Synaptic Paket Yöneticisi Kurulum / İşlevler

Bu konuyu okuyanlar

Hopeツ︎

Go for the EYES BOO. Go for the EYES! ?
Katılım
9 Mart 2016
Mesajlar
2,396
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,268
Puanları
113
Yaş
26
Merhabalar, az önce forumda bir arama gerçekleştirdim ve halihazırda bir Synaptic kurulum konusunun olmadığını gördüm. Kullanıcıların işine yarayacak bu yazılımın Linux kategorisinde bir konusu olmalı diye düşündüm... O halde ilk adımları atarak başlayalım. Terminal (uçbirimde) nasıl çeşitli komutlarla kurulum, kaldırım, vb. yapabiliyorsak Synaptic'i bunun arayüzlü olanı olarak düşünün, ayrıca terminale henüz alışamamış kişiler içinde aynı zamanda biçilmiş kaftan olacaktır şüphesiz. Bizler terminalde komutları detaylı olarak analiz edebildiğimizde yine güzel işler çıkarabiliriz meydana, fakat bir robot olmadığımız için her komutu aklımızda tutmamız da mümkün değil pek. Yine bu devrede Synaptic giriyor araya ve en detaylı işlerin bile bir yazılım yardımıyla bize nasıl yapılacağını güzel şekilde anlatıyor. Linux'un bir distrosuna sahipseniz muhtemelen kurulumda synaptic'de sisteme dahil edilecektir. Ya edilmediyse? bunun içinde endişe duymaya gerek yok.

Bash:
apt install synaptic (root'da iken bu komutu kullanın.)

Yukarıda bulunan komutumuzu terminale düşüyoruz, bu esnada yazılımın çalışması için gereken alt paketlerin sisteme dahil olabilmesi adına size bilgi verilecektir. "y" yaparsanız kabul ediyorum yükle anlamındadır. "n" isteği abort (reddeder) normal konumunuza geri dönersiniz. Şimdi her şey yolunda Synaptic makineye dahil edildi artık çalıştırılması gerek. Yine basit şekilde yazılım sisteme dahil olacağından sistem çekmecelerine düşecektir, mesela bende control menu içerisinde software alt kategorisi altında yer alıyor. Bu sizin dağıtımınıza göre değişecektir. Yazılımın çekmeceler de görünmesiyle alakalı bir sorun yaşıyorsanız terminale geçerek "synaptic" komutunu düşün, bu esnada size "Authentication" yetki kilit uyarısı gelecektir. Buraya Identity (root kullanıcısı) , Password (root parolası) girerek devam etmeniz gerekmekte. Bunun akabinde Synaptic arayüzü ile birlikte karşınıza gelecektir.

Synaptic Genel Tanım

&All: Burada yararlanacağımız yazılım kategorilerini görürüz.
&Status: Kurulmuş paketler ve bağımlılıkları, henüz kurulmamış paketler yer alır.
&Origin: Bizde kurulu olan ya da henüz kurulu olmayan yazılımlar ve menşei hakkında bilgiler.
&Custom Filters: Belirli filtrelere dayatılmış paket seçimi.
&Search Results: Bir arama gerçekleştirildiğinde çıkan sonuçlar burada yer alacak.
&Architacture: Mimarisine göre paket arama (64-bit, 32-bit, tümü)

Synaptic Üst Menü

&File: Seçim okuma, kitleme, kaydetme ve paket indirme için komut dosyası oluşturma ayrıca indirilebilir paketleri ekleme gibi özelliklere yarayan dosya seçkisi.
&Edit: Synaptic yazılımı üzerinde değişiklikleri uygulayabileceğimiz seçki... Yapılan değişiklikleri geri veya ileri alma, seçimleri geri alma, paket bilgisi tazeleme, CD-ROM ekleme, bütün yükseltmeleri seçme, bozulan paketleri onarma, işaretlenen değişiklikleri uygulama (yükleme kaldırma vb.) burada bunları gerçekleştiriyoruz kısacası.
&Package: Paket seçimleri hakkında detaylı işlemleri yine burada gerçekleştirebiliyoruz.
&Settings: Synaptic ayarlarını buradan yapabiliriz.
&Help: Synaptic arayüzü hakkında yardım almak isterseniz işinize yarayacaktır.

Synaptic Alt Menü

&Reload: İşlem yenilemek için burayı kullanıyoruz.
&Mark All Upgrades: Arayüzün orta kısımında olası yükseltmeleri işaretlemek için kullanırız.
&Apply: Yapılan değişiklikleri buradan onaylatabiliriz.
&Properties: Orta kısımda bir seçilen paket varsa bunun hakkında size özelliklerini sıralayacaktır.
&Search: Paket aramaları vb. için kullanıyoruz.

Synaptic Orta Kısım

&S: Paket seçimleri yaparken tik koyabileceğimiz alandır.
&Package: Paket isimlerinin sıralandığı alan.
&Description: Sıralamadaki paket hakkında detay gösterir.
&Download: Paketin boyutu hakkında bilgiyi verir.
&Latest Version: Burada pakete ait son güncelleme verilerine ulaşıyoruz.

*Arayüzün alt kısmında yine paketlere ait ayrıntılara göz gezdirme imkanınız bulunmakta. Synaptic bize paketler için büyük bir olanaktır... Arayüz sayesinde tüm alt paketlere ulaşabilirsiniz, kurduğunuz bir yazılım ek paketine ihtiyaç duyuyor olabilir herhangi bir özelliği için, bunu install'de çözemediğinizde arayüz sayesinde belirli paketi sisteme dahil ederek çözüme ulaşabilirsiniz.

SDN/Forum adına hazırlanmıştır, alıntı değildir.
 
Üst