Nvidia 3D Ayarlarının Yönetilmesi Ayarları ve Fps Arttırma Yöntemleri

Bu konuyu okuyanlar

Vikings

Müdavim
Katılım
5 Aralık 2013
Mesajlar
9,621
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
Merhaba,

Nvidia'nın kartına sahip olup bu ufak tefek ayarları yapmadığınız için tatmin edici performans alamıyor olabilirsiniz, size en iyi performansı almanız için güzel bir ayar göstericem.

1) Masaüstüne sağ tıklayıp Nvidia Denetim Masası seçeneğine tıklıyoruz.

2) 3D Ayarlarının Yönetilmesi seçeneğine giriyoruz.

3) Özelleştirilicek programı seçin'den oynadığınız oyunlardan bir tane seçip ayar yapıp uyguluyoruz ve başka oyunlarada yapmak istersek, farklı oyun seçip tekrar ayar yapıyoruz.

4) Battlefield 4 bildiğiniz üzere güçlü donanım isteyen bir oyun ve ben en yüksek performansı odaklıyorum çünkü online oynadığım için 1 fps bile benim için önemli.

5)



6)



7)



En son eklediğim görüntüde göreceğiniz üzere aşağıda kalite, dengeli '' yani ortası oluyor '' ve performans var. Performans ile kalite arasındaki farkı sol tarafta görebilirsiniz yani altlı üstlü resimlerde.

Kalitede olanda AA yani Anti Aliasing kullanılıyor, AA nedir?:

Performansda gördüğünüz üzere Nvidia'nın logosunun kenarlarda köşelerde siyah çizgi var fark ettinizmi? ve daha keskin dimi, AA açınca bu keskin yerleri ve o çizgileri düzeltiyor kısaca görüntüyü yumuşatıyor fakat bu yumuşatma işlemi ekran kartına çok abanıyor bu yüzden fpsye çok büyük olumsuz etkisi var.

AA Full'de oynuyorsanız mesela 30 fps alıyorsanız AA'yı kapatırsanız 60Fps ye çıkabilirsiniz cidden bu kadar fark ediyor hata daha fazla bile olabilir oyundan oyuna değişiyor.

3D'ye uygulamanın karar vermesine izin ver'i seçerseniz oyun kendi ayarlarını yapıyor.

Eğer benim verdiğim ayarları yaparsanız gelişmiş 3d görüntü ayarlarını kullan seçeneği işaretli olması gerekiyor '' zaten ayarları yapınca o tik işareti otomatik gelişmiş 3d görüntü ayarlarını kullan '' seçeneğine geçiyor.

Not: Kalite ve performans arasındaki farkı rahatça ayırt edebiliyoruz, ortada olan büyük logo bizim yaptığımız 3D ayarları temsil ediyor, yani siz soldaki performans'a değil ortadaki logoya bakıcaksınız işte oyunlarınız öyle gözükücek.

Düşey Senkronizasyon seçeneği Battlefield 4 oyununda kapalı konumda duruyor sebebi ise Battlefield 4'de bu V-Sync problemli yani benim bildiğim kadarıyla böyle, açtığımız zaman almamız gereken fpsden daha az alıyoruz yani 50 fps aldığımız bir yerde fps 40-35lere kadar düşüyor ama fps sabitlemeyi '' V-Sync '' kapattığımız zaman Off konumuna getirince, 40-35 aldığımız yerde fpsmiz 50 60lara çıkıyor bu oyunun bir problemi bizden veya ekran kartımızdan kaynaklı değil.

Mesela League of Legends gibi bir moba oyununda V-Sync kapatırsanız ve monitörünüzün desteklediği Hz '' benim 60 '' 61 ve üstü fpslere çıktığınız görüntüde yırtılmalar meydana gelicek ve oyun akıcı olmayacak sanki takılıyormuş gibi olucaktır, bu yüzden verdiğim ayarlardan mutlaka V-Sync kullandığınız oyunlarda Düşey Senkronizasyonu açık konumuna getirin '' fps düşmeleri olmayacaktır BF4 gibi, çünkü bf4 sıkıntılı bir oyun yeni güncellemeler gelene kadar ''.

Son olarak V-Sync hakkında bir bilgi daha vermek istiyorum, oynadığımız oyunlardaki modumuz: Tam ekran, Pencereli ve Çerçevesiz olarak 3'e ayrılıyor Tam ekran kullanmak her zaman performansa en olumlu etki eden moddur, eğer oyunumuzu 3D Görüntü Ayarlarının Yönetiminden Düşey Senkronizasyonu açmazsak oyunlarda V-Sync açsanız bile çalışmayacaktır, çalışması için modunuzu Pencereli yada Çerçevesiz yapmanız gerekicektir ve Pencereli yada Çerçevesiz yaparsanız performansa olumsuz etkisi oluyor bu yüzden V-Sync Dikey yada Düşey Senkronizasyon kullandığınız oyunlarda mutlaka bu seçeneği Nvidia Denetim Masasından açınız.

V-Sync nedir?:

Kullandığımız monitörlerin kareleri yenileme hızı vardır yani bir kareyi bize gösterip, diğer kareye atlama hızı oluyor. 60Hz yada 85Hz monitöre sahipsek V-Sync açarsak ekran kartımızın bize verdiği FPS en fazla 60 yada 85 oluyor, monitöre göre değişiyor.

V-Sync'ı kapatıp oyun oynarsak ne olur?:

Bir kareyi bize gösterip diğer kareye atlama hızı 60Hz olan bir monitör ile V-Sync kapatırsak ve 100FPS yani 100Hz alırsak bu sefer görüntüler üst üste binicektir.

Örnek vermek gerekirse oyunda bir direk düşünün ve araba ile hızlıca gidiyorsunuz bu direğin yanından geçerken direk ortadan kesiliyor direğin üst tarafı daha ileride yada geride oluyor, sanki monitörünüzü ortadan kesip üst kısmını sağ tarafa yada sol tarafa kaydırmışlar gibi düşünebilirsiniz, aldığınız görüntüler bir birine sabit olmuyor bunada tearing yani yırtılma deniliyor.

Bu yırtılma olayı genelde kuş bakışı oyunlarda yani League of Legends, DotA gibi oyunlarda daha fazla anlaşılıyor FPS tarzı oyunlarda Crysis, Battlefield gibi pek anlaşılmıyor ama Battlefield'da uçaktan aşağıya atladığımızda yere hızlı bir şekilde düşerken dağların kayaların taşların tearing olduğunu yani yırtıldığını görüntünün bozulup titreşip dalgalandığını görebiliyoruz. Bunu engellemek içinde V-Sync açmamız gerekiyor...

Saygılarımla Cem & Vikings...


brdk.jpg
 

Ahmt006

Asistan
Katılım
19 Mayıs 2015
Mesajlar
109
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Hocam Asasin cred ünity yükledimde oyuna girdiğimde kontrastta sorun oluyor parlak oluyor böyle herşeyi 3d ayarlarını oyuna göre ayarlamaya çalışıyorum fakat 3d ayarlarından program ayarları kısmından oyunu seçip istediğim ayarları yapıyorum uygula diyorum ama kaydetmiyor, nasıl kaydedileceğini biliyor musunuz ?
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
ben en iyi grafik ayarını yapmak istiyorum nasıl yapabilirim
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
ya ben özelleştirilecek program kısmına bi program seçmeye çalışıyorum ama listede yok. ekle kısmından ekliyorum ama sonra gidiyo yaptığım ayar ne yapmalıyım nolur acil yardım
 

tolg

Öğrenci
Katılım
15 Şubat 2013
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Selamlar.. Yazı güzel olmuş. Teşekürler. Yalnız Counter-Stirike 1.5 de 60fps üstüne çıkamıyorum. Bir ara ayarladım ama nedense şimdi olmuyor. Nasıl ayarladığımı da hatırlamıyorum. Nvidia Geforce Experience Programından oyunu buldu ama ayar yapacağım bir alan olmadığı için sizin gösterdiğiniz şekilde ayarladım. Ama olmadı.
 
F

furkan mert

SDN Okuru
SELAM Ayarlari yaptıktan sonra uygula diyip kapatiyorum ben yaptıyım ayarlar sıfırlanıyor eski ayarina donuyor
 

xbea

Öğrenci
Katılım
21 Ağustos 2016
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
49
benim laptop'umda 2 ekran kartı var intel graphics 4800 ve Nivida gtx 950m ama laptop inadına intel kullanıyor dediğiniz ayarları yaptım ama hala 60 fps alıyom league of legends oynunda normalde gğncelleme gelmeden windows 10 a 240 fps üstü alıyodum sabit değildi sonra ayarlardan(loldeki) 144 fps sabitledim ve öyle 2 3 ay kullandım sonra günvelleme geldi ve 60 fps sabit kaldı baktım intel kullanıyo normalde ben inteli devre dışı yapmıştım ama biosdan değil bi ayardan ama unuttum bana bi yardım
 

mennes

Asistan
Katılım
29 Mayıs 2012
Mesajlar
297
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
Burda yazanları uygulamama rağmen oyunu açarken ekran kartı onboard seçili oluyor directx11 renderer gibi bi uyarıyla beraber?
Olası başka çözümler nelerdir?
 

Ayyıldız6638

Öğrenci
Katılım
9 Mayıs 2017
Mesajlar
51
Reaksiyon puanı
6
Puanları
8
Yaş
33
V-Sync'ı kapatıp oyun oynarsak ne olur?:

Bir kareyi bize gösterip diğer kareye atlama hızı 60Hz olan bir monitör ile V-Sync kapatırsak ve 100FPS yani 100Hz alırsak bu sefer görüntüler üst üste binicektir.

Örnek vermek gerekirse oyunda bir direk düşünün ve araba ile hızlıca gidiyorsunuz bu direğin yanından geçerken direk ortadan kesiliyor direğin üst tarafı daha ileride yada geride oluyor, sanki monitörünüzü ortadan kesip üst kısmını sağ tarafa yada sol tarafa kaydırmışlar gibi düşünebilirsiniz, aldığınız görüntüler bir birine sabit olmuyor bunada tearing yani yırtılma deniliyor. [/QUOTE] Şimdi 60HZ monitörde 28 fps ile oyun oynarken v-sync kapalı oynarsam hiç farketmez mi ozaman ?
 

BlitzkriegLC

Öğrenci
Katılım
26 Mayıs 2017
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
28
Şimdi ben gtx 960 kullanıyorum.. PC de bulunan tüm oyunlar için geçerli bu söyleyeceğim. BF4, War Thuunder, Farcry 4, CoD BO2 vs.
Ben oyunda antiallasingi full açıyorum..yanına varsa anizotropiyi de full yapıyorum...Fakat oyunda bana yakın nesneler harici uzak nesnelerde rahatsız edici bir tırtıklanma, ağaçlar şıkır şıkı hareket ettiğinde pul pul...(Anlamışsınızdır) yani işlemiyor gibi bir şey...Sadece yakın mesafe de etki söz konusu... Bu sorunu kaldırmak için Nvidia Denetim masasından bir ayar yapmam gerek mi? Gerekiyorsa nasıl bir ayar yapmam lazım? lütfen cevap bekliyorum.. Yazı için teşekkürler..
Edit: Bu arada konuyu hortlatmış gibi bulundum. Fakat gerçekten hiçbiryerde cevap bulamadım...
 

Ayyıldız6638

Öğrenci
Katılım
9 Mayıs 2017
Mesajlar
51
Reaksiyon puanı
6
Puanları
8
Yaş
33
Assassins Creed Unity ve Syndicate de demir cubuga benzer malzemeler de pullanma ve isik dalgalanmasi yapiyor. Zannedersem kartla ilgisi yok. Oyunla alakali.
Bjde abartili ayarlar olmasina ragmen. Txaa x4 +fxaa, hbao ultra, pcss ultra gibi abartili ayarlarla yapiyor bunu.
 

Alio6

Doçent
Katılım
20 Şubat 2016
Mesajlar
583
Reaksiyon puanı
38
Puanları
28
Yaş
27
GTX 1060 6 GB ve Ryzen 5 1600, masaüstü bilgisayar sahibiyim, bu ayarları nasıl yapmalıyım? Bu kadar kısık değil de sanırım biraz daha yüksek kalite yapabilirim, bu konuda yardımcı olur musunuz?
 

Hopeツ︎

Go for the EYES BOO. Go for the EYES! ?
Katılım
9 Mart 2016
Mesajlar
2,397
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,271
Puanları
113
Yaş
26
GTX 1060 6 GB ve Ryzen 5 1600, masaüstü bilgisayar sahibiyim, bu ayarları nasıl yapmalıyım? Bu kadar kısık değil de sanırım biraz daha yüksek kalite yapabilirim, bu konuda yardımcı olur musunuz?
Doku ayarları yüksek performans değil, performans şeklinde ayarlanabilir. Ve kapalı olan optimizasyonları açarsınız ayrıca FXAA, kenar yumuşatma ve saydamlık için açık ayarlarını verebilir 8x yerine 4x tercih edebilirsiniz. Deneme yanılma yöntemleri ile ayarları biraz inceleyerek sizin için doğru olan düzeni oluşturmanız mümkün.
 

Alio6

Doçent
Katılım
20 Şubat 2016
Mesajlar
583
Reaksiyon puanı
38
Puanları
28
Yaş
27
Doku ayarları yüksek performans değil, performans şeklinde ayarlanabilir. Ve kapalı olan optimizasyonları açarsınız ayrıca FXAA, kenar yumuşatma ve saydamlık için açık ayarlarını verebilir 8x yerine 4x tercih edebilirsiniz. Deneme yanılma yöntemleri ile ayarları biraz inceleyerek sizin için doğru olan düzeni oluşturmanız mümkün.
Teşekkürler, dün CS-GO'da ayarları düşürünce FPS drop yedim sanırım ekran kartı zorlanmadığı için tam güç çalışmadı.
 

Hopeツ︎

Go for the EYES BOO. Go for the EYES! ?
Katılım
9 Mart 2016
Mesajlar
2,397
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,271
Puanları
113
Yaş
26
Teşekkürler, dün CS-GO'da ayarları düşürünce FPS drop yedim sanırım ekran kartı zorlanmadığı için tam güç çalışmadı.
Grafik yükseltme ve düşürme işlemlerinde fps droplar yaşanabilir normaldir. Bahsettiğim gibi siz kendinize uygun olan ayarı seçer ona göre devam ederseniz daha mantıklı olur. Cs-go'yu zaten en yüksek ayarlarda çalıştırmaya gerek yok ve olası fps droplarının sık yaşandığı bir oyun... Herkesten hemen hemen duyabilirsiniz bunu hatta sistemi yüksek birinden bile duyabilirsiniz.
 

BozkurtB

Öğrenci
Katılım
2 Haziran 2019
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
31
Merhaba.
Fifa 11 oynuyorum. Fakat ekranın üst kısmı skor tablosun olduğu kısım görünmüyor az bir kısmı görünüyor nasıl düzeltebilirim
 

tolg

Öğrenci
Katılım
15 Şubat 2013
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Ekran kartı ayarlarını yüksek performansa çekince düzeltebiliyor. Ben öyle düzelttim ona bakın!
 
Üst