Macbook ömrü ne kadar?

SleeepyJosef

Asistan
Reaksiyon puanı
77
Merhabalar öncelikle,Macbook lara merak sardım da,Bir arkadaşım macbookların aşırı ısındığını ve perofrmansı düşürdüğünü /4-5. senelerde) söyledi.Başka biri de macbookların 8-9sene tık demeden çalıştığını anlattı.Sizce kime inanayım ?

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
Son yıllardaki Intel işlemciler baya ısınıyor. 2020-2019 MacBook Pro-Air modelleri 90 derece üstüne çıkabiliyor. Ancak M1 işlemcili bir MacBook alırsan sıcaklıklar senin için bir problem olmaktan çıkacağı gibi uzun yıllar da kullanabilirsin.

Castaft

Doçent
Reaksiyon puanı
900
4-5 Sene boyunca ağır işleri yapar 8 yıla kadar da internete rahatlıkla bağlanırsınız sonrası sıkıntı.

Castaft

Doçent
Reaksiyon puanı
900
Macbook'ların ömrü daha uzun falan değil fiyatına göre uygun bir ömrü var. 10 bin TL civarı bir Thinkpad alsan da 7 yıl götürür. Hatta yükseltme seçenekleriyle çok daha uzun süre götürür.

imosna

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Bende 8 yıllık bi macbook pro var. Geçen ısınmadan kaynaklı ağırlaşmaya başladı. İlk defa termal macun bakımını yaptım. Açmışken bi ssd yükseltmeside yaptım. Şuan harika çalışıyor. Çift ekran kodlama yapabiliyorum. 1 dk içinde işletim sistemi restart atıyor. Efsane gibi birşey

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
Macbook'ların ömrü daha uzun falan değil fiyatına göre uygun bir ömrü var. 10 bin TL civarı bir Thinkpad alsan da 7 yıl götürür. Hatta yükseltme seçenekleriyle çok daha uzun süre götürür.
Tam olarak öyle değil aslında. macOS daha stabil bir sistem olduğu için Windows bilgisayarlara göre daha uzun ömürlü oluyor. Ancak önceki MacBook ürünlerinin sıkıntısı işlemcilerinin rakiplerine göre düşük kalmasıydı. Ona rağmen kullanım ömürleri iyiydi. Şimdi M1 işlemci ile bu süre daha da uzun olacaktır ancak 10-15 yıl bir bilgisayar için halen uçuk bir süre.

ByEmil

Asistan
Reaksiyon puanı
191
her bilgisayarı kullanımı bakımı yapılırsa yıllarca kullanıla bilir ama bi macbook alırsın düşürürsün her türlü gereksiz gerekli uyğulama indirirsin bakımını yaptırmazsa o bilgisayar seni 4-5 yıl götüreceğini söyleyemem

Castaft

Doçent
Reaksiyon puanı
900
Tam olarak öyle değil aslında. macOS daha stabil bir sistem olduğu için Windows bilgisayarlara göre daha uzun ömürlü oluyor. Ancak önceki MacBook ürünlerinin sıkıntısı işlemcilerinin rakiplerine göre düşük kalmasıydı. Ona rağmen kullanım ömürleri iyiydi. Şimdi M1 işlemci ile bu süre daha da uzun olacaktır ancak 10-15 yıl bir bilgisayar için halen uçuk bir süre.
8-9 Yıl boyunca format atmadan kullanmaktan bahsediyorsanız MacOS daha stabil olacaktır elbette fakat 2 tane formatla Windows daha kullanılabilir olur diye düşünmekteyim. RAM eksik ise RAM, SSD az geliyor ise SSD ilave edilip kullanılabiliyorlar çünkü.

gnaremoob

Doçent
Reaksiyon puanı
907
Katiliyorum. Her ne kadar saglam ve kaliteli cihazlar olsalar da teknoloji cok hizli gelisiyor. 15 sene once sunucularda kullanilan RAM miktarini artik bir tarayici tek basina kullanabiliyor.

differentturk

Profesör
Reaksiyon puanı
3,059
Katiliyorum. Her ne kadar saglam ve kaliteli cihazlar olsalar da teknoloji cok hizli gelisiyor. 15 sene once sunucularda kullanilan RAM miktarini artik bir tarayici tek basina kullanabiliyor.
Düzenli bakımı yapılır, hor kullanılmaz ise 10 yıla kadar gider. Eğer 5. - 6. Senelerde bir yükseltme yapılırsa ömrü 15 yıla kadar uzanır ama 15 yıldan sonra ona kimse bilgisayar demez.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
Düzenli bakımı yapılır, hor kullanılmaz ise 10 yıla kadar gider. Eğer 5. - 6. Senelerde bir yükseltme yapılırsa ömrü 15 yıla kadar uzanır ama 15 yıldan sonra ona kimse bilgisayar demez.
Bilgisayar donanımları her 18 ayda bir ikiye katlanarak gelişir. Üstelik 2-2-2 şeklinde değil, 2-4-8-16 şeklinde gider bu düzen. 3 yıl önceki bilgisayar donanımları ile şimdikiler arasındaki farklara girmeye gerek bile yok. 15 yıl bir araba için bile uzun sayılabilecek bir süreyken bir bilgisayardan 10-15 yıl ömür beklemek hayalden öte bir şey değildir. Ayrıca son yıllarda çıkan MacBook modellerinde yükseltme yapmak çok zor özellikle de RAM. 8 GB RAM'li MacBook alanın vay haline.

wittroc

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
11,237
M1'li Air baya iyi ama önceki Air modellerine göre. Pro'ya çok yakın. Farklar az yani.
Benim bütçem 9k olduğundan maalesef M1 alamadım. 2020 Air modellerinde de ısınma sorunu olduğundan direkt gaming yöneldim.

differentturk

Profesör
Reaksiyon puanı
3,059
Bilgisayar donanımları her 18 ayda bir ikiye katlanarak gelişir. Üstelik 2-2-2 şeklinde değil, 2-4-8-16 şeklinde gider bu düzen. 3 yıl önceki bilgisayar donanımları ile şimdikiler arasındaki farklara girmeye gerek bile yok. 15 yıl bir araba için bile uzun sayılabilecek bir süreyken bir bilgisayardan 10-15 yıl ömür beklemek hayalden öte bir şey değildir. Ayrıca son yıllarda çıkan MacBook modellerinde yükseltme yapmak çok zor özellikle de RAM. 8 GB RAM'li MacBook alanın vay haline.
18 ay bana biraz kısa geldi. Örneğin GTA 5 in istediği sistem ile cyberpunk 2077 nin istediği sistem arasında pek fark yok. Karşılaştırmak çok saçma 2 oyun derseniz. NFS serisinde Rivals 2015 de çıkan bir oyun ve 4 GB ram istiyor. NFS Heat ise 8gb. Aralarında 4 yıl var. Toplam 48 ay var. Payback üzerinden bakarsak 6gb ram istiyor. Rivals ile arasında 2 yıl var. 24 ay yapar. Tüm bunların üstüne bu bilgisayar oyun için değil.

gnaremoob

Doçent
Reaksiyon puanı
907
Calismasina calisir, evimde 12 yillik calisan bir minibook var. 7-8 sene once oyun oynar ve her isimi yapardim ama gecenlerde actim Linux Mint kurdum tarayiciya girerken zorlaniyor, dibindeki modemden 3 mbit ancak hiz alabiliyor yani calisiyor ama gunumuzde kimsenin isini gormeyecek durumda.

SSD'lerden de ornek vereyim mesela. Mekanik olmadiklarindan omurleri cok uzundur 30-40 sene bile rahatlikla gidebilir ama 30-40 sene sonra oyle cozunurlukler cikacak ki film izlerken bile donacak, en fazla resim yedeklemeye kullanilacak hale gelebilirler.

Cihazlarin daha omurlerini yarilamadan teknolojinin gerisinde kalmalari zor degil.

differentturk

Profesör
Reaksiyon puanı
3,059
Calismasina calisir, evimde 12 yillik calisan bir minibook var. 7-8 sene once oyun oynar ve her isimi yapardim ama gecenlerde actim Linux Mint kurdum tarayiciya girerken zorlaniyor, dibindeki modemden 3 mbit ancak hiz alabiliyor yani calisiyor ama gunumuzde kimsenin isini gormeyecek durumda.

SSD'lerden de ornek vereyim mesela. Mekanik olmadiklarindan omurleri cok uzundur 30-40 sene bile rahatlikla gidebilir ama 30-40 sene sonra oyle cozunurlukler cikacak ki film izlerken bile donacak, en fazla resim yedeklemeye kullanilacak hale gelebilirler.

Cihazlarin daha omurlerini yarilamadan teknolojinin gerisinde kalmalari zor degil.
O biraz da teknolojinin gelişme hızına bağlı.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126

bunu yapmak mümkün.