XP uzmanlığı tuhaf, ilginç, ayarlar

Bu konuyu okuyanlar

han838

Asistan
Katılım
16 Ocak 2008
Mesajlar
248
Reaksiyon puanı
20
Puanları
18
Arkadaşlar başlığımı ve içeriğimi değiştiriyorum bazı arkadaşlar basit buldu diye şimdi buraya kisenin bilmediği şunu yapınca bu oluyo dediğiniz tuhaf ilginç belkide komik bulduğunuz ayarları yazın.


Saygılar...
 

bcanesen

Öğrenci
Katılım
1 Şubat 2008
Mesajlar
51
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Boot ve NT




Bilgisayarlarımızda anakartımızın üzerinde bulunan bir tümleşik devrede BIOS adı verilen bir program vardır. Bu program yeni tüm sistemlerde Flash RAM denilen tümleşik devrelerde saklanır , önceleri EPROM denilen birim üzerinde yüklüydü . BIOS, üst düzey programların bilgisayarın donanımına erişimini sağlar.

Bilgisayarımız açılırken BIOS devreye girer ve sistem üzerinde test işlemlerini başlatır . Bellek test edilir , CPU test edilir, klavye , seri portlar (COM portlar) , paralel portlar (LPT portlar) test edilir, sabit diskler ve CD sürücüler belirlenir . Bu işlemlere Power-On-Self-Test denir (POST).

POST işlemleri sonrasında açılış için bir sorun yoksa , BIOS programı sistemin hangi diskten açılacağı bilgisi için CMOS’a bakar ve alır. CMOS özel bir RAM çeşididir; çok az elektrik tüketir ve uzun süre üzerindeki bilgiyi koruması için bir pille desteklenir . Bilgisayarların kullanıcı tarafından belirlenen özelliklerde yapılandırılmalarında kullanılır .

Hard diskimizde iki tane bölüm (partition) var . İlk bölümde Windows 98 , ikinci bölümde XP bulunuyor .

Farklı işletim sistemlerinin yüklü olduğu bir ortamda bilgisayarımız hangi işletim sistemi ile açılır?

Bu sorunun karşılığı Master Boot Record ( MBR ); diskimizin ilk 512 byte’lık bölümünde bulunur .

MBR'de diskin üzerindeki bölüm sayısı ve bölümlerden hangisinin aktif olduğu bilgisi vardır. Aktif bölüm , sistemin açılacağı bölümdür. Örneğin, sistem ilk bölümden açılacaksa aktif bölüm 1 nolu bölümdür.

Her bölüm üzerinde de o bölüm hakkındaki bilgileri tutan bir Partition Boot Record (Bölüm Açılış Kaydı , kısaca PBR) bulunur.

BIOS, MBR'den aktif bölüm bilgisini aldıktan sonra ilgili bölüme geçer ve oradaki PBR'yi okur. PBR'de bölüm hakkında bilgiler yer alır: Bölümün büyüklüğü, kullanılan dosya sistemi, cluster büyüklüğü ve çalıştırılacak olan ilk dosyanın adı.

Eğer aktif bölümde XP yüklü ise PBR'de çalıştırılacak olan ilk dosya NTLDR olarak görünür. NTLDR, 245 KB'lık bir dosya olup sistemin açıldığı bölümde ve kökte yer alır. Görevi XP’yi yüklemektir.

BIOS, PBR'ye gidip çalıştırılacak olan ilk dosyanın NTLDR olduğu bilgisini aldığında NTLDR dosyasını belleğe yükler devreden çıkar. Artık NTLDR devrededir.

NTLDR çalıştığında BOOT.INI adında bir dosyanın bulunup bulunmadığını kontrol eder ve böyle bir dosya varsa içindeki bilgilere dayanarak, işletim sistemi seçeneklerini gösteren bir menüyü kullanıcının karşısına çıkartır. Bu menü genel olarak

Windows XP
Windows XP VGA
MS-DOS

şeklindedir.

BOOT.INI dosyasında işletim sistemi seçeneklerinin yanında bu işletim sistemlerinin nereden başlatılacağı bilgisi de vardır.

Kullanıcı, karşısına çıkan menüden XP’yi seçerse NTDETECT.COM adındaki bir program çalıştırılır. Bu program 47 KB büyüklüğündedir.

NTDETECT.COM çalıştığında bazı standart ve zorunlu donanım parçalarını araştırır ve bulduklarının listesini Registry'ye yazar. Araştırılan donanım parçaları şu şekildedir:

Bus sistemi
Görüntü kartı
Klavye
COM portları
Paralel Portlar
CPU
Sabit disk
Floppy disk
Fare

NTDETECT.COM çalışmasını tamamlayınca, BOOT.INI'deki bilgilere bakarak XP'nin nereye yüklendiğini anlar, bu yere gidip mikrokernel dosyasını (NTOSKRNL.EXE) yükler ve devreden çıkar. Karşımıza ünlü mavi ekranımız gelir.

Eğer kullanıcı karşısına çıkan menüden XP’yi değil de DOS'u seçerse ne olur? Bu durumda NTLDR programı BOOTSECT.DOS adındaki bir dosyayı çalıştırıp kendisi devreden çıkar.

BOOTSECT.DOS dosyası 512 bayt'lık bir dosyadır. Görevi, DOS'un çalışması için gereken kritik bir bilgiyi sisteme vermektir. Bilgi de , "çalıştırılacak olan ilk dosya IO.SYS dosyasıdır" şeklindedir. Yukarıda anlattığımız gibi, ilk bölümün PBR'sinde ilk çalıştırılacak olan dosya NTLDR olarak görünmektedir. Halbuki DOS, ilk olarak IO.SYS dosyasının çalışmasını öngörür. BOOTSECT.DOS dosyası sayesinde bu bilgi sisteme yüklenir. Dosyanın adı zaten oldukça açıklayıcı: "BOOT SECT(OR) for DOS".

Peki, açılış işlemi sırasında gereken bu dosyaların bazıları silinmiş ya da bozuksa ne olur? Bu dosyalar için hiçbir özel koruma yapılmamaktadır. Bilgisayara admin olarak girmiş bulunan herkes bu dosyaları çok büyük bir rahatlıkla silebilir.



NTLDR dosyası silinmiş ya da bozuk

İşlem sırasını anımsayalım: BIOS MBR'ye gitti, hangi bölümün aktif olduğunu buldu. O bölümdeki PBR'ye gitti, ilk çalışacak dosya NTLDR'dir bilgisini aldı. Ama NTLDR dosyasını bulamadı. Bu durumda

Couldn't find ntldr
Please Insert a System Diskette

şeklinde bir mesaj verir ve kalır. Karşımıza bir menü gelmez, çünkü menüyü çıkartan NTLDR programıdır. Dolayısıyla DOS'a da geçemeyiz. Bu durumda ne yapılmalıdır ?

NTLDR standart bir dosyadır . Kurulum ve bilgisayarların donanım farklılıklarına göre değişiklik göstermez . Dolayısıyla ben bu dosyayı bir başka bilgisayardan kopyalayıp diske aktarabilirsem sorun kalmaz.

Eğer XP’nin kurulu olduğu bölüm FAT32 ile formatlı ise sistemi A:'dan bir DOS disketi ile açarım, NTLDR dosyasını kopyalarım. Sonra da sistemi yeniden başlatırım , XP yeniden çalışmaya başlar .

XP'nin kurulu olduğu alan FAT32 ile değil de NTFS ile formatlı ise ne yapılır ? Bu durumda sistemi bir DOS disketi ile açabilirim ama sabit disk bölümüne erişemem, çünkü DOS işletim sistemi NTFS'i tanımaz.

Bu durumda önceden hazırladığım bir sistem disketi ile sistemi açabilirim ve bir başka XP'li bilgisayardan getirdiğim NTLDR dosyasını kopyalayabilirim. Sistem disketinin oluşturulması aşağıdaki bölümde anlatılmıştır . Sistem disketi , NTLDR dışında farklı önemli dosyaların silinmiş ya da bozuk olduğu durumlarda da işimize yarayacaktır.
BOOT.INI dosyası silinmiş ya da bozuk

NTLDR çalışıyor ama BOOT.INI dosyası devrede değil? BOOT.INI'de işletim sistemi seçenekleri ve bu işletim sistemlerinin nereden yükleneceği bilgisi var. Eğer BOOT.INI yoksa NTLDR bu bilgilere sahip olamayacaktır. Ama olmadığı durumlarda NTLDR bir varsayımda bulunuyor ve ilk disk kontrolcüsünün, ilk sabit diskinde, ilk bölümde, WINNT adında bir klasör arıyor. Eğer bu varsayım doğruysa karşımıza bir menü çıkmıyor ama XP doğrudan çalışıyor. Burada varsayıma dikkat edelim: XP, ilk kontrolcüye bağlı ilk diskteki, ilk bölümde, WINNT adında bir klasörde bulunacak. Bu koşulların biri bile sağlanmazsa XP başlayamaz. Örneğin, herşey tamam ama klasörün adı WINXP olarak konmuştu. Bu durumda XP açılmaz.

NTDETECT.COM dosyası silinmiş ya da bozuk

NTDETECT.COM, bazı standart donanımları her açılışta kontrol eder ve bulduğu donanımları Registry'ye yazar. Eğer NTDETECT.COM yoksa bu kontrol yapılamayacaktır. Bu durumda
NTDETECT failed
mesajı alırız ve orada kalırız: NT açılamayacaktır.

Ama NTDETECT.COM'un bulunmadığı bir durumda, karşımıza çıkan menüden DOS'u seçersek DOS açılır. Çünkü DOS seçeneğinin NTDETECT.COM ile bir ilgisi yoktur.

BOOTSECT.DOS dosyası silinmiş ya da Bozuk

NTDETECT.COM var, BOOTSECT.DOS yoksa , ne olur? Bu dosyaya menüden DOS seçeneğini seçersek gerek duyulur. XP'nin bu dosya ile ilgisi yoktur. XP açılır. Ama DOS'a geçemeyiz. Menüden DOS'u seçtiğimizde boot sektör dosyasının bulunamadığını belirten aşağıdaki mesajı alırız:

I/O Error accessing boot sector file multi(0)disk(0)rdisk(0)partititon(1)\\BOOTSS
NTBOOTDD.SYS Dosyası

Açılış sırasında bir dosyaya daha gereksinimimiz olabilir. Eğer sabit diskimizin kontrol kartı SCSI ise ve bu kartın üzerinde kendi BIOS'u yoksa NTBOOTDD.SYS adında bir dosyaya daha gerek duyulacaktır.

PC BIOS'ları normalde SCSI kontrol kartlarını tanımaz. Bu yüzden SCSI kontrol kartlarının üzerinde bir BIOS eklenti programı vardır. Sistem açılırken bu program bilgisayarın BIOS'una eklenir, bu sayede sistem SCSI kontrol kartını ve diskini tanır.

Bazı ucuz SCSI kontrol kartlarında BIOS eklentisi yoktur. Bu durumda işletim sistemlerinin SCSI eklentisini sağlamaları gerekir. XP'de bu işi yapan dosyanın adı NTBOOTDD.SYS'dir. Eğer kontrol kartımız BIOS'suz SCSI ise XP'nin kuruluşu sırasında bu dosya köke kopyalanacak ve açılışta çalıştırılacaktır. Böyle bir durumda NTBOOTDD.SYS dosyasını sistem açıcı diskete kopyalamayı unutmayın.
Sistem disketi oluşturma

Sistem açıcı disket için yapılması gerekenler :

1) Bir disketi XP içinden formatlamalıyım.
2) Formatladığım disketin içine şu dosyaları yüklemeliyim:
NTLDR
BOOT.INI
NTDETECT.COM
BOOTSECT.DOS( DOS bölümüm varsa )
NTBOOTDD.SYS ( BIOS'suz bir SCSI kontrol kartı kullanıyorsam )

Disketi niçin XP içinden formatlamalıyım? Her disketin bir Boot Record'u (Açılış Kaydı) vardır ve burada ilk çalışacak dosya adı yer alır. Eğer disketi XP içinden formatlarsanız buraya "ilk çalışacak dosya NTLDR'dır" bilgisi eklenir. Bu da XP çalıştıran bir disket için gereklidir .

Sistem disketi ile sabit diskteki dosya sistemi FAT32’de olsa NTFS ’de olsa XP'yi açabilirim.

 

bcanesen

Öğrenci
Katılım
1 Şubat 2008
Mesajlar
51
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Bilgisayarı kullanan tüm kullanıcılara bazı kısıtlamalar getirmek, sizin ilk başta yaptığınız ayarların değiştirilmesini önlemek isterseniz Group Policy Editor'ü kullanabilirsiniz.

Bir internet kafe'de, ya da bilgisayar laboratuvarında her gelen kullanıcının duvar kağıdını değiştirmesi, bilgisayarın çeşitli ayarlarına müdahale etmesi istenen bir durum değildir.

Diski NTFS yaparak ve Limited kullanıcılar oluşturup, bu kullanıcılar ile login olunmasını sağlayarak bilgisayarın güvenliğini bir ölçüde sağlayabilirsiniz. Ancak bilgisayar başındaki kullanıcı hala masaüstü ayarlarına erişebilir, bilgisayara sizin istemediğiniz müdahalelerde bulunabilir.

Group Policy Editor ile yaptığını kısıtlamalar ve ayarlarla bütün bunların önüne geçebilirsiniz.

Group Policy Editor'de yapılan ayarlar tüm kullanıcılar için geçerli olduğu için, bir ayarın tüm kullanıcılar için geçerli olması isteniyorsa, örneğin tüm kullanıcıların klasik masaüstünü kullanmaları (yeni oluşturulan kullanıcılar dahil) isteniyorsa, her kullanıcı ile ayrı ayrı login olup ayarlamak yerine Group Policy Editor'de ayarlama yapılır ve tüm kullanıcılarda geçerli olur.
Group Policy Editor'ü çalıştırmak
Start>Run>GPEDIT.MSC yazın ve ok.
Group Policy Editor'ün kullanımı ile ilgili bazı örnekler
Start menu ve Taskbar ayarlarını değiştirin: Force the use of the Classic Start Menu




Control-Panel>Desktop ile tüm kullanıcıların Windows Classictheme'ini kullanmalarını sağlayın




Classic Logon kullanılmasını sağlayın:




Her zaman Classic Control Panel style olmasını sağlayın:




Messenger'in otomatik açılmasını engelleyin. Ayrıntılı bilgi için: Microsoft Windows Messenger otomatik çalışıyor.




Paylaşımlara şifresiz kullanıcıların da erişebilmelerine imkan sağlayın:




Bu özellik önemli Win XP Pro'da şifresi olmayan bir kullanıcı oluşturabilirsiniz ve bu kullanıcı o makinaya login olabilir.
Ağ üzerinden erişimde iki durum söz konusu
• Win XP Pro'da "Simple File Sharing" açık ise, zaten ağ üzerinden gelen kullanıcının kullanıcı adı/şifresi hiç önemli değil, paylaşıma erişebiliyor.
• Win XP Pro'da "Simple File Sharing" kapalı ise, paylaşım yaparken kullanıcılara erişim hakkı veriyoruz, ağ üzerinden gelen kullanıcı kendi bilgisayarında bu kullanıcı ile login olmuş olmalı ve bu kullanıcının şifresi olmalı. Yani hem paylaşım yapan makinada hem de ağ üzerinden gelen makinada aynı kullanıcıyı şifresi ile beraber oluşturuyoruz. Paylaşımı yaparken bu kullanıcıya paylaşıma erişim hakkı + dizin üzerinde NTFS hakkı veriyoruz. Paylaşıma erişecek makinada da bu kullanıcı ile login olup öyle paylaşıma erişiyoruz.
• Ancak Group Policy Editor ile yukarıdaki ayar yapılırsa, ağ üzerinden gelen kullanıcının şifre sahibi olması zorunluluğu ortadan kalkıyor.

 

bcanesen

Öğrenci
Katılım
1 Şubat 2008
Mesajlar
51
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6


1. Windows sistem dosyaları ile ilgili olası sorun yol açıyor olabilir .Sistem dosyalarının doğruluğu ve özgünlüğünün belirlenmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması zaman zaman sistemin sağlıklı çalışmasını garantilemek için gereklidir .Bu olayda da ilgili işlemin yapılması için aşağıdaki komutun , windows komut satırında girilmesi gerekir . Doğal olarak olası bir düzeltme için daima bilgisayarda yüklü olan işletim sisteminin doğru versiyonu bir CD’nizin halihazırda elde bulundurulması gerekir .

Başlat/Çalıştır sfc /scannow

Komut işlemlerinin tamamlanması sonrasında bilgisayar reoot yapılıp , işlemlerin sonucunun değerlendirilmesi gerekir .

2. Program Ekle/Kaldır’da görüntülenen tüm yüklenmiş programlar registry içinde de tutulmaktadır . Dolayısıyla registry’e komut satırından

regedit yazarak girilir .

HKey_Local_Machine / Software / Microsoft / Windows / Current Version / Uninstall bölümünden ilgili program satırı seçilerek kaldırma işlemi gerçekleştirilir .

3. Sistem dosyalarının program ekle/kaldır’lardan etkilenerek veya olası bir virüs etkisiyle sorunlu hale gelmeleri olasılığına karşı bir yenileme işlemi yapılmasında fayda var . Bunun için grafik ortamda yapılması gereken olası 2 işlem söz konusu :

1. sfc /scannow
2. d:\i386\winnt32.exe /unattend

Başka bir yol İşletim sistemi CD’sinden açılış yapıp , yüklü işletim sistemini uyardığında üzerine onarım yapmak ..

Kurtarma konsolundan disk sorunları olasılığına karşı yapılabilecek işlemler :

1. Fixmbr
2. Fixboot
3. Chkdsk /r


4. Windows’la birlikte açılan programlar Başlangıç klasöründe tutulurlar . Buradan otomatik açılışlarının engellenmesi sorunu çözebilir . Tabiiki açılan programların isimlerinin belirlenip registry gibi bazı kayıt alnlarından silinmesi kalıcı bir çözüm üretir .
Başlat / Çalıştır : msconfig/başlangıç , istenmeyen yazılımları yanındaki onay kutusu temizleniyor .









5. Sistem çalışır durumdayken dosya sistemlerinin değiştirilmesi imkanı var . Bir üst sisteme geçiş yapılabilirken , geriye dönüş imkanı yok . Yapılması gereken :

Başlat / Çalıştır : convert /fs:ntfs


6. Winlogon aktif olmadan önce bu klasörün antivirüs programı tarafından taranmasını sağlamak gerekir . Avast gibi bir yazılım bellekte virüs belirlediğinde bilgisayarı kapatıp , açılışta yukarıda belirtilen işlemi yapabilir .
7. Bu ve benzer dll hataları silinmiş ya da sorunlu hale gelmiş dosyalara ilişkin mesajlar niteliğinde , dosyaların yeniden yüklenmesi sorunu giderecektir . İnternette www.dll-files.com’dan benzer dosyaların bulunup kolayca yüklenmesi gerekir .

8. Sorunlu sistemde isim-ip çözümlemesine ilişkin bir sorun görünmekte . Sorun DNS veya Wins sunucuyla iletişim kurulamamasından kaynaklanıyor . Bu bağlantının oluşturulması sorunların çözümünü sağlayacaktır .


9. Görsel programların çalıştırılmasında genel olarak düşünüldüğünde grafik kartının durumu önemlidir . Ama birçok program , grafik kartının GPU’sunu kullanmak yerine daha hızlı haberleştiği CPU ile işlem yapmayı tercih eder . GPU işlemlerinin CPU’ya yaptırıldığı ortamlar için grafik bağdaştırıcının performansının ne olduğunun önemi yoktur . Bu durumda kullandığımız programın işlemleri ne şekilde yapmakta olduğu bir konu olarak değerlendirilmeli . Diğer yandan grafik bağdaştırıcıya gelen işlemler açısından hızlı ( DDR3 ) bellek kullanan _yeterli miktarda _ ve hızlı bir GPU’ya sahip grafik kartı ön plana çıkacaktır . Bu da yetmeyecek bağdaştırıcının ne şekilde sistem iletişiminin olduğu ön plana çıkacaktır : PCI slot , PCI Express 16 gibi .. Ne kadar işlem yapıldığı kadar , işlem yapılmak üzere ne kadar veri gelebildiği ve işlenen verinin ne kadar hızda gönderilebildiği önemli . Başka bir boyut doğal olarak kullandığınız fiziksel bilgisayarın CPU ve Bellek durumları . Yeterince hızlılar mı ? Kullanılan bellek türü ( hız ) ve miktarı , ana kart veri yollarının hızı , bu yapıların tamamı performans üzerinde etkililer .








10. Durum sorunlu makinenin üzerinden çıkış yaptığı Router’ın bahsedilen makine açıkken internet bağlantısını kesip yeniden bağlantı kurmasından kaynaklanabilir . Yeni oturumda yer almayan , muhtemelen açık bırakılmış durumdaki bilgisayar , bağlantı sorunu yaşamaktadır . Sorunun çözümü için DHCP server üzerinden oturum için bilgilerin yenilenmesi gerekecektir . Çok basit olarak bilgisayarın kapatılıp açılması DHCP’den yeni verilerin alınmasını sağlayacağı gibi , asıl olarak makine kapatılmadan yenileme işlemleri aşağıdaki gibi yapılabilir :

Komut istemine geçilerek : Başlat / Çalıştır : cmd

İpconfig /release : eski yapının bırakılması .
İpconfig /renew : yeni yapının eklenmesi .

Ya da görev ubuğu üzerinde ağ bağlantısına mouse sağ tuş ile tıklayıp “onar “ komutu çalıştırılır .

11. NT sistemlerin yüklenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı aşamalar var . Örneğin ilk aşamada sorulan F2 ve F6 tuşları . F2 tuşu : acil kurtarma işlemleri için bir diskete sahipseniz kullanabileceğiniz bir seçenek . F6 : eğer yükleme yapılan bilgisayarda özel bir disk kontrolcüsü kullanıyorsanız seçmeniz gereken bir tuş . IDE diskler için özel bir kontrolcü sürücüsü yükleme işlemine gerek yok . Ama SCSI veya RAID gibi NT üzerinde sürücüsü olmayan kontrolcüler kullanıyorsanız , F6 tuşunu seçerek , bir diskete aldığınız sürücüyü yüklemeniz gerekecek . Bu aşamada özel sürücünün yüklenmemesi , karşımıza anlatılan olaydaki gibi , yüklenecek bir ortam bulunamadığı şeklinde hata mesajlarını çıkaracak ..


12. NT işletim sisteminin açılamaması durumunda elimizde mutlaka belli araçların bulunması gerekir . ERD ( acil kurtarma diski ) veya NT CD’si gibi . Açılamamanın tam olarak ne şekilde olduğu belirtilmemiş olduğu için , bu durumda değişik senaryolar tartışılabilir . Disk ile ilgili indeksleme yapısındaki bir sorun , mbr kaydının bozulması etkide bulunuyor olabilir . Açılamamada , ntldr is missing.CTRL-ALT-DEL Restart gibi bir mesaj söz konusu olabilir . Yüklemenin belli bir aşamasında mesaj vermeden kilitlenme olabilir . Sonuçta her duruma ilişkin NT CD’sinde yükleme yapılırken çeşitli aşamalarda sizden beklenen seçenek seçimlerini yerinde kullanarak farklı şekillerde onarım işlemleri yapmanız mümkün .
İlk olarak şunu bilmemizde yarar var , yükleme yapılırken sizden 3 aşamada R:Onar ( Repair ) isteğinde bulunup bulunmadığınızın sorgusu yapılır . Elinizde bir ERD varsa birinci aşama : yani F2 tuşuna basarak bir onarım yapabilirsiniz . NT sistemi disketinizle açabilir , gerekli dosyaları ( ntldr , ntdetect.com , hal.dll gibi ) yükleyebilirsiniz . İkinci aşamada seçilen R:Onar sizi Recovery Console’a götürür . Kısaca konsola .. Burada NT sisteminizi görebilir , dosya yükleyebilir ( CD/DVD veya disketten ) , konsol komutlarını kullanabilirsiniz . Fixmbr , fixboot , chkdsk /r gibi . Fix ile başlayan komutlar boot sektör ve mbr kayıtlarını düzeltebileceği gibi , diskle ilgili bir indeks sorunun yaşanıyor ve diskin bazı kesimleri okunamıyor , bu nedenle açılış engelleniyorsa chkdsk /r sizi kurtaracaktır . Konsol aşamasında dışarıdan dosya yükleyebilirsiniz ama dışarıya dosya kopyalayamazsınız . Sistem dosyalarının yüklü işletim sistemine zarar vermeden yüklenmesi gibi bir hedef varsa





İşletim sistemi CD’nizden yüklemeye devam edip , son aşamada size yapılan : ortamda daha önceden yüklenmiş durumda bir işletim sistemi bulunduğu , işlemlere devam edilmesinin bu sistemi etkileyeceği uyarısı aşamasında R:Onar seçilerek , var olan sistemin kurtarılması işlemleri yapılabilir . Bu durumda sistem dosyaları , yüklü sisteme yüklenerek bir yenileme işlemi yapılacak , sistemin çalışır hale gelmesine çalışılacaktır .

13. Burada muhtemelen son 1-2 gün içinde gerçekleşen bir olay soruna yol açıyor . Sorunun oluştuğu günün öncesine geçerek , sorun çözülebilir ( doğal olarak her zaman değil ) . Sistem çalışırken , kurulumdan itibaren sistem geri yükleme noktaları oluşturur . Bu işlemleri sistemde her değişiklik yapıldığında yeni geri yükleme noktası olarak kaydeder . Bu bilgi çerçevesinde biz sistemin doğru çalıştığı bir geri yükleme tarihine geri dönerek hatasız bir çalışma sağlayabiliriz :

Başlat / Çalıştır / msconfig , çıkan pencereden : sistem geri yüklemeyi başlat . Daha sonra çıkan takvim yapısından istediğimiz tarihi seçerek işlemi tamamlarız . Sistem geri yükleme işlemi registry kayıtlarını ve sistem dosyalarını etkiler . Geri yükleme noktasından sonra yüklenen programlar çalışmaz ama belgelerim gibi özel klasörlerde bulunan tüm verileriniz yapılan işlemden etkilenmeden korunur .
14. XP windows sistemleri kendi içlerinde , LAN ya da internet üzerinden iletişim için yeterli donanıma sahiptirler .


Home – Home : Oturum açamazlar varolan oturuma dahil olup kullanabilirler . Uzak masa üstü bağlantısı ve MSN programı bağlantıda yeterlidir . Ya da outlook ile uzaktan masaüstü yardım isteğinde bulunmak .
Home – Pro : Uzaktan masaüstü bağlantıda ip no girilerek Pro üzerinde oturum açma imkanı vardır . Home’da olduğu gibi ek oturum açma imkanı burada da yok . Pro kullanıcısı istediğinde bağlantıyı kesebilir ama uzak kullanıcıyı kendi oturumuna dahil eder , ek oturum açılmaz .
Home – 2000 server ve üstü . Sunucu üzerinde açılan terminal server hizmetlerini uzak masaüstü istemcisiyle kullanıp ek oturum açma imkanı vardır . Teorik olarak lisans ücretleri ödenerek istenilen sayıda istemci bağlanıp , kendi oturumlarını açabilirler .
15. Genellikle güvenlik için sistemine kullanıcı tanımlayıp , şifre koyan kullanıcılar her Windows’da varsayılan olarak tanımlı kullanıcıların durumları ile ilgilenmeyi gözden kaçırırlar. Varsayılan kullanıcılar olarak : administrator ve guest’ten söz ediyoruz . Bahsedilen kullanıcı yukarıdaki hatayı tekrarlayınca oluşturduğu güvenlik yapısı çok basit bir şekilde aşılmış .
16. Klavye düzeni değişiklikleri standart olarak denetim masası üzerinde klavye bölümünden değil , Tarih,Saat ,Dil ve Bölgesel seçenekler üzerinden yapılır .


17. XP ortamında autoexec.bat dosyası kullanımı , farklı bir bölümde yapılan tanımlamalara kendini bırakmıştır . Bilgisayarım/Özellikler/Gelişmiş/Ortam değişkenleri bölümünden istenilen düzenmeler yapılabilir .






18. Bazen bir çok kere aynı birimin yüklenmesi sonrasında , yeni işlemde kurulum hataları oluşabilir . Önceki kayıtların silinmesi durumunda sorun çözülebilir . Sistem kayıt bölümünden editör kullanılarak ( regedit ) önceki kayıtlara ait bilgiler silinebilir .



19. İE’da şifreleme düzeyi bankacılık işlemleri gibi güvenliğin ön planda olduğu uygulamalarda 128 bit yapıda olmalıdır . Eğer tarayıcınız bu seviyeyi desteklemiyorsa login olma ve işlem yapma isteğiniz reddedilecektir .
20. Bilgisayar Yönetimi , Disk Yönetimi bölümünden , sürücü harfi ve yolu değiştir komutu ile istediğimiz sürücülere istediğimiz harf atamaları yapılabilir .
21 ve 22 ; olaylar incelendiğinde her iki durumda da diske ilişkin bir hata durumu göze çarpmaktadır . Donanımsal bir sorun söz konusu değilse , dosya sistemine ilişkin sorunlar işletim sisteminin ilgili dosyalara erişimini engelliyor olabilir . Recovery Console üzerine gidilerek . fixmbr , fixboot , chkdsk /r gibi diske ilişkin komutların kullanımı erişim sorunlarını çözebilir .

23. İnternet Explorer Görünüm/ Dil Kodlaması / Otomatik

24. Sorun web kameranın yüklü olmaması veya hatalı bir yüklemenin varlığından kaynaklanmaktadır .

25. i386/winnt32.exe /cmdconf
26. bootcfg /Add / Scan / Rebuild /
27. Expand komutu
28. Service Pack 2’de bluetooth aygıtları sorunları windows\inf’de bth.inf dosyasının adını değiştirip 3.parti sürücünün yüklenmesi . Ya da aygıt yöneticisinden sorunlu aygıtı seçip sürücü güncelleştir komutunun verilmesi

 

bcanesen

Öğrenci
Katılım
1 Şubat 2008
Mesajlar
51
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
1. Firmanızda virüs olduğundan şüphelenilen bir PC’de yapılan temizleme sonrasında ethernet kartı gönderimde bulunuyor , ama gelen paket sayısı sıfır . Ethernet kartı sürücüsünü kaldırıp tekrar yüklüyorsunuz , değişen bir şey yok . Yeni bir ethernet kartı takıyorsunuz , aynı şekilde davranıyor . Kabloda , switch portunda bir sorun yok .. İnternetten konuyla ilgili araştırma yapıyorsunuz : güvenlik duvarından kaynaklanabileceği bilgisi üzerine , güvenlik duvarında işlem yapmak istiyorsunuz , güvenlik duvarı pasif konumda , etkinleştiremiyorsunuz . Format atmak gibi bir durumunuz yok , sizden süratle çözüm bekleniyor .
2. Firmanızda PC kullanıcılarından birisi istemediği bir programı Program Files altından siliyor .Daha sonra Program Ekle/Kaldır’dan silmeye kalkıyor , başaramıyor. Programa ait kayıtları kaldırmak üzere IT departmanından yardım istiyor .
3. PC kullanıcılarından birisi bilgisayarının sık sık çökmesinden şikayet ederek bir çözüm bulunmasını istiyor . Çözüm için kuralımız , format atılmadan bir çözüm üretmek .
4. Ağdaki kullanıcılardan , istenilmeyen programların windows’un açılışı ile birlikte devreye girdiği şikayeti ve bunun önlenmesi isteğiyle karşılaşıyorsunuz . Şüphesiz bu durum kullanıcı temelli veya firewall’la ilgili firmanızın eksikliklerinden kaynaklanıyor . Çözüm nerede saklı ?
5. Destek verdiğiniz firmalardan birinde yüklü XP , dosya sistemi olarak FAT32 kullanıyor , kullanıcı bilgisarındaki yavaşlıktan dosya sistemini sorumlu tutuyor . Sizden istenilen varolan kuruluma müdehale etmeden NT tabanlı sistemler için önerilen NTFS sistemine geçiş imkanı var mı ? Varsa bunun yapılması ..
6. Virüs şüphesi olan bir bilgisayarda anti-virüs programı “system volume information “ içinde virüslü dosyayı buluyor , ancak bu klasör windows tarafından kilitli ve dosya kullanımda olduğu için bir şey yapamıyor . Windows tarafından aktif kullanılan bu tür dosyaların temizlenmesinde ne yapabilirsiniz ?
7. Sizden yardım istenilen bilgisayarda , açılışta run.dll hatası var . Hatanın nedeni soruluyor ve yardımınız isteniyor .
8. Ağdaki istemcilerden birinin server’a bağlanamama gibi bir sıkıntısı var . Sistem internet kullanımını sorunsuz yapabiliyor . Server’ın IP numarası girildiğinde :
sorun olmuyor . Sorunun nedeni ve sizin çözümünüz ?
9. Görsel programlarla çalışırken program performansını nasıl arttırabilirsiniz ? Performansta etken olan aygıtları ve programın çalıştırılmasındaki rollerini tartışınız .
10. Çok kullanıcılı bir ağ ortamında kullanıcılardan birisi haricinde herkes internete bağlanabiliyor . Sorunlu kullanıcı için herhangibir fiziksel ağ sorunu ( bağdaştırıcı , kablo , port vs. ) yok . Sorun ne olabilir ? Nasıl tespit edilebilir ? Nasıl çözümlenebilir ?
11. NT tabanlı bir işletim sistemini yüklemek üzere 2 kez girişimde bulunuyorsunuz . Her defasında yükleme bir aşamada yüklenebilecek bir medya bulunamadığı uyarısıyla kesiliyor . Sorun nedir ? Ne yapmalısınız ?
12. İşletim sistemine dışarıdan bir etki sonucu , bilgisayarınız yüklü İS XP’yi açamıyor . Verileriniz ve uygulama programlarınıza zarar vermeden işletim sisteminizi nasıl orijinal haline geri döndürebilirsiniz ? Tartışınız .


13. IT departmanında çalıştığınız bir firma çalışanı son 2 günde meydana gelen olağandışı kullanım zorlukları ve mesajları size iletiyor . Bildirimine göre bilgisayar neredeyse kullanılmaz bir durumda . Öğleden sonraki YK toplantısına yetiştirilmesi gereken çok önemli çalışmaları olduğunu ve 3 gün önce mükemmel durumda olan bilgisayarına bir an önce kavuşmak istediğini söylüyor .
14. Yüklü İS imkanlarını kullanarak LAN içinde ya da internet üzerinde çalışan bilgisayarlara uzak masa üstü erişimi yapma imkanı var mıdır ? Farklı İS yüklü sistemlerde karşılıklı durumları tartışınız .
15. Bilgisayarınızda tanımlayıp , şifre verdiğiniz kullanıcıyla sisteme giriş yapmaya başladınız . Satın aldığınız bir programı yüklemek üzere destek firmasıyla görüşüyorsunuz . Ertesi sabah için randevu veriyorlar . Sabahleyin randevuya geç kalmanın telaşıyla masanıza geliyorsunuz . İş arkadaşlarınız destek firması çalışanının geldiğini ve masada bulunan programı yüklediğini söylüyor . Şifreyi sizden başka kimse bilmiyor , firma çalışanıyla konuştuğunuzda şifreyi kırmak için özel program kullanmadığını söylüyor . Sisteminizin ele geçirilmesine neden olan , verdiğiniz açık nedir ?
16. XP İngilizce yüklü , yurtdışından alınan bir bilgisayarı Türkçe Q klavye ile kullanma istiyorsunuz . Denetim Masası / Klavye sorununuzu çözmüyor .
17. DOS tabanlı programların path tanımları gibi , BAT dosyalarında yapmanız gereken bazı tanımlamaları XP ortamında nerede asıl yaparsınız ?
18. HP OfficeJet yüklemek istediğiniz bir bilgisayarda sürekli sorun oluşuyor . İnternet üzerinden yeni sürücüler de sorunu çözmüyor . Yazıcı başka bir makinada kolayca kuruluyor . Yapmanız gereken işlemleri tartışınız .
19. Firmanız muhasebe çalışanlarından biri kendisine verilen bankacılıkla ilgili işlemleri ( internet üzerinden kurumsal bankacılık ) yapamadığını söylüyor . Sitede olası bir sorun düşüncesiyle başka 1-2 PC’de deneme yapıyorsunuz , sistem çalışıyor .
20. Sabit diskin iki bölüm haline getirilip , birinci bölümüne XP kuruluyor . Kurulumdan sonra 2.bölüme de format atılıyor . 1.bölüm : C ; 2.bölüm : E ; CD : D olarak görülüyor . İstenilen 2.bölümün sürücü adının D olarak değiştirilmesi ..
21. Session_ ile başlayan bir açılış hatası var . Güvenli kipten de giriş yapılamıyor . Sistem CD’sinden Repair deniyorsunuz , onarım yapılamıyor . İnternetten hata uyarısıyla ilgili arama yaptığınızda smss.exe dosyası ile ilgili olduğunu görüyorsunuz . Smss.exe dosyası sistem CD’sinde i386 dizininde var . Windows , system32 dizinine kopyalamak istiyorsunuz . Kopyalama engeleniyor . Halbuki başka bir disk bölgesine kolayca kopyalanabiliyor . System32 dizinine bakmak istiyorsunuz belli bir yere kadar listeleme yapılıyor , smss.exe dosyası listelenemiyor .


22. Bilgisayarınız çalışırken kilitleniyor . Kapatıp açıyorsunuz , mavi ekran ve unmountable_boot_device mesajıyla karşılaşıyorsunuz . F8 ile En son iyi yapılandırma ve güvenli kip seçenekleri bir çozüm sağlamıyor , hata mesajını almaya devam ediyorsunuz .
23. Finans müdürü kurumsal bankacılık işlerinde belirli bir noktada ekranın boş göründüğünü işlemlere devam edilemediğini ama aynı işlemleri başka bir bilgisayarda yapabildiğini anlatıyor . Siz başka bir makinede farklı bir sitede benzer bir durumla karşılaşıldığını ve çözümünü hatırlıyor ve hemen uyguluyorsunuz , F.Md. denemesini yapıyor , işlem tamamlanmış durumda ..
24. MSN’de çalışırken görüntülü görüşme yapmak istiyor ve komut veriyorsunuz . Microsoft’a gönderilmek üzere bir hata mesajı ile karşılaşıyorsunuz .Ardından MSN kapanıyor .
25. Sisteminizde yüklü bulunan işletim sistemlerinin açılış menüsüne Kurtarma Konsolu seeneğini yüklemek istiyorsunuz . Böylece elinizde CD olmadan sistemden recovery console’a girme imkanınız olacak .
26. Boot.ini dosyasını kurtarma konsolundan komut verip yeniden oluşturmak istiyorsunuz .
27. Kurtarma konsolunda CD’de bulunan bazı dosyaları yüklemek istiyorsunuz ancak çalışmıyorlar , kontrol ettiğinizde örn. ntoskrnl._xe şeklinde bir yapıyla karşılaşıyorsunuz . Yüklenen dosyanın çalışması için ne yapılmalıdır ? Dosya sisteme nasıl yüklenmelidir ?
28. Service Pack 2 yüklendikten sonra bluetooth aygıtlarının çalıştırılamaması gibi bir durumla karşılaşılıyor .

 

NecronomicoN

Profesör
Katılım
30 Temmuz 2007
Mesajlar
2,765
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
bence biraz gereksiz bi konu olmuş ne de olsa püf noktaları konusu heryerde mevcut. bu c/p leri de oturup birinin okuyacağını sanmıyorum ^^
 

tertunc

Dekan
Emektar
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
7,204
Reaksiyon puanı
21
Puanları
38
NecronomicoN dedi ki:
bence biraz gereksiz bi konu olmuş ne de olsa püf noktaları konusu heryerde mevcut. bu c/p leri de oturup birinin okuyacağını sanmıyorum ^^
ben okudum
 

Jerusalem

Profesör
Katılım
21 Haziran 2007
Mesajlar
2,192
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Başlığı "Düzensiz gerekli ve pratik bilgiler silsilesi" olarak değiştirip beni arayın.
 

ErdoganTemur

Öğrenci
Katılım
26 Ocak 2008
Mesajlar
86
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhabalar;

Windows Xp ve Vista En çok 4 gigabayt (GB) RAM ve iki simetrik mikro-işlemci desteği sunmaktadır. 4 gb ram miktarının tamamını görmesi için

C:boot.ini dosyasını açarak multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /PAE
sondaki PAE ilavesini ekleyin. Bu sekilde xp 4 GB ram i sorunsuz görebilir ( eğer işlemciniz PAE (PAE=physical address extension) yi destekliyorsa)

ayrica PAE nin registrydeki yeri:
HKLM\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\CONTROL\SESSIONMANAGER\MEMORYMANAGEMENT\PhysicalAddressExtension

Kolay gelsin.
 

spider_9600

Asistan
Katılım
4 Şubat 2008
Mesajlar
339
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
benim bildiğim masaüstüne yeniklasör açıp adını con koyarsan adı tekrar yeni klasör oluyo
 

Kriptograf

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2007
Mesajlar
1,688
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bende bütün c/p leri okudum :) Daha önce görmemiştim bunu başka bir yerde teşekkürler arkadaşım.
 
Üst