Başkasına ait hattı kullanıyorsanız, 1 Ekim'e kadar hattı üzerinize alın! (Açık Hat)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
telefon.jpg

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmadan başkalarının adına açılmış cep telefonu hatlarını kullananlara, kullandıkları hatları üzerlerine almaları için 1 Ekim 2013'e kadar süre verildiğini açıkladı.

BTK, 'Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' konulu düzenlemenin hayata geçirildiği geçtiğimiz eylül ayından buyana toplam 666 bin 748 abonenin, kullandığı cep telefonu hattını üzerine kaydettirdiğini bildirdi. Aboneliğin güncelleştirilmesi konusunda bir açıklama yapan BTK, başkalarına ait cep telefonu hatlarını kullananların 1 Ekim 2013 tarihine kadar ilgili GSM işletmecisine başvurup taahhütname imzalayarak, kullandıkları hattı kendi adlarına ücretsiz kaydettirebilme imkanına kavuştuğunu duyurdu. Açıklamada, "Halihazırda, Haziran 2013 tarihi itibariyle kullandıkları hatları üzerine alan tüketici sayısı 666 bin 748 kişiye ulaşmıştır. Danıştay 13'üncü Dairesi'nin 9 Mayıs 2013 tarihinde 'Kararı ile Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' başlıklı düzenlemenin, 'Kullanıcıların hatları kendi üzerlerine kaydettirebilmeleri için gerekli vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler işletmeciler tarafından karşılanır' hükmünün yürütmesini durdurmuştu. Düzenlemenin diğer hükümleri yürürlükte olup, aboneler 1 Ekim 2013 tarihine kadar kullanmakta oldukları hatları üzerlerine kaydettirmek amacıyla ilgili işletmeciler ile abonelik sözleşmesi imzalayabilme hakları bulunmaktadır. Abonelik sözleşmesinin akdedilmesi ile birlikte mevcut SİM kullanılmaya devam edilir. Söz konusu hatların eski abonelerinin yapılan işleme 1 Ekim 2014 tarihine kadar itiraz hakları mevcuttur." denildi.

İTİRAZ ETMEYEN ABONENİN HAKKI DÜŞÜYOR

Gerçek kişi eski abonelerin itirazlarını T.C. kimlik numaraları ile resmi kimlik belgelerini ibraz etmek suretiyle yazılı dilekçe ile gerçekleştirebileceklerinin vurgulandığı açıklamada, tüzel kişi eski abonelerin itirazlarını ise vergi levhası ibraz etmek suretiyle yazılı dilekçe ile gerçekleştirebilecekleri belirtildi. Süresinde itiraz etmeyen eski abonenin hakkının düştüğünün dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Eski abonenin süresinde ve geçerli şekilde itiraz etmesi halinde hat yeniden eski abone adına kaydedilir. Hattın eski abone adına yeniden kaydedilmesiyle kullanıcı ile imzalanmış olan abonelik sözleşmesi feshedilmiş sayılır. Kullanıcıların hatları kendi üzerlerine kaydettirebilmeleri için gerekli vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler işletmeciler tarafından karşılanır. Mobil telefon hizmeti sunan işletmeciler bu madde hükmünün suistimal edilmemesine yönelik olarak gerekli teknik ve idari tedbirleri alırlar. İşletmeciler bu madde hükmü hakkında abonelerini uygun yöntemler ile bilgilendirebilir."

Cihan - Zaman

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Hattın numarasına göre mi yapacağız bu işi yoksa taşındığı yere mi?

536 - Avea, turkcelle mi gideceğim aveaya mı, ikisi birbirine yollayıp durdular.

ArF_GLR

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şimdi üzerime alsam hattı ücretli mi değil mi anlamadım. ??

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Şimdi üzerime alsam hattı ücretli mi değil mi anlamadım. ??

BTK, başkalarına ait cep telefonu hatlarını kullananların 1 Ekim 2013 tarihine kadar ilgili GSM işletmecisine başvurup taahhütname imzalayarak, kullandıkları hattı kendi adlarına ücretsiz kaydettirebilme imkanına kavuştuğunu duyurdu

Açıklamada ücretsiz deniliyor. Kayıt esnasında şebekelerin oyunlarına gelmemek lazım.

ArF_GLR

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Danıştay 13'üncü Dairesi'nin 9 Mayıs 2013 tarihinde 'Kararı ile Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' başlıklı düzenlemenin, 'Kullanıcıların hatları kendi üzerlerine kaydettirebilmeleri için gerekli vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler işletmeciler tarafından karşılanır' hükmünün yürütmesini durdurmuştu.

diyor ???

amidi

Doçent
Reaksiyon puanı
8
Ben bu yolu kullandım aman dikkat genelde söylemiyorlar bu şekil ücretsiz taşımalarda hattın her nekadar yasal sahibi olsanızda 01.10.2014 tarihine kadar hattı başka bir operatöre taşıyamıyorsunuz ben bu şekil ücretsiz taşıdım bana üç ayda operatör değiştirirsin dediler sonrası buradan okuyabilirsiniz...
En son Babam tekrardan geldi itiraz etti hattı kendi üzerine aldı ve ben ondan sonra bu sefer ücretli devir yaptım bunun içinde bir ton vergi bilmem ne ödedim tekrardan 90 gün beklemem gerekiyor ki hattı başka bir operatöre taşıyabileyim...

ahmtyks

Asistan
Reaksiyon puanı
2
başta 3 aydı sonra şikayet edenler olmuş 1 yıla çıkardılar

hattı ücretsiz üsstünüze alabilirsiniz ancak bayilerdeki müdürler bazen operatörden habersiz para alabiliyor öyle bir durumda ya direk söylerken "yasa varmış hattın sahibi olmadan ücretsiz üstümüze alabiliyormuşuz bunun için geldik" demelisiniz yasa diyince para almazlar, yada tamam öyleyse deyip çıkın ordan turkcell(mesela)i arayın ordaki bayinin tabelasındaki adını verin turkcelle onlar arayıp hemen uyarırlar içeri girdiğinizde hemen işleminizi yaparlar veya vodafone veya avea

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadaşlar benim avea faturalı hattımı haziran ayında avea bayiisine giderek annemin üzerine devrettik, ben herhangi bir şey imzalamadım. Annem kimlik fotokopisini vererek ve abonelik sözleşmesini imzalayarak hattı üzerine aldı..Herhangi bir devir ücreti alınmadı..

Sorularım şunlar;

- Başlıktaki yazıda bir taahhütnamenin imzalanması gerektiği söyleniyor ama abonelik sözleşmesi dışında herhangi birşeye imza atılmadı ?? Bayi ayrıca bir taahhütname imzalatmadı... bi sorun çıkar mı sizce ??

- Yine başlıktaki yazıda yeni hat tesisi vergisi, harcı vs gibi paraların gsm firması tarafından ödenmesi kararı Danıştay tarafından durdurulduğu söyleniyor, ama anneme gelen iki faturada da herhangi bir yeni hat vergi vs parası faturalandırılmamış, acaba gözden mi kaçmış ?? sonrasında ek ücret çıkartabilirler mi ??

cevap için şimdidden teşekkür ederim

FY2005

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8
Alamıyorum maalesef. Hattı turkcell'den vodafone'a taşımıştım. Kendi üstüme alabilmem için tekrar turkcell'e taşımam gerektiğini söylüyorlar. Böyle bir saçmalık olamaz...

FY2005

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8
Gece gaza geldim BTK'ya mail attım, sabah cevaplamışlar hemen. Ve harbiden de olmuyormuş...

Sayın ... ...

Numaralandırma Yönetmeliği uyarınca, abonenin taşımış olduğu numarayı devretmek istemesi, bir başka deyişle söz konusu numaranın abone için artık bir önemi kalmaması durumunda, abonelik sözleşmesinin feshedilmesini müteakiben anılan numaranın tahsisli olduğu işletmeciye iade edilmesi gerekmektedir. Yani taşınan numaranın alıcı işletmecide bir başkasına devri mümkün bulunmamaktadır.

Bilgilerinizi rica ederiz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Tüketici ile İlişkiler Müdürlüğü

S

SDN Okuru

SDN Okuru
" Aboneliğin güncelleştirilmesi konusunda bir açıklama yapan BTK, başkalarına ait cep telefonu hatlarını kullananların 1 Ekim 2013 tarihine kadar ilgili GSM işletmecisine başvurup taahhütname imzalayarak....."

Arkadaşlar bu taahütname nedir bilen var mı ? ben bir yakınımın avea hattını üzerime aldım ama abonelik sözleşmesi dışında ek bir taahhütname imzalamadım..ama yukarıda taahhütnameden bahsediyor !

Kullandığı hattı üzerine devralırken abonelik sözleşmesi dışında bir şey imzalayan var mı...

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Türkcell 02.08.203 tarihinden itibaren bu işlemden ücret almaya başladı bilginize..

S

SDN Okuru

SDN Okuru
" Aboneliğin güncelleştirilmesi konusunda bir açıklama yapan BTK, başkalarına ait cep telefonu hatlarını kullananların 1 Ekim 2013 tarihine kadar ilgili GSM işletmecisine başvurup taahhütname imzalayarak....."

Arkadaşlar bu taahütname nedir bilen var mı ? ben bir yakınımın avea hattını üzerime aldım ama abonelik sözleşmesi dışında ek bir taahhütname imzalamadım..ama yukarıda taahhütnameden bahsediyor !

Kullandığı hattı üzerine devralırken abonelik sözleşmesi dışında bir şey imzalayan var mı...

Ben de eşimin üzerine olan faturalı avea hattımı 1,5 ay önce üzerime devralmıştım. kimlik fotokopisi verdim ve abonelik sözleşmesini imzaladım. Bunun dışında ek bir taahhütname imzalamadım.

sizin bu sorunuzdan sonra devri yapan avea bayiine sordum bu ek taahhütname işini, çalışanlardan biri gerek yok derken diğeri "aa siz bunu imzalamadınız mı" dedi...Aynı yerde çalışanlar dahi farklı şeyler diyor..

Peki dedim bu taahhütnameyi imzalamadığım için devir iptal olur mu dedim, bir şey olmaz dediler. Açıkçası pek de bildiklerini sanmıyorum...Şimdi bi problem çıkarsa o zaman güzel bir kavga edecen bunlarla...

Avea devri yapıp ayrıca taahhütname imzalayan var mı arkadaşlar yoksa hakkaten gerek yok mu ????

Not: 3 ağustos itibariyle artık tüm devir işlemleri paralı olmuş bu arada, hem devir ücreti alınacakmış hem de yeni hat vergisi alınacakmış...bilginize...

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
238534.jpg

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "açık hat" kullanıcılarına tanınan sürenin 1 Ekim'de sona ereceğini belirterek, "Şu ana kadar 2,4 milyon civarında sorgulama yapıldı, 700 binden fazla kişi hattı kendi üzerine aldı ya da kendi üzerine görülen hattı devretti" dedi.

Acarer, yaptığı açıklamada, "mobil telefon hattını kullanan ile üzerine kayıtlı olan kişilerin farklı olması" diye tanımlanan "açık hat" kullanıcılarına yönelik 1 Ekim 2012'de gerçekleştirilen düzenleme için bir yıllık süre belirlendiğini hatırlattı.

Söz konusu düzenlemenin, ön ödemeli hatlar için çok önemli olduğunu vurgulayan Acarer, "Bu hatların oranı da toplam abone sayısı içinde yüzde 60 civarında. Yani her 100 mobil abonenin 60'ı ön ödemeli hat kullanıyor. Bu, son yıllarda faturalı hatlara doğru değişmeye başladı ama yine de yarısından çoğu ön ödemeli" ifadesini kullandı.

Açık hat sorununun 5-6 yıl öncesinden geldiğini anlatan Acarer, başka kişilerin adı kullanılarak onlar adına hatlar açıldığına dikkati çekti.

Bu durumun masumane olabileceği gibi art niyetli gerekçelerden de kaynaklanabileceğini dile getiren Acarer, şöyle konuştu:

"Neticede çok ciddi bir tüketici mağduriyetleriyle karşılaşılabilmesi söz konusu. Ben sizin hattınızı kullanıyorsam, usulsüz, kanun dışı işlemler yapıyorsam ve bu doğrultuda kanuni olarak da dinleniyorsam buradaki muhatap siz oluyorsunuz, yani hattın sahibi oluyor. Hattın sahibi mağdur duruma düşüyor. Bu nedenle geçen sene yaptığımız düzenlemeyle 1 Ekim 2012'den itibaren bir yılık süre verdik ve dedik ki 'Herkes web sayfamıza girsin, kullanıcı kimliğiyle orada üzerinde kayıtlı ne kadar hat varsa görsün.' Şu ana kadar 2,4 milyon civarında sorgulama yapıldı, 700 binden fazla kişi hattı kendi üzerine aldı ya da kendi üzerine görülen hattı devretti. Süre 1 Ekim 2013'te dolacak. Bu nedenle mobil telefon kullanıcıları, 1 Ekim'e kadar üzerlerine kayıtlı farklı bir hat olup olmadığını kontrol etsin."

- Açık hat sorunu

"Mobil telefon hattını kullanan kişi ile hattın üzerine kayıtlı kişinin farklı olduğu hatlar", açık hat olarak ifade ediliyor.

Bazı bayiler, hat açtırılması için gerekli kimlik bilgi ve belgelerini aldıkları vatandaşların üzerlerine onların haberi olmadan birden fazla abonelik yapabiliyor. Bu vatandaşların haberdar olmadığı hatlar, başka kişiler tarafından kullanılabiliyor.

Vatandaşlar, bu hatların üzerine kayıtlı olduğunu, hat ile ilgili bir sorun çıktığında öğrenebiliyor hatta hiç kullanmadığı, varlığından haberdar bile olmadığı hattın borcundan dolayı haciz işlemleriyle karşılaşabiliyor.

Açık hatlar, yasal telefon dinlemelerini engellemek amacıyla suç örgütleri tarafından da kullanılabiliyor ve üzerine kayıtlı hat olduğundan habersiz vatandaşlar mağdur olabiliyor.

TRT Haber

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Başkaları adına alınmış cep telefonu hatlarını kullananlar için, hatları üzerlerine almaları için tanınan süre 1 Ekim’de doluyor. Hatları kendi adlarına tescil ettirmek isteyen aboneler, GSM şirketlerine başvurduklarında 39 ile 55 lira arasında değişen miktarlarda devir ücreti sürprizi ile karşılaştı

cep-hatti-devrinde-surpriz-ucret--3619947.Jpeg

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmadan başkaları adına açılmış cep telefonu hatlarını kullananlara, bu hatları üzerlerine almaları için 1 yıllık süre tanımıştı.

Başkalarına ait cep telefonu hatlarını kullananların, 1 Ekim 2013’e kadar ilgili GSM işletmecisine başvurup taahhütname imzalayacağı, kullandıkları hattı herhangi bir ücret ödemeden kendi adlarına kaydettirebileceği bildirilmişti.

Yargı kararı var

Kullanıcıların hatları kendi üzerlerine kaydettirebilmeleri için gerekli vergi ve harç gibi masrafların, GSM işletmecileri tarafından karşılanacağı ifade edilmişti.

Süre bitimine günler kala GSM şirketlerine başvuranlar, devir masrafı sürprizi ile karşılaştı. Daha çok anne-baba gibi yakın akrabaları adına olan hattını kendi adına geçirmek isteyen vatandaşlardan 39 ile 55 lira arasında değişen miktarlarda ücret istendi.

Devir ücretlerinin vatandaşlardan alınmasına yargıdan gelen yürütmeyi durdurma kararının neden olduğu ortaya çıktı. Danıştay 13. Dairesi’nin, 9 Mayıs’ta düzenlemeyle ilgili “Kullanıcıların hatları kendi üzerlerine kaydettirebilmeleri için gerekli vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler işletmeciler tarafından karşılanır” hükmünün yürütmesini durdurduğu belirtildi.

Milliyet

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Hayatini kaybeden aile yakinlari uzerine kayitli olan hatlari kullanan bir cok kisi var onlarin durumu ne olacak ?

FY2005

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8
Bildiğim kadarıyla hattı kendi üzerinize almak için hat sahibinin belgesine ihtiyacınız yok. Gidiyorsunuz kendi üstünüze alıyorsunuz. Eski sahibine de 1 yıl süreli itiraz hakkı veriyorlar.

Hayatini kaybeden aile yakinlari uzerine kayitli olan hatlari kullanan bir cok kisi var onlarin durumu ne olacak ?

Mg.

Profesör
Reaksiyon puanı
24
avea (faturasız) hattımı 5 tl işlem ücretim ödeyerek üzerime taşıdım. faturalı hatlarda 40, 50, 70 gibi uçuk fiyat söylediler

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Son 5 gün.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
ben şimdi arkadaşın adına bir hat kullanıyorum. bunu kendi üstüme almam mı gerekiyor şimdi? arkadaş da askerde.. onun kimlik fotokopisini falan alamam yani.. hattım vodafone, sorun çıkartırlar mı? bir de almazsak ne olur acep

kullanıcı adımı hatırlayamadım, kendi bilgisayarımda otomatik kayıtlıydı, misafir olarak yazdık kusura bakmayın :D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bir sorum olacak hat bayilikleri verdğimiz kmlik fotokopıyle ve tc numaralarıyla bzden habersz bızım adımıza başkasına hat çıakarabilirmi ?

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Süre 1 yıl daha uzatıldı. (1 Ekim 2014)

Lee Tai

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Başkasına ait hattı kullandığımızı nerden anlıyıcaklar ?