Windows 10'da Bireysel Kayıt Defteri Anahtarları Nasıl Yedeklenir?

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
Dosya menüsünü tıklayın ve İçe Aktar seçeneğini belirleyin.Windows 10'da ki Kayıt Defteri'ni değiştirmek üzeresiniz mi? Değişiklikleri geri almanız gerektiğinde, düzenleyeceğiniz ayarları yedeklemek için gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir.

Windows 10'da, Kayıt Defteri, Windows ve uygulamaların doğru şekilde çalışmasına izin veren bir dizi ayar içeren hassas bir veri tabanıdır. Veri tabanındaki ayarlar kritiktir ve değerlerini değiştiren küçük hata, işletim sisteminin kurulumunu bozabilir. Bu nedenle, normal kullanıcılar için Kayıt Defterindeki ayarları değiştirmesi önerilmez.

Ancak, tüm Kayıt Defterini yedeklemekten (veya bilgisayarınızın tam yedeklemesini oluşturmadan) değişiklik yapmanız gerekiyorsa, değişiklik yapmak üzere olduğunuz tek tek anahtarları yedeklemek ve geri yüklemek için Kayıt Defteri düzenleyicisini kullanabilirsiniz. Tüm veri tabanını geri yüklemekten daha uygun bir süreç.

Ayrıca, belirli bir yapılandırmayı dışa aktarmak için bu işlemi de kullanabilirsiniz; bunlar, aynı özelliği Windows 10'un aynı sürümünü çalıştıran farklı bir bilgisayarda etkinleştirmek, devre dışı bırakmak veya yapılandırmak için içe aktarabilirsiniz.

Bu rehberde, cihazınızda ki Kayıt defteri anahtarlarını yedeklemek ve geri yüklemek için adım adım size yol göstereceğiz.

Windows 10'da Kayıt Defteri Anahtarları Nasıl Yedeklenir?

Windows 10'da bireysel Kayıt Defteri anahtarlarını yedeklemek için aşağıdaki adımları kullanın:

1. Başlat'ı aç.
2. Regedit'i arayın, en üstteki sonuca sağ tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır (Run as administrator) seçeneğini seçin.
3. Yedeklemek istediğiniz ayarların konumuna gidin.
4. Yedeklemek istediğiniz anahtarı seçin.
5. Dosya (File) menüsünü tıklayın ve Ver.. (Export) seçeneğini tıklayın.

1.jpg

Hızlı İpucu: Ayrıca, tuşa sağ tıklayabilir ve ayarlarınızı yedeklemek için Dışa Aktar seçeneğini belirleyebilirsiniz.

6. Anahtarı kaydetmek istediğiniz yere göz atın.
7. .Reg dosyası için açıklayıcı bir ad yazın. Örneğin, Orijinal-WindowsDefender-Ayarları gibi.
8. Seçilen şube seçeneğini seçin.

2.jpg


9. Kaydet (Save) düğmesine tıklayın.

Adımları tamamladıktan sonra, anahtar ve şubenin parçası olan ayarlar kayıtı (.reg) dosyasında yedeklenir.

İsterseniz, .reg dosyasını her zaman sağ tıklayabilir ve kayıt dosyasının içeriğini görüntülemek için Düzenle seçeneğini belirleyebilirsiniz.

3.jpg


Windows 10'da Kayıt Defteri Anahtarlarını Geri Yükleme

Bir veya daha fazla kayıt defteri ayarını geri yüklemeniz veya birleştirmeniz gerekiyorsa, aşağıdaki adımları kullanabilirsiniz:

1. Başlat'ı aç.
2. Regedit'i arayın, en üstteki sonuca sağ tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır (Run as administrator) seçeneğini seçin.
3. Dosya (File) menüsünü tıklayın ve Al.. (Import) seçeneğini tıklayın.

11.jpg


4. Yedek Kayıt Defteri dosyasını depolamak için kullandığınız yere göz atın.
5. Dosyayı seçin.

22.jpg


6. Aç (Open) düğmesine tıklayın.
7. Tamam (Ok) düğmesini tıklayın.

33.jpg


Adımları tamamladıktan sonra yedekleme kayıt dosyası, ayarları Windows 10 Kayıt Defteri'ne birleştirir. (İçe aktardığınız ayarlara bağlı olarak, değişiklikleri uygulamak için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.)

Windows 10 özelliğini belirli bir şekilde etkinleştiren veya yapılandıran bir anahtar kümesi verdiyseniz, ayarları farklı bir bilgisayarda birleştirmek için yukarıda açıklanan adımları kullanabilirsiniz. Elbette, diğer cihazın aynı Windows 10 sürümünü çalıştırdığından emin olursanız.

Yedekleme, yanlışlıkla sildiğiniz önceki ayarlarınızı ve anahtarlarınızı geri yüklerken, bu işlem, yedeklemeyi oluşturduktan sonra ekleyebileceğiniz ek ayarları ve anahtarları etkilemez. Örneğin, bir DWORD değeri içeren bir anahtar verildiğinde ve daha sonra bir String değeri eklediyseniz, yedek DWORD öğesinin orijinal değerini geri yükler, ancak String değerini silmez. Dize değerini de kaldırmanız gerekirse, sağ tıklatıp Sil seçeneğini işaretlemeniz gerekir.

Bu rehberi Windows 10 üzerinde yaptık, ancak yukarıda belirtilen talimatlar Windows 8.1, Windows 7 ve hatta daha eski sürümlerle çalışacak durumdadır.

Not : Yanlış bir işlem yaptığınızda SDN Forum mes'ul (sorumlu) tutulamaz.
 
Son düzenleme:

Akkara

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,005
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,363
Puanları
113
Ancak, tüm Kayıt Defterini yedeklemekten (veya bilgisayarınızın tam yedeklemesini oluşturmadan) değişiklik yapmanız gerekiyorsa, değişiklik yapmak üzere olduğunuz tek tek anahtarları yedeklemek ve geri yüklemek için Kayıt Defteri düzenleyicisini kullanabilirsiniz. Tüm veri tabanını geri yüklemekten daha uygun bir süreç.
Bu açıdan oldukça kullanışlı.

Ancak şunu da belirtmekte fayda var:
Windows çalışırken kayıt defteri dosyaları tam olarak kopyalanması garanti değildir ve tam bir yedek olmayacağı için dosyayı içe aktarmaya çalışırken hata verebilir.

Aynı sistem üzerinde doğrudan kayıt defteri değişiklikleri gibi sistemde büyük değişiklikler yapmayı planlıyorsanız, sistem geri yükleme Windows kayıt defterini yedeklemenin en iyi yoludur. Hem bazı sistem dosyalarının anlık görüntüsü de alınır. Bir şeyler yanlış giderse, sistem geri yükleme, işletim sisteminizin düzgün çalıştığı eski bir tarihe geri dönmenizi sağlar.
 
Üst