Hastası ölen doktorlar meslekten men edilecek

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
263
2 hastanın ölümüne neden olan doktorun meslekten atılmasını öngören teklife TTB tepkili: Bu uygulama başlarsa kimse riskli ameliyatları almaz.


170520132056037853620_2.jpg


Ak Parti tarafından TBMM’ye kanun teklifinde yer alan doktorlarla ilgili düzenleme tıp camiasını karıştırdı. 5 yıl içinde 2 hastanın ölümüne neden olan doktorların meslekten atılmasını öngören düzenlemeye Türk Tabipler Birliği (TTB) tepki gösterdi.


TTB Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan: “Hekimlerin, bazen iki, bazen de daha fazla hastasını maalesef ki kaybetme riski söz konusudur. Bir doktoru sadece ölen hastasından sorumlu tutarak, değerlendirme yapmak doğru olmaz. Şayet hekim mesleğini ihmal etmiş, bu durum mahkeme tarafından sonuca bağlanmışsa meslekten men cezası gündeme gelir. Yeni düzenleme defansif tıbbi uygulamaları gündeme getirir. Hekimler, ameliyatlara girmekten korkar hale gelir. ”


AİHM’ye gideriz


TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan: “Yanlış yapan hekimler sonuna kadar soruşturulmalıdır. Ancak bunun kararını siyasi bir makam olan Sağlık Bakanlığı değil, meslek örgütleri belirlemelidir. Tüm yasal itirazlarımızı yapar, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideriz. 5 yılda 2 hastasını kaybeden doktorun meslekten atılması sadece doktorlara değil hastalara da büyük zarar getirir. Tüm sorumluluğu doktora yüklerseniz hekimler zor ameliyatlara girmekten çekinir. Bu durumda hastayı tedavi edecek hekim bulamazsınız.”


YENİ YASA NE GETİRİYOR?


Hastasını hafif engelli durumuna düşüren doktora 3 aydan 1 yıla kadar meslekten men cezası verilecek. Bu tekrar ederse ceza 2 katına çıkacak. Hastasını ağır engelli durumuna düşüren veya ölümüne neden olan doktor 3 yıla kadar ceza alacak. Aynı fiilin 5 yıl içinde tekrarlanırsa doktor meslekten atılacak.

Kaynak
 

rohirrim

Profesör
Katılım
21 Kasım 2008
Mesajlar
1,359
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
böyle saçma bir yasa tararısı da ancak okumamış ama parası olan bilgisiz insanların milletvekili olduğu böylesi bir ülkede olabilirdi zaten...
 

mei

Profesör
Katılım
26 Mart 2009
Mesajlar
1,856
Reaksiyon puanı
36
Puanları
228
şöyle bir teklif hangi mantık çerçevesi içinde verilmiş acaba
 

Usui Takumi

Profesör
Katılım
10 Temmuz 2011
Mesajlar
3,551
Reaksiyon puanı
1,177
Puanları
293
sanki adamın ölüp ölmemesi doktorun elinde zır cahil olmayagörsün insan işte.
 

ByEGT

Profesör
Katılım
26 Kasım 2009
Mesajlar
3,025
Reaksiyon puanı
15
Puanları
218
Riskli ameliyatı yapacak doktor bulmak zaten zorken bu tam bir saçmalık.
 

mustang

Dekan
Katılım
30 Ekim 2008
Mesajlar
8,663
Reaksiyon puanı
34
Puanları
228
Bu kafayla Doktorda bulamayız yakında.
 

21olcaybaba21

Doçent
Katılım
25 Temmuz 2012
Mesajlar
811
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
lan bu ne saçma yasa hangi doktor mal ki meslekten men edilceğini bildiği halde ameliyata girer türkiyede tıp çöküşe geçer resmen saçmalıyo bu milletvekilleri
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
263
orta yol bulunmalı para için ameliyat yapan doktor da kalmamalı zorlu ameliyata giremeyecek durumda doktor da bırakılmamalı.
 

ssslytherin

Asistan
Katılım
3 Nisan 2012
Mesajlar
265
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
"Hastası ölen" ile "hastasının ölmüne neden olan" tabirleri arasında dağlar kadar fark var. Mesela daha bu yıl benim dedem kanserden ameliyat oldu. Yaşı ileriydi. Doktoru ameliyat olursa masadan bile kalkamayabilir dedi, ama ameliyat olmazsa da 1 hafta sonra su bile içemeyecek duruma gelir dedi. Dedem ameliyat oldu ama ameliyattan sonra çok yaşayamadı. Şimdi biz dedemin vefatını doktorlara bağlayamayız. Ama başka bir ameliyatta hasta "doktor hatası" yüzünden ölmüşse, yani doktor "hastasının ölümüne sebep olmuşsa" uygulama mantıklı. Yapılan yapanın yanına kar kalmalı. İnsan hayatı ucuz olmamalı.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
1,243
Ölme kardeş ne olur ölme, diploma gidecek ölme l*n!

[MENTION=260097]unknownperso[/MENTION] 'nun söylediği gibidir.
 

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
293
Böyle bir şey olmaz ancak eski Çin'de kullanılan bir metot kullanılabilir.

Eski Çin'de doktor hastayı tedavi edemediğinde hasta herhangi bir ücret ödemiyordu.

Günümüzde de bu uygulanmalı, doktorların tedavi edemedikleri hastalar için maaşında kesintiye gidilmeli, hastalar da eğer hastalıkları geçmemişse herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmamalı...
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
"Günümüzde de bu uygulanmalı, doktorların tedavi edemedikleri hastalar için maaşında kesintiye gidilmeli"
iyi güzelde sabah ateşli çocuğunu getiriyorlar.
ateşi düşürüp reçetesini yazıp 3gün daha ateşi olur ilaçları bir hafta kullanın vs vs bilgilendiriyorum.
bu çocuk iyileşmedi,ateşi çıktı diye akşam yada gece yarısı kavgaya geliyorlar.
hastanın yakınlarını sakinleştirip sorgulayınca ilaçları hiç almadıkları ortaya çıkıyor...
bu örnek 1-2-3-5 değil gelenlerin direk yarısı...
buna ne diyeceksiniz arkadaşlar?
yada her yeri ağrıyan,başı ağrıyan teyzelere ablalara?
morfin verseniz dahi hala heryerleri yada başları ağrıyor...
acıları dinmiyor...
ciddi ciddi vergilerimiz bunlara gidiyor...
yetmiyor vergilerimiz üstüne zam...
 

YST

Asistan
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
bu teklif yürürlüğe girerse
Onkoloji bölümünün kapatılması 5 hafta bile sürmez ne yazık ki :s
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
218
Yaş
38
Yazık sadece Yazık diyorum..
 

goodtornado

Profesör
Katılım
6 Temmuz 2012
Mesajlar
1,546
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Bu konuda roman yazdim desem yeridir. Turkiye saglik sektoru konusunda malesef standartlarin altinda. Doktor hasta icin var, hasta doktor icin degil. Her isin riskleri mevcuttur. Her hasta bilincli degil ama her doktor bilinclidir. Ben lise sonda doktora gittim, sorunumu soyledim, ayrintili bir sekilde anlattim, bana hic bir seyin yok dedi. Onlarca doktor gezdim. Bir seyin yok dediler, iki sene sonra da kanser teshis edildi. O da sans eseri. Kanser baslangici oldugu icin ucuz yirttik. Bu olaylar 4 sene icinde oldu, vucut sos veriyor, bunu doktora anlatiyorsunuz, doktor bir seyin yok diyor. Idrar kan tahlili veriyor, scanner veya irm diye bir seyden haberi yok. Birinin haberi yok hadi ya digerlerinin de mi haberi olmaz. Bu sorunu bulan malesef Turk bir doktor degil. Ispanyol bir dahiliye doktoru buldu. Kadin bir doktor ama tuttugunu koparan cinsten. Sorun bitecek zannettim ama bitmedi. Emin olmak icin Fransada unlu bir ilac arastirma firmasinda calisan profesore gonderdi beni, o profesor yeni bir tahlil yapma gereksinimi duymadi. Ozellikle de soyledim, tahlil yapmayacak misiniz diye, kan ve diger tahlilleri yapti ama irm ve scanner yaptirmadi. Bir kac ay sonra karin agrilarim artti ve tekrar kadin doktora gittim. Bana tahlil recetesi vermedi bile. Ben scanner recetesi verir misiniz dedim, gerek yok dedi. Bir hafta sonra karin agrilarindan dolayi gecenin ucunde acil servise gittim. Ertesi gune kaldik. Scanner odasi gece kapali. Sabah oldu scanner sonucu cikti, sonuc divertikul. Yillarca cektigim sorun divertikulmus, divertikulun neden olduklari da polip ve kanser baslangici. Once kendime inandim. Ailemde onca akademisyen var ama hikaye. Sabahlara kadar internet sayfalarini karistiriyordum, yabanci doktorlarla bilgi alisverisi yapiyordum. Neyse arastirdim ve divertikul uzerine uzmanlasmis bir dahiliye doktoru buldum. Scanner taramasini gordu ve yuzde yuz ameliyat olacaksin dedi. Durumu ayrintili bir sekilde anlatti. Ayni hastanenin iki farkli dahiliye uzmani ve iki farkli bakis acisi. Biri insani caresizlige surukluyor. Digeri careyi siradanlastirmis. Yani bilim varsa care vardir. Bilmiyorsan baska bir doktora yonlendir. Yok yonlendirmek bir kenara bir seyin yok diyor. Teshis hatasi olan doktorlarin hepsini sikayet ettim. Buradaki fransiz doktoru ve teshis hatasi bulunan bir hastaneye dava actim. Doktorluk meslegi kutsal bir meslektir, riskli meslektir. Bu nedenle yasa hastayi korumaya yoneliktir. Gereklidir. Doktorluk meslekten otedir. Her gune ilk gunku gibi dinamik, ilk ogrencilik gunlerindeki gibi merakli baslamak gerekir. Tip meslegi risklerin en yogun oldugu meslek gruplarindan. Bilgin varsa korkmaya gerek yok. Bilgi yoksa stres vardir.
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Böyle saçma sapan kararlar ancak bizde çıkar devam edin devam edin yakında bu ülkede sağlık biliminide çökertmeye son sürat devam .
 

goodtornado

Profesör
Katılım
6 Temmuz 2012
Mesajlar
1,546
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Bu konuda roman yazdim desem yeridir. Turkiye saglik sektoru konusunda malesef standartlarin altinda. Doktor hasta icin var, hasta doktor icin degil. Her isin riskleri mevcuttur. Her hasta bilincli degil ama her doktor bilinclidir. Ben lise sonda doktora gittim, sorunumu soyledim, ayrintili bir sekilde anlattim, bana hic bir seyin yok dedi. Onlarca doktor gezdim. Bir seyin yok dediler, iki sene sonra da kanser teshis edildi. O da sans eseri. Kanser baslangici oldugu icin ucuz yirttik. Bu olaylar 4 sene icinde oldu, vucut sos veriyor, bunu doktora anlatiyorsunuz, doktor bir seyin yok diyor. Idrar kan tahlili veriyor, scanner veya irm diye bir seyden haberi yok. Birinin haberi yok hadi ya digerlerinin de mi haberi olmaz. Bu sorunu bulan malesef Turk bir doktor degil. Ispanyol bir dahiliye doktoru buldu. Kadin bir doktor ama tuttugunu koparan cinsten. Sorun bitecek zannettim ama bitmedi. Emin olmak icin Fransada unlu bir ilac arastirma firmasinda calisan profesore gonderdi beni, o profesor yeni bir tahlil yapma gereksinimi duymadi. Ozellikle de soyledim, tahlil yapmayacak misiniz diye, kan ve diger tahlilleri yapti ama irm ve scanner yaptirmadi. Bir kac ay sonra karin agrilarim artti ve tekrar kadin doktora gittim. Bana tahlil recetesi vermedi bile. Ben scanner recetesi verir misiniz dedim, gerek yok dedi. Bir hafta sonra karin agrilarindan dolayi gecenin ucunde acil servise gittim. Ertesi gune kaldik. Scanner odasi gece kapali. Sabah oldu scanner sonucu cikti, sonuc divertikul. Yillarca cektigim sorun divertikulmus, divertikulun neden olduklari da polip ve kanser baslangici. Once kendime inandim. Ailemde onca akademisyen var ama hikaye. Sabahlara kadar internet sayfalarini karistiriyordum, yabanci doktorlarla bilgi alisverisi yapiyordum. Neyse arastirdim ve divertikul uzerine uzmanlasmis bir dahiliye doktoru buldum. Scanner taramasini gordu ve yuzde yuz ameliyat olacaksin dedi. Durumu ayrintili bir sekilde anlatti. Ayni hastanenin iki farkli dahiliye uzmani ve iki farkli bakis acisi. Biri insani caresizlige surukluyor. Digeri careyi siradanlastirmis. Yani bilim varsa care vardir. Bilmiyorsan baska bir doktora yonlendir. Yok yonlendirmek bir kenara bir seyin yok diyor. Teshis hatasi olan doktorlarin hepsini sikayet ettim. Buradaki fransiz doktoru ve teshis hatasi bulunan bir hastaneye dava actim. Doktorluk meslegi kutsal bir meslektir, riskli meslektir. Bu nedenle yasa hastayi korumaya yoneliktir. Gereklidir. Doktorluk meslekten otedir. Her gune ilk gunku gibi dinamik, ilk ogrencilik gunlerindeki gibi merakli baslamak gerekir. Tip meslegi risklerin en yogun oldugu meslek gruplarindan. Bilgin varsa korkmaya gerek yok. Bilgi yoksa stres vardir.

Sunu da eklemek istiyorum, doktorlarin en rahat olduklari yer Turkiye, Turkiye ekonomi konusu disinda cogu konuyu Fransadan ornek aliyor, burada tum saglik harcamalari sigorta tarafindan karsilaniyor, ayrica hemen hemen herkesin ek sigortasi mevcut, sigortanin karsilamadigi bazi harcamalari bu ek sigorta karsiliyor, ek sigorta devlet saglik sigortasi gibi standartlasmis durumda. Gittiginiz uzman doktorlar aile doktoruna sesli bilgi gonderiyorlar, fikir alisverisi yapiyorlar, hastanin kayitlari bir veri merkezinde toplaniyor, ayrica sigortanin size vermis oldugu vital denilen saglik sigortasi kartinda toplaniyor, gittiginiz bir hastanede gecirdiginiz sorunlari, hastaneye ne zaman gittiginizi bu chipli karttan gorebiliyorlar. Burada arastirma akademisyenleri ki bu genelde docent ve prof oluyor, bu saglik calisanlari hastanelerde mesai bitiminden sonra private yani ozel hastalarina bakabiliyorlar, bu ozel muayenelerin ucreti 40-60 euro civarinda oluyor, verilen bu ucret ertesi hafta kisinin hesabina geri odeniyor, yani cepten cikan 5 euro civarinda. Devlet hastaneleri randevuyu gec veriyor, 20 gunden 2 ay sonraya kadar olabiliyor bu randevu tarihi, ozel hastanelere veya bir kac doktorun birlesip actigi saglik kabinelerine gitme hakkini kullanarak daha kisa surede hatta ertesi gun bile randevu alabiliyoruz, ben her zaman ozel hastanelere gidiyorum, cunku yeni teknolojiler var, doktor her sey demek degildir, nihayetinde goruntuleme ve tahlil araclari son teknoloji urunler olursa doktorun da isi kolaylasiyor,zaten doktor tahliller veya bu goruntuleme cihazlari disinda karar vermemeli ki bilincli doktorlar vermiyor, direk psikologa gonderiyor :D bilincli bir doktor hastayi mutlaka farkli bir doktora yonlendirmeli, malesef Ingiltereki gittigim iki doktor disinda yonlendirme konusunu uygulayan doktor gormedim, gittigim doktorlar makas parasi adi altinda para istemediler :D Saglik sistemi standartlasmis, profesor de olsa karsisindaki hastayi yarim saat boyunca hic bikmadan dinliyor, bir muayenede bir bucuk saat konusmusuz, buna ragmen fazla para almadi, neyse o. Ozel hastanelerin directorlerina yaptigim bir kac sikayetin geri donusu hemen oldu. Turk oldugum icin irkcilik yapanlarla karsilastim, hepsi layiklarini buldu, bir defasinda gittigim doktor ekografi bile yapmaya tenezzul etmemisti, nerelisin demisti, turkum demistim. baska bir yerde ekografi yaptim ve cikan sonucu o doktorun calistigi hastanenin direktorune gonderdim ve durumu soyledim, kisi ile is akdini fesh ettiler. Kusura bakmasinlar, kesinlikle ayrimcilik yapmam, Turk insani baska ulkelerden gelen insanlara, istisnalar olsa da en guzel misafirperverligi gosteriyorlar, isten uzaklastirilan doktor ermeni asilliymis, bunu da sonradan ogrendim. Enistem Turkiyede bir universitede profesor, bir sozu vardir, oglum profesor veya docent fark etmiyor, onemli olan teshis yetenegi, aynisi iki uc kez basima geldi, profesore gidiyorsun, kendinden cok emin ve bir seyin yok diyor, sonra isin mutfaginda olan ve surekli ameliyat yapan operator bir doktora gidiyorsun, sana nedenleri ile sorunu acikliyor ve gosteriyor, aklinda soru isareti kalmiyor bile. Sonuc olarak bu yolda insan kendi basina kaliyor, vucut bir sorun sirasinda sos veriyor, bazi hastaliklarin belirtileri nezle veya grip gibi kolay teshis edilebilir belirtiler olmuyor, bu nedenle her insan biraz bilgili olmak zorunda, hastalik yasayan insan ile dokturun arasinda daglar kadar fark var, belirtileri duzgun bir sekilde anlatsaniz bile doktor sizi dinlemezse, nasilsa tahlillerde her sey cikar derse bu is kotuye gider, onlarca tahlil secenegi var, en son yaptirdigim tahlilde tum tahlil argumanlarina bakmislar, gorunce sasirdim, karsinizdaki doktor isini biliyorsa ve en basta size inaniyorsa isiniz kolaylasiyor, karsinizdaki doktor sizi anlamayabilir, hic edebimi bozmadim, bir baska doktora gittim, onceki doktorun yanlis teshisini raporlariyla ortaya koydum, ayrica ses kayit cihazim her zaman aciktir, hepsinin konusmalari mevcut, hepsini ilgili makamlara verdim, davalar hala suruyor. Kimse kimsenin sagligi ile bilerek veya bilmeyerek oynamamali, doktorluk morfin veya aspirin vermekten ibaret degil, hic kimse keyfinden hastanelere gitmez, doktorlara kotu davranan kisileri de kiniyorum ve her zaman kinamisimdir, herkes haddini ve yerini bildigi surece hakkini aramaktan cekinmemelidir, sonuna kadar hakkini aramalidir. buyuk hastaliklar disinda, ilac almamaya ozen gosterin, antibiyotik kullanimindan kacinin, aspirini bile kullanmaktan cekinin, normal aspirinin o kadar cok zarari var ki, Turkiyede aspirin en cok kullanilarn agri kesici, burada aspirin kullanilmiyor, yerine paracetamol kullaniliyor, bunu bile gerekmedikce kullanmamaliyiz. Saygilar.
 

pcwolf

Dekan
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
228
Eee benim kuzenimin 4 yaşındaki kızı doktorun ihmali yüzünden öldü.
Başına gelmeyenlere saçma gelir normal tabi.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
kanser ameliyatı yapacak veya 50 yaş üstü hastaları ameliyat edecek doktor kalmaz bu ülkede... cerrahi branşlarını tamamen kapatmak lazım bu ülkede... ot suyu kök suyu tedavisine devam...
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Eee benim kuzenimin 4 yaşındaki kızı doktorun ihmali yüzünden öldü.
Başına gelmeyenlere saçma gelir normal tabi.
Herkesin alacağı nefes bellidir doktor öldürdü diye bir şey yoktur, sanki en iyi doktora gitse öpmeyecekmiydi....
 

algea

Doçent
Katılım
15 Temmuz 2011
Mesajlar
505
Reaksiyon puanı
22
Puanları
18
En basit bir operasyonun bile belli bir ölüm riski var. Doktorların böyle köşeye sıkıştırmanın bir anlamı var mı? Eceli gelen ölür bu kadar basit.
 

pcwolf

Dekan
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
228
Herkesin alacağı nefes bellidir doktor öldürdü diye bir şey yoktur, sanki en iyi doktora gitse öpmeyecekmiydi....
Saçma sapan konuşma nefesi kendi kendine vermek başka, nefesin sebebi olmak başka tamam mı...
Öpmeyecek miydi ne demek ya ne diyon sen!
 

alig_6

Doçent
Katılım
10 Eylül 2013
Mesajlar
551
Reaksiyon puanı
27
Puanları
28
2 sene içinde Türkiye'de doktor da kalmaz.. Onları da ithal ederiz artık..
 
Üst