! Aynı anlamı veren, zaten kullanılan Türkçesi varken nedir bu İngilizce özentiliği ya? Biz de biliyoruz İngilizce, kaç yerde Türkçe varken İngilizceyi tercih ettiğimizi gördünüz? O çok uluslu yalama ülkelerden Amerika bile diline sahip çıkıyor. İngilizce forumlarda geziyorsanız görürsünüz, adamlar noktalama işaretlerine kadar doğru yazıyorlar. O kadar çok imreniyorum ki... Keşke bizler de öyle olabilsek. Hadi noktalama işaretlerini geçtim, bari Türkçe konuşun!

Bu forumda üyeyim 2 yıldır. Tek bir şeyi söyleyebilirim artık: Türkçenin zarar gördüğü her konuda uyarılarımı görmeye devam edeceksiniz.

İsterseniz hemen şimdi beni yasaklayın. Hiç umrumda değil ama yine bir yerde tepkimi dile getirdiğimi göreceksiniz. İstemiyorum, tamam mı? Benim huzurumu bozuyor Türkçe varken özentiler gibi İngilizce yazılması ve bunun alışkanlığa bağlanması... Alışkanlık demişken; her gün İngilizce metinleri okuyup Türkçeye çeviren ya da İngilizce metinler yazan biriyim. Bunu çok sık yaparım. Alışkanlık diyorsunuz ya, o zaman benim tamamen İngilizce (biraz da Fransızca) yazmam lazım. Alışkanlık kavramı özgürlük kavramının önüne geçemez, özgürlük kavramının da başkalarının huzurunun önüne geçemeyeceği gibi.

Bu forumda Türkçeye karşı (sırf bana gıcık kapıldığı için) inanılmaz bir direnç oluşmuş durumda. Soruyorsanız umrumda bile değil çünkü ben uyarılarımı yapmaya devam edeceğim.

@by_efsane, ilgili konu altında yönetime bu konuda başvuracağını söylemişsin. Bir moderatör olarak senden beklemezdim, yazıklar olsun. Türkçeyi bozmaya inatla devam edecek ve bunları destekleyecekler bu konu altına isimlerini bırakırlarsa o kişilerle varsa her türlü ilişkimi keseceğimi şiddetle belirtiyorum. by_efsane bu kişilerin ilki. Devamı gelebilir, Türkçeye saygı göstermeyip bir de bu durumla dalga geçen herkes benim ilgi alanım dışındadır.

Bu ülke böyle kazanılmadı. Böyle de kaybedilmeyecek.

Siz 18 Mart'ı bekleyin. Ben beklemiyorum. Hemen bugün tavrımı ortaya koyuyorum.

Nokta.

Noktanın anlamını merak edenlere; "nokta" (.) biten cümlelerin sonuna konur.
 

MüktesebaT

Müdavim
Katılım
11 Ağustos 2010
Mesajlar
1,096
Reaksiyon puanı
41
Puanları
0
Çok uzun yahu..iftardan sonra denk gelirse okurum :D

Ama düzgün Türkçe kullanımı için ne yaparsan tebrikler.Bir iki kişide bile ışık yakarsan büyük başarı..
 

mustang

Müdavim
Katılım
30 Ekim 2008
Mesajlar
8,663
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Seni bu konuda sonuna kadar destekliyorum ama çok asabi bir yazı yazmışsın biraz sakin ol lütfen
 

POWER

Müdavim
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,275
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
Lütfen Relax olalım sevgili Jea. Burası bir teknoloci sitesi. Burda herkes freedir taam mı. Phen bile tüRkÇe ye saygı gösteriyorum. Why? çünkü ben free yim sadece freeyim!


:) Hep destek, tam destek!
 

MüktesebaT

Müdavim
Katılım
11 Ağustos 2010
Mesajlar
1,096
Reaksiyon puanı
41
Puanları
0
Biaz okudum masaüstü yerine desk diyenlere ben de rastladım.Hakikaten çok eğreti duruyor.DEsk ne be?
 

turgutreisfb

Müdavim
Katılım
10 Kasım 2009
Mesajlar
2,312
Reaksiyon puanı
37
Puanları
0
destekliyorum vede bu "q w x" harflerini kullanarak salakça şeyler yazanlara gülüyorum hepsi özentinin önde gideni
 

Vendetta_

Müdavim
Katılım
28 Kasım 2009
Mesajlar
3,704
Reaksiyon puanı
75
Puanları
0
ve Merve masaya en ağır kartını sürer
y1pCuBPk-02cngxInnzCuPREOneRARVfF1rhSB48OI4QXndrSRzw52MSYP8CZD6BXQw


şok etkisi yaratan kart düşmanlarına 5sn lik bilinç kaybı yaşatır.
 

__kadıköyRAP__

Müdavim
Katılım
3 Mart 2007
Mesajlar
29,207
Reaksiyon puanı
2,146
Puanları
113
Vendetta allah da seni güldürsün :D

Konuyu okumadım ama tepkisine katılıyorum.
 

Elbruz46

Müdavim
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Türkçe hassasiyetini anlıyorum. Anlamakla yetinmiyor zaman zaman hatalar yapsam da destekliyorum.

Ancak yazının içeriğine biraz muhalefetim var...

Tezinin güçlendirmek için Şehit, kan, toprak, savaş gibi kavramları kullanmışsın...

Ama bu kavramları dil için kullanırsan senden o kavramlarla savunulacak daha bir çok şeyi dil ile birlikte aynı şekilde savunman beklenmez mi?

Biraz açıklayıcı olmaya çalışacağım... :)

Bu DİL için atalarımız savaştılar... Kan döktüler, cihan devletleri ile göğüs göğüse mücadele ettiler...
Dertleri sadece yaşamak olan, yemek içmek olan insanlar bu mücadeleyi veremez...

Bizim atalarımızın daha büyük idealleri vardı. O yüzden savaştılar...

Yoksa İngiliz hakimiyetinde de, Fransız egemenliğinde de yaşardık, karnımız doyardı, belki bugünkü halimizden çok daha iyi olabilirdik kim bilir?

Ama İngiliz hakimiyetinde, Fransız egemenliğinde hayatımızı kurtarsak dahi, aç karnımızı doyursak dahi kaybedeceğimiz bazı şeyler hayatımızdan daha değerliydi...

Neydi bu hayatımızdan daha değerli olan şeyler?
Mesela senin dediğin gibi DİLİMİZ...

Başka bir Ülkenin egemenliği altında hayatımız kurtarsak dahi DİLİMİZİ kaybederdik...

Atalarımız buna göz yummamış...

Bu DİL için savaşmış....

AMA SADECE DİL mi?

Atalarımız TÜRK KÜLTÜRÜ için de savaşmadılar mı?
Bu gün TÜRK KÜLTÜRÜ nü savunan kim kaldı?
Yerel Bölgesel Kültürel adetlerimiz geleneklerimiz vardı...
hangisi bu gün ayakta?

Sokaktaki gençlerimiz KÜLTÜR hakkında konuş desek iki cümle kurabilirler mi?

Sokaklarımız Şehirlerimiz TÜRK KÜLTÜRÜnü mü yansıtıyor yoksa para buldukça imkan oldukça AVRUPA KÜLTÜRÜnü mü?

SADECE KÜLTÜR MÜ?
DİN?

Atalarımız cephede savaşırken mensup olduğumuz DİN için savaşmadılar mı?
Müslümanlık kaybolmasın, İslam bu topraklardan gitmesin diye kendilerini cepheye atmadılar mı?

Peki DİL için Şehit, Toprak, Savaş kavramlarını kullanıp DİL elden gitmesin derken AYDIN olunuyor.
DİN elden gitmesin denilince neden YOBAZ olunuyor?
Yoksa bu birilerinin bizim bilincimize yerleştirdiği tuzaklardan biri mi?

Yani eğer DİLİMİZİ Atalarımızdan miras kaldığı için, atalarımzı bu DİL için can verdiği için, Benliğimizi unutmamak için koruyacak isek... ve Korunmasını SONUNA KADAR SAVUNACAK isek...

EN AZ DİL kadar DİNİMİZİ de KÜLTÜRÜMÜZÜ de savunmayı bileceğiz...

3 Ayaklı bir masanın 1 ayağını sağlam tutmak ile o masa ayakta kalmaz... 2 ayağı sağlam olsa dahi ayakta durmaz...

Bu ülke her zaman ayakta dursun istiyorsak 3 ayağı da sağlam olacak...
Dil, Din, Kültür...

Bazı arkadaşlar diyebilir ki bu ülkede tek bir DİN yok, tek bir KÜLTÜR yok...
Evet ama Tek bir DİL de yok...

Bu ülke öyle bir ülke olmalı ki...
Bu topraklarda yaşayan her DİL kaybolmadan kendini koruyabilmeli, Türkçe de, Kürtçe de, Çerkesce de, Arapça da...

Bu topraklarda yaşayan her DİN kaybolmadan ezilmeden hür yaşayabilmeli, İslam da, Hristiyanlık da, Yahudilik de, Mecusilik de...

Bu topraklarda yaşayan her kültür kaybolmadan özgürce gelecek nesillere aktarılabilmeli. Türk Kültürü de, Çingene mahalleleri de, Çerkes düğünleri de, Ermeni, Yahudi, Rum, Arnavut, Arap, Gürcü kültürleri de...
 

braveheart.fb

Müdavim
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
1,985
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Yok dil devrimi Atatürk yaptığı için sahip çıkmak lazım:pDin ve kültürü boş ver:p
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
@Elbruz46, benim Müslüman olmadığımı biliyorsun. O sebeple benim dini savunmaya çalışmam doğru olmaz. Burada konu dil olduğu için dilden bahsettim, kültür konusunu da sen aç ve ben de altına imzamı atayım. Ama konu din değil, konu dil. Yine de sana katılıyorum. Sadece yeri değil.

Ve bana katılan herkese teşekkür ediyorum. Sertçe yazdığımı biliyorum ama daha az tepki gösteremiyorum. Yazdıklarımı anlıyorsanız öfkemi de hissedebilirsiniz. Bu konuda duyarlı yetiştim, yetiştirilmedim, yetiştim. Bu benim içimde vardı. Galatasaraylı olmak gibi mesela, içimden gelen bir şey. Bu yüzden savunuyorum ve bugün bana "Çık ve dilin, ülken, kültürün için canını ver cephede!" deseler bir dakika durmam. Bu sizi ilgilendirmeyebilir elbette ama lütfen, lütfen O'na (Türkçe) saygı gösterin. Her şeyi kaybediyorsak bile o ayakta kalmalı.

@Elbruz46, bir de aklıma geldi. Dil her şeyin temelidir. Kültürümüzü korumak için önce dilimizi korumak lazım çünkü kültürümüzü aktarmak için yegâne aracımız dildir. Din için de geçerli bu. Biz Türk milletiyiz ve bazıları kabul edemese de Türkiye Cumhuriyeti, bir Türk - İslam Devleti olan Osmanlı Devleti'nin küllerinden doğdu. Yani Türk'se biri, dilini de koruyacak ki dini de ona kalsın.
 

TEGİN

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Destekliyorum..Yazı için teşekkürler.Unutmayalım

Türkçe giderse her şey gider...
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Güzel yazı olmuş; eline, yüreğine sağlık. Umarım dil konusuna yeterli özeni göstermeyenler öz eleştiri yaparak, bu konuya gerekli özeni göstermeye başlarlar. Bu konunun teknoloji forumu ile ilgisinin ne olduğunu sorgulayan arkadaşlar için şunu söyleyebilirim. Arama motorları aracılığıyla aradığınız bilgiye en kısa sürede ve en doğru şekilde ulaşabilmeniz için kelimeleri doğru ve düzgün bir şekilde kullanmanız gerekir. Aksi halde, diline gerekli özeni göstermeyen kuşakların bilgi-işlem dünyası üzerinde ürettiği tüm bilgiler, değersiz bir çöplük olarak kalacaktır.
 

intricate

Müdavim
Katılım
15 Aralık 2008
Mesajlar
1,692
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Her ortamda Dil'imize saygı gösterelim ve dil kuralları neyi gerektiriyorsa onu yapalım. Anlatım bozukluğuna da dikkat çekerim. Çoğu yazı başlıyor ama ortasında cümle başka tarafa dönüyor. Öznesi yükleme uymuyor. Sonuçta meramımızı yazım kurallarına uyarsak karşı tarafa düzgün aktarabiliriz. Yoksa çocukluğumuzda oynadığımız "Kulaktan kulağa" oyunundaki gibi karşıya başka başka bir anlam aktarılmış olur.

Destekliyorum.
 

Vendetta_

Müdavim
Katılım
28 Kasım 2009
Mesajlar
3,704
Reaksiyon puanı
75
Puanları
0
Hazır konu açılmışken "SPOILER" butonu istiyorum :D
 

post34

Doçent
Katılım
10 Eylül 2009
Mesajlar
856
Reaksiyon puanı
37
Puanları
28
Türkçe'yi düzgün kullanmayan adama ana, avrat sövelim bu mu mantalite, böyle mi düzelecek ? Türkçe'yi senin gibi kullanmayan herkes sana göre vatan haini mi ?
Farkedersen forumdaki hemen hemen herkes savunduğun görüşü destekliyor. Ama böyle ezbere konuşmakla olmaz. Bir, iki kişi yerinde kullanmıyor diye Türkçe yerlere batacak değil !
Biz insanlar sorun gördüğümüzde uygun bir dille hallederiz değil mi yöntemin yanlış, bu tavrına karşılık karşındaki de birşeyleri düzeltmek yerine savunmaya başlar, seviyeyi tartışmaya zorluyorsun. Bu kadar peşin hükümlü olunmaz yok efendim siz belgesel izleyin yalandan gözyaşı dökün falan, bunu kimse bilemez. Herkesi inandığını yapmaya devam etsin ama belirli ölçüleri olmalı bunun.
 

TehPARADOX

Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2009
Mesajlar
2,143
Reaksiyon puanı
44
Puanları
0
Yozlaşmanın önüne geçmek zor. Dil milleti oluşturan maddelerin en başında gelir bunu düzgün kullanmalıyız fakat özgür bir ülkede yaşandığı için herkesin görüşüne karşı saygılı davranmalıyız.Bu tarz konuların çözülmesi için Eğitim ve bilinç şart.
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Türkçe'yi düzgün kullanmayan adama ana, avrat sövelim bu mu mantalite, böyle mi düzelecek ? Türkçe'yi senin gibi kullanmayan herkes sana göre vatan haini mi ?
Farkedersen forumdaki hemen hemen herkes savunduğun görüşü destekliyor. Ama böyle ezbere konuşmakla olmaz. Bir, iki kişi yerinde kullanmıyor diye Türkçe yerlere batacak değil !
Biz insanlar sorun gördüğümüzde uygun bir dille hallederiz değil mi yöntemin yanlış, bu tavrına karşılık karşındaki de birşeyleri düzeltmek yerine savunmaya başlar, seviyeyi tartışmaya zorluyorsun. Bu kadar peşin hükümlü olunmaz yok efendim siz belgesel izleyin yalandan gözyaşı dökün falan, bunu kimse bilemez. Herkesi inandığını yapmaya devam etsin ama belirli ölçüleri olmalı bunun.

1-2 kişi böyle yazar. Yarın 1-2 kişi bunu görür, öyle yazar. Ertesi gün 3-4 kişi o 1-2 kişiyi görür, öyle yazar. Başka bir gün 5-6 kişi o 3-4 kişiyi görür, öyle yazar. Bunun sonu yok!

Ve evet, 1-2 kişi bozuyor diye bu dil yerlere batabilir. Ayrıca ben kimseye sövmüyorum, kimseye sövmedim, kimseye de sövmeyi önermiyorum. Ben tepkimi ortaya koyuyorum. Açtığın konuya verdiğim tepkide de sonuna kadar haklıydım.

1-) O karikatürlerin üzerinde yazı yazmayanlarını ekleyebilirdin.
2-) Ben uyardıktan sonra hatanı düzeltebilirdin.
3-) O konuyu hiç açmayabilirdin, açmak zorunda da değildin.

Bu arada kaçırdığım bir nokta var sanırım... Hangi düşünceye saygılı olmadığımdan bahsediyorsun? Türkçeyi bozmak ya da bozanları savunmak, bozanlara karşı çıkanlara karşı çıkmak bir düşünce midir? Taraf olunacak bir konu mudur? Neler diyorsun sen ya?
 

kosasker

Müdavim
Katılım
24 Aralık 2008
Mesajlar
3,195
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Hey gidi Karamanoğlu Mehmet bey. Bu yazdıklarını bilme şansı olsaydı, seninle gurur duyardı belki de, kimbilir?
Hey gidi Karamanoğlu, hey!
 
Üst