Türkiye'de İnternet Bağlantı Hızı 1 Yılda %56 Arttı

ErwinSmith

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
344
Dünyaca ünlü içerik dağıtım ağı ve bulut bilişim sağlayıcısı Akamai, State of Internet raporuyla her defasında dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Akamai son olarak söz konusu raporda 2014 yılı 2. çeyreği için; EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde en hızlı internet bağlantı hızına sahip olan ülkeleri paylaştı.

Akamai’nin paylaştığına göre ülkemizdeki -2014 yılı 2. çeyreğinde- ortalama internet bağlantı hızı 5,5 Mbps. Bu arada bağlantı hızımız 2014 yılı 1. çeyreğine göre yüzde 10, geçen seneye göre de yüzde 56 artış göstermiş. Bu artışta internet paketlerindeki indirimli fiyat ve gelişmiş hız seçeneklerinin etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer yandan EMEA bölgesinde en hızlı internete sahip olan ülke 14,9 Mbps ile İsviçre olurken, geçen seneye göre en büyük ivmelenmeyi de yüzde 58 ile İrlanda göstermiş. Detayları hemen aşağıdaki grafikte bulabilirsiniz. (ÇtÇ: çeyrekten çeyreğe değişim oranı ve YdY: yıldan yıla değişim oranı)

3772f88e93c3f4de0d37ea19f71ebcf4.jpg

Kaynak: http://webrazzi.com/2014/11/02/turk...zi-son-bir-yilda-yuzde-56-artti-webrazzi-pro/

Yorumum :Akk olduğu sürece bir halt olmaz aynen devam.

Odessa

Profesör
Reaksiyon puanı
432
Ttneti haric tutun. Onlar bundan nasiplenmemis.

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Türkiyede internet bağlanamayan evler var. Onlarada bağlanabilse aslında 1 kademe daha artabilirdik.

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
Ortalamayı arttıran bence Akk öncesi hızlar.

Reaksiyon puanı
16,128
akk için bahaneleri kalmadı artık kaldırmaları gerek.

RedDevil

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Millet akk den bahsetmiş. Artış oldu deniliyor. Fakat neden bende bir fark olmadı ? Fiber alt yapıyı söylemiyorum bile. Hep laf. Hani icraat ?

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
F/P oranını da yazsalardı ya :D Asgari ücretin 1/13 ünü istiyorlar 3 mbit için :cursing:

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bağlantı hızı önemli bence yanlışlar var mesela fiber altyapı ve 1 mbit için kim ne kadar ödüyor....

FTimurlenk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bi bluray film indirince düşen internet hızı mükemmel gerçekten :D

Liquido

Doçent
Reaksiyon puanı
14
Akk olayını bir kaldırsalar çok iyi olacakta kaldıran yok

tolga9009

Doçent
Reaksiyon puanı
0
keske akk olayı kalksa cok guzel olacak ama yapan yok acaba gelismis ulkelerde akk var mi dogrusu cok merak ediyorum:yes:

li10sKing

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Türkiye'de hız %56 artmış ama bizim evde yüzde 300 azalma var ne yapacağız :D

Reaksiyon puanı
16,128
birde 03 gibi modeme restart yaptırmasalar iyi olur...

SonKraL

Doçent
Reaksiyon puanı
4
16 Mbps Hız 50 gbtı geçinnce 3 mbpsye düşürülüyor ve marifetmiş gibi ay sonunda 60 liralık fatura ödetiliyor..Gelişmiş Ülkelerde Adamlar 100 mbpsden aşağı hız vermiyorlar akk yok üstelik 30 tlye veriyorlar bunu bahsettiğim ülke rusya arkadaşım orda yaşıyor kendi anlattı bana bunu türkiyedeydi daha önceden şimdi mantıklı düşünürsek 100 mbps akksız 30 tl . 16 mbps 50 gb akklı 60 tl sizcede adaletsizlik yokmu? Gelişmiş ülke yolunda emin adımlarla ilerliyoruz diyorlar sağda solda bumu gelişmiş halimiz internetimiz bile böyle vasat hallerdeyken?

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
16 Mbps Hız 50 gbtı geçinnce 3 mbpsye düşürülüyor ve marifetmiş gibi ay sonunda 60 liralık fatura ödetiliyor..Gelişmiş Ülkelerde Adamlar 100 mbpsden aşağı hız vermiyorlar akk yok üstelik 30 tlye veriyorlar bunu bahsettiğim ülke rusya arkadaşım orda yaşıyor kendi anlattı bana bunu türkiyedeydi daha önceden şimdi mantıklı düşünürsek 100 mbps akksız 30 tl . 16 mbps 50 gb akklı 60 tl sizcede adaletsizlik yokmu? Gelişmiş ülke yolunda emin adımlarla ilerliyoruz diyorlar sağda solda bumu gelişmiş halimiz internetimiz bile böyle vasat hallerdeyken?

Güzel kardeşim sen neyden bahsediyorsun ? Ben Tekirdağ sarayda oturuyorum ve babam müteahhit apartman yaptık ve en üstünde bizim dairemiz var. Ve Şehrin merkezinde olmamamıza rağmen eve interneti bırak , telefon bile bağlatamıyoruz. ( Zaten telefon hattı olmayınca internet bağlanmıyor ) Düşün yani. Sen gelmiş hızdan falan bahsediyorsun. Daha 3 mbit lik internet bile bağlanılmayan binlerce ev var. Yani diyeceğim oki Türkiyede çalışmayan belediye çok belediye başkanına gidiyoruz bu ne rezilliktir diye eve internet bile bağlatamıyoruz bir çare bulun diyoruz , beğenmiyorsan başka yerde otur diyor. Varmı böyle birşey ya ?

Ya uzun lafın kısası haline şükret ;)

Aedon

Profesör
Reaksiyon puanı
330
[MENTION=405855]KatyPerry[/MENTION] Turkcell de ve TTNET'e yalın net gibi bişey vardı telefon olmadan çekiyolardı. Bi araştır istersen

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
İşin özeti Türkiye'de aslında internet yok.
Olay hızdan ibaret değil.

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
[MENTION=405855]KatyPerry[/MENTION] Turkcell de ve TTNET'e yalın net gibi bişey vardı telefon olmadan çekiyolardı. Bi araştır istersen
Arastirmadimmi saniyorsunuz. Yalin internet sadece telefon olmadan baglanilabilen internet. Bizim binada telefon alt yapisi yok. Yani sokaklarda telefon kulubesi olurya ondan yok iste yani ttnetin yaptigi bi ayip degil bu belediyenin yaptigi ayip. Bakarsiniz tekirdag hangi belediye olduguna. Lanet olsun diyorum baska birsey demiyorum...

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Belediye binasının tam karşısında binamız :) Yani tam merkezdeyiz düşün :)

Abi yanlış anlamada siz köyde falan mı yaşıyorsunuzda merkezde telefon şeysi yok. Bizim burada en kuytu yerde bile var ev telefonu.

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Belediye binasının tam karşısında binamız :) Yani tam merkezdeyiz düşün :)

Bu aslında soruma tam bir yanıt değil ama =) varsa, Türk Telekom'la görüşün. Telefon kutusu kurulumu belediyenin sorumluluğu değildir, tüm altyapı Tekirdağ Belediyesinin rakibi olan parti tarafından Türk Telekom adındaki özel bir şirkete satıldı. Sorumluluk onlarda, devlette veya belediyede değil. :)

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Bu aslında soruma tam bir yanıt değil ama =) varsa, Türk Telekom'la görüşün. Telefon kutusu kurulumu belediyenin sorumluluğu değildir, tüm altyapı Tekirdağ Belediyesinin rakibi olan parti tarafından Türk Telekom adındaki özel bir şirkete satıldı. Sorumluluk onlarda, devlette veya belediyede değil. :)
Bu söylediğim asıl tam soruna fazlasıyla cevaptır kardeşim. Benim babam müteahhit ve şuana kadar istanbulda kaçtane bina yaptı + tekirdağ merkezde yaptı hiçbir sorun olmadı bu alt yapı konusunda. Ama saray ilçesinde çok sorun oldu.
Yani demek isterimki adam bu işte TECRÜBELİ onun aklına gelmedide sizinmi aklınıza geliyor böyle fikirler ?
Şimdi birşey söylemek isterdim ama dediğim yerde yaşamadığınız için bilginiz yok sizide anlıyorum garip geliyor haliyle. Telefon kutusu kurulum tabiki Türk telekomun ama telefon kutusunu kurulumunu yapacak alt yapıyı belediyeler yapar. Alt yapı olmadığı sürece sen nasıl telefon kutusu koyacaksın ?

Yani bu şey gibi ortada yol yok siz bana ferrari alın kullanın diyorsunuz. Yolu kim yapacak ? Belediye. Siz bana diyorsunuzki Ferrari firmasıyla görüşün onlar yolu yapsın. :)

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bu söylediğim asıl tam soruna fazlasıyla cevaptır kardeşim. Benim babam müteahhit ve şuana kadar istanbulda kaçtane bina yaptı + tekirdağ merkezde yaptı hiçbir sorun olmadı bu alt yapı konusunda. Ama saray ilçesinde çok sorun oldu.
Yani demek isterimki adam bu işte TECRÜBELİ onun aklına gelmedide sizinmi aklınıza geliyor böyle fikirler ?
Şimdi birşey söylemek isterdim ama dediğim yerde yaşamadığınız için bilginiz yok sizide anlıyorum garip geliyor haliyle. Telefon kutusu kurulum tabiki Türk telekomun ama telefon kutusunu kurulumunu yapacak alt yapıyı belediyeler yapar. Alt yapı olmadığı sürece sen nasıl telefon kutusu koyacaksın ?

Yani bu şey gibi ortada yol yok siz bana ferrari alın kullanın diyorsunuz. Yolu kim yapacak ? Belediye. Siz bana diyorsunuzki Ferrari firmasıyla görüşün onlar yolu yapsın. :)

Ben Saray doğumluyum, sanırım size garip geliyor kısmını kapatabilirsin değil mi artık? :)
Babanızın mesleği ve sorun yaşamaması da bununla ilgil bir gösterge değil. Mesleki tecrübesini bilmiyorum, iyidir kötüdür demek benim haddime değil. Ancak benim dışarıdan birisi olarak bu konudaki fikrim, bu tarz altyapı işlemlerinin bina inşaatından önce halledilmesi gerektiğidir. Türkiye'de hiç bir iş böyle yürümüyor derseniz, bir şey diyemem. Dediğim gibi dışarıdan biri olarak yorumum bu sadece.

Ayrıca hayır, Türkiye Cumhuriyeti'nde tüm telekomünikasyon altyapıları

1. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
2. Türk Telekom A.Ş

sorumluluğundadır. Yeni inşa edilen binaya telefon hattı çekilmesi (yani oraya kutu gelmesi ve haberleşme portlarının dağıtılması) Türk Telekom'un çalışma alanıdır.

Doğru yere ateş edip probleminizi çözmenizi istiyorum. Derdim bu, başka bişey değil. Eğer Türk Telekom Belediye'den bir şey bekliyorsa, işte o zaman sorduğum imar/iskan konusuyla ilgili bir problem vardır.

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Ben Saray doğumluyum, sanırım size garip geliyor kısmını kapatabilirsin değil mi artık? :)
Babanızın mesleği ve sorun yaşamaması da bununla ilgil bir gösterge değil. Mesleki tecrübesini bilmiyorum, iyidir kötüdür demek benim haddime değil. Ancak benim dışarıdan birisi olarak bu konudaki fikrim, bu tarz altyapı işlemlerinin bina inşaatından önce halledilmesi gerektiğidir. Türkiye'de hiç bir iş böyle yürümüyor derseniz, bir şey diyemem. Dediğim gibi dışarıdan biri olarak yorumum bu sadece.

Ayrıca hayır, Türkiye Cumhuriyeti'nde tüm telekomünikasyon altyapıları

1. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
2. Türk Telekom A.Ş

sorumluluğundadır. Yeni inşa edilen binaya telefon hattı çekilmesi (yani oraya kutu gelmesi ve haberleşme portlarının dağıtılması) Türk Telekom'un çalışma alanıdır.

Doğru yere ateş edip probleminizi çözmenizi istiyorum. Derdim bu, başka bişey değil. Eğer Türk Telekom Belediye'den bir şey bekliyorsa, işte o zaman sorduğum imar/iskan konusuyla ilgili bir problem vardır.
Bak şimdi kardeşim. Saray doğumlu olman pek birşeyi değiştirmez. Hiç şuana kadar inşaat işiyle ilgilendinmi ? Biz ilgileniyoruz. Şuanda saray ilçesinde çoğu yeni yapılan evlerin %99 unda bu sorun var. Eski evlerde telefon altyapısı var telefon ve internet bağlanabiliyor. Ama 4 mbite kadar bağlanıyor. Çünkü altyapılar bakır kablo ve çok eski altyapılar ( Sanırsam ta Cumhuriyet döneminden kalma ) Saraylı olduğun için bilmen lazım telefon direklerinin nekadar eski olduğunu.. Bizim yaptığımız bina biteli 2 sene oluyor . Ve gitmediğimiz , görüşmediğimiz yer kalmadı bu sorun ile alakalı. Hiçbir çözüm bulunamıyor. Türk telekom da bize diyorki biz telefon bağlayacağız size ama alt yapı olmadığı için bağlayamıyoruz yani belediyenin yapması gerektiğini söylüyor. Yani bunu bilgili insanlar söylüyorsa bu bilgiye neden yanlış diyip kendi yorumunuzla birşeyler ispatlamaya çalışıyorsunuz onu anlamıyorum.... Yada belediyeyi mi savunmak istiyorsunuz onuda anlamadım.

Sadece internet sorun değil burada, yollar paramparça , heryer çöp , her sokakta en az 10 tane köpek ? Belediyenin borcu olmuş eski para ile 90 Trilyon. Ama ortada hizmet denilen birşey yok.

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bak şimdi kardeşim. Saray doğumlu olman pek birşeyi değiştirmez. Hiç şuana kadar inşaat işiyle ilgilendinmi ? Biz ilgileniyoruz. Şuanda saray ilçesinde çoğu yeni yapılan evlerin %99 unda bu sorun var. Eski evlerde telefon altyapısı var telefon ve internet bağlanabiliyor. Ama 4 mbite kadar bağlanıyor. Çünkü altyapılar bakır kablo ve çok eski altyapılar ( Sanırsam ta Cumhuriyet döneminden kalma ) Saraylı olduğun için bilmen lazım telefon direklerinin nekadar eski olduğunu.. Bizim yaptığımız bina biteli 2 sene oluyor . Ve gitmediğimiz , görüşmediğimiz yer kalmadı bu sorun ile alakalı. Hiçbir çözüm bulunamıyor. Türk telekom da bize diyorki biz telefon bağlayacağız size ama alt yapı olmadığı için bağlayamıyoruz yani belediyenin yapması gerektiğini söylüyor. Yani bunu bilgili insanlar söylüyorsa bu bilgiye neden yanlış diyip kendi yorumunuzla birşeyler ispatlamaya çalışıyorsunuz onu anlamıyorum.... Yada belediyeyi mi savunmak istiyorsunuz onuda anlamadım.

Sadece internet sorun değil burada, yollar paramparça , heryer çöp , her sokakta en az 10 tane köpek ? Belediyenin borcu olmuş eski para ile 90 Trilyon. Ama ortada hizmet denilen birşey yok.

Altyapı yok ne demekmiş onu sordunuz mu Telekom'a? Bana ne belediyeden neden savunayım belediyeyi?
Belediye Başkanlığı binasının karşısında altyapı olmadığına inanıyorsanız bir şey diyemem, ama şunu söyleyeyim size, altyapı Belediyenin sorumluluğunda değil.

Türkiye'de çok bilinen bişeydir, siyasi çekişme nedeniyle rakip partinin belediyelerine iş yapmaması diğer "yandaş" kurumların veya şirketlerin. İnşaat işinde bu kadar tecrübeli olmanıza rağmen bunu bilmiyormuş gibi, Türk Telekom gibi bir firmanın söylediklerine "bilgili insanlar söylüyor" diyerek inanmanız bana garip geldi.
Yorum yaptığımı zannediyorsan şununla noktayı koyayım.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, başka 2 Büyükşehir Belediyesi daha, İstanbul'da 2 tane ilçe belediyesi ve bir kaç ilde daha ilçe belediyeleri; bu belediyelerin A'dan Z'ye bütün yaptıkları işlemler, sorumluluk alanları, çalışan kaynakları gibi işlerin tasarlandığı yazılımla çalışıyorum ben. Tüm modellemeleri ben yapıyorum.
ve bu hatları çekmek belediyenin sorumluluğunda de-ğil. tatmin oldun mu şimdi? ben buyum şuyum diye yazmam gerekiyormuş anlaşılan da...

SonKraL

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Güzel kardeşim sen neyden bahsediyorsun ? Ben Tekirdağ sarayda oturuyorum ve babam müteahhit apartman yaptık ve en üstünde bizim dairemiz var. Ve Şehrin merkezinde olmamamıza rağmen eve interneti bırak , telefon bile bağlatamıyoruz. ( Zaten telefon hattı olmayınca internet bağlanmıyor ) Düşün yani. Sen gelmiş hızdan falan bahsediyorsun. Daha 3 mbit lik internet bile bağlanılmayan binlerce ev var. Yani diyeceğim oki Türkiyede çalışmayan belediye çok belediye başkanına gidiyoruz bu ne rezilliktir diye eve internet bile bağlatamıyoruz bir çare bulun diyoruz , beğenmiyorsan başka yerde otur diyor. Varmı böyle birşey ya ?

Ya uzun lafın kısası haline şükret ;)

O sizin sorununuz arkadaşım ben varya kayserinin bir ilçesine bağlı 3 bin kişinin kaldığı köy gibi bir yere gittim orda bile 8 mbps hızında net veriyor ttnet anlayacağın net her halukarda var arada 1 kopma olsada hava şartları kötü olunca genede kullanılıyor tekirdağ merkezde yeni yapılmış apartmana değil net telefon bağlatamıyorsanız adam koca binayı dikerken aklınız nerdeydi diye sorarlar adama belediye başkanının veya belediyenin yapacağı birşey yok telefon olayı superonline,turk telekom,turkcell gibi özel şirketlere bağlı çalışır hangisini bağlatırsanız ondan kullanırsınız hata apartmanı dikerken yapılmış ben napabilirim..çok sorun ediyorsanız başka evde oturun koca tekirdağda oturcak ev kıtlığımı var telefon hattı ve interneti olan 1 tanemi apartman yok arkadaşım?

Reaksiyon puanı
16,128

telekom'un işi o telefon altyapısını kurma belediye'nin değil.