Sayılar İmparatorluğu (Kitap)

Bu konuyu okuyanlar

warkortali

Müdavim
Emektar
Katılım
14 Kasım 2006
Mesajlar
3,735
Reaksiyon puanı
181
Puanları
63


Yapı Kredi Yayınları, Genel Kültür Dizisi’nin 29. kitabı olarak Denis Guedj’in kaleme aldığı 'Sayılar İmparatorluğu’nu yayımladı.

176 sayfa olarak basılan kitap sayılar üzerine bir deneme niteliği taşıyor. Tarihsel veriler ışığında anlatılan olayların yer aldığı kitap 13 YTL'den satılıyor.

Kitabın konusu şöyle:

"Bugün bize apaçık gelen sayı fikri aslında uzun bir soyutlama çalışmasının ürünü. Doğal sayıları belirtmek için insanlar tarih boyunca sayı simgeleri yani rakamları buldu ve az çok işe yarayan incelikli maddi düzenekler geliştirdi: Abaküsler, sayı boncukları vs… MS 5. yüzyılda Hint matematiğinin dehası sayesinde “konumlu” denen bir sayılama ortaya atıldı: Sıfırı içeren bu sayılama yalnızca on rakam (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) kullanılmakla birlikte dünyanın bütün sayılarını gösterebiliyordu. Bu harika sistem yazıyla hesap arasındaki mesafeyi kapattı. Uzun süre ayak sürüyen Batı dünyası Arap matematikçilerinin yaygınlaştırdığı Hint sayılmasını 15. yüzyıldan başlayarak benimsedi. O dönemde ortaya çıkan matbaa “Hint-Arap” rakamlarının kullanımını zorunlu kıldı ve kitlelere ulaştırdı. Göreceli sayılar, rasyonel, gerçel, sanal, karmaşık, hatta transandantal ve gerçeküstü sayılar: Hesaplamayla ilgili gereksinimler ve kuramsal ilerlemelerle sayıların imparatorluğu topraklarını genişlettikçe genişletti. Denis Guedj, bizi insanlığın en güzel buluşlarından birinin harika oluşum sürecini izlemeye çağırıyor."

[size=10pt]Kaynak[/size]
 

dragonfly

Asistan
Katılım
9 Ağustos 2007
Mesajlar
457
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
iyide imajinel sayıları neden i veya j ile gösteriyoruz
 
Üst