Paşanın karısına hizmet vatan görevi midir?

Bu konuyu okuyanlar

yaseta

Profesör
Katılım
20 Şubat 2006
Mesajlar
2,841
Reaksiyon puanı
63
Puanları
48
10 yıl önce gittiğim kuaförde genç bir çırak vardı. İlk başta kalfalara saç tararken fön makinesi tutan o çırak sonradan çok becerikli bir kuaföre dönüştü.
Ne zaman kapıdan içeri girsem yapışırdı yakama:
"Abla ben tarayayım mı saçını?" diye.
Kırmazdım ben de. Çünkü yaptığı işi çok seviyordu. Saç tararken bıdır bıdır konuşurdu. Müşterisi "Çok güzel oldu. Ellerine sağlık" dediğinde en şirin halini takınır, "Malzeme güzel abla!" deyip bir şekilde karşısındaki kadının gönlünü kazanmayı bilirdi.
İşte o genç kuaför askere gidene kadar çalıştı o dükkânda.
Giderken de çok mutluydu.
"Yırttım" diyordu.
"Ustam bonservis verdi sağ olsun. Ankara'da 3 ay acemilik. Bir aksilik olmaz da kendimi orduevindeki kuaföre atarsam valla paşalar gibi askerlik yaparım!" heyecanıyla yanıp tutuşuyordu.
Ustası tembihlemişti; "Dönüşte başka bir yere gitmek yok! Unutma bu dükkân senin!" diye...
Öyle yaptı o da.
Asker dönüşü biraz dinlendikten sonra aynı mekânda iş başı yaptı. Ama çok sürmedi. 20 gün sonra patronu kapının önüne koydu. Çünkü o naif, kibar oğlan gitmiş yerine son derece agresif ve kaba saba bir oğlan gelmişti.
Evvelden müşteri içeri girer girmez, "Hoş geldin abla!" deyip ayaklanan ve hemen ardından mutfaktaki kıza, "Sade bir kahve hazırlayın ablama. Şöyle bol köpüklü olandan!" şeklinde misafirperverlik gösteren o çocuk artık dükkâna kim girerse girsin umursamaz olmuştu.
Suratı hep asıktı. Ve çok sevimsizdi.
"Bugün saçınızı nasıl taramamı istersiniz?" falan diye sormaya gerek bile duymaz olmuştu.
Çekmeceden fırçayı alıp müşteriye bildiğini okumak, yaptığı iş beğenilmeyince, "Beğenmezsen beğenme! Ancak bu kadar yapabiliyorum!" demek de alışkanlığı!..
İşten çıkarıldıktan sonra öğrendim.
Ustası, "Asker karıları kafayı yedirtmiş çocuğa" dedi. Sonra uzun uzun, gencin babasının anlattıklarını aktardı.
Bir keresinde bir binbaşının eşinin saçını boyamış mesela. Kadın saçın rengini beğenmemiş.
Önce genç askeri herkesin içinde rezil etmiş sonra da kocasına şikâyet!
Anlayacağınız yan gelip yatarak askerlik yapacağını zanneden bizim genç kuaförün kimyasını bozmuş bazı asker eşlerinin kaprisi ve şımarıklığı.
Aslında babasına, "Başıma gelenler soğuttu beni bu meslekten! Bir daha bu işi yapmayacağım" demiş demesine ama peki ama ne yapacak?
25'ine dayamış genç bir adam o saatten sonra hangi işin ucundan tutacak?
Şimdi bazılarınız, "Niye anlatıyorsun bize bu hikâyeyi?" diyebilir.
Şundan efendim...
Geçen pazar Beyaz TV'de 3 kadın meslektaşımla birlikte yaptığım programda askerlik konusunu masaya yatırdık.
Konuk moderatörümüz işadamı Ali Ağaoğlu idi. Bendeniz, "TSK bir an evvel profesyonel askerliğe geçmeli" tartışmasının bir noktasında dedim ki;
"Biz evlatlarımızı zorunlu vatan görevi diye askere gönderiyoruz ama bazıları subay eşlerinin hizmetçiliğini yapıyor. Saçlarını boyuyor. Evlerini temizliyor. Orduevlerinde düzenlenen kadınlar matinesinde kâh müzik yapıp eğlendiriyor, kâh mutfakta yemek yapıp masaya servis ediyor! Aralarında bebeklerinin altını değiştirtenler, 'gel çocuğuma biraz eşek ol üzerine binsin' diyenler bile varmış! Ben bunu bir anne olarak reddediyorum ve Genelkurmay'dan bu uygulamaya bir an evvel son vermesini istiyorum. Kusura bakmasınlar ama subay eşleri bu keyfi hizmetleri illa ki almak istiyorlarsa, bir zahmet bunu kendi bütçelerinden karşılasınlar!"
Kıyamet koptu!
Önce stüdyodaki kameraman çocuklar yanıma geldi tebrik için... Meğer birçoğunun bizim kuaförün yaşadıklarına benzer hikâyeleri varmış.
Sonra posta kutuma ve facebook sayfama özel mesajlar aktı.
Birisini anlatayım isim vermeden mesela; "Askerliğimi Fenerbahçe Orduevi'nde emekli bir orgeneralin yanında yaptım. Bir keresinde eşi hanımefendi alışverişe yollamıştı. Ama yanlış marka deterjan aldım diye poşetleri kafama indirmişti! Biliyor musunuz asker dönüşü annemden ne rica ettim? 'Anne sakın beni bir daha alışverişe yollama!'"
Doğrusunu isterseniz ben şahsen o çocuğun anasının yerinde olmak istemezdim.
Olsaydım herhalde o an, hiç düşünmeden Fenerbahçe Orduevi'nin önüne dikilirdim.
Ve o meşhur emekli generalin eşinin yolunu gözler, yakalayınca da, "Yahu çocuğumun tırnağına zarar gelecek diye ödüm patlıyor. Sen kimsin ki kalkıp kafasına poşet indiriyorsun!" diye hesap sorardım! Vallahi billahi yapardım!
Hatta bütün anaların yüreğine bir çağrıda bulunur o kapının önünde, "Biz bu çocukları paşa karılarının hizmetçi olsun diye doğurmadık!" diye bas bas bağırır, memleket çapında ses getirecek eylemi koyardım!

Sevilay Yükselir-Sabah
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Askere alınmadan önce eğitim alalım hatta... Aşçılık, bahçıvanlık, evcil hayvan bakıcılığı, alışveriş, kuaförlük, müzik vs. Gidince alnımızın akıyla yapalım askerliği....
 

gezegen

Profesör
Katılım
23 Haziran 2008
Mesajlar
1,750
Reaksiyon puanı
37
Puanları
0
şu dünyada bu konu tartışılmaya başlandıya artık ölsem bile gam yemem

ordunun içinde kanayan yaradır bilen bilir
 

braveheart.fb

Profesör
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
1,985
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Ordu, yargı ve aydın üçgeninde kendini "efendi" zanneden, "diğerlerini" kullanma hakkını kendinde gören çok kişi var. Siz vatanınızı delice severken, askere gidip geldiğinizde vatanınızdan nefret etmeye başlayabilirisiniz...

Bu ülkede “halkın çocuklarına”, “göbeğini kaşıyan adam” diyen aydınlarımız, “halkın çocuklarının” orduyla terbiye edilebileceğine inan askerlerimiz,halkın demokratik değerlerine saygı duymayan yargımız varken, askerin eşleri “halkın çocuklarını” 3-5 ay kullanmış çok mu!!!
 

erhandenizz

Doçent
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
621
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Askerliğimi yapmadım ama duyduklarım ve izlenimlerimden edindiğim sonuçla; her kelimesine yürekten katılıyorum.
Ama eksikler var. Sadece komutanların karıları değil, oğulları kızları da işin içinde.
Çok yakın bir tanıdığımın askerliği döneminde; bir er, yüksek rütbeli bir komutanın (şu an malum davadan yargılanan) oğlunu tanımadı diye doğuya sürülmüş ve gazi olmuş. Buna benzer binlerce örnek.

Artık buna bir çare bulunmalı.
 

misken

Asistan
Katılım
27 Ekim 2009
Mesajlar
109
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
29 Kasım'da askerlik görevi için Bilgi İşlem Teknik Sorumluluk görevimden ayrılıp uzun dönem olarak askere gideceğim. Şimdi 1 (+3 ay) orada ne yapacağım. Biri bana anlatsın lütfen. Döndüğüm zaman iş bulabilecek miyim. Bulsam da garanti olacak mı ? Nedir bu illa devlet büyüklerinin oğullarından askerlik ile ilgili bir şikayet mi gelmesi gerekiyor ki dikkate alınsın. Bu vurdumduymazlık yetti artık.
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Ben fazla hizmet etmedim. Sadece Astsubayların evini taşırken yardım ederdik, kömürleri gelince yine hakeza.
Çocuklarına veya kendilerine ders anlatırdık....Bir keresinde de Yüzbaşıyı ve eşini otele götürürken araç komutanlığı-yaverlik yapmışlığım vardır.
Yani kısa süreliğine postası olmuştum...
 

demirelemin

Asistan
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
304
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
şu dünyada bu konu tartışılmaya başlandıya artık ölsem bile gam yemem

ordunun içinde kanayan yaradır bilen bilir
Her iki cümlede çok önemli,
1- Artık nerede olursa olsun nasıl bir gücü temsil ediyorsa etsin yanlış yapan kişi ve kurumları tartışabiliyoruz.
2- "yara" kanıyor. Fakat vucut sağlam ve çok değer veriyoruz. Göz bebeğimiz, peygamber ocağımızda "yara" var.Fakat tüm yorumlardan bu kurumumuzdan bu yaranın iyileşmesi temennisini anlıyrum, asla ordu düşmanlığını değil...
 

NikeSteeL

Dekan
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
Ben GüneyDoğuda Yaptım benim Böyle Bir Durumum Olmadı Görmedimde

Ama Askerde Hiç Hazetmediğim Bir Durumdu!

Gerçi Bu Tip Görevi Yapanlar Gelince Ballandıra Ballandıra Anlatıyor Ama !

Ordunun Bir Kısmı Orduevlerinde Gazinolarda Subaylara Hizmet için Görevlendirilmiş Hepside 20 Yaşında Asker!
 

bican

Asistan
Katılım
12 Şubat 2008
Mesajlar
105
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
10 günlük askerdik acemiler içerisinde oruç tutuyoruz diye yemek almaya bizi kaldırıyorlar ne yapalım yol yordam bildiğimiz yok koğuş nöbetçisi yemek alımına bizleri geç kaldırınca mutfak subayı bize patladı 50 şınav çektirdi karların içerisinde hakaretleri saymıyorum siz düşünün ondan sonra oruç tutmuyorum dedim ramazanı sahursuz tuttum hakkımıda Hakka havale ettim en basiti ve en hafifi açtırmayın kutuyu
 

asi_53

Asistan
Katılım
18 Mart 2008
Mesajlar
274
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
15 ay boyunca komutan postalığı yaptım mesleğimle alakası olmadan hemde motor er olarak gittim hemde 15 ay ne oldu peki elime 2 kere silah aldım ama subaya astsubya afedersiniz hamallık yaptım neden vatani görevmiş bu söylediğimden dolayı tepki verebilirsiniz belki ama askere gitmeden önce çok sevdiğim vatanımdan soğuttum tsk nın çok sevgili rütbelileri yüzünden
 

ahky

Profesör
Katılım
16 Kasım 2007
Mesajlar
4,548
Reaksiyon puanı
65
Puanları
48
Ben şanslıydım o konuda,angarya işlere bulaşmadan yaptım Askerliğimi.
 

tekaut

Öğrenci
Katılım
30 Kasım 2006
Mesajlar
33
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
Aman dikkat gençler o zaman polis memuruda olmayın sonra ilerde yakın koruma olur,bakanların falan ayakkabılarını terliklerini taşırsınız muhteremler abdest alırken.
 

topalsolucan

Rektör
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
Askeriye dedimi benim için akan sular durur, bütün benliğimi alıp her ama her konuda karşısına dikilirim. Kendi halkından bu denli kopuk ve bu denli zalim bir kurumun dünyada başka bir örneği yoktur. 22 yaşıma kadar başka bir adamdım son 3 senedir baka bir adamım, bundan sonrada böyle kalacağım malesef. Her zaman söylediğim sözü tekrar ediyorum; Hayatımdan vermiş olduğum 15 ay bu halka helal ama askeriyeye haram olsun.
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Aman dikkat gençler o zaman polis memuruda olmayın sonra ilerde yakın koruma olur,bakanların falan ayakkabılarını terliklerini taşırsınız muhteremler abdest alırken.

Gazinodaki rütbelilerin içki ve meze tepsisini tutmaktan iyidir herhalde...
 

xyz1234

Profesör
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
2,587
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
az kaldı bitecek bu sıkıntılar..
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
Aman dikkat gençler o zaman polis memuruda olmayın sonra ilerde yakın koruma olur,bakanların falan ayakkabılarını terliklerini taşırsınız muhteremler abdest alırken.

belli ki kavram kargaşası içindesin. askerlik zorunlu bir görev. polis olmak ise bir mesleki seçim. ayrıca polisler yaptığı hizmetten para alır askere ise sembolik paralar verilir. isteyen polis görevini bırakıp başka işlere başvurabilir fakat askerliği bırakamazsınız.

biri zorunlu, biri tercih.

birini vatan borcu diyorlar birine paranın gücü. paranın gücü açıklanabilir ama vatan borcu lafına bu eylemler nasıl yakıştırılır bilemiyorum
 

fthtsdmr

Profesör
Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
2,548
Reaksiyon puanı
44
Puanları
48
Askerliğimi yapmadım henüz ama yapan tanıdıklarımın söylediği ortak bişiy var."Komutanların rahatsa sende rahat olursun" diye.Bu olayların irdelenmesi ile umarım bir daha böyle şeyler olmaz.Bir arkadaşım askerliğini yeni bitirdi.Askere gitmeden önce sessiz sakin bir insandı.Tavukları var ve tavukları kesilirken bakamazdı.Askerden bir geldi adam çatır çatır tavuk kesip yiyor şimdi :D
 

Qbilay

Asistan
Katılım
25 Nisan 2008
Mesajlar
302
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
Ben GüneyDoğuda Yaptım benim Böyle Bir Durumum Olmadı Görmedimde

Ama Askerde Hiç Hazetmediğim Bir Durumdu!

Gerçi Bu Tip Görevi Yapanlar Gelince Ballandıra Ballandıra Anlatıyor Ama !

Ordunun Bir Kısmı Orduevlerinde Gazinolarda Subaylara Hizmet için Görevlendirilmiş Hepside 20 Yaşında Asker!

Bende askerligimi guneydoguda yaptim ve bu tur olaylarla karsilasmadim. Galiba askerligin rahat oldugu yerlerde bu tur olaylar daha cok oluyor diye dusunuyorum, ozellikle bati bolgelerinde
 

WhiteHawk

Profesör
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
2,024
Reaksiyon puanı
43
Puanları
48
Hepiniz yanlış düşünüyorsunuz gençler.Asker ocağı ana kucağı değil.Hayatta başımıza gelebilecek olayları yani kısaca tüm olumsuzluklara göğüs germeyi insan askerde öğrenir.Vatan savunması bir kenara insan askerde adam olur hemde adam gibi adam olur.Eğer oradaki şartlara uymazsanız hayatın zor şartlarında nasıl karar vereceksiniz ve katlanacaksınız.Bırakın komutanın karısına kızına oğluna hizmet etmeği onları da sizin ananız bacınız kardeşiniz olarak düşünün.Evde yaptığınız hizmet askerde yaptığınız hizmet hepsi kutsaldır.Kimsenin dolduruşuna gelmeyin.İnsanları ve vatanınızı sevin.Bu vatanın sizlere çok ihtiyacı var.Kalın sağlıcakla.
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Hepiniz yanlış düşünüyorsunuz gençler.Asker ocağı ana kucağı değil.Hayatta başımıza gelebilecek olayları yani kısaca tüm olumsuzluklara göğüs germeyi insan askerde öğrenir.Vatan savunması bir kenara insan askerde adam olur hemde adam gibi adam olur.Eğer oradaki şartlara uymazsanız hayatın zor şartlarında nasıl karar vereceksiniz ve katlanacaksınız.Bırakın komutanın karısına kızına oğluna hizmet etmeği onları da sizin ananız bacınız kardeşiniz olarak düşünün.Evde yaptığınız hizmet askerde yaptığınız hizmet hepsi kutsaldır.Kimsenin dolduruşuna gelmeyin.İnsanları ve vatanınızı sevin.Bu vatanın sizlere çok ihtiyacı var.Kalın sağlıcakla.

İşte asıl bu dolduruşlarla hizmetçi gibi kullanılıyor vatan evlatları. Ayrıca ordu hayatı öğrenme yeri değil, askerliği öğrenme yeridir. Orduya katılan askere; silah tutmayı, savunmayı, kamuflajı, siper kazmayı öğretmeyeceksin: Pisi pisine ölecek...

Ama garsonluk, patatesçilik, kantincilik, temizlikçilik öğrenecek... Birileri memnun olsun diye...

Ordu hayatı öğrenme yeri değil, hayatta kalmanın öğretildiği yer olmalı..

Dünyada hiçbir ordunun da böyle bir fonksiyonu yoktur zaten..
 

maviguvercin

Asistan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
238
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Onlar benim anamı bacımı kendi anaları bacıları gibi görmeye başlasınlar bende onları kutsal sayayım...Benim için vatani görev:vatanı tehlikelerden korumak için çarpışmaktır.yoksa kendi halkını kendileri için tehlike gören, müslümanlığı,fakirliği eziklik olarak algılayan zavallı kokoşlara hizmet etmek değil!!!
 

Ottomanzo

Doçent
Katılım
25 Temmuz 2008
Mesajlar
746
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
Komutanin hanimina hizmet icin asker lazim, akrabasina icin asker lazim, hatta komutanin kopegin bakimi icin bile asker lazim. Vel hasil suanki askeriyedeki mantiga gore daha fazla askere ihtiyac var. Hantalliktan, cogunluktan vazgecilip daha teknik ve daha az asker donemine gecmenin zamani geldide geciyor bile.
 

yaseta

Profesör
Katılım
20 Şubat 2006
Mesajlar
2,841
Reaksiyon puanı
63
Puanları
48
cogunluk bu durumdan sıkayetcı anlasılan
 

senar1st

Profesör
Katılım
4 Ocak 2010
Mesajlar
2,551
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
batıda komutanın karısına hizmet edeceğime, doğuda vatanıma hizmet ederim!
 

Plaka1907

Asistan
Katılım
30 Temmuz 2011
Mesajlar
245
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
o bir şeymi komutanın çocuğu gibi sevdiği köpeğine bakım yap, onu besle askere emir veriyor düşün.

bide biz ictimaya çekilirken paşa kendi botunu boyamaktan aciz, gelip askere botunu boyattırıyor.

askeriye kendine çok çeki düzen vermesi lazım.
 

samedsymn

Asistan
Katılım
7 Ağustos 2011
Mesajlar
413
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bu konu oldum olası benimde sinirlerimi bozuyor gerçekten bu tsk nın çok alçakça ve bencilce olan bu uygulamaya bi son vermesi lazım
 

Son mesajlar

Üst