Rüzgâr her an değişir

Bu konuyu okuyanlar

*SiRiNe*

Dekan
Katılım
22 Kasım 2007
Mesajlar
5,336
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Bir siyasi parti eğer çok oy alıyorsa kendisine soracağı birinci soru “neden bana oy veriyorlar” olmalıdır. Bir siyasi parti eğer az oy alıyorsa kendine soracağı soru “neden bana oy vermiyorlar” olmak zorundadır.

Şu anda siyaset sahnesindeki partilerin hiçbirinin bu soruyu kendi kendilerine sorduklarını ve cevabını aradıklarını sanmıyoruz.


***

A&G adlı kuruluşun son yaptığı araştırmanın sonuçları dün Milliyet’te yer aldı. Sadece bu araştırmaya bakarak bile her parti asıl sorunun cevabını bulabilir.

Bu araştırmaya göre 2008 ocak ayında AKP oyları yüzde 54.2’ye çıkmış, nisan ayının sonunda ise 41.7’ye inmiştir.

CHP için bu oranlar yüzde 18.7 ve yüzde 22.7’dir.

MHP ise ocakta yüzde 15.2, nisanda 17.9 oranındadır.


***

Ocak ayından bu yana ne oldu? İktidar partisi türban krizini iyi yönetemedi, yanlış politikalarıyla hem gerilimi artırdı hem de kendisini kapanma tehlikesi içine soktu.

Ama dahası var. Ocak ayından itibaren dünyada başlayan mali krizin etkileri yavaş yavaş Türkiye’de de görülmeye başladı, enflasyon hedefleri tutmadığı gibi “sokaktaki enflasyon” tırmanmaya geçti, küçük iş yerlerinde iflaslar artmaya devam ediyor.


***

Dahası da var. İşsizlik azalmak bir yana sinsi sinsi artmaya devam ediyor, gençlerin iş bulma umudu, daha iyi bir gelecek umudu azalıyor.

İnsanlar siyasi partilere kavga etsinler, kriz çıkarsınlar, “bizden fedakârlık istesinler” diye oy vermez. Toplumsal huzuru sağlasınlar, kriz çıkarmasınlar, “ekmeğimi büyütsünler, gelecekle ilgili umutlarımı beslesinler” diye oy verir.


***

Türk halkı cumhurbaşkanı seçiminde de AKP’nin “haksızlığa uğradığını” düşündü, bunu da sandığa yansıttı. Ama koşulları tam değerlendiremeyen AKP, laiklikle ilgili kuşkuları gidermek yerine artırdı.

Bu araştırmayı siyasiler çok iyi okusunlar ve halkın önünde özeleştiri yapsınlar, ne kadar kazanaçlı çıkacaklarına kendileri de zor inanacaktır.


***

Bu araştırma bir şey daha gösteriyor. Toplam seçmenin yüzde 13’ü AKP’ye tekrar oy vermeyi düşünmüyor, ama bunların yüzde 7’si bile CHP ile MHP’ye oy verebileceğini söylemiyor. Bu da kısaca Türk halkının CHP ve MHP’yi hâlâ bir iktidar seçeneği olarak görmediğini gösteriyor.

Neden oy aldığını, neden oy kaybettiğini anlamayan bir siyasi parti inişe geçmiş bir partidir.

Okay GÖNENSİN
 
Üst