Yerli Malı Yurdun Malı

Bu konuyu okuyanlar

Ecevit BIKTIM

Müdavim
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
2,443
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Ülkemizde yabancı markalara inanılmaz bir rağbet var. Çok daha ucuz olan yerli ürünler, kalitesiz diye tercih edilmiyor. Oysa devir çok değişti.

Türkiye'de birçok yabancı marka bulmak mümkün. Bununla birlikte yerli markalarda da artış var fakat halkımız ne olursa olsun yabancı markalara inanılmaz rağbet gösteriyor. Bu durum özellikle kriz dönemlerinde çok acı bir tablo oluşturuyor. Çünkü böyle yaparak elimizdeki parayı yerli yatırımcıdan çok, yabancı yatırımcıya veriyoruz.
Eskiden bunu anlamak mümkündü. Teknoloji denildiğinde hep yurt dışına bakardık. Gurbetçi yakını olan aileler sürekli siparişler verirdi. Walkman'den tutun radyo hatta televizyonlar Almanya'da yaşayan ve tatil için gelen akrabalardan istenirdi. Çamaşır makinesi ve buzdolabı getiren bile olurdu. Beyaz eşyada AEG, elektronikte de Grundig ve Telefunken markaları bir numaraydı.
Türkiye'de düzgün üretim yapan bir firma yoktu. Kalite orta seviyeyi geçmiyordu. Dolaysıyla mallar da fazla dayanamıyordu. Oysa şimdi devir çok değişti. AEG kapandı. Grundig, Profilo'ya satıldı. Telefunken'i de Vestel adlı. Türk sanayiciler zaman içinde kendilerini çok geliştirdiler.
Türk mühendislerle araştırma geliştirme yaptılar. Uzak Doğulularla işbirliğine gittiler. Yurt dışında ARGE yatırımları yapıldı. Sonuç olarak ne oldu. Yerli markalar oldukça kaliteli olmaya başladı.


ecevit%20kose1258091160.jpg

Yerli markalar uluslar arası arenada ödüller bile alıyorlar. Fakat bizler bunu görmezlikten geliyoruz.


Türk Markaları Yurt Dışında Satılıyor
Vestel, Beko, Crea, Casper, Exper, ve Airties, uluslararası arenada boy gösteren firmalardan sadece birkaçı. Bu markaların ürünleri yurt dışında oldukça fazla satılıyor. Ancak ülkemizde bu ürünleri pek tercih etmiyoruz. Ne de olsa yabancı markaları çok seviyoruz. Oysa bu markalar sadece fiyatlarıyla değil kaliteleriyle de boy gösteriyorlar.
Örneğin Almanya'da misafir olduğumuz bir evde Beko marka televizyonu görünce çok şaşırmıştık. Alman bir ailenin Beko marka bir televizyon aldığını duysaydık kesin inanmazdık. Ama gördüğümüz gerçekti. Sadece Alman markalarını tercih eden Almanlar bile zaman için değişti. Bu durum diğer ülkelerde de farklı değil. İngiltere'de Vestel'in iyi satış yaptığını hep duyarız. Vestel, İngiltere için çok özel televizyonlar yapıyor. İçinde internet bağlantısı olan ve sabit disk sayesinde kayıt yapan ürünler bu ülkede çok satılıyor.
Rusya'da gezdiğimiz bir alışveriş merkezine Arçelik marka buzdolaplarını görmüştük. Türk markalı bilgisayarların Ortadoğu'da ve Türki Cumhuriyetler'de iyi bir satış yakaladıklarını biliyoruz. Bu örnekleri elbette çoğaltmak mümkün. Ancak şöyle bir gerçek var ki Türk malları yabancı markalardan aşağı kalır bir yanı yok.


Türkiye'ye Yatırım Yapanları Tercih Edelim
Kriz dönemlerde ithalata ihtiyacımızı minimuma indirgememiz gerekiyor. Almanlar, sadece kendi ürünlerini tercih ederek ülkeyi kalkındırdılar. Koreliler, kriz dönemlerde sigara kağıdı ithal diye sigara içmedi. Çin hükümeti üreticilere inanılmaz bir destek verdi. Birçok yabancı markalara üretim yapan Çin, iç pazarında kendi markalarını tercih ediyor. Telekom sektörünü elinde bulunduran Huwaii, Cisco'ya pazarı kaptırmadı.
Kore'de en çok göreceğiniz marka Samsung ve LG. Japonlar da farklı değiller. Japon marka televizyonlar, yabancı markalara geçit vermiyor. Hükümetler ihalelerde yerli markaları ezmiyor. Hatta bazı durumlarda avantaj bile sağlıyor.
Bu yüzden biz de gözümüzü açalım. Yerli üreticilere destek olalım. Kriz dönemlerinde bilinçli alışveriş yapalım. Kalitede aşağı kalır yanımız yok. Bazı durumlarda daha başarılı bile sayılırız. Fiyat performans oranlarına dikkat edelim. Yerli malı tercih etmeseniz bile Türkiye'ye yatırım yapan (Türkiye ofisine sahip olan ve istihdam sağlayan) markaları tercih edelim.

::
Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Yazan
: Ecevit Bıktım
SDN - http://shiftdelete.net
 

emubaltaci

Müdavim
Emektar
Katılım
21 Kasım 2005
Mesajlar
18,862
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
ne yazık ki yerli malı kullanmıyoruz. yıllarsa kötü üretilen ürünlerden dolayı halkın bakış açısı değişmedi. bakalım ne zaman kıracaz
 

hknisl

Öğrenci
Katılım
5 Mayıs 2009
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bazı üreticiler yurtdışına 1. kalite ,Türkiyeye 2. kalite üretim yaptığı için beyaz eşya dışında alasım gelmiyor.
 

erdcan

Doçent
Katılım
7 Eylül 2009
Mesajlar
911
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
Aslında üretilen ürünün kalitesinden çok teknik destek konusunda sıkıntı çektiğim için yerli

malını nadiren tercih ediyorum. Vestel,Beko,arçelik tasarım, iç yapı genelde aynı. Teknik

servis konusunda garantisi biten ürünün parça sıkıntısı olmuyor biri diğerine uyuyor. Fakat

Aynı fiyata Arçelik mi? Bosch mu? bosch diyorum bosch u seçtim. Evet Arçelik biraz daha

düşük fiyatlı olmasına rağmen teknik desteği,garanti,MARKA ya güvenimden dolayı seçtim

boschu. Aynı şekilde diğer yerli malları içinde casper,exper almam önermem. Markaya

güven konusu bizde tam oturmadı özellikle yerli ürünlerimiz için. 3 kuruş fazla olsun kaliteli

olsun görüşündeyim. Vestel yeni kampanya başlattı beğenmeyen geri getirsin. işte bunu

yaparsa diğer markalarda ozaman güven sağlanır.
 

madaf

Asistan
Katılım
5 Kasım 2009
Mesajlar
253
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
yerli ürünlere bile yabancı isimler veriyoruz,ne kadar saçma değilmi?hiç birşeyi dışardan ağımsız yapamadığımız için halk olarak bizlerde yabancı ürünlere yöneliyoruz
 

umutuygar

Öğrenci
Katılım
2 Ocak 2009
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
1. Yerli üreticiler isimlerini Türkçe koysunlar, anlayalım hangisi yerli hangisi yabancı.

2. Yerli üreticilerin Türkiye pazarına sattıkları mallarda kafadan ulaşım ve işgücü ucuzluğu üstünlüğü var. Fiyatlarını buna göre ayarlayıp, müşteri hizmetlerini, satış öncesi ve sonrası tutumlarını adam gibi yaptıkları sürece bizlerde eşşek değiliz, alırız.

3. Almanya'daki, İngiltere'deki tüketici sizinde yazınızda istemedende olsa belirttiğiniz gibi bu işin milliyetçiliğini yapmak yerine uygun fiyatlı ve daha iyi hizmet veren firmalardan alıyor. Mesela vestel Almanya'da çalıştığı gibi çalışsın gözümün yağını yesin, ama kendileri bize salak muamelesi yapıyor. Orda seg adıyla satıyor ürünlerini sanırsam. (niyeyse ?)

4. Bilinçli tüketici artık birşey almadan internet amcasına danışıyor. Şikayet siteleri ise yerli ürünlere edilen küfürlerle dolu.

5. Konu yabancı ürün hayranlığı ve reklamına geldiğinde sizin siteyle yarışabilecek çok az site var Türkiye'de. Önce kendi yayın politikalarınızı değiştirin ondan sonra benim dişimle tırnağımla kazandığım paramı ülkeyi kalkındırmak adına riske atmamı isteyin.

6. Tüm bu yazdıklarım lütfen "kesinlikle yerli ürün almam" olarak anlaşılmasın.
 

Busss

Doçent
Katılım
22 Ekim 2009
Mesajlar
761
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
Çok güzel bir yazı.Bir anda birkaç gündür düşündüğüm bir konu karşıma çıktı.Eskiden Yerli Malı Haftası kutlanırdı.Bu bilinç ozamanlar bize kazandırlılmaya çalışıldı.Şimdi bu bilinç köreldi.Ama bunun nedeni tüketici değil fazla kazanç peşinde koşan üretici.Sonuçda ürettiğimiz araba kalitesi ortada ama en başta güvenliği ortada.Üretildiği dönemde ülkenin yarısı belli bir firmanın ürettiği arabalarda can verdi.Yabancı ürün konusunda tabiki cekici oluyorlar çünkü adamlar yaratıcı konumundalar.Bununla birlikte hem kalite hemde tasarım yaratıcılıklarıda bizim üretim mantığımızın çok ötesinde.Vestel konusuna gelirsek 2 gün önce yabancı bir sitede reklamanı gördüm ve sevindim ama alırken inanın 2 kez düşünürüm.Şikayet sitelerinde özellikle klima almak için yorumları takip ettiğimde yerli üretici ilk sırada.Belki satışla doğru orantılı densede yinede tipik sorunlarıyla baş edemiyorlar.Bu bağlamda umutuygar yorumuna katılmamk mümkün değil.Kalite ve yaratıcılık yani yerli Ar-Ge üzerinde çabalamadan bu yerli malı olur Çin malı .Ben kaliteli üreten herkesi destekliyorum.ama önce kaliteden ödün verip büyüüyünce var olmak için kalitemizi arttırırız diyenede o şekilde şans tanımak olmaz.Sonuçda insan hayatınada mal olabiliyor.
 

divane

Öğrenci
Katılım
2 Ağustos 2009
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Kişisel çıkarlarımızı, doğruları söylemek gerektiğinde bir kenara koymamız gerektiğini ne zaman anlayacağız merak ediyorum.

Sizin Vestel dediğiniz firma beş para etmez bir firmadır!

Neden mi?

Milli Eğitim Bakanlığı, zamanında hemen hemen tüm ilköğretim okulları için bilgisayar laboratuvarları kurmaya başladı. Yapılan ihaleyi de Vestel aldı. Ne yaptı Vestel?

Canlarımız, ciğerlerimiz olan çocuklarımızın kullanacağı bilgisayarlara, CRT monitör koydu. Böylece bitmiş olan CRT teknolojisine ait elindeki stokları eritti(Her ilköğetim okulu için en az 15 adetten bahsediyoruz). Tabii çocuklar CRT monitörlerin ürettiği radyasyondan filan etkilenirmiş, kimsenin umrunda değil. Vestel kar etsin yeter.

Yazık, gerçekten yazık.
 

snow fox

Müdavim
Katılım
12 Kasım 2009
Mesajlar
1,158
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
katılmamak elde değil.bir yabancı hayranlığıdır aldı başını gidiyor..
 

semih016

Asistan
Katılım
19 Şubat 2008
Mesajlar
262
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
Yerli malı kullanmaya özen göstermişimdir daima ve hep desteklerim her konuda. Fakat teknolojik aletlerden artık almıyorum. Zamanında Vestel bilgisayar almıştım yüzlerce kere lanet ettim. Bu durumu tersine düzeltmenin tek yolu var. Yabancı firmalardan çok daha iyi ve dürüst ürün yapacaklar. Servislerini 1 numara yapacaklar ancak öyle düzelir bu ülkedeki yabancı hayranlığı..
 

Ferrycan

Öğrenci
Katılım
27 Ağustos 2009
Mesajlar
97
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Tebrik ederim önemli bir konuya değindiniz. Elimden geldiğince bu yazıyı Shiftdelete.net linkiyle paylaşacağım.
 

tarumoloji

Müdavim
Katılım
12 Mayıs 2009
Mesajlar
1,255
Reaksiyon puanı
44
Puanları
48
Yerli malı yurdum insanını mal yerine koymazsa birşeyler düzelir bence...
 

ahky

Müdavim
Katılım
16 Kasım 2007
Mesajlar
4,548
Reaksiyon puanı
65
Puanları
48
Hayranlıktan ziyade faydaya kaliteye vs.bakılıyor bence.Çok başımız ağrıdı zamanında,ondan uzak duruyoruz mecburen.Sonuçta para veriyorsun ama fos.yeğenim vestel bilg.aldı. 2 yılın 8-9 ayı serviste geçti bilgisayarın,bi ara 1 ay boyunca haber alamadı bilgisayarından.sonra buldu hangi serviste olduğunu.1700 tl de para verdi aynı dönemde 1350tl ye dell aldım bende hala tık demedi.Şimdi ben bunları görmüş biri olarak,neden riske gireyim.Neden paramı çöpe atayım,uğraşmak zorundamıyım bunlarla.Tabiki her marka için geçerli değil ve ömür boyu yerli malı almayacağız anlamına da gelmiyor ama bu imajın düzelmesi lazım ki bizde gönül rahatlıhıyla alalım...
 

UzmanWeb

Asistan
Katılım
8 Kasım 2008
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hayranlıktan ziyade faydaya kaliteye vs.bakılıyor bence.Çok başımız ağrıdı zamanında,ondan uzak duruyoruz mecburen.Sonuçta para veriyorsun ama fos.yeğenim vestel bilg.aldı. 2 yılın 8-9 ayı serviste geçti bilgisayarın,bi ara 1 ay boyunca haber alamadı bilgisayarından.sonra buldu hangi serviste olduğunu.1700 tl de para verdi aynı dönemde 1350tl ye dell aldım bende hala tık demedi.Şimdi ben bunları görmüş biri olarak,neden riske gireyim.Neden paramı çöpe atayım,uğraşmak zorundamıyım bunlarla.Tabiki her marka için geçerli değil ve ömür boyu yerli malı almayacağız anlamına da gelmiyor ama bu imajın düzelmesi lazım ki bizde gönül rahatlıhıyla alalım...

Katılıyorum.Ayrıca düşük kaliteli ürün üretimi eskidendi diyorsunuz.Fakat halen daha aynı durumdayız.Bazı markaların kaliteli bir kaç ürünü olabilir ama diğerleri yine aynı düşük kalitede.Özellikle bilgisayar pazarında.
 

paşalı

Asistan
Katılım
30 Ağustos 2009
Mesajlar
307
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
yerli malı diye kalitesiz mal alıcak değiliz,herkes kendi ülkesinin malını kullanırsa
türk malları dışarıda nasıl satılacak,bence önce kalite gelir, birşeyi 2.kez alıcak kadar zengin değilim,firma ismi vererek zedelemek istemem ama çevremde çok mağdur olmuş insanlar var,bu arada çin mallarını ayrı tutuyorum,onları tartışmam bile,,,
 

GKHNCKR

Müdavim
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
yerli malı diye kalitesiz mal alıcak değiliz,herkes kendi ülkesinin malını kullanırsa
türk malları dışarıda nasıl satılacak,bence önce kalite gelir, birşeyi 2.kez alıcak kadar zengin değilim,firma ismi vererek zedelemek istemem ama çevremde çok mağdur olmuş insanlar var,bu arada çin mallarını ayrı tutuyorum,onları tartışmam bile,,,

Allah aşkına paşalı bu nasıl düşünce böyle? Sonradan mı göç ettin Türkiye'ye? Hİç çevrende yabancı ülkelerde yaşayan arkadaşların yok mu? Nasıl kendi mallarını kullanıyorlar, nasıl dikkat ediyorlar hiç duymadın mı? Ben çok duydum, emin ol bu sebepten onlar bizden daha zengin. Bizim de en az onlar kadar bu konuda milliyetçi veya tutucu olmamız gerek...

Saygılarımla..
 

onursevim

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Ocak 2007
Mesajlar
4,082
Reaksiyon puanı
62
Puanları
0
bu konuda milliyetçi veya tutucu olmamız gerek...

Lafına katılmamak mümkün değil ama Türk mallarını ve mal sonrası destek ne kadar iyi ?
Kalitelisini üretsinler kanıtlasınlar neden almayayım . Alırım tabikide...
 

paşalı

Asistan
Katılım
30 Ağustos 2009
Mesajlar
307
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Allah aşkına paşalı bu nasıl düşünce böyle? Sonradan mı göç ettin Türkiye'ye? Hİç çevrende yabancı ülkelerde yaşayan arkadaşların yok mu? Nasıl kendi mallarını kullanıyorlar, nasıl dikkat ediyorlar hiç duymadın mı? Ben çok duydum, emin ol bu sebepten onlar bizden daha zengin. Bizim de en az onlar kadar bu konuda milliyetçi veya tutucu olmamız gerek...

Saygılarımla..


yoo 41yıldır burada yaşıyorum,avrupa ülkelerinde de dostlarım vardır,yabancılarla da çalıştım.bak kardeş globalleşme diye bir olay var,dünya küçülüyor artık,sana bir örnek vereyim,evde çamaşır makinası var amerikan menşeli 14 senelik daha kapak açılmadı,komşum ısrarla yerli alıyor,ama hepsi bir şekilde çöpe gidiyor,2 - 3 tane oldu galiba,ama bir gün aynı kalitede yerli malı üretilirse o zaman alırım,rekebet unsuru diye bir kavram var,otomativden de örnek vereyim,türk insanına yıllarca tenekeden araba satmadılarmı? bir kaza olduğunda içindekilerin öldüğü araçlardan,yada fransada yarış atlarını taşındığı pejolara az binmedik,alternatif araçlar gelmeseydi bu devam edecekti,rekabet herzaman iyidir,çin malları hariç,,,

saygılarla
 

BaRY

Müdavim
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Makalede hata var zannedersem, Grundig'i Beko satın almadı mı?
 

cozar

Öğrenci
Katılım
12 Ocak 2009
Mesajlar
71
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
biz kendi kendimize yapıyoruz tüm bunları. staj yaptığım yerde boscha gidecek olan mallar ile türk firmasına gidecek olan mallarının kalite kontrolleri bile farklı.
 

kani6161

Öğrenci
Katılım
5 Haziran 2009
Mesajlar
37
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Çok önemli bir konuya işaret edilmiş burada bende yerli malından tarafım ama devlet bu işe el atması gerekir kalite kontrol olayı iyi olmalı . bilgisayar konusunda eksiklerimiz var evet ama beyaz eşyada türk firmaları daha üstün diye düşünüyorum

---------- saat 13:18 eklendi ---------- önceki mesaj saat 13:16 eklenmişti ----------

Kişisel çıkarlarımızı, doğruları söylemek gerektiğinde bir kenara koymamız gerektiğini ne zaman anlayacağız merak ediyorum.

Sizin Vestel dediğiniz firma beş para etmez bir firmadır!

Neden mi?

Milli Eğitim Bakanlığı, zamanında hemen hemen tüm ilköğretim okulları için bilgisayar laboratuvarları kurmaya başladı. Yapılan ihaleyi de Vestel aldı. Ne yaptı Vestel?

Canlarımız, ciğerlerimiz olan çocuklarımızın kullanacağı bilgisayarlara, CRT monitör koydu. Böylece bitmiş olan CRT teknolojisine ait elindeki stokları eritti(Her ilköğetim okulu için en az 15 adetten bahsediyoruz). Tabii çocuklar CRT monitörlerin ürettiği radyasyondan filan etkilenirmiş, kimsenin umrunda değil. Vestel kar etsin yeter.

Yazık, gerçekten yazık.

maalesef doğru okullara verilen bilgisayarlardan hiç bir şey olmaz
 

exkenan

Öğrenci
Katılım
6 Mayıs 2009
Mesajlar
52
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Kişisel çıkarlarımızı, doğruları söylemek gerektiğinde bir kenara koymamız gerektiğini ne zaman anlayacağız merak ediyorum.

Sizin Vestel dediğiniz firma beş para etmez bir firmadır!

Neden mi?

Milli Eğitim Bakanlığı, zamanında hemen hemen tüm ilköğretim okulları için bilgisayar laboratuvarları kurmaya başladı. Yapılan ihaleyi de Vestel aldı. Ne yaptı Vestel?

Canlarımız, ciğerlerimiz olan çocuklarımızın kullanacağı bilgisayarlara, CRT monitör koydu. Böylece bitmiş olan CRT teknolojisine ait elindeki stokları eritti(Her ilköğetim okulu için en az 15 adetten bahsediyoruz). Tabii çocuklar CRT monitörlerin ürettiği radyasyondan filan etkilenirmiş, kimsenin umrunda değil. Vestel kar etsin yeter.

Yazık, gerçekten yazık.


Arkadaşım kimse kazandığı ihalede Kafasına göre bilgisayar konfigirasyonu yapamaz MEB'nın belirlemiş olduğu kriterler doğrultusunda ihaleye giriliyor ve MEB'nın istemiş olduğu özelliklerde bilgisayar veriliyor.

Bu gibi zihniyetler olduğu sürece tabiki yerli markaların gelişmesi ülkemizde çok zor.
 

GKHNCKR

Müdavim
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
Aslında hepimiz haklıyız...

Yerli malı kötüdür diyenler bireysel çıkarlarını düşünüyor ki bu kötü bir şey değil. hepimiz belli ölçüde bireysel çıkarlarımızı düşünmek zorundayız ki hayatta kalalım.

Yerli malı iyi diyenlerde, malların kalitesinde ki sorunları göze alarak satın alınması gerektiğini savunuyorlar ki ülke kalkınsın. İşsizlik bitsin, dışarıya bağımlı olmayalım. Kendi paramızla alıp satalım. Yarın savaş, ambargo vs olduğunda sütten kesilmiş bebe durumuna düşmeyelim.

Ayrıca şikayet ettiğiniz kalitesizlik sorunu da siz ancak yerli malı kullanırsanız çözülebilecek bir sorundur. Artan rekabet ortamı içerisinde hem ürünler ucuzlayacak, hem kaliteleri artacaktır. Hammaddesinden tutun, a'dan z'ye bütün işçilikleri ülkemizde olduğu için de, ekonomimizin kendi ayakları üstünde durma gücü artacaktır.

Son olarak faydalı spam dediğim herkese gönderdiğim sizlerinde göndermenizi tavsiye ettiğim bu yazıyı ekliyorum...

Osman Bey, sabah saat 7.00`de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı.


Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını çıkarıp Adidas terliklerini giydi. WC`ye uğradıktan sonra banyoya geçti. Clear şampuan ve Protex


sabunuyla duşunu aldı. Colgate ile dişlerini fırçaladı. Rowentaile


saçlarını kuruttu.


Bill`s gömleğini ve Pierre Cardin takımını giydi. Lipton çayını içti. Sony


televizyonda medya özetlerini ve flash haberleri izledi. Citizen kol saatine


baktı. Aile fertlerine `çav` deyip Hyundai otomobiline bindi. Blaupunkt


radyosunu açarak, rock müziği buldu. Ağzına bir Polo şeker attı .


Şehrin göbeğindeki Mega Center`daki ofisine varınca, Fujitsu-Siemens


bilgisayarını çalıştırdı. Microsoft Excel`e girdi. Ofisboy`dan Nescafe`sini


istedi. Saat 10.00`a doğru açlığını yatıştırmak için Grissini yedi. Öglen


Wimpy`s Fast Food kafeteryaya gitti.


Ayaküstü, Coca Cola ve hamburgeri mideye indirdi. Camel sigarasını yakıp


Star gazetesini karıştırdı.


Akşamüzeri iş çıkışı Image Bar`a uğrayıp JB`sini yudumladı, sonra köşedeki


Shopping Center`a uğradı. Eşinin sipariş ettiği Persil Supra deterjan, Ace


çamaşır suyu, Palmolive şampuan, Gala tuvalet kağıdı, Sprite gazoz ve


Johnson kolonyayı alarak kasaya yanaştı. Bonus kartıyla ödemeyi yaptı.


Hafta sonu eşi Münevver`le Galleria`ya giden Osman Bey, Showroom`ları


dolaşıp Kinetix ayakkabı, Lee Cooper blue jean satın aldı.


Akşam evde bir gazetenin verdiği TV Guide`a göz atan Osman Bey, kanallar


arasında zapping yaparak, First Class, Top Secret, Paparazzi gibi programlar


izledi.


Aynı anda Outdoor dergisini karıştırdı. Saat 22.00`ye doğru Show TV`de Türk


dili üzerine bir panel başladı. Uykusu gelen Osman Bey, televizyonu kapatıp


yatak odasına geçerken, kendini mutlu hissetti.


`Ne mutlu Türk`üm diyene!` diye gerindi ve uyudu.


Hala da uyuyor. Ne zaman uyanacağı belli değil...
 

Ottomanzo

Doçent
Katılım
25 Temmuz 2008
Mesajlar
746
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
Yerli mali kullanmali kullanmayanlari uyarmali,
yerli mali kullanmanin faydalarini anlatmali.
 

N3CAT1

Müdavim
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,609
Reaksiyon puanı
144
Puanları
63
ilk laptopum datrondu. yani türk firmasının ürünüydü. hiç memnun olmadım. sonra 2. laptopumu aldım crea marka. bundan da hiç memnun olmadım. şimdi burda yapılan teknoloji degil. burda yapılana sadece pazarlama. vestel hariç diger markalar uzakdoguda cihazı yaptırıp burda satıyorlar. böyle olnuca cihazlar dandik çıkıyo hep. mecburen türk halkı da yabancı ürüne yöneliyor.

pc sektöründe gercekten kaliteli cihaz üretseler başım gözüm üstüne.
 

mst_aktash

Öğrenci
Katılım
1 Mayıs 2009
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
AB, KÜRESELLEŞME, GLOBALİZM gibi palavralarla aslında EMPERYAL güçlerin büyük propagandaları ve ülke yönetimlerine atadıkları trişka ve satılmış yöneticilerle yerli malı kullanmak yerine ülke gümrükleri sıfırlandı. Kişisel gayretlerimiz bir netice getirmez. Bunlar için DEVLET POLİTİKASI gerekir. Türkiyenin bugün iktidarı ile muhalefeti ile getirildiğimiz durum ortada. OTU bile ithal ediyoruz artık. Ayrıca halkımıza pompalanan tüketim alışkanlığından kurtulmak da öyle kolay gözükmüyor. Kaldı ki yerli üretim için tasarruf yapılmalı ki yatırım yaılsın. Oysa hem devlet hem de kişiler gırtlaklarına kadar borç içinde.
 

kmurat

Müdavim
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,486
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,709
Puanları
113
Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı.

Yerli mallarımız :

Fiat, Renault, Grundig, Hyundai, Arçelik, Beko, Lokum, Fındık, kayısı.

Lokum,fındık ve kayısı dışındakiler, ithal ve montaj ürünler.
Rakı'nın iyisi, tütün'ün iyisi (Samsun 216), Çay'ın iyisi, Fındığın iyisi, v.s. ihraç edilir. Peki gerde kalan çöpler ne olur? Yerlimalı, vatan millet sakarya hikâyeleri ile vatandaşa yedirilir.

Yerli markaların adı ülkede kötüye çıkmışsa, bunda benim bir suçum yok. Kötü imaj, ömür boyu kalır. Bu nedenlede, daha önce milleti kazıklayarak adlarını kötüye çıkaran yerli üreticilerimiz, Grundig gibi, adlarını satın aldıkları isimlerle vatandaşı kazıklamaya devam ediyorlar.

Beni hiçe sayanı ben hiç saymam. Kusuruma bakmasın o Sabancı, Koç, v.s. abiler. Mecbur kalmadıkça, yada güvenebileceğimden emin olmadıkça, yerli mal kullanmam. Bildiğiniz ve güvendiğiniz markalar kullanın, sağlığınızı ve paranızı vatan millet sakarya'ya kurban etmeyin. Zararı gören siz olursunuz. Kimse peşinizden ağlamaz.
 
Üst