Sardaukar
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 903
toplu mezar kazılırken 1915 te çekilmiş olup renklendirilmiştir
tekalifi milliye yasasının çıkmasında en büyük etkenlerden biriside ordunun donanım eksikliğidir sarıkamış faciasının en büyük sebebi donanım ekipmandaki yetersizliklerdir ondan sonrada taktiksel hatalar ve emir komutadaki hatalar gelirçanakkale´deki emir komuta zincirinin yarısı işlese idi bu kıyımın olmayabileceğini düşününce insan içi yanıyo.
sadece o değil.tekalifi milliye yasasının çıkmasında en büyük etkenlerden biriside ordunun donanım eksikliğidir sarıkamış faciasının en büyük sebebi donanım ekipmandaki yetersizliklerdir ondan sonrada taktiksel hatalar ve emir komutadaki hatalar gelir
videodanda görüldüğü gibi kışlık havaya uygun ekipmanlar kıyafetler yok sadece ruslar kışa uygun giyinmiş
Bu sarıkamış harekatı bize tam anlatılmıyor gibi. Bu harekatta emir komuta zinciri yok mu ? Tarih kitaplarında hep Enver paşa tek başına cepheye götürmüş gibi anlatıyorlar askerleri. Tam asker sayısı hakkında bile bilgi yok kimisi 30 bin şehit diyor kimisi 90-100 bin şehit diyor. Tüm ihale Enver Paşa'ya yıkılıyor.çanakkale´deki emir komuta zincirinin yarısı işlese idi bu kıyımın olmayabileceğini düşününce insan içi yanıyo.
Askerlerin ekipmanlarından haberiniz var mı? O harekatı dünya dışı varlık yönetse bile bu kayıp kaçınılmaz olurdu. Enver paşa bu emiri neye dayanarak ve neye güvenerek verdi gerçekten akıl mantık almıyor, dünya tarihinin en gereksiz, en düşünülmemiş ve en aptalca harekat emirlerinden birisi Sarıkamış harekatı olabilir.çanakkale´deki emir komuta zincirinin yarısı işlese idi bu kıyımın olmayabileceğini düşününce insan içi yanıyo.
emir komuta ordu ihtiyacı ve gereksinimine göre verilir.Askerlerin ekipmanlarından haberiniz var mı? O harekatı dünya dışı varlık yönetse bile bu kayıp kaçınılmaz olurdu. Enver paşa bu emiri neye dayanarak ve neye güvenerek verdi gerçekten akıl mantık almıyor, dünya tarihinin en gereksiz, en düşünülmemiş ve en aptalca harekat emirlerinden birisi Sarıkamış harekatı olabilir.
mevzuu yıkılması değil, mevzuu savaş bitince kaçtığı için yıkııyorlar aslında.Bu sarıkamış harekatı bize tam anlatılmıyor gibi. Bu harekatta emir komuta zinciri yok mu ? Tarih kitaplarında hep Enver paşa tek başına cepheye götürmüş gibi anlatıyorlar askerleri. Tam asker sayısı hakkında bile bilgi yok kimisi 30 bin şehit diyor kimisi 90-100 bin şehit diyor. Tüm ihale Enver Paşa'ya yıkılıyor.
Çanakkalede'ki emir komuta zincirinden bahsetmişsiniz, benim söylediğim şey ise uygun ekipmanlar elde edilmediği sürece bu harekatın hiç bir zaman yapılmaması gerektiğidir. Enver paşa yerine başkaları olsa bile bu harekat bu durumda yapıldığı sürece sonuç yine aynı olurdu.emir komuta ordu ihtiyacı ve gereksinimine göre verilir.
ekipmanları ben biliyorum ama verilen emir ekipomana göre verilmediği için bunu dedim.
ama sizin bunu alıcak aklınız yok demek ki kusura bakmayın.
mevzuu yıkılması değil, mevzuu savaş bitince kaçtığı için yıkııyorlar aslında.
bi de en büyük neden aşırı hızlı yükselmesi.
ama kimsenin sözünü dinlemeden, umursamadan askeri kış ortasında rusların bile yürümekten korktuğu bi noktaya sürmesi gerçek. yani o noktaya ne diye asker sürüyo ki?
ırak cephesinden pek çok cepheden askerleri çekip oraları ingilizlere hediye de ettik.
ama bu hatalar olsa da olmasa da o dönem en üst rütbeli asker olarak enver paşa tamamından sorumlu tutulur. hata bile yapmasa mevkii nedeni ile böyle.
arkadaşım.Çanakkalede'ki emir komuta zincirinden bahsetmişsiniz, benim söylediğim şey ise uygun ekipmanlar elde edilmediği sürece bu harekatın hiç bir zaman yapılmaması gerektiğidir. Enver paşa yerine başkaları olsa bile bu harekat bu durumda yapıldığı sürece sonuç yine aynı olurdu.
Ne dediğimi anlamıyorsun.arkadaşım.
bak bi daha söylemeyeceğim
emir askerin ve zeminin durumuna göre verilir!
adam ne zemine, ne askerin durumuna bakmamış. ruslardan da bi hareket yokken ne akla hizmet harekat emri veriyor? bırak savunmada kalsınlar? neden kışın ortaasında askere harekat emri veriyorsun?
işte bu emir komuta zincirinde bi halkanın doğru iş yapmamasıdır.çünkü emri ne askerin, ne ortamın şartına bakmadan vermişsin.
kış bitimi çok rahat beklenebilirdi.
beklenemezdi yok emir komutadan sorun yok diyorsan otur karşı tarafa bak. onlar bekledi. ve kazandı o cepheyi. olan da bizim askerimize oldu. kurşun atmadan donarak şehit oldular. işte bu yüzden enver paşayı tarih affetmiyo.
rusların üstüne tarihte 3 defa gidildi kışın.
birisi napolyon, öbürü osmanlı sarıkamış, öbürü de hitler. neden 3 ü de kazanamadı bi otur düşün.
neden 3 ünün de harekat emrini veren subaya astları hep itiraz etti bi düşün.
bişey demiyorsun ki sadece geveliyorsun.Ne dediğimi anlamıyorsun.
Ben kime ne anlatmaya çalışıyorum ki, sen böyle devam et kardeşim.bişey demiyorsun ki sadece geveliyorsun.
otur bi askeri talimnameleri oku. emir neye göre verilir, hangi emre uyulmaz, hangi durumlarda emir değiştirilir.
askerde gelen ere ilk verdiğim eğitimlerden birisi saçma emirler karşısında verilecek tepki idi.
zaten bizim ne dediğimiz önemli değil. tarihte 3 harbin de suçlusu neden emri veren diye bi sorsan o zaman kafan basıcak da işte nerde?
Söylediklerinize katılıyorum. Yani buradan Enver Paşa Vatan hayini mi olduğu ortaya çıkıyor ?Çanakkalede'ki emir komuta zincirinden bahsetmişsiniz, benim söylediğim şey ise uygun ekipmanlar elde edilmediği sürece bu harekatın hiç bir zaman yapılmaması gerektiğidir. Enver paşa yerine başkaları olsa bile bu harekat bu durumda yapıldığı sürece sonuç yine aynı olurdu.
sapla samanı karıştırdınız 2 nizde . de neyse.Söylediklerinize katılıyorum. Yani buradan Enver Paşa Vatan hayini mi olduğu ortaya çıkıyor ?
O günün şartlarında çoğu savaş kaybediliyor çoğu cepe düşüyor ama Enver Paşa tarihi yazanlar tarafından Günah keçisi seçilmiş gibi geliyor bana. Yoksa Enver Paşa'nın hayatını inceledimi adamın ömrü cephelerde geçmiş. Ülkesi için savaşırken geçiyor.
Bakıyorsun Osmanlı'yı birinci dünya savaşına Enver Paşa soktu deniyor Kafkas Cephesini bilerek Enver Paşa Sattı deniyor. Vatan Hayini deniyor Ülkesinden kaçtı deniyor. Ama adam ömrünün sonuna kadar Ruslar ile savaşıyor ve en son gene orta asyadaki TÜrkiler ile Rus birlikleri ile savaşırken ölüyor.
Askerlerin ekipmanlarından haberiniz var mı? O harekatı dünya dışı varlık yönetse bile bu kayıp kaçınılmaz olurdu. Enver paşa bu emiri neye dayanarak ve neye güvenerek verdi gerçekten akıl mantık almıyor, dünya tarihinin en gereksiz, en düşünülmemiş ve en aptalca harekat emirlerinden birisi Sarıkamış harekatı olabilir.
arkadaşım.
bak bi daha söylemeyeceğim
emir askerin ve zeminin durumuna göre verilir!
adam ne zemine, ne askerin durumuna bakmamış. ruslardan da bi hareket yokken ne akla hizmet harekat emri veriyor? bırak savunmada kalsınlar? neden kışın ortaasında askere harekat emri veriyorsun?
işte bu emir komuta zincirinde bi halkanın doğru iş yapmamasıdır.çünkü emri ne askerin, ne ortamın şartına bakmadan vermişsin.
kış bitimi çok rahat beklenebilirdi.
beklenemezdi yok emir komutadan sorun yok diyorsan otur karşı tarafa bak. onlar bekledi. ve kazandı o cepheyi. olan da bizim askerimize oldu. kurşun atmadan donarak şehit oldular. işte bu yüzden enver paşayı tarih affetmiyo.
rusların üstüne tarihte 3 defa gidildi kışın.
birisi napolyon, öbürü osmanlı sarıkamış, öbürü de hitler. neden 3 ü de kazanamadı bi otur düşün.
neden 3 ünün de harekat emrini veren subaya astları hep itiraz etti bi düşün.
Bana Cumhuriyet dönemi 5 tane komutan sayabilirmisin ? Büyük ihtimal yüzde 90'ımız sayamıyacaktır çünkü sadece Mustafa Kemal Atatürk iyi bir komutandır ve ülkeyi tek başına kurmuş kurtarmış gibi anlatılır bize. En yakınındaki silah arkadaşı İsmet İnönü bile yer yer vatan haini ilan edilir kötü anlaşmaların hepsini tek başına o imzaladı denir.sapla samanı karıştırdınız 2 nizde . de neyse.
savaş kaybetme ile vatan haini olunmaz. kötü bi komutan olunur.
ben de bun diyorum işte.Mekanları cennet olsun hepsinin. Çok acı görüntüler gerçekten.
Rusya'nın kışıyla Doğu Anadolu'nun kışı farklıdır.Kendi topraklarımızı elbette ki tanıyorduk. Sarıkamış Harekatı kağıt üzerinde kesin zaferle dönüleceği düşünülen bir harekattı. Bunun sorumlularından biri tabikide dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa'dır. Fakat Murat Bardakçı ve bazı tarihçilere göre asıl sorumlu Hafız Hakkı Paşa'dır. Emirlere uymamış 10.Kolordunun pozisyonunu bozmuş ve orduyu girdaba sokmuştur. Tek çıkış yolu Allahuekber dağları kalan 10. Kolordu maalesef ağır şartlara dayanamamış çok ciddi kayıplar vermiştir. Geri kalan orduyu Ruslar püskürtmüşler ve Doğu Anadolu Brest-Litovsk Antlaşmasına kadar Rus işgali altında kalmıştır.
Dönemi ve Enver Paşayı anlatan şu kitabı okumanızı tavsiye ederim
Ben enver paşayı savunmuyorum ve sizinle aynı şeyi savunuyorum, katılmadığım tek nokta Çanakkale'de ki emir komuta zincirinden bahsetmeniz ve benim dediğim şey ise isterse Çanakkale'de ki emir komuta işlesin yine de ekipmandan dolayı aynı kayıpların olacağıydı.ben de bun diyorum işte.
ayrıca videoya da iyi bakın. o askerlerin durumu, elbiseleri doğu anadoılu kışını bile kaldıramayacak seviyelerde idi. enver paşa duyumlar üzerine harekete geçti kendi hevesinin derdini askere çektirdi.
şu 5 komutan ismini say diyen arkadaş şu anki genel kurmay başkanı kim desem onu bilecek kapasiteye sahip mi onu merak ediyorum.
arkadaş adam yanlış bi emir verdi dedim sadece. hala saçma yerlere çekmeye çalışan bitmiyor. ne kadar kaybeden bi komutana sevda duyuyormuşsunuz anlamadım ki.
yapılan harekat yanlıştı. bu bi gerçek. boşuna enver paşayı bu konuda savunmaya çalışmayın. adama vatan haini demedik. harekatın sorumlusu o idi dedik. hayatınızda 3 kişiyi yönettiniz mi de bana ahkam kesiyorsunuz? şurda yazanların çoğu askerden kaçmanın derdine düşmüş kişiler. insan yönetmekten, emir vermekten zerre haberiniz yok, hayatınızda kışla nöbeti bile tutup tutmadığınız belli değil, gelmiş ahkam kesiyorsunuz.
bi savaş kaybedildiğinde ilk olarak HAREKAT EMİRLERİNİ VEREN SUBAYLAR sorumlu tutulur. bu benim değil askeri mahkemelerin işleyiş tarzıdır. o askerlerin incecik giyindiğini ben değil sizler söylüyorsunuz. ne diye gereksiz yere o harekat emri verildi? ordunun durumu belli, kış şartları belli.
size komik ya da basit geliyo. ama 90 bin askerin -kimi 30 diyr- büyük çoğunluğu düşmanla karşılaşmadan DONARAK şehit oldu. burda başka paşaların hatalarından yine enver paşa sorumlu. çünkü yine en üst rütbeli o. bu hareketlerin hesabını çok rahat sorabilirdi.
Hem Atatürk tarafından hem günümüzde anlatılan tarih açısından Kazım Karabekir Paşa'ya çok fazla haksızlık yapıldı, Türk tarihini sadece Atatürk'ten ibaret sanan o kadar fazla zihniyet var ki insan cahil gözüyle bakmadan edemiyor, onlara cahil gözüyle baktığını söyleyince de vatan haini oluyorsun.Bana Cumhuriyet dönemi 5 tane komutan sayabilirmisin ? Büyük ihtimal yüzde 90'ımız sayamıyacaktır çünkü sadece Mustafa Kemal Atatürk iyi bir komutandır ve ülkeyi tek başına kurmuş kurtarmış gibi anlatılır bize. En yakınındaki silah arkadaşı İsmet İnönü bile yer yer vatan haini ilan edilir kötü anlaşmaların hepsini tek başına o imzaladı denir.
Diğer komutanları paşaları hiç bilmeyiz bile nerelirdirler cenazeleri nerde cumhuriyet sonrası ne yapmışlar doğru düzgün anlatılmaz bile. Kazanılan bütün cepheler Mustafa Kemal paşa sayesinde kazanılmış kaybedilenler hep İsmet İnönü Enver Paşa flan kaybetmiştir.
Kazım Karabekir olsun Ali Fuat olsun flan hiç anılmaz bile kitaplarda. Veya Ethem bey ( Çerkez Etem) Vatan hainidir flan. Kendi TÜRK tarihimiz bize şeffaf ve doğru şekilde anlatılmıyor sanki.
çanakkalede emir komuta zincirinden ben bahsetmedim ki? ya da bahsettiğmi pek hatırlamıyorum o kısmı bulup alıntılar mısınız?Ben enver paşayı savunmuyorum ve sizinle aynı şeyi savunuyorum, katılmadığım tek nokta Çanakkale'de ki emir komuta zincirinden bahsetmeniz ve benim dediğim şey ise isterse Çanakkale'de ki emir komuta işlesin yine de ekipmandan dolayı aynı kayıpların olacağıydı.
Hem Atatürk tarafından hem günümüzde anlatılan tarih açısından Kazım Karabekir Paşa'ya çok fazla haksızlık yapıldı, Türk tarihini sadece Atatürk'ten ibaret sanan o kadar fazla zihniyet var ki insan cahil gözüyle bakmadan edemiyor, onlara cahil gözüyle baktığını söyleyince de vatan haini oluyorsun.
Bundan bahsediyorum.çanakkale´deki emir komuta zincirinin yarısı işlese idi bu kıyımın olmayabileceğini düşününce insan içi yanıyo.
çanakkalede emir komuta zincirinden ben bahsetmedim ki? ya da bahsettiğmi pek hatırlamıyorum o kısmı bulup alıntılar mısınız?
şimdi olayı kim haklı kim haksıza getirmenin de savaşı komple incelemenin de pek faydası yok. ben görüşümü dile getirdim ama endense herkese batıverdi.
ama şunu anlatamıyorum. bi savaş bi çatışma ya da bi görevde başarısızlık var ise, hele bu başarısızlık askerlerin %90 ına yakını doğal sebeplerle şehit olarak elde edilmişse, bu durumda komutanlar ve harekat emrini savunan kişi suçludur. inanmıyan bi savaş tarihini incelesin.
2. dünya savaşında 600.000 askerin ölümünden dolayı idam edilen rus bi subay vardı. yok hareket kağıt üstünde kolay gözüküyormuş da yok şöyle imiş de yok böyle imiş de.
zaten harpler kağıt üstünde planlanır, toprak üstünde icra edilir. hep bu böyledir. sen ortam şartlarını incelemeden emir vermişsen sen suçlusundur abi. bunun lamı cimi yok.
kazım karabekir, ve diğer pek çok subayın kurtuluş savaşında da 1. dünya harbinde de başarıları belli zaten.
ancak enver paşa sadece sarıkamış faciası değil pek çok diğer icraatinde de kendi hevasına göre işler yaptığı için sevilmiyo. ha eğer bunları da konuşsak zaten çıkan çıkacak. enver paşa kendi hocalarını bile takmayan, dediğim dedik bi askermiş. bu yüzden pek çok başarısızlığın sebebi görüleceğini bildiği için savaşın sonunda kaçıp gitti. yani madem bu kadar masumdu. neden kaçtı? o kadar subayla beraber kalıp kurtuluş savaşı için neden hizmet etmedi de kaçtı?
hadi vahdettin ve ailesi sürgün edileceğini bildiği için gitti. her yeni hükümet eskisinin kalıntısını ezer. enver paşa neden savaşın sonunda kaçtı? obi askerdi. yani kendini haklı düşünse idi, halkın sevgisini kaybetmese idi neden kaçmak zorunda hissetti kendini?
sarıkamış enver paşanın hatalarının tekidir sadece. tek hatası o değildi. yani başka bi generalin de hataları olmuşsa bile onun biletini kesicek yetkiye de sahip idi. demek ki başka şeyler de vardı.
he şimdi oldu.Bundan bahsediyorum.
evet sanrım o idi. kaynaklarda 60.000 rus askerinin boşu boşuna ölmesine neden olduğu için idam edilmiş.![]()
Dmitry Pavlov (general) - Wikipedia
www.wikizeroo.org
arkadaşım çanakkaleye ne saygısızlık yaptık? emir komutanın önemi, son centilmen savaşı diye geçen bi savaşa bizim ne saygısızlığımız oldu bi göstersene?Ruslar çok çılgın olurlar genelde. Bazen o kadar çılgın oluyorlar ki kötü sona kadar gidebilir. Bu resimde anlaşılacağı üzere Ruslar yine çılgınlık yapıp kötü son yaptılar belli oluyor. İşte burada buna benzer diğer şeyler (kötü son olmayan çılgınlıklar):
Mesaj otomatik birleştirildi:
Ama Çanakkaleye saygısızlık yapılmış gerçekten.![]()
Size demedim, Rusların saygısızlık yaptığını söyledim. Bak beni iyi dinle. Benim kanım melez. Hem Rus, hem Gürcü ve hem de Türk kanı taşıyan biri olarak ben de şaşırdım. Zaten Ruslarla savaştığımızı da iyi biliyoruz.arkadaşım çanakkaleye ne saygısızlık yaptık? emir komutanın önemi, son centilmen savaşı diye geçen bi savaşa bizim ne saygısızlığımız oldu bi göstersene?
ayrıca hafız hakkı paşa gibi bi eski generale toy diyeni değil de sadece adını anana saygısız demen de nasıl bi mantıkta olduğunu gösteriyo.
he yanlış oldu. çanakkale adını szikreden bendim ya ondan dolayı karıştı.Size demedim, Rusların saygısızlık yaptığını söyledim. Bak beni iyi dinle. Benim kanım melez. Hem Rus, hem Gürcü ve hem de Türk kanı taşıyan biri olarak ben de şaşırdım. Zaten Ruslarla savaştığımızı da iyi biliyoruz.
ayrıca hafız hakkı paşa gibi bi eski generale toy diyeni değil de sadece adını anana saygısız demen de nasıl bi mantıkta olduğunu gösteriyo.
haddini bil istersen bi.Sanırım bu taş bana geldi.
Var git işine yeğenim, gereksiz yere kimseye bulaşma.