Özgüven Eksikliği Nedenleri ve Bu Durumdan Kurtulmanın Kesin Yolları!

Bu konuyu okuyanlar

umiteker

Asistan
Katılım
28 Aralık 2018
Mesajlar
137
Reaksiyon puanı
37
Puanları
28
Yaş
35
Özgüven Eksikliği Nedir?
Genellikle gençlerde görülen öz itimat eksikliği, içine kapanık, sosyal ortamlardan ırak duran ve psikolojik sorunları olan kişilerde görülmektedir. Kişide devamlı olarak negatif düşünme, kendine güvenmeme, aşağılık duygusu, depresyon ve eleştirileri reddetmegibi durumlar gözlemlenir.

Yaşam tarzı öz itimat eksikliğini etkileyen en mühim faktörlerden biridir. Ebeveynlerin çocukların üzerinde kurduğu baskı ve çocuklarına karşı güvensiz olmaları öz itimat eksikliğinin oluşmasında mühim bir rol oynamaktadır.

Genellikle çocuklukta veya ergenlik dönemlerinde başlayan öz itimat eksikliği, çözüm bulunmadığıve gerekirse psikolojik tedavi alınmadığı takdirde iş hayatlarında ve evliliklerinde de kendini fazlasıyla göstermektedir.

Öz itimat eksikliği gençlerin aka bir çoğunluğunda görülen ancak çözüme ulaştırılmayan bir rahatsızlık türüdür. İleri dönemlerde iş hayatı ve evliliklerinde aka sorunlara sebep olabilecek bir potansiyele sahiptir. Kişi kendine olan güvensizliği nedeniyle kendi kabiliyet ve kabiliyetlerininfarkında değildir. Çoğu vakit negatif düşünceleri ve kendine olan güvensizliği nedeniyle hakkettiğibaşarılardan kendini soyutlar. Kişi kendinde var olan potansiyeli devamlı olarak görmezden gelerek zamanla kendini köreltir.

Özgüven Eksikliğine Sebep Olan Faktörler
Öz itimat eksikliğinin başlıca nedeni ailevi problemler ve ebeveynlerin davranışlarıdır. Ebeveyn ve babası ayrılmış veya devamlı kavga eden ve problemler yaşayan ailelerin çocuklarında öz itimat eksikliği sıklıkla görülmektedir. Ayrıca ebeveyn ve babanın çocuklarına karşı devamlı güvensiz davranması, “sen yapamazsın!, sen beceremezsin!, sen anlamazsın!” şeklinde cümlelerle hitap etmesi çocuğun kendine olan güvenini yitirmesine ve içine kapanık olmasına sebep olmaktadır. Öncelikle ailelerin çocuklarının öz güvenli, kendine güvenen ve en önemlisi yapabileceklerinin farkında olup kendine inanan çocuklar yetiştirmeleri gereklidir.

Kişinin olumsuzluklara fazla fazla takılması ve bu durumun fazla uzun sürmesi öz itimat eksikliğininoluşuma sebep olan faktörlerdendir. Bir dersten beklediği notu alamaması veya sevdiği kişinin onu reddetmesi gibi nedenler kişinin ümidini hemen yitirmesi bu konudaki öz güvenini yitirmesine sebep olur. Böylece çocuk kendi potansiyelini görmezden gelerek pes eder.

Ailenin ve yakın çevrenin beklentilerinin fazla yüksek olması ve devamlı olarak yapılanların ağır bir şekilde eleştirilmesi kişinin pes etmesine ve kendine olan güveninin sarsılmasına sebebiyet verir. Gerek ailelerin ders konusundaki beklentileri gerekse dost çevrenizin kendi kararlarınızı almanızı engelleyici tavırlar sergilemesi öz güven eksikliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Üzerlerinde devamlı bir baskı hisseden ve kendi kararlarını verip bu kararları uygulamaları engellenen çocuk ve yetişkinlerde zamanla öz itimat eksikliği oluşmaktadır.

Aynı zamanda ebeveynlerin çocuklarını görmezden gelmeleri, onlarla iletişim kurmamaları ve onlara değersizmiş gibi davranmaları çocuklarda öz itimat eksikliğine sebep olmaktadır. Aynı vaziyet muallim ve arkadaşların davranışları sonucunda da ortaya çıkmaktadır. Arkadaşları ile iletişim kuramayan ve arkadaşlarının onu görmezden gelmesi öz itimat eksikliğine sebep olur.

Kişinin kendine olan güvensizliğinin yanı dizi fazla uç noktalarda hedefler belirlemesi ve başarısızlığa uğraması da öz itimat eksikliğine sebep olmaktadır. Aynı zamanda gerçek olmayan veya gerçek olması pek olası olmayan hedeflerin belirlenmesi kişide hayal kırıklığı yaratarak içine kapanması ve küsmesine sebep olur.

Öz itimat eksikliğine sebep olan çevresel faktörlerin yanı dizi kişinin karamsar olması da sıkça görülen nedenlerdendir. Kişinin yaptığı hiçbir işten tatmin olmaması ve beğenmemesi pes etmesine bu konudaki potansiyelini görmezden gelmesine sebep olur.

Özgüven Eksikliğinden Kurtulmanın Yolları
  • Öncelikle kendinizi sevin ve hiçbir şeyin sizden kıymetli olmadığını bilin.
  • Kendinize paha vermeniz başkalarının da sizi kıymetli görmesini sağlayacaktır.
  • Kendinizi savunun, fikrinize, düşüncenize, karakterinize ve inançlarınıza aksi düşen herşeye “hayır!” demeyi öğrenin. Fikrinize ve karakterinize aksi düşen veya inanmadığınız her vaka sizi başarısızlığa bir adım daha yaklaştıracaktır.
  • Gerekirse bir uzmandan yardım alın. Psikolog desteği ile kısa sürede müspet sonuçlar alabilirsiniz.
  • Kendinize fazla aka ve uç noktalarda hedefler belirlemeyin. Küçük hedeflerle başlayın ve yapabileceklerinizin farkına varın. Zamanla başardıkça hedefleriniz de büyüyecektir.
  • Sevdiğiniz ve istediğiniz hedeflerin peşinden gidin. Mecbur kaldığınız için sevmeden yaptığınız her iş sizi mutsuz edecektir.
  • Pes etmeyin, vazgeçmeyin ve deneyin. Siz isterseniz yaparsınız.
  • Kendi hak ve hürriyetinize karşı herhangi bir baskıya, zorlamaya karşı sessiz kalıp kabullenmeyin.
  • Kendi fikirlerinizin arkasında durun ve savunun. Ancak sizin haklarınıza karşı gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı durabilceğiniz gibi siz de başkalarının düşünce ve haklarına müdahalede bulunmayın.
  • Başardığınız her iş için kendinize ödüller verin. Hiçbir başarı talih değildir. Başarı emekle elde edilen bir şeydir.
  • Duygularınızın mantığınızın önüne geçmesine ruhsat vermeyin. Yaşadığınız her olumsuzlukta, her başarısızlıkta veya üzüntüde mantığınızı göz ardı etmeyin. O anki duygularınız gelip geçici olabilir.
  • Ve en önemlisi öğrenmeye devam edin. Öğrenmenin sonu yoktur. Bilmediğiniz her şey için umutsuzluğa kapılmayın, utanmayın ve pes etmeyin!
Siz kafi ki isteyin ve kendinize güvenin, başarı derhal yanınızda…

kaynak : Özgüven Eksikliği Nedenleri ve Bu Durumdan Kurtulmanın Kesin Yolları!
 
Üst