Nikola Tesla : Türkleri Seçmediğim İçin Pişmanım

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
68525

Tesla’nın alternatif akımı bulmasıyla, bilimde yeni bir devri başlattığı su götürmez bir gerçektir. Efsanevi Sırp bilimci, annesi Duka Tesla’ya birçok mektup yazmıştır ve son mektuplarında ABD’de hissettiği hüzünlerini, pişmanlıklarını ve hayal kırıklarını anlatmıştır. Türkiye’ye gelmemesi de bu pişmanlıklardan birisidir.

Yaptığı onca bilimsel gelişmeye rağmen elinde kalanların “aşağılanma ve hakaret” olduğunu belirten Tesla, en yakınındaki Lionel’in Edison’un yanına gitmesiyle kimseye güvenemediğini de yazmıştır.

"İnsanlığa hizmet ettiğim bu yıllar bana yalnızca aşağılanma duygusu ve hakaret getirdi. Son günlerde geceleri dışarıdan gelen dua eden sesler duyuyorum, ancak kapıyı açtığımda hiç kimseyi göremiyorum. Senin nasıl olduğunu bile bilmiyorum, ama iyi olmadığını biliyorum. Keşke yanımda olabilseydin.. Aklıma yine sen geliyorsun anne, sürekli aynı hüzün ve keder içindeyim. Artık iyi olmadığında eminim çünkü yine aynı ağıtları duyuyorum, uyanıkken bile duyuyorum.

Bilim dünyası için birçok çalışma yaptım ve hak ettikleri değeri vermek için Avrupa’ya dönmeye karar verdim. Buradaki hükümet, bizim ülkemizle aynı. Anladım ki insanlık sadece hükümetlerin elinde, tek kişi dünyayı kendi başına maalesef değiştiremiyor. Bu mektubun asla eline geçmeyeceğini biliyorum ama neden yazdığımı ben bile bilmiyorum. Senden uzağa giden yolları seçtiğim için beni affet. Öldüğünün haberini aldım ama cenazene bile gelemeyeceğim. Artık kendimi bile tanıyamıyorum. Birisinin “benim” icatlarımı kontrol altında tuttuğundan eminim, keşiflerim “bana” ait değil gibi. Birisi her şeyi denetliyor ve kendine ait bir planı var.

Türklerden uzak durduğum için üzgünüm, duyduğum sesler de bunu söylüyor. Şu an anlıyorum ki tüm bu şeyler hakkında çok daha fazla şey biliyorlar. Bilimde o kadar yılımı boşuna geçirmişim. Yapabilirsen orada benim kayıp ruhum için dua et anne.."
 

Usain

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
17 Mayıs 2018
Mesajlar
9,209
Reaksiyon puanı
15,012
Puanları
113
Yaş
21
Tamam, orada da adamın önünü kesmişler ama burada olsaydı adı bile duyulmazdı.
 

root61

Müdavim
Katılım
22 Şubat 2016
Mesajlar
1,243
Reaksiyon puanı
459
Puanları
83
Türkler dediği Osmanlı, gerçi toprağı bol olsun JönTürkler de kıymet bilmedi.
 

Görkem Say

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Nisan 2017
Mesajlar
25,734
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
24,982
Puanları
113
Yükseliş dönemindeki bilime ve ilime önem veren padişahlar ile karşılaşmış olsa (Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim gibi) tamam derdim de Tesla'nın denk geldiği dönemdeki Osmanlı'da din adamları, uzay gözlem evinde cinlerle vs. iletişim kurulduğunu iddia edip kapattırmışlardı. Olabilecek en optimum şart Atatürk zamanında Türkiye'ye gelmesiydi. O zaman hem Türkiye hemde Tesla için çok başka şeyler olabilirdi.
 
Üst