Fen- Edebiyat Öğrencilerine Büyük Şok!

Bu konuyu okuyanlar

REDFOKS

Müdavim
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
18,034
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Üniversitelerin Fen-edebiyat fakülteleri artık tercih nedeni olmaktan çıkıyor.


fen-edebiyat-ogrencilerine-buyuk-sok-3563297_7210_o.jpg


Yükseköğretim Kurulu (yök), rektörlüklere gönderdiği yazıda, 5 Nisan günü gerçekleştirilen toplantıda alınan karar gereği fen edebiyat fakültesi öğrencilerine pedagojik formasyonu ve eğitim fakültelerinin bazı bölümlerinin ikinci öğretimlerini kaldırdığını duyurdu.

Alınan bu karar, eğitim fakültesini memnun ederken, fen edebiyat fakültelerinin tepkisini çekti. Yeni uygulama ile fen edebiyat fakültesinde okuyan binlerce öğrenci artık öğretmen olamayacak.

yök, 21 Martta Öğretmen Çalışma Grubu'nda aldığı kararları Üniversite rektörlüklerine gönderdi. yök'ün kararlarına göre, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı dahil olmak üzere, Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi bünyesinde yer alan Okul Öncesi Öğretmenliği ile İngilizce Öğretmenliği programları ile öğrenci alan mevcut uzaktan eğitim öğretmenlik programlarının öğrenci alımı durdurularak kapatılmasına karar verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı; öğretmen ihtiyacı olan Okul Öncesi Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Özel Eğitim Bölümü öğretmenlikleri ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ikinci öğretim programları hariç, eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan diğer alanlardaki mevcut ikinci öğretim programlarının kapatılması, kapatılan alanlarda yeni ikinci öğretim programlarının açılmaması talimatı verdi. Yeni pedagojik formasyon sertifika programları açılmamasına ve daha önce açılmasına izin verilen programların da mevcut öğrencilerin işlemleri bittikten sonra kapatılmasına karar verildiği duyuruldu.

Pedagojik formasyonun kaldırılması, fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin tepkisine yolaçtı. Öğrenciler, şimdi ne yapacaklarını düşünüyor. Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Karaelmas, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemeler yaptığını ifade ederek, bu düzenleme ile öğretmen yığılmalarının önüne geçilmesinin planlandığını düşündüğünü ifade etti. Karaelmas, "Eğitimi düzenlemek için çalışmalar yapıldığını biliyorum. Gelecekle ilgili planlar bunlar. Yığılmaları önlemek için. Ancak fen edebiyatlılara ne getirilecek. Net bir düşünce yok. Bu karardan fen edebiyatlılar mağdur oldu." dedi.

Eğitim fakültesinde okuyan öğrenciler ise karardan dolayı memnun olduklarını ifade ediyor. Bu karar ile öğretmen yığılmalarının olmayacağını kaydeden eğitimciler, "Karar, geleceğe yönelik olarak çok iyi. Ancak fen edebiyatlılar için kötü." diye ifade etti.

FEN EDEBİYATLILAR TEPKİLİ

Fen edebiyat fakültesinde okuyan öğrenciler, bu karara tepkili olduklarını belirtiyor. Fen edebiyat fakültesine öğretmenlik hayalleri ile geldiklerini kaydeden öğrenciler, pedagojik formasyonun kaldırılması ile ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini ifade ederek, karara tepki gösterdi. Öğrenciler, "Artık öğretmenlik de yapamayacağız. Sonumuz ne olacak bilemiyoruz. Herhalde tek çıkış noktası ya özel okullar ya dershaneler ya da memurluk." diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Fazıl Özen de yeni uygulamanın fen edebiyat fakültesi öğrencilerini mağdur ettiğini belirtti. Alınan kararla birlikte, öğrencilere öğretmenlik kapılarının kapandığını kaydeden Özen, öğrencilerin mecburen başka alanlara yöneleceklerini dile getirdi. Özen, "Fen edebiyat fakültesi öğrencileri bu kararla mağdur oldu. Böyle bir karar yerine ilköğretimlere eğitim fakültesi mezunu öğrencilerin, liselere ise fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlar gelecek şeklinde bir karar çıksa daha iyi olurdu." şeklinde konuştu.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, en az 350 bin eğitim fakültesi mezununun atama beklediğini hatırlatarak, kararın doğru olduğunu savundu, "Doğrusu eğitim fakültelerinde okuyanların öğretmen olması. Ancak açık yer olursa fen ve edebiyat fakültelerinden öğretmen alınabilir. Fen ve edebiyat fakültelerinin açılmasının nedeni farklı alanlarda uzman olmak. Ancak ne yazık ıki mezunları için istihdam olmaması da çok üzücü. Onlar için de ayrıca istihdam yaratılmalı."

kaynak
 

ALPARS

Müdavim
Katılım
2 Ağustos 2011
Mesajlar
3,883
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Daha önce yapılsaydı ne tepki nede mağdur olmazdı.
 

mmtself

Asistan
Katılım
3 Mart 2007
Mesajlar
146
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Üniversiteli işsiz olacağına en başta başka alanlara yönlendirmeleri iyi oldu. okuyanları da mağdur etmemeleri iyi oldu. Sistem yavaş yavaş üretime katkı sağlıyacak yapıya dönüşmeli. çok zaman ve insan kaybettik.
 

REDFOKS

Müdavim
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
18,034
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Fen-Edebiyat Mezunlarına Müjde

Öğretmen olma yolları kapatılan 400 bin fen-edebiyat fakültesi öğrencisine müjdeli haber geldi.


Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, yök'ün 3 Mayıs'taki toplantıda fen-edebiyat, dil tarih coğrafya ve ilahiyat fakültelerinde pedagojik formasyonu kaldıran düzenlemeyi değiştireceğini söyledi.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre Fen-edebiyat fakültesi öğrencilerine öğretmenlik yolunun kapanmaması için üç yıldır yök nezdinde görüşmelerde bulunan Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, yasak kararının haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrasında tercihlerini yapacak olan 100 binlerce öğrencinin ve yakınlarının da kafasını karıştırdığını aktardı.

"4+4+4" İle Öğretmen İhtiyacı Artacak

Geçtiğimiz günlerde yasalaşan yeni kademeli eğitim sistemiyle (4+4+4) özellikle liselerde öğretmen ihtiyacının artacağına dikkat çekerken, "Gerek fen-edebiyat gerekse eğitim fakülteleri 'garanti öğretmen yapacağım' diye çocukları almıyor. Nihayetinde mezun olduktan sonra KPSS ve benzeri sınavlar var. Fen-edebiyat mezunları için 90-95 puan alamayanlar zaten öğretmen olamıyor. Kaldı ki 4+4+4 sisteminde binlerce öğretmen ihtiyacı doğacak." dedi.

"3 Mayıs'ta Toplantıda Konu Ele Alınacak"

Prof. Dr. Cangül, son 20 yılda uygulanan politikaların ve anlık kararlar neticesinde ortaya çıkan hızlı değişimlerin öğretmen yetiştirmede yanlışlara yol açtığını dile getirdi.

İsmail Naci Cangül şunları kaydetti:

"Eğitim fakültelerinde fizik, kimya, biyoloji, matematik, felsefe grubu, Türkçe, tarih ve coğrafya alanlarında ortaöğretim öğretmenliklerinin, ilköğretimde de matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler öğretmenliği gibi alanlarda ikinci eğitimler kapatıldı. Eğitim fakülteleri tarafından diğer fakülte mezunlarına verilen pedagojik formasyon sertifika programlarının yenilerinin açılmamasına karar verildi. Tüm bunların amacı, öğretmen yetiştirme konusuna bir düzenleme getirmek. 3 Mayıs ve sonrasındaki yök toplantılarında en önemli konuların başında gelen öğretmen yetiştirme konusu sağlıklı bir çözüme kavuşturulacak. yök Genel Kurulu üyeleriyle yaptığımız görüşmelerde konunun 3 Mayıs ve devamındaki toplantılarda kesinlikle çözüleceği bilgisi yer alıyor. Fen-edebiyat fakültelerinin de ağırlıklı olarak içinde olacağı bir çözüme ulaşılacağı söylendi."

"1 Milyon 260 Bin 795'i Fen Bilimleri Testinde Sıfır Çekti"

Cangül'ün verdiği bilgiye göre 2012 YGS'ye giren 1,8 milyon öğrenciden 1 milyon 260 bin 795'i fen bilimleri testinde, 870 bin 80'i matematik testinde, 253 bin 918'i sosyal bilimler testinde, 31 bin 249'u da Türkçe testinde sıfır çekti.

Cangül, bu rakamların son yıllardaki öğretmen yetiştirme politikalarının sonucu olduğunu dile getirerek, altyapı ve insan kaynakları çok daha zengin olan fen-edebiyat fakültelerinin formasyon desteğiyle en iyi öğretmenleri yetiştirebileceğini ifade etti.

http://www.haberler.com/fen-edebiyat-mezunlarina-mujde-2-3578053-haberi/

bu saçmalıklardan bir şey anlayan beri gelsin ?? Ne yapmaya çalışıyorlar ??
 

ashabulyemin

Müdavim
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
bu saçmalıklardan bir şey anlayan beri gelsin ?? Ne yapmaya çalışıyorlar ??
o zaman köydeki değirmeni düşün buğday yerine gençlerin öğütüldüğünü görürsün.Kapitalist sistem sadece tüketici olmanızı bilimde zayıf kalmanızı emrediyor ve dahi kapitalist sistemin koruyucuları toplumsal infiallerle yeni hedeflere doğru koşuyor.
Bir genç düşünün babası yememiş içmemiş onu büyütmüş tahsil gördürmüştür şimdi devlet diyor ki benim tahsilli ayakkabı boyacısına hammala ihtiyacım var
Ya ben istanbulun göbeğindeyim ilkokulda derslerin çoğu boş öğretmen yok hani dnecek çok söz var ama site adabı
 

xyz10ur

Öğrenci
Katılım
24 Nisan 2012
Mesajlar
76
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Madem böyle bir karar alacaksın en azından mevcut okuyan öğrencilerin bu hakkını elinden almamalısın insanlar buna güvenerek yazmış bu bölümü ve okuyor sen hooop değiştiriyorsun
 

mustifanci

Asistan
Katılım
20 Ağustos 2008
Mesajlar
435
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
Aslında atılan adım doğru çünkü öğretmen olmak isteyen fen-edebiyat fakültesine değil eğitim fakültesine gidecek madem fen-edebiyat fakültesi mezunları öğretmen oluyor o zaman neden eğitim fakültesi var.Bundan önce ziraatçıları sanat tarihi mezunlarını öğretmen yaptılar bunlara bakarak fen-edebiyatçılar öğretmen olsun denilebilir ikiside yanlış ve düzeltilmesi gerekiyor ben mayısta kararın değişeceğini de sanmıyorum çünkü öğretmen açığı yok ki fen edebiyattan tamamlansın zaten öğretmen fazlalığı var.O zaman okullarda dersler niye boş geçiyor diyorsanız kadro açığı var maliye kadro versin bir tane okulda açık kalıyor mu bakın (pdr,okul öncesi ve zihinsel eng öğrtm hariç)
 

seckyn

Müdavim
Katılım
21 Nisan 2010
Mesajlar
2,945
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Bu kadar saçma ve kararsız bir eğitim politikası görmedim ben. Sene 2010 Fen edebiyat öğrencileri okurken formasyon alabilecek. Sene 2011 Fen edebiyat öğrencileri okul bittikten sonra alabilcek. Sene 2012 Fen edebiyat öğrencilerine formasyon yok:huh: Birşey anlayan varsa bizede anlatsın
 
Üst