Microsoft "Mavi Göğe" Yükseldi: Windows Azure Tanıtıldı

Bu konuyu okuyanlar

Nemesis

Dekan
Katılım
31 Ekim 2007
Mesajlar
7,765
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
Yaş
37
Bundan birkaç hafta geriye gidecek olursak, Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer "Windows Cloud" diye zikrettiği bir online servis platformundan (cloud computing) bahsetmiş ve bir ay içinde duyuruyu yapacaklarını müjdelemişti. İşte beklenen duyuru dün gerçekleşti ve göbek adı Windows Cloud olan "Windows Azure" huzurlarınıza çıktı.
azure.gif

Evet, Microsoft Windows Cloud'un pazarlama adını "Windows Azure" olarak belirlemiş. Azure'un Türkçe karşlığı "gök mavisi". Alakayı sezdiniz değil mi? "Cloud" kelimesi de bulut anlamına geliyor zaten. Herhalde Microsoft "bulutların" mas mavi gökyüzünü örtmesini istemiyor. Resmi web sitesinde yapılan açıklamaya göre Windows Azure, aslında Azure Servisleri Platformu (Azure Services Platform)'nun beyni. Azure, Servisleri yönetme imkanını ve bununla ilgili yazılım geliştirme ortamını sunacak. Azure Services Platform şu bileşenlerden meydana geliyor:
winazuremodel.jpg


  • Windows Azure: Servis hosting ve yönetimi, düşük düzey ölçeklenebilir depolama, hesaplama ve ağ yönetimi.
  • Microsoft SQL Servisleri: Veritabanı işlemleri ve raporlama servisleri
  • Microsoft .NET Servisleri: servislerin iş akışını (workflow) düzenleyen ve erişim kontrolü gerçekleştiren .NET Framework tabanlı uygulamalar.
  • Live Servisleri: Kullanıcıların belgelerini saklamasına, paylaşmasına ve kendi PC'lerinde veya cep telefonlarında barındırdıkları belgelerle senkronize etmelerine yarayan servisler topluluğu
  • Microsoft SharePoint ve Microsoft Dynamics CRM Servisleri: iş dünyasıyla ilgili bilgiler sunan, iş bölümü ve Cloud sistemi içerisinde oluşan sorunların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayan servisler.
Azur'un bu servis karmaşası içerisinde tam olarak ne işe yarayacağını anlamamış olabilirsiniz. Burada asıl bilmeniz gereken Azure platformunun daha çok Microsoft yazılım geliştiricileri tarafından online yazılım geliştirme ortamı olarak kullanılacağı. Yani programcılar veya kullanıcılar dünya üzerindeki herhangi bir yerden internete bağlanarak Microsoft'un verimerkezlerinin (datacenter) hesaplama gücünden ve neredeyse sınırsız depolama imkanından faydalanabilecekler. Kısacası Microsoft, internet üzerinden sunduğu tüm hizmetleri derleyip toplayıp hem programcıların hem de sıradan kullanıcıların hizmetine sunuyor.
azureservice1.jpg

Azure, en popüler programlama dillerini ve çalışma ortamlarını destekleyecekmiş. Bu sayede Azure ve onun üzerinde geliştirilecek uygulamalar gerek PC'ler gerekse akıllı cep telefonlarında çalışabilecek. Bunun yanında şirketler kendi ürettikleri yazılımları rahatlıkla Cloud tabanlı servislere bağlayabileceklermiş. Microsoft bu kombinasyona "Software Plus Servisleri" diyor.




Kaynak
 
Üst