Linux - 2018 Yılındaki 5 En İyi Linux İşletim Sistemi Sıralaması

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
2 Mayıs 2018
Mesajlar
598
Reaksiyon puanı
602
Puanları
93
Açık kaynak kodlu yazılımlarda son derece basittir. İşletim sistemi, normal x86 masaüstü bilgisayarlarına özel olarak başladı, ancak bu yana Android telefonlarından Google Chromebook'lara kadar her şeyi buldu.

Linux, 1970'lerin sonunda şöhrete kavuşan Unix işletim sistemleri ailesine dayanıyor. Çeşitli yazılım geliştiricileri tarafından benimsenmiş ve çeşitli 'dağıtımlara' veya 'dağıtımlara' dönüşmüştür. Tüm Linux dağıtımları, işletim sisteminin kalbi ve ruhu olarak düşünülebilecek Linux çekirdeğini kullanır. Bu dağıtımlar için çeşitli masaüstü ortamları daha sonra etrafına inşa edilir.

İşte 2018 yılının 5 Tane En iyi Linux tabanlı işletim sistemleri;

1. Elementary OS
1527603808616.png

  • Akıllıca tasarlanmış ve harika görünmekte,
  • Mükemmel masaüstü ortamını sunuyor,,
  • Önceden yüklenmiş pek çok uygulama yok.
Muhtemelen macOS'unkine benzer bir tarzda, etrafındaki en çekici dağıtımdır. Bu işletim sisteminin mükemmel masaüstü ortamı Panteon olarak bilinir ve Gnome'a dayanır.

Elementary OS'nin en son sürümü, önceki Freya'dan biraz daha güzel ve daha iyi olmasının yanı sıra, AppCenter adlı kendi uygulama yükleyicisi kullanıcı arabirimine sahip olan Loki olarak adlandırılıyor. Uygulamaları, terminalin dışında yüklemek için çok kolay bir yol var; bu, önceden yüklenmiş çok fazla olmadığı için kullanışlı.

Bununla birlikte, ilk işletim sistemi Epiphany tarayıcı, Geary e-posta istemcisi ve birkaç temel “araç” uygulaması ile birlikte gelir. Daha fazla program eklemeniz gerekebilir, ancak bu, tomurcuklanan yazarlar için Quilter veya sunumlar oluşturmak için Spice-Up gibi işletim sistemi için özel olarak tasarlanmış ücretli programları içeren entegre AppCenter'ı kullanmakla çok kolaydır. Ek uygulamaların satın alınması ve indirilmesinin sakıncaları, Elementary OS 'Elegance tarafından dengelenmiştir.
2. Linux Mint
1527604097520.png

  • Linux için yeni olanlar için güçlü bir seçenek,
  • Windows / Mac'den geçiş yapmak için ideal,
  • Kutudan iyi medya desteği,
  • Etkileyici özelleştirme seçenekleri.
Linux Mint, yeni Linux kullanıcıları için büyük bir “varsayılan” dağıtımdır, çünkü Linux kullanıcılarının tercih edilen verimlilik paketi olan LibreOffice gibi Mac veya Windows'dan geçiş yaparken ihtiyacınız olan birçok yazılımla birlikte gelir. Ayrıca, video, DVD ve MP3 müzik dosyalarını kutudan çıkarmanıza izin veren özel medya formatları için daha iyi bir destek sunar.

Her biri farklı bir masaüstü ortamı kullanan Mint 18.3'ün dört ana marş çeşidini, pencere ve menüler gibi öğeleri değiştirmenizi sağlayan arayüzün en üst katmanını indirebilirsiniz. Cinnamon şu anda en popüler olanıdır, ancak daha basit MATE veya Xfce'yi de seçebilirsiniz.

Ayrıca, Plasma masaüstü ortamını kullanan Linux Mint 18.3'ün bir KDE sürümü de var. En son sürüm, Spotify, Skype ve WhatsApp gibi “özellikli uygulamalar” içeren yenilenen bir Yazılım Yöneticisi ile birlikte geliyor.

Tüm bu masaüstü ortamları çok sayıda özelleştirme seçeneği sunar, bu nedenle en iyi sonuçların hangileri olduğunu görmek için yüklemeden önce birkaç tane indirip Live CD olarak önyükleme yapmaktan çekinmeyin.
3. Arch Linux
1527604761754.png

  • Arch Linux veya Antergos Linux seçenekleri,
  • Özelleştirme için büyük potansiyel,
  • Antergos daha kullanıcı dostu bir dönüşü temsil ediyor.
Biraz daha az kullanıcı dostu bir dağıtımı denemeye istekli iseniz, Arch Linux çevresinde en popüler seçeneklerden biridir. Arch, paketleri indirmek ve kurmak için terminali kullanarak yapınızı özelleştirmenize olanak tanır ve özellikle geliştiriciler ve gereksiz paketler alan kaplamayı istemeyen eski makineler için kullanışlıdır.
reklâm

Tabii ki, bu tüm Linux dağıtımlarının kurulduğu yoldu, ama şimdi çok daha kullanıcı dostu yöntemler mevcut. Arch Linux'un bir versiyonu bile var, Antergos (yukarıda resmedilmiştir). Antergos, sistemin görünümünü değiştirmenize izin vermek için daha fazla sürücü, daha fazla uygulama ve bir sürü masaüstü ortamı ile geliyor. Amacı, elinizi tutmak ve ilk kurulumdan itibaren tüm temel bilgilerle koşturup koşturmaktır, ancak yine de Arch Linux altındadır.

Antergos’un grafiksel yükleyicisi kurulum sürecinde size rehberlik edebilir ve sizi Gnome 3 masaüstü ortamına yönlendirebilir. İsterseniz Cinammon, MATE, KDE ve Xfce ortamlarını da kullanabilir. Antergos bir ofis paketi ile gelmiyor, ancak bu ve diğer programları zevkli bir şekilde Arch paketi yöneticisi ‘pacman’ ile yükleyebilirsiniz.
4. Ubuntu
1527605156980.png

  • İyi sebeplerden dolayı en popüler dağıtımlardan biri,
  • Acemiler için çok erişilebilir,
  • LTS versiyonunun güvenliği ve kararlılığı,
  • Lubuntu spin, yetersiz PC'ler için harika.
Ubuntu, Linux'un en popüler lezzetlerinden biridir ve Mint ile birlikte, son derece erişilebilir olduğu için Linux yenileri için şiddetle tavsiye edilir.

Ubuntu'nun yeni versiyonları altı ayda bir yayınlanmaktadır. Yazım sırasında Ubuntu 18.04'teyiz. Her geçen yıl geliştirici Canonical, Ubuntu'nun bir LTS (uzun vadeli destek) sürümünü yayınlıyor. Bu garantiler beş yıllık güvenlik ve genel bakım güncellemelerini garanti eder, böylece makinenizi her birkaç ayda bir tam yükseltme yapma zahmetine girmeden kullanmaya devam edebilirsiniz. Standart sürümler sadece bir yıl için desteklenir.

Ubuntu'nun (18.04) mevcut LTS sürümü, Windows ve macOS kullanıcılarına daha az aşina olabilecek Gnome 3 masaüstü ortamını kullanır.

LXDE'ye dayanan minimal bir masaüstü ortamı ve hızlı, hafif uygulamaların kullanıldığı Lubuntu gibi farklı ortamları kullanan Ubuntu varyasyonları vardır. Bu, sistem kaynakları üzerinde yoğun grafik gerektiren yoğunluğa göre daha az zorlanır.
5. Tails
1527605249522.png

  • Gizlilik bilincinin dağıtımı,
  • Güvenlik ve mahremiyete vurgu,
  • Yine de kullanıcı dostu bir kullanıcı arayüzü korur,
  • Bir niş OS bir şey.
Tails, konumunuzu ve kimliğinizi olabildiğince gizlemeyi amaçlayan gizlilik odaklı bir Linux dağıtıcısıdır. Edward Snowden bile kullandı.
reklâm

OS, tüm internet trafiğini, verilerin yakalanmasını ve analiz edilmesini önlemek için tasarlanan anonimleştirici Tor ağı üzerinden yönlendirir. Tüm güvenlik önlemlerinin altında, Debian Linux'u temel alıyor ve Gnome masaüstünü kullanıyor, böylece arayüz hala açık ve kullanıcı dostu.

Tails herkes için geçerli değil, ancak bu niş işletim sistemi, günümüzde yaşanan endişe verici gizlilikle mücadele yasaları hakkında endişeleniyorsanız, size biraz rahatlık sağlar.
 

Halktan Biri

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Yazı güzel elinize sağlık. Yalnız demek istediğim bir şey var.
En iyi Linux dağıtımı diye bir şey bence yok. Kişiye göre en iyi dağıtım değişir.

Başlıca Linux dağıtımlarını sayacak olursam:
  • Arch
  • Fedora
  • Debian
  • Ubuntu
  • Slackware
Diğer dağıtımlar genelde bu saydığım dağıtımların üzerine bir şeyler katılarak oluşturulur. Örneğin Linux Mint'in Ubuntu ve Debian tabanlı olmak üzere farklı sürümleri mevcut.

Bana soracak olursanız şu an için favori dağıtımım Arch, favori masaüstü ortamım ise XFCE'dir.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Konunun gelişinde bir sorun var, sanki her yıl farklı dağıtım çıkarılıyor da bu yılın en iyileri bunlarmış gibi. Esasında Arch hep Arch'tı veyahut Elemantry hep Elemantary idi, bu yılın son çıkan hitleri gibi sunmaya gerek yok.

favori masaüstü ortamım ise XFCE'dir.
Peki :cry:
 

Halktan Biri

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Cümleyi eksik alıntılamışsın. :D Şu an için demiştim.

Kafam XFCE konusunda rahat. Ha KDE ne oldu dersen 5400rpm HDD'ye KDE yüklemek istemiyorum. Sonra açılış süresi falan çok sürebiliyor.
Trinity kullan :'(
 

Mtn S

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
23,310
Reaksiyon puanı
15,299
Puanları
113
Emeklerine sağlık harika bir konu olmuş.
 

rise

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Ocak 2009
Mesajlar
9,893
Reaksiyon puanı
3,247
Puanları
113
Manjaro' nun hiç konu edilmemesi ilginç.
 

Türkçesever

Profesör
Katılım
12 Eylül 2016
Mesajlar
1,570
Reaksiyon puanı
2,969
Puanları
113
Manjaro' nun hiç konu edilmemesi ilginç.
Ben açıkcası Debian'ın hiçbir yerde geçmemesine şaşırıyorum. Tails bile listede var ama Debian yok. Debian birçok dağıtımın tabanını oluşturuyor ve belki de Debian olmasa kullandığımız dağıtımların çoğu olmayacak.
 

rise

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Ocak 2009
Mesajlar
9,893
Reaksiyon puanı
3,247
Puanları
113
Ben açıkcası Debian'ın hiçbir yerde geçmemesine şaşırıyorum. Tails bile listede var ama Debian yok. Debian birçok dağıtımın tabanını oluşturuyor ve belki de Debian olmasa kullandığımız dağıtımların çoğu olmayacak.
Vurgulamak istediğim cümle 3. maddede geçiyor ve şudur: "Arch Linux veya Antergos Linux seçenekleri,"
Archlinux ve Antergos haricinde diğerlerini yok saymış.. Objektif olmamış.
 
Üst