Ford Focus RS'i Test Ettik

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84
Yeni Ford Focus RS'in Otosan tarafından düzenlenen pist test sürüşüne davet edildik.. Kıramadık ve icabet ediverdik gari.

Ford Focus RS

Ford_Focus_RS_Mk_II.jpg

24e289g.jpg

Sürüş İzlenimleri ;

Giriş;

Ford'un 20 Martta Türkiye buluşması yapacağını ve bu buluşmada ayrıca yeni RSinde lansmanının yapılacağından haberdardık. Pazartesi gelen telefonla birlikte sürüş ustalıklarına güvendiğim 2 değerli arkadaşımıda yanıma alarak Cuma günü İzmite geçtik. Sabah gittiğimizde Ford'un üst düzey yöneticileri, Ford Rallye Team Turkey pilotları ve ekibi, Ford Otosan fabrikalarından çeşitli simalar ve yüzlerce davetli ile otel lobisinde kahvaltıya katıldık...Ardından bize yeşil,beyaz ve mavi olmak üzere 3 adet RS tahsis edildi. Cuma günü boyunca Kocaeli sokaklarında deyim yerindeyse fink attık denebilir. :) Yorucu günün ardından Cumartesi sabahı doğruca piste geçildi. Burada bize bu sefer reklamlandırılmış ve yarış lastikleri takılı yine aynı renkte 3 tane RS verildi. Asıl oyun burada başlıyordu.

bjh8k2.jpg

Gelişme;

Otomobile zaten alışmıştık ve pistte bize otomobilleri istediğimiz gibi suistimal edebileceğimizi söyledikleri an kopuşumuz oldu. :D Öncelikle bu araç 2.5 litrelik 5 silindirli ve turbo beslemeli duratech rs motoru bulunduruyor. Motor tamı tamına 305 beygir güç ve 2300 devirde 440 newton tork üretiyor.

2.5 Litre 305 Beygir Duratech RS Motor. (*Temsili)

ford-focus-rs-engine.jpg

100 kilometreye ulaşmak için gaza 5 saniye boyunca basılı tutmanız yeterli oluyor. Pedala sürekli basılı tutarsan noolcak len ? derseniz. Takometrede 265 kilometreyi görmek an meselesi. Ha bu arada araç 0-200 kilometre hızlanmasını ise 21 saniyede gerçekleştiriyor.

Gösterge Paneli

Ford_Focus_RS_2009%20%284%29.jpg

İç mekana baktığımızda yine Ford yine Ford demek istiyorum.Her Ford modeli gibi RSde mükemmel malzeme kalitesi ve mükemmel işçilik ile donanmış vaziyette. Hatta Yankiler bu otomobilde diğer ülkeler ile alışveriş yapmaktanda kaçınmamış. Mesela araçta standart olarak sunulan Sony MP3 CD çalar Japon malı, Recaro yarış koltukları ise Made In Italy...

İç Mekan (*Temsili)

2009-Ford-Focus-RS-Interior-1280x960.jpg

Tasarım;

Öncelikle Ford Focus RS modeli Ford'un Dünya Ralli Şampiyonası modeli olan Ford Focus WRC modelini geliştiren Team RS ekibi tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir model. Bu nedenle otomobil WRC modelinden esinlenerek üretiliyor. Kaba çizgili Body Kit, basık karakterli Spoiler, ve birçok dikkat çekici detay aracı agresif kılıyor.

Ford Focus WRC '08

286660912_5b45ff7b08.jpg

Gidiş-Duruş-Dönüş Ne Alemde ???

Otomobille basmaya başladığınız an araç size kendisinin safkan bir spor otomobil olduğunu hissettiriyor zaten. Tok bir motor sesi, 2.5 Bar Turbonun hava emiş anında çıkardığı ses, 440 newton ivmelenme kuvveti derken bir bakmışsınız hızınız 200ü çoktan aşmış. Ancak araç o kadar kontrollü hızlanıyor ki sizi ve misafirlerinizi en ufak korkuya sevk etmiyor. Tam tersi müthiş bir haz veriyor. Hatta Ford bu araçta bir adım daha ileri gitmiş ve otomobile eğlenceli birkaç zamazingo eklemiş. Mesela otomobille giderken gazdan ayağınızı çekince egzosdan çıkan patırdama çatırdama sesleri, hatta ve hatta iyi durun, otomobilin motor sesinin içeriye ne tonda ve ne kadar alınacağını ayarladığınız bir kontrol paneli bile var... Bunlar olunca otomobile ile sürücü arasındaki duygusal bağ tavanda tabi... Hızlı kalkmak istenildiğinde, kalitesi bozulmuş ve kirli asfalt yollarımızdan dolayı, birinci vites kısa izlenimi veriyor ve lastikler boşa dönüyor ama şanzıman oranları çok başarılı. Aracı rahatlıkla ikinci viteste kaldırıp gayet güzel bir şekilde hızlanabilirsiniz ya da 4 viteste 50 ile giderken gayet güzel hızlanabilirsiniz.Otomobilde Frenlerin ikiside disk şeklinde ve ön taraf 336 mm arka taraf 302 mm çapında Disklere sahip. Bunlar 1500 kilogram ağırlığındaki bu canavarı rahatlıkla durduruyor.Ayrıca araçta EBD ABS IPS PIP ve 6 hava yastığı standart olarak sunuluyor.Virajlarda, aracın şasesinin ve süspansiyonlarının usta ellerden çıktığı anlaşılıyor. Sertliği bozuk yollarda rahatsız etmiyor, oldukça dengeli yol tutuyor, önden ya da arkadan kaymaya başlamadan önce size durumu hissettiriyor. Virajlar içinde gaza yüklendiğinizde; ESP sistemi yumuşak hareketlerle doğru olanı yapıyor ve sizi yolda tutuyor.

Sonuç ;

Türk lirası bazında aracın fiyatı 130.000Tl civarlarında geziniyor.Bilemiyoruz bu aracı kaç kişi alır ama bu aracın bu fiyatı sonuna kadar hak ettiğide kesin. Vergi levhasında 2.5 - 3 LT arasında yer aldığı için aracın 1 yıllık vergiside 3750 Tl. Belki hani bi ihtimal Ford Focus STyide görür ve test ederim diye şapkamdan ayakkabılarıma kadar turuncularımı kuşanıp gittim ancak STyi görmek nasip olmadı. STmi RSmi derseniz ? Havada karada STderim. Nede olsa biz anadolu çocuğuyuz... :) Sağlıcakla kalın...

Ford Focus ST

Ford_Focus_ST_front_20081130.jpg

ford_focus_st_blue_desktop_wallpaper_91822.jpg

Blackout

Dekan
Reaksiyon puanı
383
Yükleyeceğin siteyi şuraya bakarak seçebilirsin. Video yayın sitelerinin özellikleri ve hd destekli siteler değerlendirilmiş.

ByKaMiKaZe

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
20
vidyodan önce sürüş deneyimlerini paylaş bari :)

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Ortadaki tam benlik.:D

A|dem

Asistan
Reaksiyon puanı
10
Vimeo olmasın. O siteden video izlemek bir işkence. Yüklemesi çok uzun sürüyor.

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84
İnceleme-Video eklendi ama video sanırım halen onaylanma aşamasında. :D

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
280 km az ya:D

Blackout

Dekan
Reaksiyon puanı
383
Güzel araç.:) Video'da başarılı olmuş, ellerinize sağlık.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Beyazlı tarlada geziyor :D:D

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84
Spy 280 kmh bu tarz bir otomobil için fazla bile. ;) :)

Blackout : Teşekkürler kardeşim... :)

Beyazlı tarlada geziyor evet ama önce araba yola sığıyormu desene sen... Pist rezaletti spy... :) Bu arada renklere göre kullanım : Yeşil ben, beyaz mehmet ali, maviyi ise sarp kardeşim sürüyor...

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Spy 280 kmh bu tarz bir otomobil için fazla bile. ;) :)

Blackout : Teşekkürler kardeşim... :)

Beyazlı tarlada geziyor evet ama önce araba yola sığıyormu desene sen... Pist rezaletti spy... :) Bu arada renklere göre kullanım : Yeşil ben, beyaz mehmet ali, maviyi ise sarp kardeşim sürüyor...

Evet pistte küçük para aldınızmı bari bu işten.:D

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
452
Homurtusu yeter :sleep:

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84
Evet pistte küçük para aldınızmı bari bu işten.:D

Parasına değil zevkine... :D :D :D Yeşil dışında şu iyi bu iyi diyen arkadaşlara siz körmüsünüz demek istiyorum. :D Yeşili tam seçemedi iseniz yardımcı olalım... :D

Ford-FocusRS-151.jpg

bilmiş*gülücük

Profesör
Reaksiyon puanı
48
ne yaa mavi güzel işte banane illa yeşili mi beğencez oğlum :glare:
sevmedim yeşili işte sevmicem :D :D :D

bilmiş*gülücük

Profesör
Reaksiyon puanı
48
ya sen yeşili beğendin diye bende onu beğenmek zorunda mıyım ya :D :D :D
istemiyorum yetkili filan mavi işte maviiii bananeee :D :D :D :D

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84
Şu an üzerimde RS Yeşili bir tişört var ve babamın lafı "O ne be antep fıstığı gibi olmuşsun..." :D :D :D

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Ne 280 az mı? Benim şu güne kadar en fazla hızım 240 devirmek oldu 245'e doğru ulaşmıştır heralde o da çeşme otobanında laguna ile oldu, kadranı full doldurduk yani, diğer en yüksek hızlarım ise, aynı yolda getz 1.3 ile 180i devirdim, palio 1.3 dizel ilede 170 yaptım. Palio'nun daha gideri vardı ama gıcık bir uyarı sesi ile konsoldaki hız limiti uyarısı beni delirttiği için geri 160ın altına düşmek zorunda kalmıştım.. :)

Bunun dışında otobanda babamın Doblosu ile maksimum hızım genelde 150dir, ama 90 model broadway ile yapılan 140 bunların hepsinden risklidir. :D

jonjon

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
54
Bencede mavi güzel duruyo :) güzel inceleme olmuş zevkli olsa gerek ;)

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Ne 280 az mı? Benim şu güne kadar en fazla hızım 240 devirmek oldu 245'e doğru ulaşmıştır heralde o da çeşme otobanında laguna ile oldu, kadranı full doldurduk yani, diğer en yüksek hızlarım ise, aynı yolda getz 1.3 ile 180i devirdim, palio 1.3 dizel ilede 170 yaptım. Palio'nun daha gideri vardı ama gıcık bir uyarı sesi ile konsoldaki hız limiti uyarısı beni delirttiği için geri 160ın altına düşmek zorunda kalmıştım.. :)

Bunun dışında otobanda babamın Doblosu ile maksimum hızım genelde 150dir, ama 90 model broadway ile yapılan 140 bunların hepsinden risklidir. :D

Broadwaymı uçan tabut.:D

yunasyus

Profesör
Reaksiyon puanı
6
en sevdiğim araba tiplerinden bide bunun yeşil siyahı var en çok hoşuma giden rengi o :D

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84

Bu saydıkların arasında Palio, Broadwayden daha tehlikeli bir araçtır. :D Uçan tabut tabiri palio için uygundur... :) Öncede dediğim gibi 280 kmh bu tarz araçlar için yeterli ancak kağıt üzerinde 265 kmh RSin son hızı.Ama bu aracın 280e kadar gideri var. O kadar basmaya fırsatım olmadı ama gider gibi. :) Aracın tek eksiği 4X4 olmaması. Önce bu aracın 4X4 olacağı duyruldu daha sonra ön itiş yapıldı araç.Bunun sebebinini otoyolları ralli alanına çevirecek olan sürücüler. Zaten Ford Focus RS, Ford Focus WRC ralli aracından esinlenerek ortaya çıkartılmış bir model ve bu aracı geliştiren takım Ford Team RS.. yani Fordun dünya ralli şampiyonası otomobillerini üreten grup tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiş bir araç. :)

Ford Focus WRC

286660912_5b45ff7b08.jpg

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Güzel araç valla fiyatı ne kadar bunun.:)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Bu saydıkların arasında Palio, Broadwayden daha tehlikeli bir araçtır. :D Uçan tabut tabiri palio için uygundur... :)

Vallaha Palio'da insan kendini çok daha fazla güvende hissediyor, diğerine oranla.. :)

Ancak tabi malzeme kalitesi açısından bakılırsa bence broadway çok daha kaliteli... :)

Blackout

Dekan
Reaksiyon puanı
383
Önden çekişli araç sarmaz ya. Yanlayamadıktan sonra ne yapayım ben o gücü..:)

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33

86 model olması lazım, broadway'le 165 yapmış babam, 91modelle de 160:D