Tablet Bilgisayar Almadan Önce Mutlaka Okuyun

Bu konuyu okuyanlar

hallo

Asistan
Katılım
16 Nisan 2009
Mesajlar
192
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
Son zamanlarda teknolojinin bizlere sunmuş olduğu en büyük nimetlerden birisi olan tabletler günden güne marka bazında artış gösteriyor. Hal böyle olunca tablet müşterileri tablet almadan önce bir araştırma yapması gerekiyor. Biz sizin yerinize o araştırmayı yaptık ve sizler için en uygun tabletleri karşınıza getirdik.
intel-oak-trail-honeycomb-android-tabletler.jpg

Piyasadaki tablet sayısı giderek artıyor. Eğer bir tablet almayı düşünüyorsanız, iPad dışında birçok seçeneğiniz var. Seçeneklerin çok olması ise kafa karışıklığına yol açabiliyor.
Peki tablet alırken nelere dikkat etmelisiniz? Hangi boyuttaki tableti tercih etmeli, hangi işletim sistemini kullanmalısınız? Bir 3G tablete gerçekten ihtiyacınız var mı? Bu ve bunun gibi soruların cevabı, tabletinizi hangi amaçla kullanacağınıza ve ondan ne beklediğinize göre değişiyor. Bu makalemizde doğru tableti seçerken dikkat etmeniz gereken 10 şeyi bir araya getirdik. Tablet bilmeniz gerekenleri sonraki sayfalarımızda bulabileceksiniz.
1. Hangi işletim sistemini kullanıyor?
Tabletlere yönelik çeşitli işletim sistemleri bulunuyor. Bunlardan en popüler olanı Apple’ın iPad’de kullandığı iOS. 2011′de çıkacak birçok tablet ise Android 3.0 ile çalışıyor olacak.
Diğer tablet işletim sistemleri ise BlackBerry ve HP. Windows 7 ile çalışan tabletler bulunsa da, bu işletim sistemi tabletlere yönelik değil.Ancak Windows 8 ile Microsoft, tablet dostu bir platform meydana getirecek.
2. Ekranı ne kadar büyük?
Ekran boyutu, bir tablet seçerken en önemli faktörlerden. Tabi ki tabletinizin boyutu, onunla rahatça çalışabilmenize ve rahatça taşıyabilmenize göre değişiyor.
iPad 2′nin ekranı 9.7 inç ile orijinal iPad’in aynısı. Birçok Android 3.0 tablet ise 10.1 inç ekrana sahip.
Ancak daha küçük 7 inç’lik tabletler de bulunuyor. Dell Streak 7 veBlackberry Playbook bu tür tabletlere iyi bir örnek teşkil ediyor. Bunlardan küçük bazı tabletler de mevcut.
3. Hangi işlemciyi kullanıyor?
Hemen hemen tüm akıllı cepler ve bütün tabletler ARM işlemci teknolojisini kullanıyor. Farklı şirketlen, ARM çip tasarımının kendi sürümlerini ortaya çıkardılar. Bugün bu çiplerin birçoğu çift çekirdekli.
Apple iPad 2, Apple A5 çipi ile çalışıyor. Android 3.0 tabletleri ise genellikle Nvidia’nın Tegra 2 işlemcisine sahip.
4. Bir 3G tablete ihtiyacınız var mı?
Wi-Fi destekli tüm tabletler evinizdeki kablosuz ağınıza bağlanabilirler.Ancak birçok tabletin iki sürümü bulunuyor. Bu sürümlerden bir tanesi,Wi-Fi ağları dışında 3G’yi de destekliyor. Bu sayede bir SIM kart ile mobil internete bağlanabiliyorlar.
Tabletlerin 3G sürümleri genellikle daha pahalılar ve bir veri paketisatın almanızı gerektiriyorlar.
5. Kamerası var mı?
Yeni iPad 2, birçok Android 3.0 tableti gibi çift kameraya sahip. Ön yüzde bulunan kamera, Skype veya Google Talk gibi uygulamalar yoluyla görüntülü görüşme yapmanıza izin veriyor. Arka tarafta bulunan kamera ise cep telefonlarında olduğu gibi fotoğraf çekmeye yarıyor.
Birçok tablet 720p yüksek çözünürlüklü video kaydediyor. Eğer buözellik sizin için önemli ise tablet seçerken buna dikkat edin.
6. Kaç uygulama uyumlu?
Apple App Store, 300.000′den fazla uygulama ile en fazla uygulama sayısına sahip. iPad 2 bu uygulamaların neredeyse hepsini çalıştırıyor.Ancak iPad’e özel geliştirilmiş 65.000 uygulama bulunuyor.
Android‘de üse sadece birkaç bin Android 3.0′a özel uygulama bulunuyor, ancak bu uygulamalar tüm temel ihtiyaçları karşılıyor. Eski Android uygulamaları da Android 3.0′da çalışıyor.
Diğer işletim sistemleri de uygulama mağazalarına sahipler, ancakdaha küçükler. Yine de ihtiyacınız olan uygulamaları bulamama olasılığınız oldukça düşük.
7. Ne kadar depolama alanı sunuyor?
Ne kadar depolama alanına ihtiyaç duyduğunuz, tabletinizi hangi amaçla kullanacağınıza göre değişiyor. 16GB, müzik ve fotoğraflarınızı depolamak için fazlasıyla yeterli olacaktır ancak büyük uygulamalar veHD videolar çok daha fazla alana ihtiyaç duyabilir.
Çok sayıda müzik ve video depolamayacaksanız, küçük depolama alanları size yeterli gelecektir. iPad’in depolama alanı bellek kartı ile genişletilemiyor ancak diğer birçok tablet, microSD veya microSDHC slotları ile genişletilebiliyor.
8. TV’nize bağlanabiliyor mu?
Birçok tablet monitöre ve televizyona HDMI kablosu yoluyla bağlanabiliyor. Eğer tabletinizde video dosyaları taşıyorsanız ve bunları daha büyük bir ekranda seyretmek istiyorsanız, HDMI çıkışı çok işinize yarayabilir.
Eğer sizin için önemliyse HDMI çıkışına sahip bir tablet arayın. Ek olarak tek satın almanız gereken şey, bir HDMI kablosu olacaktır.
9. Kalınlığı ve ağırlığı
iPad 2, sadece 601 gram olması ve sadece 8.8mm’lik profili ilekendinden oldukça bahsettirmişti. Ancak iPad 2 artık en ince ve en hafif tablet değil. Zira Galaxy Tab 10.1 sadece 595 gram ve 8.6mm kalınlığında.
7 inç BlackBerry Playbook ise 9.7mm kalınlığında ve 400 gramın sadece biraz üzerinde. Samsung Galaxy Tab 10.1 ise 10.9mm kalınlığında ve 599 gram ağırlığında. Motorola Xoom ise şaşırtıcı derecede ağır: 730 gram.
Kalınlık ve ağırlık daha çok estetik bir yön gibi görünse de tabletinizi uzun süre elinizde tutacaksanız, ağır modellerin ağırlığını daha çok hissedeceğiz açık.
10. Aslında bir laptop mu istiyorsunuz?
Bizi yanlış anlamamayın, tabletlerin inanılmaz cihazlar olduğunu düşünüyoruz. Kelime işlemciler ve tablo işlemciler, resim işleme araçları gibi verimlilik yazılımları tabletlerde sunulsa da iş bakımından onlardan mucizeler beklememelisiniz.
Tabletler, teknoloji deponuza büyük güç katabilir ancak tam donanımlı bir PC’nin veya Mac’in yerine geçmeyecektir.
 

limerick

Müdavim
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1,188
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Aciklamalar icin tesekkur ederim. Bende tabletler hakkinda sahsi fikrimi soylemek istiyorum.
Tabletler gereginden fazla pahali, 5 para etmez cihazlar. :)
 

TEGİN

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Netbook,notebook gibi çok daha iyi alternatifler varken çok gereksiz ürünler.Eğer gerçekten ihtiyaç yoksa alınması anlamsız. o kadar parayı istediğim şeyleri yapamayacağım gereksiz bir cihaza harcamak anlamasız.Bir de İPad alanları düşünüyorum da :)
 

blackmamba07

Müdavim
Katılım
18 Mayıs 2011
Mesajlar
1,320
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
ihtiyaç olmadıkça tablet almak bana da pek mantıklı gelmiyor. istenilen özelliklerin altında kalıyorlar genelde. son zamanlarda ilgimi çeken bir tek lg optimus pad vardı. o da 3d kayıt özelliği ve kolay taşınabilir bir tasarıma sahip olmasından dolayıydı. ama genel olarak tablete vereceğim para yerine laptop alırım diye düşünüyorum.
 

adura

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2011
Mesajlar
18
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Aslında SSD'ler daha bir ucuzlasa, daha bir yaygınlaşsa, Netbook her zaman daha cazip geliyor. Bu, tamamen "cihazla ne yapacağınız" ile alakalı birşey. Windows platformunda yıllardır çalışan bir mimarım. Sunumlarımı, minik toplantı notlarımı yanımda taşıyabileceğim bir netbook almıştım. Dell Inspiron. Hemen ardından iPad lanse edildi. "Ne saçma bir cihaz, kocaman bir iPhone" demiştim ilk zamanlar. Sonra bir de baktım ki, birçok firma kısa sürede destekledi bu cihazları. Android de arkasından geldi bu desteğin tabii ;-) Açıkçası proje sunumları için gayet iyi bir icat. Taşıması gayet kolay...

Açılış, kapanış hızı ile, Netbook'ları sollayan bu cihazların aslında "teknolojik bir oyuncak" olmanın yanında bir artısı olmadığını düşünüyorum. Modaya uyanlar hemen alıyorlar. Sonra birden bire işletim istemleri yenileniveriyor ve artık sizin cihazınız güncellenemeyen, hurda bir cihaza dönüşüveriyor. Sonra marketten yazılım indirmeye çalışıyorsunuz, "o da ne!"... Sizin makina hurda olduğu için artık sürekli "uyumsuzluk" mesajları alıyorsunuz. Halbu ki, hala taksitlerini ödüyorsunuz ;-)

Sonuç itibariyle, "bu tür çerez cihazları ne için satınalmak istediğimizi iyice oturtup, satın aldıktan sonra da o amaçta kullanmaya devam edip, güncellemeleri kafaya takmamak; bir süre sonra bir yakınınıza hediye edip bir yenisini almak için forum forum dolaşmak gibi bir geleceğe hazırlanmak"... :)

SSD'lerin yaygınlaşması, iyice ekonomik hale gelmesi dileğiyle...
 
Üst