Rusya, Ukrayna savaş gemisini vurdu!

Bu konuyu okuyanlar

Gökçe Asena

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
Rusya, Ukrayna savaş gemisini vurdu!

251120182203324853836_2-42.jpg


Karadeniz'de Rusya ile Ukrayna arasında sabah saatlerinde başlayan gerilimde ilk ateş açıldı. Rus sınır güvenliği teknesi Ukrayna savaş gemilerine ateş açtı. Açılan ateşte 2 Ukrayna gemisi hasar görürken, ülke basını 1 Ukrayna askerinin öldüğünü duyurdu.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarında, Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığını duyurdu. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, FSB teknesinden Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere ateş açıldığı bildirildi.

Gemilere açılan ateş sonucunda 2 kişinin yaralandığının aktarıldığı açıklamada, 2 Ukrayna gemisinin hasar gördüğü ve rotasını kaybettiği kaydedildi. Açıklamada bir Ukrayna gemisinin de demir atmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, Ukrayna gemilerinin Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildiği bilgisi de yer aldı. Ukrayna basınında ise açılan ateş sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Sabah saatlerinde Azak Denizi'nde Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemilerinin karşı karşıya geldiği belirtilmiş, Rus karasularına girdiği iddiasıyla Rusya'ya ait savaş gemileri Ukrayna savaş gemilerine müdahalede bulunmuştu.
Reuters'tan gelen son dakika bilgilerine göre Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko savaş kabinesini topladı.
Ukrayna NATO üyesi ülkelerinden destek istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun yaşanan olaydan dolayı batılı ülkelerin ve NATO üyesi ülkelerin liderlerini tek tek arayıp Rusya’ya karşı destek istediği öğrenildi. Karadeniz’de yaşanan gerilimden dolayı her iki ülke ordusu teyakkuz haline geçti. Diğer taraftan Kerç köprüsü üzerinde Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait SU-25 tipi savaş uçaklarının alçak uçuşları devam ediyor. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Genel Sekreteri Aleksandr Turçinov, ülkenin savaş durumuna geçmesi için toplantı yapılacağını bildirdi.

Toplantıda Rus savaş gemilerinin Ukrayna savaş gemilerine yaptığı müdahalenin "askeri saldırı eylemi" olduğunun vurgulandığını belirten Turçinov, "Toplantıda ülkede savaş durumu ilan edilmesi için Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyinin toplanması önerildi." dedi.
Rusya: “Provokasyon”
FSB yetkilileri, ellerinde Ukrayna Hükumeti tarafından Karadeniz'de provokasyon hazırlanmasının ve yürütülmesi için emir verdiğine dair kanıtlarının da olduğunu aktardı. Yetkililer tarafında yapılan açıklamada, “Bu belgeler yakında kamuoyuna sunulacak” ifadelerine yer verildi.
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Azak Denizi'nde Ukrayna savaş gemilerinin limanlarına döndüğünü bildirdi.

FSB'den yapılan açıklamada, Rus savaş gemilerinin müdahale ettiği Ukrayna savaş gemilerinin durumuna ilişkin bilgi verildi. Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait üç geminin limanlarına döndüğü belirtilen açıklamada, "Bu tür tehlikeli ve sorumsuz kararlar veren Kiev yönetimi, eylemlerinin sonuçları hakkında düşünmelidir." değerlendirmesi yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medyahesabından, Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemileri arasındaki sıcak temasa ilişkin açıklama yaptı. Kiev yönetiminin Kerç Boğazı'nda provokasyon yaptığını savunan Zaharova, “Haydut metodu ile önce provokasyon, sonra zorlayıcı baskı, ardından da saldırganlık suçlaması.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna gemilerine eşlik ettiği ve 6 Ukrayna askerinin olayda yaralandığı aktarıldı.
5bfb018bae784935d8d7c971

Kerç Boğazı sorunu nedir?

Rusya, 16 Mart 2014'te Kırım'ı topraklarına kattı. Ardından 16 Mart 2014’te yapılan ve yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.
Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.
Azak Denizi ve Kerç Boğazı 2003 tarihli bir anlaşma ile Ukrayna ve Rusya'nın ortak karasuları olarak belirlenmiş olsa da, Moskova'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle boğazın ve iç denizin giriş ve çıkış kontrolü tamamen Kremlin'in eline geçmiş durumda.
Rusya, Kerç Boğazı üzerine inşa ettiği köprünün açılışını ise bu yılın Mayıs ayında yaptı.
Batılı ülkeler, Kırım'ın ilhakı nedeniyle Moskova yönetimine yıllardır yaptırım uyguluyor.

Kaynak: CNNTÜRK
 

Mtn S

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
23,310
Reaksiyon puanı
15,299
Puanları
113
Rusya'nın bahanesi sınır ihlali mi? Çok ilginç.
 

Gökçe Asena

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
Anlaşılan Rusya'ya 17.100.000 km toprak yetmiyor.
 
Üst