Yeni Çipli Kimlik Kartı Nereden, Nasıl Alınır? Ne Zaman Dağıtılacak? Ücreti Ne Kadar?

Bu konuyu okuyanlar

eo93

Asistan
Katılım
4 Eylül 2015
Mesajlar
158
Reaksiyon puanı
14
Puanları
18
Yaş
30
Su an hala sadece Kırıkkale de dağıtılıyor
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Tam bir yılan hikayesi... Ömrümün son 20 yılında hiç gündemden düşmeyen ama bir türlü başarılamamış bir yılan hikayesi projesi...
 

MassiveStroke

Öğrenci
Katılım
23 Mayıs 2016
Mesajlar
24
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
32
Yeni kimlikler 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde tüm yurtta dağıtılacağı söyleniyor.
 

zeynepingo

Öğrenci
Katılım
18 Ağustos 2016
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
7
Puanları
3
Yaş
32
iyi ve kötü yanlarıyla birlikte geliyor belli ki . kimse haber izlemese, gazete okumasa haberimiz olmicak, olmayabilir.
 

fragger

Exemplary Сasual Dating Genuine Females
Cezalı
Katılım
21 Ekim 2016
Mesajlar
9,543
Reaksiyon puanı
3,060
Puanları
113
Denizli İl Nüfus Müdürlüğü, yeni kimlik kartlarının dağıtımına 2 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde başlanacağını bildirdi.


Denizli İl Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, yenik kimliklerin uluslararası standartlara uygun olduğu belirtilerek,

"Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.

Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi (199) aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılabilecek.

İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılacak" denildi.

''2017 YILINDA DAĞITIMINA BAŞLANACAK''

Nüfus cüzdanları yerine yeni kimlik kartlarının dağıtılması konusunda nihayet "Resmi Bir Açıklama" geldi. Başbakan Binali Yıldırım, 02.09.2016 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile 2017 yılı itibariyle yeni kimlik dağıtımına başlanacağını duyurmuştu.

İLK KIRIKKALE'DE DAĞITILMIŞTI

Yeni Kimlik kartları ilk olarak 14 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale ilinde dağıtılmaya başlatılmıştı.


Yeni Kimlik Kartlarının Nüfus Cüzdanlarından Farkları Nelerdir?

  • Eski kimlik kartları "Nüfus cüzdanı" olarak tanımlanırken, yeni kartlar "T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade edilmektedir.
  • Nüfus Cüzdanlarının boyutu büyük iken, yeni kartların boyutu klasik banka kartı boyutlarındadır. Bu durumda cüzdanlarımıza daha kolay girecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Bu durumda hiç bir para cüzdanına sığmayan nüfus cüzdanları tarih olacaktır.
  • Eski kimlikler de mavi ve pembe renk ayrımları ve cinsiyet ifade etme durumları vardı. Bu durumda artık tarih oluyor. Yeni Kimlikler turkuaz olan standart tek renkte üretiliyor. Açıkçası ilerleyen nesiller mavi pembe kimlik ayrımını bilmeyerek büyüyecekler.

Yeni kimlik kartları ne kadar?

İl Müdürü Oğuz, 2107 yılı için kimlik kartlarının bedelinin 16 TL olduğunu ifade ederek “Kimliğini kaybedenler için bu bedel ise 32 TL'dir. Sürsi içerisinde yapılan doğum bildirimlerinden kimlik kartlarının bedeli alınmamaktadır. Yeni nüfus kağıtlarının kullanım süresi ise 10 yıldır" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında 11 ilde başvuruları alınan yaklaşık 150 bin kişiye yeni kimlik kartları teslim edildi. Yeni yılla birlikte tüm Türkiye’de kimlik kartlarının dağıtımına başlanacak. Peki nasıl başvuracaksınız? İşte cevabı...

Çipli kimlik kartlarına geçiş işlemleri yürütülen 11 ilde yaklaşık 150 bin kişiye yeni kimlikleri teslim edildi. Kırıkkale'yle başlayan projeye daha sonra Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova eklendi. Bu illerde yeni kimlik kartı almak için başvuru imkanı sağlanmasıyla proje kapsamındaki il sayısı 11'e ulaştı.

İl bazındaki çalışmaların yanı sıra kasım ayından itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa başvuru masaları kuruldu. Buralarda görevli personelin yeni kimlik kartı için başvurularının alınmasına da devam ediliyor. Yeni yılla birlikte tüm Türkiye’de kimlik kartlarının dağıtımına başlanacak.


Kimlik kartlarını nasıl alacaksınız? İşte yapmanız gerekenler...

NASIL BAŞVURACAKSINIZ?

Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabilecek.

Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.

Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.

Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek. 15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

İlçe nüfus müdürlüğüne şahsen giderek başvuruda bulunma imkanı bulunmayanların başvuruları kendi adreslerinde alınacak. Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.

KİMLİK KARTLARI POSTAYLA ULAŞACAK

Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi).

Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak.

PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek. Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek.

Haber10
 

seoamo.net

Öğrenci
Katılım
1 Şubat 2017
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
38
o değilde Mülteci Kartlarına benzemiyor mu ? ;) Renksiz ve itici.
 

fragger

Exemplary Сasual Dating Genuine Females
Cezalı
Katılım
21 Ekim 2016
Mesajlar
9,543
Reaksiyon puanı
3,060
Puanları
113
Yeni kimlik kartını kaybeden 30 lira ödeyecek

AYM, yeni kimlik kartının kaybolması halinde vatandaştan alınacak bedelin 30 lira olmamasını isteyen CHP'li vekillerin talebini reddetti.

Aralarında Levent Gök, Engin Altay ve Özgür Özel'in de bulunduğu 118 CHP'li milletvekili yeni kimlik kartlarının kaybedilmesini durumundan vatandaştan yeni kimlik kartı için alınacak 30 liranın iptalini istedi ve konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

CHP'li vekiller, dava dilekçesinde iptal taleplerinin gerekçesi olarak şu ifadeleri kullandı;

"Kimlik kartının kaybında sahibinin kusurunun bulunmadığı hallerin olabileceği, bu nedenle kayıp halinde kimlik kartı talep eden kişiye kanuni bildirim süresi dışında doğumunun bildirilmesi ve değiştirme gibi kusurluluğun söz konusu olduğu diğer durumlara göre daha fazla ceza ödeme yükümlülüğünün yüklenmesinin kusurlu sorumluluk, ölçülülük ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmadığı, kimlik kartının kaybının hırsızlık veya yağma gibi bir suç nedeniyle gerçekleşmesi halinde suça konu eylemi gerçekleştiren fail kusurlu olduğu halde kimlik kartı elinden alınan kişinin daha fazla ceza ödemek suretiyle suç ve cezaların şahsiliği ilkesini ihlal ettiği belirtilerek Anayasa'nın 2. ve 38. maddelerine aykırı olduğu ileri sürüldü"

"BU BİR ÖNLEM BAKIMA MUHTAÇ VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEYECEK"

Anayasa Mahkemesi'nin vekillere yanıtı şu şekilde oldu:

“Tüm hukuki işlemlerde kullanılması mümkün olan kimlik kartının kaybı ile oluşabilecek kamu zararı, doğumun kanuni süre sonrasında bildirilmesi veya kimlik kartının değiştirilmesi nedeniyle ortaya çıkabilecek kamu zararına göre daha fazla olduğundan kayıp nedeniyle düzenlenecek kimlik kartı için diğer hallere göre daha fazla miktarda bedel alınması öngörülmüştür. Bu suretle kimlik kaybına engel olunması için gereken dikkat ve özenin gösterilmesinin sağlanması amaçlanmıştır.

Bu nedenle, kanun koyucunun kimlik kartının kaybının önüne geçmek amacıyla farklı önlemler ve bu bağlamda diğer hallere göre daha fazla bedel alınmasını öngörmesi haklı bir nedene dayanmakta ve bu kamu yararına hizmet etmektedir. Kuralda Anayasa'nın ölçülülük ilkesine aykırı bir yön bulunmamaktadır.

Korunmaya, bakıma, yardıma ihtiyacı olan çocuk, engelli ve yaşlılar ile sosyal hizmetlere ihtiyacı olan kişilerin bedel ödemeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu vatandaşların mağdur olmamaları için gereken önlem de kanun koyucu tarafından alınmıştır. Dava konusu kuralda öngörülen "30 liralık" meblağ idari veya adli ceza niteliğinde değildir. Bu nedenle de iptal talebinin reddi gerekir"

Kaynak : Yeni kimlik kartını kaybeden 30 lira ödeyecek
 

SinHa

Doçent
Katılım
31 Ekim 2013
Mesajlar
720
Reaksiyon puanı
767
Puanları
93
Yeni doğan için randevu almaya gerek olacak mı? Konuyu tecrübe eden var mı? Yeni doğan kimliğini çıkarırken arada kendimizinkini de çıkarsak olur mu ?
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Kartı alan varmı :D
 

Lazzz

Müdavim
Katılım
15 Şubat 2014
Mesajlar
16,707
Reaksiyon puanı
3,278
Puanları
113
Kartı alan varmı :D
Tam 1 ay önce kardeşimide alıp götürdüm başvuru yaptık, onunki YGS/LYS sınavına girecek yaşta olduğu için(15-17 dediler) öncelikli olarak 1 haftada basıldı ve elimize ulaştı ama aynı tarihte başvurmama rağmen benimki hala başvuru aşamasında gözüküyor. Hele ki bizim peder bey başvuru yapalı 1,5 ay oldu ses soluk yok :)
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Tam 1 ay önce kardeşimide alıp götürdüm başvuru yaptık, onunki YGS/LYS sınavına girecek yaşta olduğu için(15-17 dediler) öncelikli olarak 1 haftada basıldı ve elimize ulaştı ama aynı tarihte başvurmama rağmen benimki hala başvuru aşamasında gözüküyor. Hele ki bizim peder bey başvuru yapalı 1,5 ay oldu ses soluk yok :)


Hım ne zaman yolluyacakları belli olmuyor o zaman ben askerden sonra alayım en iyisi :D
 

Lazzz

Müdavim
Katılım
15 Şubat 2014
Mesajlar
16,707
Reaksiyon puanı
3,278
Puanları
113
Hım ne zaman yolluyacakları belli olmuyor o zaman ben askerden sonra alayım en iyisi :D
Evet gönderim taarihi hiç belli değil bir süre de vermiyorlar zaten, bence sen başvuru yapma sonra askerdeyken olaylar karışır elindeki kimlik iptal olur diğerini alman gerekir filan, DH'deki konuyu takip ediyorum da 90 gündür bekleyen de var 2 ayda teslim alanda var. Bence sen askerlikten sonraya bırak hem yoğunluk azalır :D
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Evet gönderim taarihi hiç belli değil bir süre de vermiyorlar zaten, bence sen başvuru yapma sonra askerdeyken olaylar karışır elindeki kimlik iptal olur diğerini alman gerekir filan, DH'deki konuyu takip ediyorum da 90 gündür bekleyen de var 2 ayda teslim alanda var. Bence sen askerlikten sonraya bırak hem yoğunluk azalır :D


Aynen 1 sene sonra almak iyi olur :D
 

SinHa

Doçent
Katılım
31 Ekim 2013
Mesajlar
720
Reaksiyon puanı
767
Puanları
93
Ben yeni doğan oğluma aldım. Gidip başvuruda bulundum geçici bir kağıt verdiler. 15 gün sonrada PTT ile eve teslim ettiler. Kendim için almayı düşünüyordum fakat o kalabalığı görünce vaz geçtim. Nasılsa 5 sene daha geçerli eski kimlikler.
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Yaz aylarında millet tatile falan gidince şehirlerde yoğunluk düşer iyice, o zaman gider alırsınız.
 

Arrow.90

Asistan
Katılım
18 Şubat 2017
Mesajlar
316
Reaksiyon puanı
40
Puanları
28
Yaş
33
Çipli kimlik kartı 1 ay içinde gelen varmı? Cevap bekliyorum.
 

sonerooz

Doçent
Katılım
25 Mart 2017
Mesajlar
555
Reaksiyon puanı
216
Puanları
43
Yaş
29
Hiç acelem yok. Ben hala 4.5 g'ye geçmedim, kimliği mi değiştireceğim :D
 

TBM

Müdavim
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
Yeni kimliklere zorunlu olmadıkça geçmem.
 

Sx105rRomules

Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2017
Mesajlar
1,404
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
bence yeni kimlikler çok büyük kolaylıklar sağlıyor + cuzdanımıza bile sığmıyor en büyük sorunda bu :D hangi kenarını yırtsan yırtık don gibi gerçi cüzdandan fırlıyor
 

sonerooz

Doçent
Katılım
25 Mart 2017
Mesajlar
555
Reaksiyon puanı
216
Puanları
43
Yaş
29
Bugün bende bir çıkarmayı düşündüm, nüfus müdürlüğünden randevu alıyorsunuz, ilçeniz büyük bir ilçe değilse kendi ilçenizde çıkarılmayabilir. Kestel'de yoktu, Osmangazi'den almam gerekti, o da 2 ay sonraya randevu veriyor, üh dedim... Seneye yaza çıkarırım :D Sadece eski kimlik ve biyometrik(bu da yeni moda oldu, arkası beyaz yakından vesikalık işte) fotoğraf istiyorlar... Para istiyorlar mı bilmiyorum... Ama yeni kimlik iyi bir şeye benziyor...
 

Cnralper

Öğrenci
Katılım
25 Mart 2019
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
41
Yeni kimlik için 2019 da aldığım randevulardan ancak 3.randevu da başvuruyu yapabildim. Ve o randevuları 2 veya 2 ay sonrasına alabilmiştim. Şu an randevular hemen ertesi güne veriliyor ve ertesi gün veya 2 gün gibi kısa süre de kimlik teslim ediliyor.
 

MrtAltg

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Şubat 2007
Mesajlar
9,826
Reaksiyon puanı
12,058
Puanları
113
Yeni kimlik için 2019 da aldığım randevulardan ancak 3.randevu da başvuruyu yapabildim. Ve o randevuları 2 veya 2 ay sonrasına alabilmiştim. Şu an randevular hemen ertesi güne veriliyor ve ertesi gün veya 2 gün gibi kısa süre de kimlik teslim ediliyor.
aynen öyle internet üzerinden almak bile kolay
 

gel_pc_pc

Öğrenci
Katılım
18 Temmuz 2016
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
43
Ben hiç beklemedim Yeni Kimlik Ücreti Yatırma burada okumuştum internetten yatırılıyormuş ücret kredi kartımla ödedim sabah erken gittim aynı gün aldım eskisi kadar yoğunluk yoktu.
 
Üst