TEOG 2014 Tercihleri Ne Zaman? TEOG Tercihleri Nasıl Yapılır?

Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
TEOG 2014 Tercihleri Ne Zaman? TEOG Tercihleri Nasıl Yapılır? TEOG Tercih sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

110620141345411852326_2.jpg


TEOG’da öngörülen değişiklikleri değerlendiren ve tercih yapacak öğrencilere okul seçimi konusunda tavsiyelerde bulunan Nazik Kösegil, “Okullar kontenjanlarını 4 Temmuz’da açıklayacak. Bu sene bazı okulların türü değiştiği için bu okulların kontenjanlarını açıklamaları da öğrenciler ve veliler açısından önem teşkil ediyor” dedi.

8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG)’un, 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında tercih dönemi gerçekleştirilecek. Tercihler öncesi yapılan değişikliklerin sürece kattıklarını anlatan Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, veliler ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Okulların kontenjanlarını açıklayacağı 4 Temmuz tarihinin önemine dikkat çeken Kösegil, “Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrencilerin hem ortak sınav sonuçlarını hem de yıls onu puanlarını temel alan bir başarı puanı ortaya çıkacak. Okullar ise kontenjanlarını 4 Temmuz’da açıklayacak. Bu sene bazı okulların türü değiştiği için bu okulların kontenjanlarını açıklamaları da öğrenciler ve veliler açısından önem teşkil ediyor. Özellikle Anadolu Öğretmen Liseleri bölgesine göre Fen Lisesi’ne, Anadolu Lisesi’ne veya Sosyal Bilimler Lisesi’ne dönüşecek. Dönüşen okulların kontenjanlarının ise 40’a kadar çıkması bekleniyor. 31 Temmuz’a kadar devam edecek bu sürecin ardından resmi listeler, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) teslim edilecek” dedi.

A VE B GRUBU TERCİH LİSTESİ UYGULANACAK
Yaşanacak sıkıntıları engellemek için A ve B gruplarından oluşan tercih listelerinin uygulanacağını belirten Kösegil, “MEB kontenjan boşluğunun önüne geçmek için A ve B grubu tercih listesi uygulaması başlattı. Öğrencinin, 15 tercihten oluşan A Grubu listesinden herhangi bir tercihine yerleşmemesi durumunda istek sırasına göre B Grubu’ndan boşlukta olan bir okul türüne yerleştirilmek isteyecek. B Grubu listede ise öğrenciler, okul türlerine göre bir istek sıralamasında bulunacak. MEB tarafından Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 6 okul türü belirlendi.

Öğrenci, A Grubu listeden herhangi birine yerleşmezse istek sırasına göre boşlukta olan bir okul türüne yerleştirilmek isteyecek. Bu isteği karşısında herhangi bir okula yerleşmezse bu kez MEB, e-Okul’dan, adrese göre otomatik yerleştirme yapacak. A Grubu listede il ve ilçe sınırlaması bulunmuyorken, B Grubu listede ise bir sınırlama söz konusu. Okul türü tercihi ilçeye göre yapılacak. Öğrencinin ilçesinde Fen Lisesi yoksa Fen Lisesi’ne yerleştirilme talebinde bulunamayacak. Dolayısıyla B Grubu liste oluşturulurken ilçedeki okul ve okul türünün dikkate alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

YEDEK KONTENJAN YERİNE NAKİL
Kayıt sürecinin ardından boş kontenjanların geçmiş yıllarda olduğu gibi yedek yerleştirmelerle değil, nakil yoluyla doldurulacağını belirten Nazik Kösegil, “Hem veliler hem de öğrenciler 1 yıl boyunca ciddi şekilde emek verdi. Yıl içindeki koşuşturmaları, tercih döneminde de devam edecek. Geçmiş yıllarda nakillerde puan kıstası vardı ancak bu sene kaldırıldı. Öğrenciler boşluk durumuna göre istediği okula yerleşebilecek. Bu da yüksek puanla girilen bir okula, puanı düşük olan bir öğrencinin de girebileceği anlamına geliyor. Bu nedenle nakil döneminde velilerin dikkatli olmaları ve hızlı hareket etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.

Bu yıl tercih döneminde okul puanlarının açıklanmayacağına da belirten Nazik Kösegil, “Tercih listesi oluşturulurken istek durumu baz alınmalı. Veliler okulları iyi araştırmalı, okulun fiziki koşullarını ve sosyal olanaklarını incelemeli ve öğrencilerin mutsuz olacakları okullara yönlendirmeme yapmamalı. Sadece puanı yüksek olduğu için herhangi bir okulu tercih etmek yerine, öğrencinin en mutlu ve başarılı olacağı okulu seçmek gerekir. Önemli olan öğrencinin isteğine göre mutlu olacağı okulu bulabilmek” diye konuştu.

[SDNTV]http://video.iha.com.tr/Contents/video-%7BDB0720AE-0970-4AAD-BC20-3BFB34F611A0%7D/2014/06/10/35654.mp4[/SDNTV]

KAYNAK


fft16_mf4478962.Jpeg


Sistemdeki yenilikler şöyle:

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulların Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülmesi ile tüm okul türlerine YEP ile öğrenci alınacak.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulları seçen öğrenciler, önceki yıllarda doğrudan alan tercihi yaparken artık okul tercihi yapacak.

Anadolu Lisesi’ne yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanı 34, ihtiyaç olması halinde 40 olacak. 4 Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Fen ve Anadolu Liseleri’ne dönüştürülecek.

Fen Liseleri’nde de 2014-2015 öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı zorunlu hale gelecek.

TEOG öncesindeki 201 taban puan uygulaması kaldırıldı.

Özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5’lik dilim içerisinden alacaklar.

Özel okullar burslu aldıkları öğrencilerin bursluluklarını, başarısızlık, sınıf tekrarı gibi ek şart ve yükümlülük aramadan eğitim-öğretim süresi boyunca devam ettirecekler.

TERCİH DÖNEMİ

Öğrenciler, 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında İnternet üzerinden tercih yapacak. A ve B olmak üzere iki grupta tercih yapacak olan öğrencilerin yerleştirme sonuçları, 22 Ağustos’ta duyurulacak ve kesin kayıt yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara, ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

Öğrencilerin, 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam, ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan belirlenecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.


  • Ortaöğretim okul kontenjanları 4 Temmuz'da açıklanacak.
  • 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları 7 Temmuz'da duyurulacak,
  • 31 Temmuz-8 Ağustos'ta tercihler gerçekleştirilecek.
  • Tercih sonuçları ise 22 Ağustos'ta bildirilecek.

TEOG NEDİR?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından başlayarak uygulamaya başlayacağı sisteme veriler addır. Sisteme göre altı temel dersin ikinci sınavı MEB tarafından gönderilen ortak bir sınav olacaktır. Yeni sistemin amacı öğrencileri sınav stresinden kurtarmaktır. temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yıl sonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin.

Türkiye’de 2013-2014 yılında uygulanmaya başlanan temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınav sistemidir. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liseye yerleştirilecektir. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan alınan sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacaktır.

6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girilen bütün sınavlar temel alınarak yıl sonu başarı puanları hesaplanacak ve bu puan liseye yerleşme puanını etkileyecek. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacaktır. Diğer sınavlarda bulunan yanlışların doğruları etkileme sistemi TEOG sınavlarında bulunmamakta, yanlışlar doğruları etkilemektedir. 2

E -okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak:

“Özel yetenek sınavıyla yerleştim”,
“Özel okula kayıt yaptırdım”,
“Tercih yapmak istiyorum."


Öğrenci yetenek sınavı ya da özel okul kayıt yaptırdığına dair seçeneği işaretlerse tercih listesi yapamayacak. Bunun için de özel okula kayıt yapılsa bile iyi bir fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerinden birine gitme umudu olanların “Tercih yapmak istiyorum” bölümünü işaretlemeleri gerekiyor.

A GRUBUNDA 15 OKULLUK LİSTE

Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacak. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması olmayacak. Yerleşmeme ihtimaline karşı öğrenciler B grubu listesinden en az birini işaretlemeye zorunlu tutuyor. Bu listede tür önceliği esas alınacak. Tercihe göre en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

DOĞRUDAN İMAM HATİBE

Öğrenci bu gruptan işaretleme yapmasa bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek. B grubunda yer alacak liseler şunlar: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu liseleri.

ORTAK LİSELERDE YABANCILAR YOK

Ortak listede özel okullar olmayacak. Türk ve yabancı özel okullar aynı tercih listesinde yer almayacak. Ancak, özel okullar isterlerse tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapındaki ilk yüzde 5’lik dilimden seçebilecekler. Daha önce 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrencilerini alacaklarını açıklayan özel okullara bu puan bilgileri verilmeyecek. Özel okullar kendi yerleştirme puanlarını kendileri hesaplayacak.

PUANLAR ÖZEL KALACAK

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı beklemedikleri bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” diyen Bakanlık, dileyen özel okulun tam burslu öğrencileri kendi sistemine dahil olarak seçebilecekleri mesajını verdi.

Milliyet
 
Üst